kkdarch 02.12.2012 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 445kWh za listopad G11 w domu 21,5*CCO+CWU186m2 po podłogach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 02.12.2012 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Hm... jesli to pierwszy sezon w swiezym domku i nie masz wentylacji, to jak sobie wyhodujesz jakiegos grzybka w scianach - tej walki wtedy juz nie wygrasz. Ja bym wzial nawet urlop na tydzien i ten rekuperator podlaczyl do instalacji. Spokojnie, wszystko ok. teraz góra 55% dół 50% . Oknami też można wentylowac tylko że to kosztuje dużo czasu i pieniędzy. A urlop to mi się skończył chyba w lipcu. Ogólnie staram się nie przekraczać 65% choć niekiedy jest to niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.12.2012 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 (edytowane) 445kWh za listopad G11 w domu 21,5*C CO+CWU 186m2 po podłogach Ooo, to identycznie jak u mnie (442kWh). Zrob sobie "tymi rencami" jakas stopke z opisem domku, to cos bedzie widac. PS. Widze, ze dopisales (czy usunles?) w miedzyczasie metraz. To juz zawsze cos. Edytowane 2 Grudnia 2012 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 02.12.2012 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Ooo, to identycznie jak u mnie (442kWh). Zrob sobie "tymi rencami" jakas stopke z opisem domku, to cos bedzie widac. PS. Widze, ze dopisales (czy usunles?) w miedzyczasie metraz. To juz zawsze cos. Później coś spłodzę w stopce bo na razie masuję stopki mojej żony:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.12.2012 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Później coś spłodzę w stopce bo na razie masuję stopki mojej żony:D Nowa chata, leniwe popoludnie, masaz. Faktycznie mozesz cos splodzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 02.12.2012 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Po podłodze mam 320m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
primi 02.12.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 No ale przy takim metrazu i przy takim dociepleniu to i tak duzo/malo (niepotrzebne skreslic). Primi: A co grzejesz? Jaki dom? Dom ok 230m2, ale piwnicy i garażu nie ogrzewam, czyli po podłodze grzeję ok 130m2. Podłogówka wykonana w 1995 r i temp na wej musi być niestety wyższa o kilka stopni (większe odstępy pomiędzy pętlami) w duże mrozy to nawet 40 stopni. Dom dobrze ocieplony, ale po modernizacji pozostała jeszcze do zrobienia podbitka i tam chyba dość sporo ciepełka ucieka. Pompa 8,43kW, zbiornik 300l, duża wanna, 4 osoby na pokładzie - w porównaniu do oleju, którym grzałem przez 10 lat to jestem mega zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.12.2012 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 obecna doba wyjdzie 9,4 kwhw domu 22,5-23noc -3 dzień +2pompa pracowała 4 hmodulacja 80-30% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba_i_Wiola 02.12.2012 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Kurcze, a co was pchnelo do projektu domu z oranzeria? Jakos mi sie takie domy kojarza z bardzo zamonymi inwestorami dla ktorych wydayki na ogrzewanie sa zupelnie nieistotne. To jak kupno autka osobowego z 6l silnikiem. Chodzi tu glownie o to jak Cie widza inni. IMHO oczywiscie. Wiesz, zawsze mi się marzyło takie właśnie pomieszczenie - gdzie można sobie usiąść prawie na dworzu ale wśród roślinek i bez deszczu. Co prawda w okresie przejściowym to oranżeria potrafi duuuuużo ciepełka do domu oddać, latem nie ma problemu, bo oddaje ciepełko do dolnego źródła przez klimakonwektor, ale niestety zimą za przyjemność trzeba troszkę dopłacić, jak zawsze. Widzisz życie to nie tylko obowiązki, oszczędności ale również trochę przyjemności się należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.12.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Widzisz życie to nie tylko obowiązki, oszczędności ale również trochę przyjemności się należy. Doskonale to rozumiem, ale mam wrazenie, ze nie dokonca zadowoleni jestescie. Jednak nie grzejecie tam na tyle, zeby mogly przezimowac rosliny i trzeba je przenosic, wiec i obowiazek i oszczednosci sie pojawiaja na horyzoncie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponds79 02.12.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Patrząc na Wasze zużycia za listopad, stwierdzam, że nasze zużycie jest zbyt duże. Dom mamy 180m kw, 4 mieszkańców (w tym dwoje małych dzieci) i zużycie za listopad do aż 540 kWh. Temperatura w domu to 22 stopnie, woda 45 stopni. Póki co wszytsko w jednej taryfie więc koszt około 320zł. Poczekamy na mrozy aby wziąć kamerę termowizyjną - chcemy zobaczy gdzie ciepło "ulatuje". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.12.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 jak z wodą to może nie jest żle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba_i_Wiola 02.12.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Doskonale to rozumiem, ale mam wrazenie, ze nie dokonca zadowoleni jestescie. Jednak nie grzejecie tam na tyle, zeby mogly przezimowac rosliny i trzeba je przenosic, wiec i obowiazek i oszczednosci sie pojawiaja na horyzoncie Ano niestety - miało być pięknie wyszło jak zwykle - miał być ciepły ogród zimowy, a "wiadukty" cieplne w nim są Całe szczęście oranżeria jest przybudówką, która może zostać zupełnie odizolowana od domu, w trakcie prac instalatorskich mój przezorny instalator wymyślił, żeby wyizolować również podłogówkę i klimakonwektor z ogrodu zimowego i zalać ten układ glikolem i chwała mu za to. Generalnie utrzymujemy w oranżerii optymalną dla roślin które tam mamy temperaturę 15 stC, a rano jeśli potrzebujesz kopa żeby się obudzić to gwarantuję ci - wyjście do oranżerii budzi do życia bez ryzyka przeciągu W zeszłym roku podczas mrozów -20 przenieśliśmy "zbiory" do domku na kilka tygodni, żeby odciążyć trochę pompę - nie robiłem jeszcze wtedy takich zapisków, ale od razu było widać, że pompa nie pracowała bez przerwy. Może trzeba było postawić większą pompę, ale idea oranżerii pojawiła się w ostatnim momencie budowy i nie była szacowana do bilansu energetycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponds79 02.12.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Tak, to z wodą i wszystkim co podłączone pod PC. Jest to odczyt z podlicznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 03.12.2012 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Tak, to z wodą i wszystkim co podłączone pod PC. Jest to odczyt z podlicznika. No to masz takie zużycie jak ja. Wg mnie jest OK. Bardzo dużo zależy od zużycia CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 03.12.2012 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 (edytowane) U mnie od 03.11.2012 do 03.12.2012 : Licznik główny (cały dom z PCI) :1T - 197kWh2T - 730kWh Podlicznik PCi :1T - 27kWh2T - 631kWh 8.77kWh dziennie na 100m2 Cały listopad kombinowałem z ustawieniami, czasami miałem za ciepło czasami za zimno, od około tygodnia nic nie kombinuję. W domu temp. 22-23 stopnie Sam dom zużył :1T - 170kWh2T - 99kWh Zmywarkę puszczamy w 2T, pranie pół na pół 1T/2T , dwie lodówki non stop , reszta zapewne tak jak u innych. Edytowane 3 Grudnia 2012 przez k***a*z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.12.2012 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Patrząc na Wasze zużycia za listopad, stwierdzam, że nasze zużycie jest zbyt duże. Dom mamy 180m kw, 4 mieszkańców (w tym dwoje małych dzieci) i zużycie za listopad do aż 540 kWh. Temperatura w domu to 22 stopnie, woda 45 stopni. Póki co wszytsko w jednej taryfie więc koszt około 320zł. Poczekamy na mrozy aby wziąć kamerę termowizyjną - chcemy zobaczy gdzie ciepło "ulatuje". Pow podobna do mojej, temperatury tez i zuzycie calkowite wraz z CWU praktycznie takie samo (U nas 2+1). Napisz jaki masz dom. Jak ocieplony, jaka wentylacja itd. Stopka by sie przydala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 03.12.2012 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Ponieważ wprowadziłem się 29.11.2011 mogę w końcu podliczyć pierwszy koszt roczny przy zamieszkanym domu.Od 01.12.2011 do 01.12.2012 PC zużyła 5794 kWh W listopadzie było to 556,4 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.12.2012 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 No ale napisz tez jakies "wnioski". Spodziewales sie takiego zuzycia, czy liczyles na mniejsze? Ile z tego na CWU mniej wiecej? Ile godzin pracy pompy? Suche cyferki to tylko suche cyferki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 03.12.2012 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Moje zuzycie od 1-03-2011 do 1-03-2012 ( taki okres liczyłem , od zalozenia podlicznika ) ok 6 tyś kwh. W jednej taryfie łącznie z cwu tj. ok 3 tys zł. Jestem zadowolony. Byl to pierwszy zamieszkany sezon grzewczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts