Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lustro postarzane

olamil

Recommended Posts

Witam,

Przejrzałam forum i nie znalazłam podobnego wątku (jeśli źle szukam, a ktoś wie gdzie mogę znaleźć, to chętnie skorzystam z porady), zakładam więc nowy wątek.

Poszukuję firmy, która jest w stanie zrobić mi lustro, które wygląda jakby kilkadziesiąt lat przeleżało w piwnicy :)

Załączam fotkę, żeby zobrazować o co mi chodzi. Tylko, że na tym zdjęciu jest malutkie lustro, a ja potrzebowałabym dużego lustra robionego pod konkretny wymiar.

Z tym postarzaniem to chodzi mi o lustro a nie o ramkę.

Będę wdzięczna za pomoc.

Pozdrawiam

Albo jesli wiecie jak doprowadzić lustro do takiego stanu to skorzystam z porady. Chętnie się pobawię, jesli ktoś wie jak to zrobić :)

lustro postarzane.jpg

Edytowane przez joliska

• 3 years później...
  • 1 month później...

Dopiero teraz zauważyłam ;)

Lustra postarzane jakby mialy 1000 lat, odrapane, czyli tzw stylizowane na stare znajdziecie tutaj:

[moderowano]

Mają tam masę luster ale też inne meble prowansalskie w stylu shabby chic.

Mam już kilka mebelków z tej strony i uważam ze cena jest warta. Cały swój nowo wybudowany dom tak urządziłam ;) Mąż kręcił nosem z początku ale ostatnio przyznał mi rację że nasz dom to oaza spokoju i dobrze się w nim czuję.

Pozdrawiam, wszystkich miłośników staroci ;)

Edytowane przez joliska

• 2 years później...

Chyba Piu pisała tutaj kiedyś, że nowe lustro należy podrapać od spodu, poplamić kwasem zdzierającym taflę i gotowe. Oryginalnie stare lustra były podlewane ołowiem. Obecnie UE zakazała używania tego stopu i swego czasu miałam ogromne problemy z renowacją mojego antyku. A to efekty wykonane metodą tradycyjną. Nie są olśniewające, jednak lustro nie straciło swojej zabytkowej wartości.

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/ab/zc/m1sg/sqm2ad0EGwaARKTIbB.jpg

A jaki rozmiar potrzebujesz? Mam takie oryginalne lustro o wymiarach około 120 x 80 cm kryształowe i przedwojenne, ale bez ram. Kiedyś zdobiło połowę drzwi szafy. Chętnie odstąpię za znośną cenę. Nie zamieszczam zdjęcia, bo leży w wynajmowanym mieszkaniu. Jak coś, to poproszę lokatorkę, aby wysłała zdjęcie i wymiary.

• 3 weeks później...