Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak porównać parametry różnych rodzajów wełny?

mike222

Recommended Posts

Chodzi mi głównie o parametr izlacyjności.

Czyli np. w isoverze mają

super-mate - λD=0.033 W/mK

profit-mate - λD=0.035 W/mK

uni-mate - λD=0.039 W/mK

Jak to przeliczyć tzn. np. 5cm grubość super-maty odpowiada jakiej grubości profit-maty lub uni-maty?

Zastanawiam się nad drugą warstwą na poddasze i nie wiem czy dać np. 5cm super-maty czy 10cm uni-maty?

• 1 month później...
To wszystko zależy od grubości, gdyż im wyższy współczynnik lambda tym większą grubość należy zastosować aby uzyskać zbliżone parametry przegrody, a to łączy się z większym wydatkiem. Więc jest to kwestia analizy. Przy czym sam poelcam stosowanie produktów o lepszych parametrach, jako że izolacji nie wykonuje się co roku.

Pan z Rockywoolu unika odpowiedzi jak może, dlaczego? Zadanie w końcu dość proste, mamy "kilka lambd" sprowadzić do centymetrów ocieplenia. Biorąc wyjściowe 15cm wełny 0,033, jej równowartością będzie 16cm wełny 0,035, i 17-18cm wełny 0,039. Dla wielu inwestorów wartości te bywają szokujące, jako że w marketingowym dyskursie obiecuje się zmniejszenie nawet o 1/4 grubości izolacji, jeśli tylko wybierzemy droższy, cieplejszy produkt. Jeszcze bardziej przerażająco wypada to w przeliczeniu na cenę. Nie wiem, jak to wygląda u ciebie, ale domyślam się, że UNI-Mata kosztuje około 15 zł/m2 dla grubości 15 cm, zaś PROFIT-Mata o tych samych garbatych z 20zł? Jeśli korelacja cenowa mieści się w powyższych proporcjach, przy dołożenie 1/3 ceny na wełnę, nasza "izolacyjność" wzrośnie jedynie o 1/15.

Po lekturze forum widzę, że użytkownicy uwielbiają się chwalić, także w swoich sygnaturach, styropianami w elewacjach z 0,031 czy z super wyczesanymi wełnami. Delikatnie mówiąc nie ma czym się chwalić, chyba że swawolną możliwością bezrefleksyjnego trwonienia swoich pieniędzy. Stosowanie takich super-materiałów, jeśli nie wymuszają ich na nas jakieś specjalne warunki, jest zachowaniem skrajnie nieracjonalnym, które nie ma uzasadnienia w rachunki ciągłym. Mając do dyspozycji 15 złociszy na metr kwadratowy wełnianego ocieplenia, nawet uni-mata (15zł/mk/15cm, U=0.039) nie będzie dobrym zakupem (o tych droższych nie wspominając). Za tą cenę na allegro mamy knaufa (7,50 zl/mk/15cm, U=044), której możemy dać wtedy 30 cm!

Edytowane przez betonowa impresja

betonowa impresjo :) nie zapominaj , ze wełny które mają słabą lambdę to i inne parametry mają do d...

a te "inne parametry" maja olbrzymi wpływ na to czy za 10 lat tez będzie takie samo U jak w chwili montarzu. A jakie to są "inne parametry" to doczytaj.

Piszesz "

Pan z Rockywoolu unika odpowiedzi jak może, dlaczego? Zadanie w końcu dość proste"

akurat nie mam takiego wrażenia , przecież to można w minute samemu policzyć. A po drugie napisałaś "Pan z Rockywoolu" a w treści zapytania było o produktu ich konkurecji i moim zdaniem Pan Tomek zachował się dobrze, bo nic napisał złego o konkurecji, tylko wyjaśnił jak się oblicza R.

Pytanie było" Jak porównać parametry różnych rodzajów wełny?"

i wymienione wełny jednego rodzaju tylko lambdy były różne (nawet producent ten sam)

Ja rozłożyłem u siebie na stropie wełne PINK kupioną w OBI.

Lambda O,O40 za 10,99. Żaluję tylko, że nie kupiłem jej gdy była 1 tygodniowa promocja za 7,99

Kupiłem również 12 rolek Ursy 0,045 za 7,99- na nieogrzewany garaż.

Uważam że PINK jest dużo lepszy.

Rolki cięższe i mniej pylą. Mają po rozpakowaniu dziwny zapach, ale szybko wietrzeje.

Myślę że nie warto przepłacać i kupować te same lambdy np. Isowera itp. za większą kasę,

jeśli wszystkie mają certyfikaty.

Ja rozłożyłem u siebie na stropie wełne PINK kupioną w OBI.

Lambda O,O40 za 10,99. Żaluję tylko, że nie kupiłem jej gdy była 1 tygodniowa promocja za 7,99

Kupiłem również 12 rolek Ursy 0,045 za 7,99- na nieogrzewany garaż.

Uważam że PINK jest dużo lepszy.

Rolki cięższe i mniej pylą. Mają po rozpakowaniu dziwny zapach, ale szybko wietrzeje.

Myślę że nie warto przepłacać i kupować te same lambdy np. Isowera itp. za większą kasę,

jeśli wszystkie mają certyfikaty.

Uważam, ze nie do konca masz rację. Lambda to tylko jeden z parametów. (czy najważniekszy? tu mam wątpliwosci)

Napisz tez prosze jakie certyfikaty ma ta różowa wełna

Lambda tej Ursy 0,045 też powiazana jest scisle z gestoscią

Co do pytania Autora postu.

Najlepsze parametry izolacyjności cieplnej, przy zastosowaniu materiałów o tym samym współczynniku przewodzenia ciepła λ, przegroda uzyskuje gdy zwiększymy grubość izolacji. Na stronach producentów materiałów do termoizolacji zazwyczaj są bezpłatne programy do kalkulacji kosztów i grubości ocieplenia. Jeśli byłby Pan zainteresowany taką kalkulacją dla wełny mineralnej szklanej - to taki program można znaleźć na stronach Knauf Insulation (zakładki kolejno: Doradztwo --> Programy obliczeniowe). Może Pan porównać materiały o różnych współczynnikach przewodzenia ciepła i sprawdzić jak zmieniając grubość izolacji wpłynie to na wynik końcowy - a więc współczynnik przenikania ciepła U dla całej zdefiniowanej przegrody.

Edytowane przez Katarzyna S

Lambda to tylko jeden z parametów. (czy najważniekszy? tu mam wątpliwosci)
Może jestem tradycjonalistą, ale dla mnie główną cechą izolacji termicznej jest izolowanie. Od zwykłego styropianu czy wełny nie wymagam podtrzymywania dachu, ochrony przed deszczem i piorunami. Od tego są inne elementy konstrukcji. Skończmy z mitycznymi "innymi parametrami". Jakie to parametry pustoszące domy mają tanie welny, że pomimo tego iż są tańsze i tak lepiej trwonić pieniądze na uni-maty? Konkretnie.

Jeśli chodzi o wybór materiału do termoizolacji to ważne jest w jakiej przegrodzie budowlanej będzie montowana. Np. w przypadku ociepleń dachów skośnych lepiej sprawdza się wełna mineralna szklana. "Inne parametry" decydują o przeznaczeniu produktu oraz np. jego właściwościach związanych z ochroną środowiska (wykorzystanie odnawialnych zasobów do produkcji wełny), czy izolacją akustyczną. Edytowane przez Katarzyna S

• 3 weeks później...
Biorąc wyjściowe 15cm wełny 0,033, jej równowartością będzie 16cm wełny 0,035, i 17-18cm wełny 0,039. Dla wielu inwestorów wartości te bywają szokujące, jako że w marketingowym dyskursie obiecuje się zmniejszenie nawet o 1/4 grubości izolacji, jeśli tylko wybierzemy droższy, cieplejszy produkt. Jeszcze bardziej przerażająco wypada to w przeliczeniu na cenę.

No i ten marketingowy dyskurs niestety, ale ma rację, bo 15 cm wełny 0,033 ma identyczny opór cieplny jak 20 cm wełny 0,044. Czyli grubość ocieplenia zmniejsza się o 1/4. Nie wnikam co ekonomicznie jest bardziej uzasadnione, bo też uważam że wydawanie kasy na te super wynalazki jest zbędne, ale akurat tutaj tak to wygląda. Jednak często grubość ocieplenia trzeba zaplanować przy adaptacji projektu, aby potem się nie okazało, że nie możemy zastosować 30 cm taniej wełny, więc jak chcemy mieć dobre ocieplenie musimy dać 23 cm droższej wełny, ale o lepszej lambdzie. Dobrze że jest wybór, dzięki temu inwestorzy mają większe pole manewru.

Edytowane przez Ahya

• 1 year później...

Witam,

Odświeżę wątek :)

W ciągu najbliższych tygodni będziemy ocieplać strop na poddaszu nieużytkowym. Strop Teriva. W projekcie mam 20 cm wełny mineralnej. Chcę dać więcej. Liczymy każdą złotówkę, nie chcę kupować najtańszej, ale też nie jestem w stanie szarpnąć się na 40 cm Super Maty ;)

Rozważam różne opcje:

a) 30 cm Uni Maty (2x15)

b) 25 cm Super Maty (15+10)

c) ostatecznie 30 cm Super Maty, muszę to jeszcze dobrze przekalkulować

Jakieś rady, sugestie?

Pozdrawiam!

dżizas... śledzisz mnie?! :eek:

Pałetasz sie w dzialach: Elewacje, Izolacje, Ogolna Wymiana doswiadczen, Tarasy i balkony - czyli w tym cym sie zajmuje. Wiec nie dziw sie ze sie spotykamy co chwile ....