pakaj2d2 02.12.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Witam wszystkich.Zastanawiam się nad kupnem działki.Wiem że minimalna odległość od granicy działki ściany z otworami okiennymi powinno wynosić 4 m a od ściany pełnej (bez otworów) odległość ta wynosi 3 m. I teraz moje pytanie co w przypadku gdy jeden z rogów działki jest ścięty. Czy odległość budynku od tego rogu musi też wynosić 4 m ( na rysunku zaznaczyłem to jako 4 m ????????????), czy też liczy się to od tych normalnych granic działki. Poniżej rysunekhttp://img502.imageshack.us/img502/1382/61065139.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa Gołdyn 02.12.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Witam, Jeśli chodzi o ten ścięty narożnik działki, to zasadniczo możesz usytuować narożnik projektowanego domu w odległości 3m od niej, czyli te minimum określone warunkami technicznymi. Natomiast odległość 4m będzie dotyczyła lokalizacji okien w ścianach. Jednym słowem akurat w tym miejscu, w takich odległościach - 3m od granicy, nie uda wcisnąć się okna narożnego , ale sam narożnik bez okien - jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 02.12.2011 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 od działki drogowej, to te 3 czy 4 metry zasadniczo nie obowiązują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.12.2011 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 od działki drogowej obowiązuje linia zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pakaj2d2 04.12.2011 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Czyli w moim przypadku nie obowiązuję te odległości 3 i 4 m (w stosunku do drogi), tylko jedna odległość jest określona (ta w stosunku do sąsiedniej działki - 3 lub 4 metry w zależności od tego czy ściana jest z otworami czy bez). Miejsce, w którym mogę wybudować dom w moim przypadku zatem będzie zależeć od linii zabudowy.Na podstawie rysunku (budynek na przeciwko, też narożna działka) można wywnioskować że linia zabudowy jest ok jeżeli bym chciał wybudować w tych odległościach dom. Ale jeszcze zadam pytanie dla pewności wam gdzie mogę sprawdzić ile wynosi ta linia zabudowy i gdzie muszę się udać żeby to zweryfikować ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.12.2011 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 linia zabudowy podawana jest w MPZP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 04.12.2011 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Generalnie nie obowiązuje "odległość od drogi" tylko od granicy działki. W przypadku odległości od drogi - popatrz na mapę gdzie masz linię zabudowy. I jak to linia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 04.12.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 W miejscowym planie albo w decyzji o warunkach zabudowy będziesz miał podaną linie zabudowy oraz określone czy jest to linia zabudowy obowiązująca czy nieprzekraczalna.Czyli musisz się udać do urzędu gminy lub miasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nini 20.12.2011 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Ja w warunkach zabudowy miałam podaną odległość właśnie od krawędzi jezdni drogi wojewódzkiej (40 m) a nie od granicy działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 20.12.2011 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Ja w warunkach zabudowy miałam podaną odległość właśnie od krawędzi jezdni drogi wojewódzkiej (40 m) a nie od granicy działki. I to jest linia zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts