Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka budowlana - ścięty róg działki

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Zastanawiam się nad kupnem działki.

Wiem że minimalna odległość od granicy działki ściany z otworami okiennymi powinno wynosić 4 m a od ściany pełnej (bez otworów) odległość ta wynosi 3 m.

I teraz moje pytanie co w przypadku gdy jeden z rogów działki jest ścięty.

Czy odległość budynku od tego rogu musi też wynosić 4 m ( na rysunku zaznaczyłem to jako 4 m ????????????), czy też liczy się to od tych normalnych granic działki.

Poniżej rysunek

http://img502.imageshack.us/img502/1382/61065139.jpg

Witam,

Jeśli chodzi o ten ścięty narożnik działki, to zasadniczo możesz usytuować narożnik projektowanego domu w odległości 3m od niej, czyli te minimum określone warunkami technicznymi. Natomiast odległość 4m będzie dotyczyła lokalizacji okien w ścianach. Jednym słowem akurat w tym miejscu, w takich odległościach - 3m od granicy, nie uda wcisnąć się okna narożnego :), ale sam narożnik bez okien - jak najbardziej.

Czyli w moim przypadku nie obowiązuję te odległości 3 i 4 m (w stosunku do drogi), tylko jedna odległość jest określona (ta w stosunku do sąsiedniej działki - 3 lub 4 metry w zależności od tego czy ściana jest z otworami czy bez). Miejsce, w którym mogę wybudować dom w moim przypadku zatem będzie zależeć od linii zabudowy.

Na podstawie rysunku (budynek na przeciwko, też narożna działka) można wywnioskować że linia zabudowy jest ok jeżeli bym chciał wybudować w tych odległościach dom.

Ale jeszcze zadam pytanie dla pewności wam gdzie mogę sprawdzić ile wynosi ta linia zabudowy i gdzie muszę się udać żeby to zweryfikować ?????

• 3 weeks później...