Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mokry sufit w piwnicy

sledzislaw

Recommended Posts

Witam,

Znalazłem się ostatnio między młotem a kowadłem. Otóż wynajmuję garsonierę w starej kamienicy. Mieszkam na parterze, wynajmując u jednego ze współwłaścicieli i bezpośrednio nad piwnicą drugiego. Dowiedziałem się, że sufit w piwnicy pod moją łazienką jest mokry. Wybrałem się na wizję lokalną i fatkycznie, tyle co w półmroku stwierdziłem to w obrębie moich instalacji (a przynajmniej wioskuję po układzie łazienki, że tak przebiegają) odpływowych jest pokaźna plama na suficie.

Po pierwsze - do piwnicy jest "wyrąbane" jedno okienko, przez które spokojnie przedostaje się temperatura zewnętrzna.

Po drugie - jak wspominałem kamienica jest stara, mieszkam na skraju oficyny, jestem docieplony z 3 stron nową izolacją a z czwartej innym mieszkaniem. Ale podłoga nie jest ocieplona jak i sufit w piwnicy.

Wilgoć siedzi na suficie (wg "nie-mojego" współwłaściciela) od około 2 lat (ja mieszkam od maja). Na ten moment mogłem "grzebać palcem w cegłach" - dosłownie, jak w błocie.

Powoli do sedna - jest bój o to, czyja to wina: czy to z mojego mieszkania leje się gdzieś woda (od dwóch lat!), czy może istnieje taka możliwość, że sufit "łyka" ciepło ode mnie i woda się skrapla w piwnicy?

Dodam, że sufit bardzo sprawnie przewodzi ciepło, czy jak kto woli - ziąb. Jak na początku jesieni przesunąłem łóżko (jeszcze nie grzałem w mieszkaniu) to stojąc na boso w jego miejscu było czuć bardzo silny chłód.

Czy ktoś potrafi postawić wstępną diagnozę?

Czy mam rozgrzebywać łazienkę i sprawdzać hydraulikę?

Pozdrawiam

Gość elka51

Diagnoza: ktoś "mundry" zrobił remont/przebudowę bez znajomości praw fizyki działających w naturze i jakiejkolwiek wiedzy budowlanej.

Lekarstwo: oddać temat w ręce człowieka który ma taką wiedzę.

Co do hydroizolacji to ściany są zaizolowane... Problem leży jeśli już to w dość sporej dziurze w ścianie - okienko piwniczne przerobione na wejście... Częściowo studzienka jest przykryta stalową klapą, ale i tak jest dość spory wlot, żeby wyziębić piwnice. Z relacji "mojego" właściciela rozumiem, że problem pojawia się od dwóch lat ale jedynie jesienią i zimą. Jeśli to prawda to nie ma co się zastanawiać.

Rozmowa ze mną się zaczęła bo kilka dni temu bardzo się nasiliło "plamienie" na suficie i "mój" właściciel dostał o tym informację. Tylko dziwne, że ostatnio nie użytkowałem łazienki w jakikolwiek odbiegający od normy sposób a akurat wtedy było pokaźne oziębienie w Krk...

Tak przy okazji ja tracę na tej piwnicy bardzo dużo ciepła... Przynajmniej patrząc po ostatnim rachunku za prąd (ogrzewanie elektrycznym piecem akumulacyjnym)