Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmiany w projekcie deweloperskim

fafulja

Recommended Posts

Za mała ta sypialnia :( Na szerokość przynajmniej łóżko + 2 szafki, w przeciwnym razie nawet nie dostaniecie się do łóżka z boku ;)

Pierwotny plan jest bardzo fajny - coraz rzadziej takie widuję. Chyba niczego bym w nim nie zmieniała :yes:

Likwidacja osobnego WC przy rodzinie z dzieckiem to najgorszy pomysł jaki można sobie wyobrazić....

Drugi najgorszy to przeniesienie salonu... za mieszkanie zapłacisz mastercard a patrzenie na minę gości wychodzących z łazienki po spuszczeniu wody bezcenne...

Możliwość przenocowania kogoś w salonie okazjonalnie beznadziejna... chyba że lubisz pokazywać się rano w piżamce w drodze do łazienki...

Możliwość odcięcia hałasów z salonu podczas gdy druga osoba chce spać - beznadziejna...

Hałasy z kuchni przy sypialni fantastyczne...

Według mnie oryginalny projekt jest dużo lepszy, bardziej ergonomiczny...

Ściana oddzielająca pokój dzienny od pokoju 2 to ściana nośna. Nie sądzę żeby dało się ją ot tak skrócić jak na Twoim rysunku. ;)

Jeśli chcesz oddechu,to może otwórz kuchnię na salon. Niekoniecznie od razu wywaliłabym całą ścianę, ale można ja skrócić.

W sypialni przydaję się jednak szafa. Niekoniecznie wielka, ale chociaż na bieliznę i lżejsze ubrania.

Wychodzenie gości z wc do salonu to jedno, a drugie to to, że do salony wchodzi się bezpośrednio z korytarza. IMO niezbyt komfortowe.

Jaką powierzchnię na pokój 1? Jeśli chcesz większej łazienki, to można trochę z tego pokoju skraść, bez szkody dla niego. Osobne wc można zostawić lub przerobić na garderobę, wtedy wc w powiększonej łazience.

Przyjmujecie gości, a córka wędruje, półśpiąc do wc?

Ustawianie łóżka w sypialni pod ścianą jest kiepskim pomysłem - jedna osoba przedziera się przez drugą lub raczkuje po łóżku do wyjścia...

Łazienka większa od sypialni?

Kuchnia bardzo ciasna - taki blat + zlewozmywak wciśnięty na siłę w rogu to pomyłka: zobacz, jaką trasę musisz pokonać, żeby wyjąć coś z lodówki, umycić i wrzucić do garnka...

Nie macie miejsca na ubrania, buty itd.

To spore mieszkanie, a jesteś na najlepszej drodze do odebrania mu funkcjonalności :(

Ograniczyłabym się do takich mniej więcej, kosmetycznych zmian:

C_A2.jpg

Edytowane przez joliska

• 8 months później...

Radko, a dlaczego chcesz coś zmieniać? Napisz coś o swoich preferencjach, bo to chyba nie ma być tylko zmiana dla sztuki? ;). Jeśli myślisz o zmianie, to coś musi Tobie samej przeszkadzać :). Nie znamy Twoich zwyczajów, liczby domowników, metrażu, itd. :)

Na pierwszy rzut oka zastanowiłabym się nad połączeniem kuchni z salonem, ale nie każdy chce takiego połączenia i tu wracam do mojego pytania :).

przecież w pierwszym poście napisała o liczbie domowników:

dwoje dorosłych, córa i psica

zwyczajach:

Zycie rodzinne skupia się w pokoju dziennym

a także później o łączeniu salonu z kuchnią:

dziennego z kuchnią nie chcę łączyć - mam tak obecnie i niekoniecznie chcę ponownie

wystarczy poczytać ;)

ja bym rozkładu nie zmieniała, skoro łączenie kuchni z salonem nie wchodzi w grę. powalczyłabym jednak o umieszczenie wc również w łazience (dla mnie to nie do pomyślenia, żeby wc w łazience nie było, a tylko osobno). i zamiana pokoi - sypialnia mniejsza a pokój dla dziecka większy (i bardzie ustawny przy okazji). sam układ wydaje się optymalny.

w załączeniu plan z wymiarami.

maartaa - w moich planach właśnie jest zamiana sypialni z pokojem małej :) Poza tym, biorąc pod uwagę "kiszkowatość dużego pokoju i kuchni jestem skłonna częsciowo je polączyć.

Witam Julianno w moich wirtualnych progach :)

wymiary.jpg

b7inne.jpg

Edytowane przez fafulja

Upss... Przepraszam Radko, faktycznie o sobie troszkę napisałaś :oops:

Przyszłam "po starej znajomości", bo pisałaś u mnie, że zmieniły się plany i automatycznie skoczyłam do ostatniego posta nie czytając góry. Założyłam, że zaczynamy od nowa, więc nie koncentrowałam się na opisie poprzedniego układu :).

Troszkę czasu od pierwszego postu minęło i jak widać z czasem preferencje mogą się zmieniać (sama jestem tego doskonałym przykładem ;)).

Nie wiem czy zmiana wc jest możliwa (piony kanalizacyjne), ale wc zamieniłabym z pralką. Wówczas wc miałabyś w jednym miejscu z resztą sanitariatów, a przy wejściu mini-pralnię. Co jest obok umywalki? Pisuar?

Bardzo podoba mi się pomysł częściowego połączenia salonu z kuchnią :yes: Trzeba będzie pomyśleć o bardziej funkcjonalnej aranżacji salonu, bo teraz fotel stoi troszkę na przejściu.

• 1 month później...