Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie i jak szukać wykonawców?

Gdzie szukasz fachowców  

30 użytkowników zagłosowało

1. 1. Gdzie szukasz fachowców

• prasa
      2
    • internet
      11
    • znajomi
      15
    • inne (napisz w temacie)
      2

Recommended Posts

Chciałbym dowiedzieć się gdzie znajdujecie wykonawców? Prasa lokalna, ogłoszenia, internet (jakieś portale)?

Wybierając fachowców, czytacie jakieś opinie w internecie, czy może korzystacie z ekip poleconych przez znajomych?

Zapraszam do dyskusji o możliwościach odnalezienia najlepszych fachowców.

Murarzy miałem z polecenia mojego brata, ekipa naprawdę rewelacyjna, dekarze z polecenia hydraulika sprawdzili się fantastycznie, czego nie można powiedzieć o hydrauliku :D, CO poszedłem za opinią marki Viessmann ale trochę się musiałem z nimi po użerać aby było zrobione dobrze i terminowo, elektrycy z polecenia brata, tynkarze z forum muratora - rewelacja.

Jak 90% forumowiczów szukam ekip polecanych we wątkach typu "biała lista" , bądź na grupie budujących. Dlatego zaznaczyłam "Znajomi".

Nie wiem co chcesz osiągnąć tą sondą?

Sonda to taki dodatek - może pomoże coś uporządkować, może okaże się bezużyteczna (co też będzie jakąś informacją). Ciekawi mnie po prostu w jaki sposób szukacie ekip do różnych prac. Czy internet wyprzedza już prasę tradycyjną? A może tak jak pisał Empus, polegamy na polecanych fachowcach.

Fajnie byłoby gdyby wypowiedzieli się również fachowcy - jak się reklamujecie, gdzie zamieszczacie o sobie informacje?

Z polecenia znajomych albo poprzez Internet. Przy czym jeśli chodzi o to ostatnie, to czasem ciężko się rozeznać na co (i kogo) warto zwrócić uwagę, a na kogo nie. Fora, białe i czarne listy to jedna sprawa, ale brakuje trochę stron umożliwiających porównywanie usług według jakichś konkretów.

prasa tradycyjna ? A tam są w ogóle takie ogłoszenia ? Internet i znajomi.

Pewnie, że tak. Całkiem niedawno obdzwanialiśmy Panie Sprzątające. Kontakt, do Pani, z którą współpracujemy zawdzięczamy właśnie ogłoszeniu w prasie codziennej :)

(tak na marginesie: sprzątaczki ogłaszają się w necie?)

U mnie było tak.

Muraż z okolicy od 20 lat muruje, popytałem tych u których wykonywał prace, potem z nim, ustaliłem nawet że jegio siosta jest żonata z moim kuzynem, nie dotarłem do żadnej negatywnej opinii o nim nawet u innych murarzy - więc go wziąłem.

Dekarz - jade kiedyś z pracy patrze ... kurtcze ale fajny dach ktoś zrobił, zatrzymałem się jeszcze dom wykańczali spytałem czyj to dom, kto robił dach wziałem namiar, (właściciel tego domu dziany gość powiedział że już mu trzy dachy robił i nie chce nikogo innego), potem się okazało że gość od dachu z trochę dalszej okolicy niż murarz, ale zna go właściciel tartaku (mój znajomy), zna go też mój gość od wykończeń który nie jedną obotę mi robił jemu ten sam cieśla i dekarz dach kładli. A murarz też go zna bardzo dobrzed bo większośc dachów kładzie na domach które murował - więc go wziąłem.

Wykończenia - to była formalnośc jak wspomniałem gość wykańczł dom u rodziców, potem moje mieszkanie, mieszkanie brata, to oczywiste mi się zdało że mój dom też musi wykończyć, oczywiście zgodził się bez wachania - gość z tej samej miejscowości pochodzi jak by co to będę go nękał, jak do tej pory jak coś trzeba było poprawić bo coś pękło, (np. fuga), albo gdzieś płytki na balkonie trzeba dołożyć, to dzwonię i jest. :rolleyes:

Elektryk - przyjaciel rodziny, nie ma o czym mówić zrobi dobrze i tanio doradzi itd.

Hydraulik - tu był największy problem - zero koncepcji, ale tu z odsieczą przyszedł gość od wykończeń, na pęczki wykańcza różne cuda, to taki facet od trudnej - koronkowej roboty (naprawdę) - powiedział gogo wziać co by wszystko było ok. - to go wziąłem.

To tak z grupsza ja dobierałem ekipy. Może coś z tej mojej opowieści Ci sie przyda.

Z ogłoszenia bym nie wziął nikogo, według mnie ogłasza się ten kto nie ma roboty, a czemu jej nie ma? No właśnie albo jest nowy i nie znany, albo nikt by go nie polecił i dobrego słowa nie powiedział. Pewnie są wyjątki, ale ja na własnym domu nie będę eksperymenował.

Z wybranych przeze mnie majstrów żaden się nie ogłasza, dekarz ma umówione roboty na rok, murarz też, a wykończeniowiec zacznie u mnie wiosną 2013 r. wcześniej będzie szedł stan surowy, ale nawet gdybym chciał w przyszłym roku to nie da rady, bo ma po podpisywane umowy. Nikt się nie ogłasza bo nie musi ludzie sami ich znajdą i jeszcze nie wszystkim są w stanie robotę wykonmać z braku czasu.

A na zakończenie najgorsze co możesz zrobić to cos w tym stylu Pytasz znajomego a ten ci mówi "Wiesz mówią że ten jest dobry". To tak na zasadzie wieści gminnej.

Po tem jak coś idzie nie tak to nie ma ojaca tego nieszczęścia.

Pewnie, że tak. Całkiem niedawno obdzwanialiśmy Panie Sprzątające. Kontakt, do Pani, z którą współpracujemy zawdzięczamy właśnie ogłoszeniu w prasie codziennej :)

(tak na marginesie: sprzątaczki ogłaszają się w necie?)

Że też Wam się chciało ? Tu znalazłam w 20 min ponad 1000 ofert w moim mieście ... http://www.pomocedomowe.pl/krakow?ql=Krak%C3%B3w&r=obszar,-

Wypowiem się jako wykonawca. Co trzecie zlecenie jest z ogłoszeń internetowych, reszta z poleceń. To że moje ogłoszenia cały czas "wiszą" na portalach, nie znaczy wcale że nie mam pracy. Nie chcę wypaść z rynku. Wielu klientów też zadaje pytania, szuka doradztwa, itp. Często bywa tak, że taka osoba odzywa się po roku lub nawet później, ponieważ zdecydowała się coś zrobić. Dla ciekawostki powiem że w latach 2007-2009 jak współpracowałem z deweloperem, nie puściłem żadnego ogłoszenia. Wykańczaliśmy bloki deweloperowi i średnio po 4-6 mieszkań dla klientów tych budynków.

I jeszcze jedno.

Nie ważne czy znajomy, z polecenia, albo kuzyn. Pisz umowę okreś zakres prac, termin rozpoczecia i zakończenia, kto odpowiada za plac budowy, kary umowne za nieterminowe rozpoczęcie lub zakończenie, gwarancję na wykonane prace.

Może to wszystko to trochę roboty, ale jeśli teraz się do tego przyłożysz, to potem nie będziesz się z nikim urzerać, na nikogo czekać bo będzie mniał pilniejsze, lub lepiej płatne prace, albo nie będzie chciał poprawić jeśli coś się nie uda. A inni będą na niego czekać a ty będziesz się tłumaczyć., albo na gwałt szukać kogoś innego (kogokolwiek).

Dzięki za wszystkie głosy - widzę, że zdania są trochę podzielone :)

Że też Wam się chciało ? Tu znalazłam w 20 min ponad 1000 ofert w moim mieście ... http://www.pomocedomowe.pl/krakow?ql...B3w&r=obszar,-

Nie była to taka wielka sprawa :) I tak czytamy prasę codzienną ;) Ale dzięki za wskazanie nowych możliwości :wiggle: Znacie więcej takich portali? Swego czasu szukałem czegoś na Gumtree, ale panował tam taki chaos, że dość szybko się zniechęciłem. Przydałoby się w sumie coś na kształt ceneo tyle, że dla usług.

jesli chodzi o glazurnictwo,izolacje,montaz biały,tarasy to radze szukac na http://www.glazurnicy.pl/

To portal Polskiego Zwiazku Glazurników i zrzesza na swoich łamach tylko sprawdzonych fachowców,tzn. raczej nie ma szans tam sie zarejestrowac ktos bez wiedzy poniewaz te wiedze sie najpierw sprawdza i akceptacja nowego troche trwa.jest spejalna wyszukiwarka wg województw.

Nie chce robic kryptoreklamy ale nieskromnie powiem ze tez tam jestem Wink

pozdrawiam