brachu 08.12.2011 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 (edytowane) Witajcie. Są sobie dwa mieszkania o wyszczególnionym poniżej standardzie wykonania. Interesują mnie koszty ich utrzymania, a więc izolacja termiczna, która ma na ten czynnik największy wpływ, choć również odległość do pracy, przedszkola, gimnazjum, kościoła, sklepu itp. To ostatnie jednak przetrawię we własnym zakresie, a przy budowlance już uginają mi się nogi Do sedna - mieszkania: 1. na piętrze PIERWSZYM w budynku 3 kondygnacyjnym, grzane więc z dołu i góry, budowane z silki 25cm + 15cm styropianu, okna PCV 5-komorowe o współczynniku przenikania ciepła 1,1 do 2,0 W/m2K, mieszkanie położone największą swoją powierzchnią od strony wschodniej, odsłonięte 2. mieszkanie na PARTERZE, budynek niepodpiwniczony, dwukondygnacyjny, więc tu grzane tylko od góry, budowane z cegły Porotherm Poroton 25cm + 12cm styropianu, okna wiem tylko tyle, że PCV 5-komorowe z roletami zewnętrznymi, mieszkanie również położone największą swoją powierzchnią od strony wschodniej, jednak stojące 8m od innego budynku 2-kondygnacyjnego mieszkalnego mieszczącego po jego wschodniej stronie, więc współczynnik nasłonecznienia jest niższy, tu też budynek odsłonięte, izolacja podłogi to folia + 4cm styropianu pod posadzką Obydwa mają 70-72m2, których 65% powierzchni ścian bocznych wystawionych jest na zewnątrz, reszta łączy się z sąsiednim mieszkaniem, obydwa ogrzewane piecem gazowym dwufunkcyjnym. Które z nich będzie cieplejsze i jeśli będą różnice w kosztach ogrzewania to jakiego rzędu ? Jakość wykonania bardzo dobra - byłem z niezależnym inspektorem tu i tu i jest ok. Dziękuję. Im bliżej podjęcia decyzji, tym mi trudniej; 300tyś pln w kredycie mnie przeraża, stąd ten post. Edytowane 8 Grudnia 2011 przez brachu aktualizacja treści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 08.12.2011 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Cegła ma bardzo małe znaczenie. Izolacja jest od izolowania a nie cegła. Dla 1 mieszkania U=0,25. Dla drugiego U=0,27. Jeśli chodzi o materiał muru jestem za Silką. Jeśli chodzi o ogrzewanie lepsze na pierwszym piętrze. Nie wiadomo jak ocieplili podłogę na parterze. Do Twojego pytania dochodzi bardzo ważny czynnik jak strony świata o których nie wspomniałeś. Drugim czynnikiem to jakie są okna. Trzecim to jak budynki są osłonięte od wiatru. To wszystko może wpływać na temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachu 08.12.2011 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 ProMyst, zaktualizowałem swój wpis wg Twoich sugestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 08.12.2011 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 ciągle jestem za pierwszym ale to tylko moja opinia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.12.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 ja też za pierwszym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts