Okiren 08.12.2011 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Czy jest jakaś ogólna zasada montowania na rozgałęzieniach tego co w temacie? 1. Niektóre instalacje mają prawie wszędzie skrzynki rozprężne (wg instalatora: mniejsze ciśnienie w kanałach za skrzynką, mniejszy hałas, trochę mocniejszy musi być wentylator w reku) 2, Niektóre instalacje mają tylko trójniki/czwórniki (wg instalatora: większe ciśnienie w kanałach więc może być słabszy wentylator) Czy to wszystko zależy od systemu/projektu/położenia pomieszczeń czy można jakoś uogólnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okiren 12.12.2011 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Ojj, ludzie... nikt nic nie powie? Nie ma zasady, a każda instalacja jest aż tak różna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 13.12.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 skrzynek nie pakuje się wszędzie tylko tam gdzie potrzeba, na całą chałupę potrzeba ledwie kilku i nie ma to wielkiego wpływu na opory aczkolwiek wszystko co wprowadzisz w układ zwiększa opory więc twój instalator mówił prawdę chociaż trochę wyolbrzymił, aby zrobić poprawnie działającą instalację na trójnikach bez walenia wszędzie przepustnic trzeba mieć trochę specjalistycznej wiedzy, sama umiejętność łączenia kanałów to za mało bo instalacja na trójnikach z przepustnicami do regulacji ma większe już opory niż na skrzynkach rozdzielczych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okiren 13.12.2011 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Teraz już jaśniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 15.12.2011 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 gdzie i jakie kupujecie skrzynki ? czy te dostępne do kominkowego DGP dobrze spełnią swoją rolę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 31.01.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Podciągam temat. Gdzie kupić skrzynki, ktoś poleci projektanta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 31.01.2012 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 gotowce po hurtowniach dopadniesz, na alegro, w firmach instalatorskich, możesz też zamówić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 01.02.2012 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 takie coś od dgp na przykład się nadaje? http://allegro.pl/skrzynka-rozdzielcza-srrs-150-3x125-mm-ocynk-i2037737278.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 04.02.2012 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Nadaje się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 04.02.2012 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 za mała ilość króćców do statystycznej chałupy, chociaż sama skrzynka jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 04.02.2012 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 no bo innej tak na szybko nie znalazłem, chyba trzeba będzie jakiegoś rzemieślnika znaleźć albo ten gość może robi na zamówienie. W sumie to jeżeli nawiewy są w jednej części domu a wywiewy w drugiej (tak mniej więcej mi wychodzi to wystarczą mi dwie skrzynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 07.02.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 No widzę właśnie ze trzeba będzie szukać dgp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 07.02.2012 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Arturo ty będziesz montować skrzynki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 07.02.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 W teorii Każdą skrzynkę zrobią w blacharni Ale warto ją dobrać do budynku i dokładnie wykonać Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michaug 14.02.2014 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Tak trochę odświeżę temat.Jestem na etapie montażu kanałów PE Flex, poddasze już ułożone. Mam problem ze skrzynkami rozprężnymi jest to przyznam szczerze drogi element tej instalacji. I chciałbym się pokusić na ich wykonanie. Czy ktoś z was już robił lub może wie jakie dokładnie wymiary powinny mieć skrzynki? Projekt wentylacji na PEFLEX mam i rozmieszczenie skrzynek również.Mianowicie interesowałyby mnie następujące informacje: z jakiego materiału, blacha ocynk z malowanymi rantami czy nierdzewka. jakiej grubości blacha, zakładam że ok 0,8mm gdzie zdobyć odpowiednie króćce do rur PEFLEX 75mm, szukałem na allegro i w googlach, pisałem nawet do hurtowni, niestety zero odzewu Jakoś w sieci mało znalazłem, a może używam złych słów kluczowych. Jeszcze jedno pytanie czy w kotłowni z pompą ciepła dać nawiew czy ewentualny wywiew, bo tego mi projektant nie uwzględnił. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 14.02.2014 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 @michał, sugeruję pytać (przepisać/skopiować) w tym wątku (lepszy, aktywny):http://forum.muratordom.pl/showthread.php?188407-Elastyczne-przewody-wentylacji-mechaniczneja tutaj usunąć (na dole Edytuj post > Usuń > Kasuj > Usuń). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.02.2014 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 szukałem na allegro i w googlach, wystukac "sam robię wentylację mechaniczną" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szeklamarek 21.02.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Nie sprawdzałem tego kierunku, ale spróbuj w firmie " BERLINER LUFT" Koszalin, Białogard.Powodzenia (to się nazywa rozpoznanie bojem)Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts