Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt budowy domu z bali

daniel26z

Recommended Posts

Teraz już nie bardzo jest wybór ... ponieważ Uc max 0,25 to trzeba by było ..70cm drewna aby spełnić ten wymóg.

Nie pomoże zaklinanie, czytanie w literaturze skandynawskiej .. drewno ma taką przewodność cieplną jaką ma..

i aby stanowiła konkretną barierę potrzeba tego drewna sporo.

• 2 months później...
Jeżeli ktoś poszukuje wiadomości na temat budowy domu z drzewa to proszę pytać na prywatny adres .Własnie jestesmy na etapie pomieszkiwania i moge duzo powiedziec jaki jest koszt budowy .Dodatkowo dodam że dom jest juz ogrzewany gruntowa pompa ciepła z poziomym wymiennikiem .Moge przesłać zdjecia dom znajduje sie w województwie małopolskim

• 3 months później...

Ceny i jakość wykonania producentów domu z bali się niesamowicie różnią, z tym że cena zdecydowanie nie zawsze idzie z jakością. Warto nawet dużo czasu spędzić na wyszukiwaniu odpowiedniej oferty i technologii.

Tanio nie jest, ale da się. Murowany domek za tę cenę mielibyśmy może i prawie gotowy, ale przy budowaniu systemem gospodarczym i przy używaniu najgorszych i najtańszych materiałów. Jak ktoś nie chce najtańszy pustak, styropian i wełne, wydatki zaraz idą do góry...

Budowa domu jest po prostu droga i tyle.

Ocieplać na razie nie mamy w planie- ale w projekcie ocieplenie musiało być. Jak się domek spisze, okaże pierwsza zima, która jest jeszcze przed nami.

Edytowane przez wymarzonydom

Ceny i jakość wykonania producentów domu z bali się niesamowicie różnią, z tym że cena zdecydowanie nie zawsze idzie z jakością. Warto nawet dużo czasu spędzić na wyszukiwaniu odpowiedniej oferty i technologii. My akurat chcieliśmy bal ponad 20 cm i komorowo suszony. Prawda jest taka, że tylko niewiele firm buduje z takiego drewna.

Budowa solidnego domu drewnianego to sztuka, niekniecznie musi być z suszonego i to komorowo wszystko zależy od technologii. Mamy dom z mokrego (zielonego) bala nie sezonowanego i wiem że się da i można.

Tanio nie jest, ale da się. Murowany domek za tę cenę mielibyśmy może i prawie gotowy, ale przy budowaniu systemem gospodarczym i przy używaniu najgorszych i najtańszych materiałów. Jak ktoś nie chce najtańszy pustak, styropian i wełne, wydatki zaraz idą do góry...

Budowa domu jest po prostu droga i tyle.

Solidny dom drewniany wcale nie jest tani jak się czasami wydaje.

• 5 weeks później...
  • 3 weeks później...
Czyli to nie wychodzi aż tak bardzo tanio jak się wydaje. Przynajmniej jak dla mnie się wydawało, gdy dom ma byc przeznaczony do całorocznego użytkowania.

Dom z bala w potocznym rozumieniu to bardzo szerokie pojęcie a solidny dom drewniany nie będzie tańszy od murowanego przynajmniej ja takich oszczędności na własnym domu drewnianym się nie doszukałem.

Dom z bala w potocznym rozumieniu to bardzo szerokie pojęcie a solidny dom drewniany nie będzie tańszy od murowanego przynajmniej ja takich oszczędności na własnym domu drewnianym się nie doszukałem.

Witam !to jaki dom postawiłeś pół bal,cały bal,mszony, czy na obce pióro jaka firma Ci wykonywała....?

Witam !to jaki dom postawiłeś pół bal,cały bal,mszony, czy na obce pióro jaka firma Ci wykonywała....?

Wystarczy zerknąć w dziennik budowy i wszystko jasne, żaden z wymienionych można by powiedzieć z kłody bo formalne pojęcie bala w polskiej nomenklaturze jest dziwne, ale to tylko moje zdanie. Firma LOSG.

• 2 weeks później...
  • 3 months później...
Nasze następne doświadczenia pokazują, że dom z bali jest jednak sporo droższy od domku murowanego oraz napotyka się dużo więcej problemów przy budowie. Poczynając firmą, która buduje z drewna aż po ekipy wykończeniowe i inne, które mają niby pojęcie o domach z bali ale nie przewidują osiadania. Inwestor musi się przy tym sporo namęczyć, naczytać i pilnować.

Nasze następne doświadczenia pokazują, że dom z bali jest jednak sporo droższy od domku murowanego oraz napotyka się dużo więcej problemów przy budowie. Poczynając firmą, która buduje z drewna aż po ekipy wykończeniowe i inne, które mają niby pojęcie o domach z bali ale nie przewidują osiadania. Inwestor musi się przy tym sporo namęczyć, naczytać i pilnować.

Dom z bala jest dla świadomego inwestora, trzeba wiedzieć co się chce i lubić budownictwo drewniane. Pokutuje przekonanie że dom drewniany buduje się ze względu na niższą cenę a tak nie jest, oczywiście nie musi być droższy od takiego samego murowanego ale wtedy wymaga sporej wiedzy i zaangażowania inwestora.

• 1 year później...
  • 7 months później...