Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna pcv tylko jakie????????

Recommended Posts

Mam problem a nie mam okien , generalnie prozaiczny temat pewnie poruszany nie raz ale co tam .

Generalnie kryteria też są dość typowe czyli tanie i dobre , bo kolor i szprosy są do dadania i to ma każdy.

Myślalem na poczatku o okonohicie ( napisalem nawet wątek) z racji że dostałem od nich najlepszą wycene ale u sumie pomyślałem że tu na form sami eksperci to moze cos doradza dadam jeszcze że w grę wchodzi aluplast , drutex a może ,,,,,, właśnie może ktoś coś szepnie innego

jest kilka wątków o wyborze okien - poszukaj sobie odpowiedzi. Cena jest najmniej ważnym kryterium oceny poszczególnych producentów. Przecież jeden może ci wycenić np. lepsze (droższe) okucia czy cieplejsze ramy. Cena wyższa ale okno ma lepsze parametry niż tańsze.

jest kilka wątków o wyborze okien - poszukaj sobie odpowiedzi. Cena jest najmniej ważnym kryterium oceny poszczególnych producentów. Przecież jeden może ci wycenić np. lepsze (droższe) okucia czy cieplejsze ramy. Cena wyższa ale okno ma lepsze parametry niż tańsze.

Szanowny panie elfirze po to zdaje sie forum bodowlane istnieje i podtemat okna ażeby rozmawiać i pytać sie o sprawy zwiazane z oknami , ja nie pytam sie o przepis na ciasto żeby sobie poszukać . jeśli nie masz ochoty odpowiadac to cię nikt nie zmusza a chociaż było to nie raz gadane i będzie pewnie jeszcze milion razy to zawsze ktoś coś innego dodać . pozatym cały czas branza okienna sie rozwija i wchodzą jakieś innowacje. Z resztą twoje poszukaj sobie sam jest conajmniej chamskie a jeśli cena jest dla ciebie najmniejliczącym sie kryterium to gratuluje zasobności portwela. bo choć wiem że na niektórych rzeczach nie mozna oszczędzac, to w końcu na czym można . Dla mnie cena ma role najwiekszą , oczywiście 500-1000 no powiedzmy 2 tys nie ma ,ale dać za okna 10tys czy 15 albo 20 bo i takie wyceny miałem to dla mnie różnica

musisz na samym początku sprecyzować czego oczekujesz od okien i jakie funkcje mają spełniać. później mozesz szukać dostawcy :)
r

a wiec musza miec szprosy w kolorze okien 18 mm a kolor bardzo bardzo ciemny braz powiedzmy palisander

A jesli chodzi o okucia szyby wszystko mi jedno bo sie poprostu nie znam dlatego tez ruszylem z tym tematem. .A co jeszcze dla mnie wazne to cena bo to dopiero stan surowy a gdzie do konca

jak niska cena i obojętnie jaki profil i okucia to wybierz najtańszy model z Drutexu lub Dobroplastu :)

Jest to tani szajs dla masowego odbiorcy (typu skąpi deweloperzy), który po 5 latach będziesz wymieniał, a na dodatek sporo płacił za ogrzewanie.

Gdybyś jednak był zainteresowany produktami dobrej jakości, to jest wątek - "szukam DOBRYCH okien", gdzie łopatologicznie wyjaśniono co jak i za ile.

Ale rozumiem, że jednak do poczytania tego wątku skłonisz się jak ci te tanie okna zajdą za skórę :>

Edytowane przez Elfir

Szanowny panie elfirze po to zdaje sie forum bodowlane istnieje i podtemat okna ażeby rozmawiać i pytać sie o sprawy zwiazane z oknami , ja nie pytam sie o przepis na ciasto żeby sobie poszukać . jeśli nie masz ochoty odpowiadac to cię nikt nie zmusza a chociaż było to nie raz gadane i będzie pewnie jeszcze milion razy to zawsze ktoś coś innego dodać . pozatym cały czas branza okienna sie rozwija i wchodzą jakieś innowacje. Z resztą twoje poszukaj sobie sam jest conajmniej chamskie a jeśli cena jest dla ciebie najmniejliczącym sie kryterium to gratuluje zasobności portwela. bo choć wiem że na niektórych rzeczach nie mozna oszczędzac, to w końcu na czym można . Dla mnie cena ma role najwiekszą , oczywiście 500-1000 no powiedzmy 2 tys nie ma ,ale dać za okna 10tys czy 15 albo 20 bo i takie wyceny miałem to dla mnie różnica

Szanowny Panie Geliaszu

Chamski może nie ale złośliwy to na pewno był Pana komentarz do wypowiedzi Elfira.

Może swój wykład zacznę od tego, że okna to nie byle g... jakie możesz Pan sobie wstawić do swojej chałupy i jeśli masz już taką rozpiętość ofert to zamiast zadawać dość - i tu cię niestety obrażę - głupkowate pytanie o nic. Bo naprawdę i nic nie pytasz tylko o "okna" od których wymagasz tylko by miały szprosy

Jako zapewne już wyedukowany na FM inwestor powinieneś wiedzieć że okno oknu nie równe. TY musisz wiedzieć czego jeszcze wymagasz od okien poza szprosami i tym że mają być tanie, najlepiej wieczne, i ładne.

Zakładanie nowych wątków o oknach mija się z celem bo każdy albo Twoje pytanie oleje - bo w końcu ile razy można gadać do lenia któremu nie chce się choć z 20 ostatnich stron z wątku o oknach przeczytać albo spotka cię to co w tej chwili

Masz oferty? Sprawdź najpierw czy wszystkie dotyczą takiego samego wykazu jaki wysłałeś do oceny, podpytaj ludzi w okolicy skąd brali i czy są zadowoleni z obsługi, masz wątpliwości - zadaj konkretne pytania by wyjaśnić sobie niejasności w wątku odwiedzanym przez wszystkich i raczej jest to już blog o oknach niż czyste porady.

Możesz też uczynić inaczej, jak w ocenie skoków narciarskich, odrzuć najdroższą, odrzuć najtańsza a z reszty wybierz tą którą wskaże ci losowanie ;)

Jak slusznie ktos mi napisal ten dzial normalni inwestorzy juz opuscili a to pewne za sprawa takich ..filozofow jak ty co chca sprzedawac tylko drogie okna by prowizja byla wyzsza. Sluchaj nie musisz mi udowadniac lepszosci mercedesa nad fiatem czy renowka bo nie jestem glupi. A te inne tematy na temat okien juz dawno przeczytalem. A ze nie chce wydawac majatku na okna to akurat moja sprawa bo nie jest powiedziane ze renowka po 5ciu latach sie zepsuje i bedzie do wyrzucenia. Edytowane przez finlandia
słownictwo

Doradź mi mądry człowieku. Zadam pytanie podobne do Twojego.

Chce kupić samochód ważne by miał felgi aluminiowe.

Doradź mi który.

Jeśli dalej nie rozumiesz to już Twój problem nie mój.

A swoją droga szukasz pomocy także od tych je...ch doradców.

Schowaj ta słomę bo za bardzo Ci z butów wystaje

kurde no co się dziwicie , chłopok chce mieć tanio a tu nikt po jego myśli nie myśli, nikt mu nie powiedział kupuj dr...xa lub al....sta więc musiał wyładować swoją flustrację bo mu się plany finansowe zawaliły...

A że trafiło na biednego Jareko , na kogoś musiało :)

panu proponuje bana i zamknąć temat bo już jest jeden ważny ze smutkami i rozterkami :)

bo tutaj to proponuje się droższe rozwiązania.

To tak jakby chciał ktoś kupić w miarę tanie auto i każdy mu mówi, żeby kupował mercedesa ;) Ale kupując fiata mniej płaci ale też powinien mieć świadomość, że jest z innych materiałów wykonany i użytkowanie nie będzie super ekstra fajne :D i nie będzie tego lansu :D

• 1 month później...

Witam,

mogę opowiedzieć jedynie o przygodzie z Oknoplastem-Okna z Krakowa.

Mam zresztą zamiar dodać tu osobny wątek na ten temat, ale ku przestrodze lepiej szybciej odpowiem, oby nie za późno. Oboje z mężem jesteśmy architektami więc siedzimy w temacie na tyle żeby dobrze tą sprawę opisać. Trzy lata temu odbył się montaż okien OKNOPLAST dwu i trzy-szybowych PCV w naszym nowym domu. Specjalnie zamówiliśmy okna z montażem, żeby nie mieć potem ew problemów. Od samego początku był jednak problem z ich otwieraniem i partner handlowy przyjeżdżał kilkakrotnie ustawiać drzwi balkonowe, żeby się dobrze otwierały. Drzwi dwuskrzydłowe przesuwne od początku chodziły jak czołg. Praktycznie wcale ich nie używaliśmy, a mimo to wygięły się do tego stopnia, że podczas opadów woda wlewała się ciurkiem do salonu. W końcu wezwaliśmy serwis z samego Krakowa. Serwisant po oględzinach i wywiadzie stwierdził, że w oknach przesuwnych jest to wina złego montażu(zbyt rzadkiego podparcia), a inne drzwi balkonowe uchylno-rozwieralne ustawił. Po godzinie od wizyty pana serwisanta okno to z powrotem się rozregulowało. Po dwóch tygodniach przyjechał ponownie i ponownie okno się rozregulowało- nie przymyka się. W międzyczasie otrzymaliśmy odpowiedziedź od firmy OKNOPLAST, że nie uznają nam reklamacji, ponieważ nastąpiła z winy montażu i nie będą też brać udziału w negocjacjach co do reklamacji ze swoim partnerem handlowym, który to montował nam okna, bo zakończyli z nim współpracę. Oczywiście reklamację potraktowano całościowo i to, że druga para drzwi w salonie jest wg nich dobrze zamontowana, a nie domyka się, została całkowicie pominięta. Poddaliśmy w wątpliwość przeszkolenie firm współpracujących z onkoplastem. Bywamy na wielu budowach i wszędzie Oknoplast podpiera okna tak samo. Poza tym okazuje się, że w ogóle nie można zamówić montażu w samej firmie oknoplast, można jedynie zrobić to u ich PH. Tym czesem zepsuł się mechanizm uchylny w kolejnych drzwiach balkonowych, na który złożyliśmy również reklamację i również z nieznanych przyczyn połączono ją razem z pierwszą oddalono. Na nasze nieszczęście partner handlowy, u którego zamawialiśmy stolarkę OKNOPLAST zlikwidował się i zostaliśmy z tym problemem zupełnie sami. Dzwoniliśmy do OKNOPLASTU jak już drzwi przesuwne zaczęły same się uchylać i dziwnie buczeć i przez telefon zapewniono nas, że na pewno reklamację powinien przejąć najbliższy partner handlowy. Ten jednak nie chciał poprawiać po poprzednikach, nie chciał nawet ustawić tymczasowo drzwi(na zimę) za opłatą!! Dopiero po kolejnych pismach, po półtora roku, kiedy napisaliśmy, że już sprawą interesują się media, a my obywatelskim obowiązkiem zmuszeni jesteśmy, żeby to nagłośnić, napisali, że mogą nam jedynie sprzedać nowe okna z upustem, bo przy tym stanie konieczna jest wymiana całości(5,5mx2,35m) i darmowy montaż! Oczywiście nic nie wspomnieli o uszkodzonym parkiecie od ciągłego zalewania i odnowieniu elewacji i ściany od wewnątrz. Stan na dzisiaj: Okna przesuwne w salonie oklejone z zewnątrz taśmą klejącą i opianowane, od wewnątrz zabezpieczone kątownikiem stalowym przywierconym do nadproża, w deszczowe dni kałuża na podłodze, szmaty, koce...żenujące. Dodam, że część moich klientów ma podobne problemy ze stolarką, a mogę się tylko domyślać dlaczego nie ma prawdziwych opinii o OKNOPLASCIE w internecie. Ciekawe czy to zostanie MAM NADZIEJĘ, ŻE JEŻELI JESZCZE KTOŚ Z WAS MIAŁ JAKIEŚ WĄTPLIWOŚCI CO DO WYBORU TO JA SKUTECZNIE JE ROZWIAŁAM

jeszcze dodam, że dyrektorem serwisu oknoplast jest człowiek, któremu chyba zależy na tym, żeby jak najwięcej reklamacji oddalic. Albo niedokładnie czyta pisma, albo odpisuje tylko na te argumenty, na które mu wygodnie. Bardzo ciężka komunikacja

Jeśli ktoś ma wątpliwości po tym co napisałam mogę przedstawić pisma i odpowiedzi od oknoplastu na maila

Postów Ani już nie ma - typowej reklamy od razu po rejestracji - jak widać skutecznie działa ten mały trójkątny przycisk z wykrzyknikiem "Zgłoś do moderacji".

Ja korzystam z niego zawsze jak widzę takie śmieszne wpisy.

• 1 year później...
Tak powinni cos z tym zrobic, jezeli chodzi o okna to moge zasugerowac firmy XXX

Celowo zedytowałem cytat łamiąc przy tym prawo autorskie wypowiedzi pani joanny1985. Takiej bezczelności dawno nie widziałem. Sama podkreśla niski poziom spamu wpuszczając jednocześnie swoją lokalną reklamę, którą sieje na forach po całym kraju. Ja na pewno będę wiedział kogo w Kaliszu omijać. ,