Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

rydzadam napisał:
Nie przejmuj się tekstami zniechęcającymi do PC. Najwięcej o PC "wiedzą" Ci co ich na oczy nawet nie widzieli. Nie wiem, czy powodem jest zazdrość, czy co ? Nie słuchaj ich, tylko doświadczonych posiadaczy PC. Ja do nich nie należę, jednak "trochę" się już naczytałem na forum, trochę poszkoliłem u jednego z producentów i doszedłem do wniosku, że przy zadbaniu o dobre wykonanie instalacji CO i CWU jako całości - PC to najlepsze rozwiązanie, jeśli jesteś w stanie na początek wydać troszkę kasy więcej na inwestycję. A czy to będzie PC gruntowa czy powietrze-woda, to już zależy od indywidualnych warunków.

Co do propanu - porażka przy dzisiejszych, nawet "promocyjnych" letnich cenach tego paliwa. To samo dotyczy oleju opałowego. Zmieniaj to czym prędzej, żebyś na następny sezon grzewczy nie został z ręką w ... propanie. Sposób na grzanie nie powiem - czysty, wydajny, bezobsługowy (prawie) i stosunkowo bezpieczny, ale koszty......

chcialbympompe napisał:
Policzmy to

1l propanu dobrej jakości to daje jakieś 23MJ co przy cenie 1,9 netto (2,337brutto) daje 0,101 zł brutto/MJ

1kWh kosztuje u mnie w jednej taryfie 0,55pln wraz z wszelkimi opłatami czyli 0,15 zł/MJ

Sprawność kotła gazowego to realnie max 90%. Do tego koszty utrzymania zbiornika (w prądzie już są opłaty).

Przy średnim COP=2,0 pompa wyjdzie na pewno taniej o około 40% jak by tego nie przeliczać.

Gwarantuje Ci że wyjdzie taniej. Mój sąsiad ma gaz ze zbiornika. W ubiegłym sezonie za co i cwu zapłacił 7,5 tyś plus kilka metrów drzewa, my w tym samym czasie 4tyś. Domy bardzo podobne, temperatury wewnatrz również.

chcialbympompe napisał:
Policzmy to

1l propanu dobrej jakości to daje jakieś 23MJ co przy cenie 1,9 netto (2,337brutto) daje 0,101 zł brutto/MJ

1kWh kosztuje u mnie w jednej taryfie 0,55pln wraz z wszelkimi opłatami czyli 0,15 zł/MJ

Sprawność kotła gazowego to realnie max 90%. Do tego koszty utrzymania zbiornika (w prądzie już są opłaty).

Przy średnim COP=2,0 pompa wyjdzie na pewno taniej o około 40% jak by tego nie przeliczać.

Jeżeli chcesz liczyć to licz propan po 1,90 brutto!!! To max. O jakich kosztach zbiornika piszesz? Ja nie mam żadnych

piotrmak napisał:
Jeżeli chcesz liczyć to licz propan po 1,90 brutto!!! To max.

Opieram się na cenach podanych przez tomek131

Cytat
Ja 2 tygodnie temu (w te mrozy) tankowałem po 1.70 netto,ale 10tys litrow.Ty powinieneś płacić jakieś 1.90 netto.

Cytat
O jakich kosztach zbiornika piszesz? Ja nie mam żadnych

To twój zbiornik nie podlega pod UDT?

chcialbympompe napisał:
Opieram się na cenach podanych przez tomek131

To twój zbiornik nie podlega pod UDT?

UDT ok. 120 zł/rok. Za brak zgłoszenia nie ma kary:) Koncerny mają do 30% niezgłoszonych. Z różnych powodów, często te starsze instalacje nie mają kompletu dokumentów. Fakt, że poniżej 2 zł brutto trzeba lać latem. I niestety wyłożyć gotówkę:p W tym przypadku PC ma dużą przewagę. Płacisz za prąd dopiero jak zużyjesz

hydrauli napisał:
Nawet tak się opłaci ,a cop wynosi 3

cop 2 to przy -20 temp zewnętrzna i 40 C temperatura wody do grzejników

Ale przecież nikt nie musi montować .To tylko informacje.

A prąd kosztuje chyba 65 gr za kWh

Jeszcze jak troszeczkę spadną ceny urządzeń to sam się skuszę na powietrzną:) Bardzo dużo zużywamy CWU od wiosny do jesieni a wpięcie do CO i CWU będzie bardzo łatwe. Przy II taryfie to naprawdę nie ma konkurencji:) Pewnie zrobię hybrydę. W dzień i w duże mrozy zostawię po staremu a w upały i w II taryfie niech pracuje

piotrmak napisał:
Bardzo dużo zużywamy CWU od wiosny do jesieni

Ja też. Latem płacę miesięcznie 150-200zł za za propan na potrzeby cwu i gotowanie (plus koszty dzierżawy zbiornika). Nie mam pojęcia ile z tego idzie na samo gotowanie... Może ktoś wie? Przy bardzo korzystnym COP latem pewnie będzie przynajmniej 100zł oszczędności miesięcznie.

chcialbympompe napisał:
Ja też. Latem płacę miesięcznie 150-200zł za za propan na potrzeby cwu i gotowanie (plus koszty dzierżawy zbiornika). Nie mam pojęcia ile z tego idzie na samo gotowanie... Może ktoś wie? Przy bardzo korzystnym COP latem pewnie będzie przynajmniej 100zł oszczędności miesięcznie.

Na gotowanie możesz założyć 15-30 zł, zależy ile gotujecie, ale w tych granicach powinniście się mieścić. Reszta to CWU.

Każdy zainteresowany stara się "wycisnąć" opinie.

Jeśli uważasz, że coś w Panasonicu jest nie tak, to napisz.

Jeśli wiesz, o problemach z ta pompą, to również podziel się wiedzą.

Bo może wybiorę tę, może Atlantica...

Bo napisanie "zobacz, jak wygląda sieć dystrybucji", to trochę za mało.

Zobacz, jak wygląda siec dystrybucji Porsche, a jak Skody. I co z tego ?

:)

I na koniec: o co chodzi z tym MDV, bo nie mogę znaleźć punktu zaczepienia ?