Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

QQQQ napisał:
t

do rzeczy : Karbon ma racje :) , ale moze byc tak ze atlantic tez da rade przy -27 C ;)

moja altherma dała radę - wiec jest ok.

Co to znaczy da radę przy -27 C

A jak myślisz do jakiej temperatury PC może pracować .

Załóżmy że potrzeba 1 kW a pc typ 16 i parametry podłogówki +35C

Temperatura wrzenia r410 przy ciśnieniu 1 bar to około -50 potem sprężyć to do 40 bar i działa .Tylko taka sprężarka popracuje b krótko.

Normalnie przyjmuje sie spręż 8 i 100000 h pracy.

dla -40 i +35 spręż pewno wyjdzie koło 20 .

Może chłodnicy pomogą ,?????nie mam tabelki dla R410A

Witam.

Przeczytałem ten artykuł i mam parę spostrzeżeń:

1. Karbon pisze że atlantic - fujitsu nie ma doświadczenia w zakresie pomp ciepła.

Chciałbym delikatnie wyjaśnić że atlantic na rynku francuskim sprzedaje od ładnych paru lat pomp ciepła powietrzne i gruntowe pod swoją marką produkowane w fabrykach nibe :)

Dodatkowo nasuwa się tutaj pytanie jakie to doświadczenie ma daikin w ogrzewaniu??? Chyba takie same jak fujitsu :) Żadne

Atlantic można by powiedzieć ogromne - producent ogrzewaczy wody, grzejników elektrycznych, systemów solarnych.

2. Kolejne uszczypliwość w kierunku atlantica że dogadał się z fujitsu.

Dla sprecyzowania karbonie atlantic jest głównym dystrybutorem marki fujitsu w Francji od wielu wielu lat i sprzedaje je pod swoim logo więc współpraca przy wykonaniu pompy ciepła jest jak najbardziej na miejscu - fujitsu dało agregat a atlantic zrobił jednostkę wewnętrzną do tego układu.

Każdy zrobił to co potrafi najlepiej i wyszedł produkt finalny.

Resztę później bo mam dużo pracy..

Ale cały czas widzę że to jest odwieczna walka Daikin konta Fujitsu.

I fakt że marka Fujitsu od wielu lat jest produktem numer jeden pod względem sprzedaży diabelnie boli daikina ( nie jestem zwolenikiem fujitsu dlatego handluję atlanticiem ) i myślę żeby uciąć tą bez sensowną polemikę między tymi dwoma produktami trzeba powiedzieć że oba produkty są warte zachodu i żaden klient nie zawiedzie się na wybierając jeden czy druki produkt.

Każdy z nich ma lepsze rozwiązania od chinoli i te produkty są warte zainteresowania.

A wybór powinien być pokierowany ceną, lokalnym serwisem i rozwiązaniem które klient zaakceptuje.

A opluwanie jednych przez drugich i na odwrót marnuje tylko czas instalatorów i robi bałagan w głowach potencjalnych użytkowników którzy próbują się przebić przez mur bełkotu techniczno marketingowego i za moment się poddadzą i kupią produkt z chin ;)

Edytowane przez miki121

miki121 napisał:

A opluwanie jednych przez drugich i na odwrót marnuje tylko czas instalatorów i robi bałagan w głowach potencjalnych użytkowników którzy próbują się przebić przez mur bełkotu techniczno marketingowego i za moment się poddadzą i kupią produkt z chin ;)

lub co gorsza śmieciucha :(

hydrauli napisał:
Co to znaczy da radę przy -27 C

A jak myślisz do jakiej temperatury PC może pracować .

Załóżmy że potrzeba 1 kW a pc typ 16 i parametry podłogówki +35C

Temperatura wrzenia r410 przy ciśnieniu 1 bar to około -50 potem sprężyć to do 40 bar i działa .Tylko taka sprężarka popracuje b krótko.

Normalnie przyjmuje sie spręż 8 i 100000 h pracy.

dla -40 i +35 spręż pewno wyjdzie koło 20 .

Może chłodnicy pomogą ,?????nie mam tabelki dla R410A

jestem tylko uzytkownikiem i stwierdzam co dzieje sie u mnie :)

moja dala rade, a nie wiem czy alfea, i inne tanie tez dadza rade - moze jakis uzytkownik napisalby ze jest ok.

hydrauli napisał:
Po pierwsze Wyższa liga od panasonika T-Cap .Bo osiągają inne parametry

Jedna trzy fazy druga 1 faza

jedna do -15 ma 9kW druga do -20 ma 10kW.

Dziwnie to porównujesz.

Porównujesz Atlantica trójfazowego z Panasem jednofazowym, a dlaczego nie z trójfazowym?

Porównujesz Atlantica 11 z Panasem 9, a dlaczego nie z 12?

Niestety Panasonic nie podaje mocy przy -20, atlantic na swojej stronie podaje dla -7/+35, a co dalej?

hydrauli napisał:
Czemu ma służyć pomiar czynnika w inwerterze?

Chyba tylko rozszczelnieniu układu.

W PC jest kilka kilogramów czynnika .do momentu kiedy w układzie jest chociaż jedna kropla czynnika ciśnienie jest takie samo jak przy kilogramie

Ceniłem wcześniej Twoje doświadczenie. Ale teraz chyba nie wiesz o czym piszesz. Ciśnienie na ssaniu i odparowaniu jest podstawą:p

piotrmak napisał:
Ceniłem wcześniej Twoje doświadczenie. Ale teraz chyba nie wiesz o czym piszesz. Ciśnienie na ssaniu i odparowaniu jest podstawą:p

Nie określisz nic w inwerterze.Komputer koryguje ciągle nastawy zaworu rozprężnego i optymalizuje proces.

Jak ustalisz punkt pracy w czasie pomiaru.W on/offi wąaczysz poczekasz i mierzysz

czym jest wydajność nominalna, czy czasem nie jest to maksymalna wydajność grzewcza? po co pisać, że gwarantuje się wydajność do -15°C, skoro i tak to jest maks co można z tego urządzenie wyciagnąć, a poniżej -15°C jest OFF. jak by nie kombinował praktycznie wszystkie spity oscylują wokół tych samych paramatrów w niskich temperaturach - taka technologia. czy ktoś widział jak wygląda jednostka zewnętrzna w zimie takiego urządzenia, zła technologia odmrażania to poważny problem. jeżeli urządzenie wspomaga się grzałkami w wannie ociekowej agregatu to oznaka słabej jakości, która się mści.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

wizualizacja jak działa taki split, w "normalnym" domu, czyli jak se użytkownik pogrzebie tak ma

http://www.telekontrola.pl/monitor/pc1/index.php

Edytowane przez pomarszczonyfred

pomarszczonyfred napisał:
czym jest wydajność nominalna, czy czasem nie jest to maksymalna wydajność grzewcza? po co pisać, że gwarantuje się wydajność do -15°C, skoro i tak to jest maks co można z tego urządzenie wyciagnąć, a poniżej -15°C jest OFF. jak by nie kombinował praktycznie wszystkie spity oscylują wokół tych samych paramatrów w niskich temperaturach - taka technologia. czy ktoś widział jak wygląda jednostka zewnętrzna w zimie takiego urządzenia, zła technologia odmrażania to poważny problem. jeżeli urządzenie wspomaga się grzałkami w wannie ociekowej agregatu to oznaka słabej jakości, która się mści.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

wizualizacja jak działa taki split, w "normalnym" domu, czyli jak se użytkownik pogrzebie tak ma

Panasonic podaje, że sprężarka wyłącza się przy -28, ale pewnie wiesz lepiej, że przy -15 jest off. Ja nie wiem, bo takiej pompy nie mam.

pomarszczonyfred napisał:

Niema żadnego OFF poniżej -15 C

Jeszcze żadna z moich nie zrobił OFF a było -32 C

chcialbympompe napisał:
Czyli Panasonic podaje, że jest to pompa 9kW ale w rzeczywistości jest to np. 12kW? Tak więc porównując z innym producentem trzeba porównywać t-cap'a 9 z inną pompą 11?

Porównujesz to co chcesz mieć o danej mocy i danej cenie (tu Panasonic) z tym co oferuje ktoś inny w tej samej deklarowanej mocy i odpowiadających Ci parametrach. Co za różnica, czy ograniczają moc programowo, czy nie. Viessmann też tak robi w pompach P-W. Liczy się efekt końcowy i cena, jaką zaproponują.