Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Może jesteś w stanie bardziej to opomiarować ? ( czujniki temperatur na wyjściu i wejściu do podłogówki i kaloryferów). Cztery czujniki temperatury , a byś wiedział więcej , co nie odbiera ciepła ,a mnożąc przez przepływ rożnicę temperatur wejsc i wyjsc byłbys w stanie oszacować moc odbiorów. ( majac pompki grundfos alpha 2 one zgrubnie przepływ wyświetlają w m3/h).

Nie będzie to kalibrowany pomiar ,ale do szacunków jak najbardziej ok.

Tak . Dzisiaj bede to robił bo cos nie halo. Po zmianach na pompie przez firmę łazienka ciut nie dogrzana czyli powrot powinien być chłodny. Nic z tego znowu 1 stopień różnicy. Dzisiaj bede zmieniał ustawienie przepływu i mierzył temp na poszczegolnych petlach. PC nie bedzie dobrze pracować gdy po 10 minutach powrót ma 1 st różnicy. Masakra , ludzie maja po 5 st a u mnie 1. Przy grzejnikach 140cm czy 160 cm typ 33 i do tego łazienka podłogowa....O co tu chodzi. Ustawie jak miałem na kopciuchu. Pompka na automacie 10 Wat ....

Tak . Dzisiaj bede to robił bo cos nie halo. Po zmianach na pompie przez firmę łazienka ciut nie dogrzana czyli powrot powinien być chłodny. Nic z tego znowu 1 stopień różnicy. Dzisiaj bede zmieniał ustawienie przepływu i mierzył temp na poszczegolnych petlach. PC nie bedzie dobrze pracować gdy po 10 minutach powrót ma 1 st różnicy. Masakra , ludzie maja po 5 st a u mnie 1. Przy grzejnikach 140cm czy 160 cm typ 33 i do tego łazienka podłogowa....O co tu chodzi. Ustawie jak miałem na kopciuchu. Pompka na automacie 10 Wat ....

Zwróć uwagę na te grzejniki przy takiej dlugosci powinny byc podlaczone krzyżowo ja u siebie zmieniałem podlaczenie bo obiegówka od PC tak pchała ze co wlecialo w grzejnik to zaraz wylatywalo powrotem zanim grzejnik się nagrzal .

Pomierz wszystkie powroty z kazdej pętli i z kazdego grzejnika .Grzejniki zmierz np.na wejsciu lewa góra ,prawa góra no i na wyjsciu.

Witam. To mój pierwszy raz na forum więc proszę o wyrozumiałość. Posiadam PC Panasonic Aquarea 7KW. Dom ok 110m2 raczej dobrze ocieplony.. Dół podłogówka góra zwykłe grzejniki. Instalacja jest tak zrobiona że pompa rozgrzewa wodę w buforze 50l a za buforem są 2 pompki obiegowe. Jedna na podłogówkę a druga na grzejniki. Pompki są załączane 2 sterownikami pokojowymi Salus. Pompa grzeje również CWU zbiornik 250l. PC montowana pod koniec maja więc nie było kiedy sprawdzić ja grzeje gdy jest dłużej zimno. Włączyłem grzanie kilka dni temu i pojawił się taki problem że po podniesieniu się temp. w domu do takiego poziomu że sterowniki pokojowe wyłączają pompki, woda w buforze rozgrzewa się do 51-52st.C (Zadana 50s.C) i sprężarka się nie wyłącza. Temp. na zasilaniu i powrocie po 51st. C, a częstotliwość sprężarki waha się w granicach 20-25Hz. Delta t ustawiona na 3 ale nie wiem czy to ma większe znaczenie. Dodatkowo zauważyłem jeszcze że wewnętrzna pompka w PC podczas grzania wody w buforze osiąga prędkość 30l/min a po osiągnięciu zadanej temp. spada jedynie do ok 25l/min. Gdy wyłączę na chwilę PC (podczas kiedy dom jest nagrzany, bufor również a mimo tego sprężarka działa) i włączę po chili ponownie, to sprężarka już się nie załącza, dopiero gdy temp. w buforze spadnie. Gdy temp. wody w buforze po kilku godzinach spadnie samoistnie, bez udziału pompek od podłogówki i grzejników, to sprężarka się włączy dosyć szybko nagrzewa bufor i wtedy sprężarka się wyłącza. Ale gdy temp. w domu spadnie i pompki wyciągają ciepło z bufora to sprężarka wtedy chodzi ok 2-3 godz. i już po podgrzaniu wody się nie wyłącza.

Będę wdzięczny za każdą podpowiedź i sugestię.

Po prostu jest akurat taki odbiór ciepła ,że jeszcze nie ma warunków do wyłączenia. ( musi być temperatura wyjścia 3 stopnie wyższa od zadanej przez 3 minuty). Być może bufor nie ocieplony i akurat to cieplo ktora pompa na minimalnej czestotliwosci wytwarza akurat jest pobierane przez otoczenie ( a dosc wysoka temperatura 50 stopni tez nie pomaga w "nie uciekaniu" ciepła.).

Poszukaj strat ciepła pomiedzy pompą a buforem , no i zastanów się , czy nie można obnizyc temperatury ( im niższa tym roznica temperatur pomiedzy otoczeniem nizsza ,i naturalnie mniej ciepla ucieka - nawet przez izolację).

EDIT: No i samo to ,że pompa ciepła jest źródłem niskotemperaturowym , wiec im wyzsza temperatura , tym trudniej jej się do niej dobić ,a przez to COP leci w dół dramatycznie...

Edytowane przez MiG25

Dziękuję za sugestię. Bufor jest ocieplony. Jedyne straty ciepła pomiędzy buforem a PC mogą być na śrubunkach przy buforze i PC bo są nieosłonięte. Reszta rur jest w otulinie. Długość rur od PC do bufora to nie więcej niż 2m zasilanie i 2 m powrót. Spróbuję "ocieplić" te nieosłonięte śrubunki i obniżę temp. na buforze do 48 st.C. Zobaczę co się wtedy będzie działo. Dzięki za podpowiedź. Odezwę się w najbliższych dniach i dam znać czy pomogło. Jeszcze raz dzięki.

Jeszcze jedno , jeśli nie ma pułapek ciepła , to ciepło z bufora może iść grawitacyjnie na górę do grzejników mimo wyłączonej pompki objegowej. Potrzebny by był zawór albo pułapka cieplna.

Spróbuję to również sprawdzić. Zamknę zawór od rozdzielacza na grzejniki i zobaczę czy jest jakaś zmiana.

Witam zgromadzone grono .

Posiadam PC Aquarea 9KW od 3 lat i ogólnie sprawuje się dobrze , lecz w tym roku zmieniam taryfę prądu z G11 na G12 i chciałbym ustawić Harmonogram grzania na tańsze godziny . Wszystko było by spoko , wszedłem w harmonogram , ustawiłem godziny 6:00 wyłaczenie , 13:00 włączenie grzania + bufor ,15:00 wyłączenie i 22:00 włączenie grzania + bufor . Oczywiście poźniej w menu włączyłem opcje użytkowania zgodnie z harmonogramem ale zauważyłem że tak czy siak wygrzewanie bufora ni jak ma się do harmonogramu . PC dogrzewa sobie bufor mimo to co 4h mimo że jest ustawiony harmonogram . Czy to aby normalne ?

Dodatkowo czy jest opcja zresetowania informacji dotychczasowej pracy sprężarki oraz włączeń i wylączeń PC ?

Cześć.

Ja zaczynam piąty sezon (żadnych problemów wcześniej) z PC PW Panasonic seria F i po odpaleniu z 2 tygodnie temu nowego sezonu już tak na dobre, widzę, że pompa mi taktuje... Tzn. pochodzi kilka minut i wyłącza sprężarkę i chodzi tylko obiegówka w PC (instalacja bez bufora). W te kilka minut powrót dogania temp. zasilania i sprężarka się wyłącza, bo za mała delta jest. Nie wiem, czy po prostu jest za ciepło na razie na dworze (nawet nocą) i dom nie odbiera? Na termostacie w domu zadana temp. powiedzmy 22.4*C, ale PC nie zdązy do tej wartości dogrzać, bo taktuje.

Podejrzewałem zawór 3-drogowy, bo pod koniec zeszłego sezonu, podczas grzania CWU na jedynym grzejniku w łazience czuć było, że się nie domknął, bo grzejnik miał temp. grzania ciepłej wody (mam strasznie twardą wodę i podejrzewam, że 3-drogowy jest zajechany kamieniem - chociaż teraz takich objawów nie odnotowuję. Jeśli by się nie domykał, to woda z CWU mogłaby się mieszać z tą z podłogówki i przekłamywać na czujnikach w PC, stad słaba delta.

Sam już nie wiem.

Dzisiaj będę miał termometr piro, to pomierzę temp. podłóg i rozdzielacza.

Witam zgromadzone grono .

Posiadam PC Aquarea 9KW od 3 lat i ogólnie sprawuje się dobrze , lecz w tym roku zmieniam taryfę prądu z G11 na G12 i chciałbym ustawić Harmonogram grzania na tańsze godziny . Wszystko było by spoko , wszedłem w harmonogram , ustawiłem godziny 6:00 wyłaczenie , 13:00 włączenie grzania + bufor ,15:00 wyłączenie i 22:00 włączenie grzania + bufor . Oczywiście poźniej w menu włączyłem opcje użytkowania zgodnie z harmonogramem ale zauważyłem że tak czy siak wygrzewanie bufora ni jak ma się do harmonogramu . PC dogrzewa sobie bufor mimo to co 4h mimo że jest ustawiony harmonogram . Czy to aby normalne ?

Dodatkowo czy jest opcja zresetowania informacji dotychczasowej pracy sprężarki oraz włączeń i wylączeń PC ?

Musisz miec na wyswietlaczu symbol harmonogramu i jeszcze podkreslony grubą krechą jak tego nie ma to nie jest wlaczony harmonogram mimo ze swieci sie symbol harmonogramu.Jak masz to podkreslone to musisz albo przyciskiem wylaczyc pompę albo czekac do nastepnej godziny gdzie jest cos w harmonogramie ustawione wtwdy dopiero zacznie dzialac

Witam. To mój pierwszy raz na forum więc proszę o wyrozumiałość. Posiadam PC Panasonic Aquarea 7KW. Dom ok 110m2 raczej dobrze ocieplony.. Dół podłogówka góra zwykłe grzejniki. Instalacja jest tak zrobiona że pompa rozgrzewa wodę w buforze 50l a za buforem są 2 pompki obiegowe. Jedna na podłogówkę a druga na grzejniki. Pompki są załączane 2 sterownikami pokojowymi Salus. Pompa grzeje również CWU zbiornik 250l. PC montowana pod koniec maja więc nie było kiedy sprawdzić ja grzeje gdy jest dłużej zimno. Włączyłem grzanie kilka dni temu i pojawił się taki problem że po podniesieniu się temp. w domu do takiego poziomu że sterowniki pokojowe wyłączają pompki, woda w buforze rozgrzewa się do 51-52st.C (Zadana 50s.C) i sprężarka się nie wyłącza. Temp. na zasilaniu i powrocie po 51st. C, a częstotliwość sprężarki waha się w granicach 20-25Hz. Delta t ustawiona na 3 ale nie wiem czy to ma większe znaczenie. Dodatkowo zauważyłem jeszcze że wewnętrzna pompka w PC podczas grzania wody w buforze osiąga prędkość 30l/min a po osiągnięciu zadanej temp. spada jedynie do ok 25l/min. Gdy wyłączę na chwilę PC (podczas kiedy dom jest nagrzany, bufor również a mimo tego sprężarka działa) i włączę po chili ponownie, to sprężarka już się nie załącza, dopiero gdy temp. w buforze spadnie. Gdy temp. wody w buforze po kilku godzinach spadnie samoistnie, bez udziału pompek od podłogówki i grzejników, to sprężarka się włączy dosyć szybko nagrzewa bufor i wtedy sprężarka się wyłącza. Ale gdy temp. w domu spadnie i pompki wyciągają ciepło z bufora to sprężarka wtedy chodzi ok 2-3 godz. i już po podgrzaniu wody się nie wyłącza.

Będę wdzięczny za każdą podpowiedź i sugestię.

Z tymi predkosciami pompek jest ok.

Delte mozesz przestawic na 5st.

Co do tego wylaczania to dziwne bo jesli na zasilaniu ma 52 a na powrocie 51 to powinna sie dawno wyłączyć.

Przy takie pogodzie jak teraz i 20hz ona i tak produkuje jakies 2,6kw mocy a to sporo to cos sie z tym ciepłem musi dziać gdzieś musi isc albo na grzejniki albo na podloge albo do baniaka

Delte mozesz przestawic na 5st.

Co do tego wylaczania to dziwne bo jesli na zasilaniu ma 52 a na powrocie 51 to powinna sie dawno wyłączyć.

Przy takie pogodzie jak teraz i 20hz ona i tak produkuje jakies 2,6kw mocy a to sporo to cos sie z tym ciepłem musi dziać gdzieś musi isc albo na grzejniki albo na podloge albo do baniaka

Dodam jeszcze że kiedy sprężarka się nie wyłącza i chodzi sobie na tych 20Hz to tylko pobiera prąd od 0,6 do 1,2 kW a produkcja energii = 0 i COP też=0. Trochę mnie to niepokoi. Wydaje mi się że sprężarka mimo wszystko powinna się wyłączyć.

Dodam jeszcze że kiedy sprężarka się nie wyłącza i chodzi sobie na tych 20Hz to tylko pobiera prąd od 0,6 do 1,2 kW a produkcja energii = 0 i COP też=0. Trochę mnie to niepokoi. Wydaje mi się że sprężarka mimo wszystko powinna się wyłączyć.

No to teraz to juz calkiem cos nie halo a jestes pewny ze fizycznie sprężarka chodzi ?patrzyłeś na zewnątrz?

Nie osiągnęła temperatury większej o 3 stopnie , tylko o 2 , więc tu wszystko jest ok.

A licznik nie pokazuje produkcji mocy jak temperatura wyjscia i wejscia jest jednakowa.

Trzeba skalibrować jeszcze czujniki.

Tak wiatrak się cały czas kręci w jednostce zewnętrznej

Nie no na bank jest coś nie tak z nią jak masz ustawioną temperature zasilania bufora na 50st i delte 3st to pompa ciepla pracuje tak ze podbija Ci temperature zasilania na podstawie temperatury powrotu zachowujac te 3st róznicy czyli np.na powrocie jest 45 to zasilanie 48 powrót sie grzeje to i zasilanie rosnie az do tych 50st.Potem pompa zeby sie ratowac przed wylaczeniem to zmoduluje sie na maksa powinna do 19hz no i przebije o jeden atopien na 51st i jak wtedy powrot zrobi sie z 48 albo 49 to odrazu powinna sie wyłaczyc sprezarka na liczniczku w pompie wszystko na zero powinno być i tylko obiegówka w PC powinna mielic.

Chyba powinienes dzwonic do instalatora i jako podstawowe info dla niego to to ze sprezarka chodzi pobiera prąd a nie produkuje energii

Nie osiągnęła temperatury większej o 3 stopnie , tylko o 2 , więc tu wszystko jest ok.

A licznik nie pokazuje produkcji mocy jak temperatura wyjscia i wejscia jest jednakowa.

Trzeba skalibrować jeszcze czujniki.

Moze tak jest w jakis mocnych Tcapach ja mam 7kw jedna faza i w życiu nie przebija o 3st na zasilaniu od ustawionej.

Jak mam ustawioną 30 to max przebije na 31 a jak sie powrót sie zrobi 28 to odrazu ma stopa.

Dla mojej pompy jest wg Service Manual:

Thermostat Control:- Compressor is OFF when Water Outlet Temperature – Internal Water Setting Temperature > 2°C for continuously 3 minutes. - Compressor is ON after waiting for 3 minutes, if the Water Outlet Temperature – Water Inlet Temperature (temperature at thermostat OFF is triggered) <-3°C. 

Tak samo jest dla monobloka 5kW ( bo tylko takie serwice manual mam). Więc podejżewam ,że to jest niezależnie i wszedzie tak samo.