MiG25 21.12.2021 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Jak znalazł jak to włączyć to i znalazł czym to może skutkować. To straci gwarancje u Ciebie , czy będzie mial tylko pretensje ,że mu nie powiedziałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 21.12.2021 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Jak znalazł jak to włączyć to i znalazł czym to może skutkować. To straci gwarancje u Ciebie , czy będzie mial tylko pretensje ,że mu nie powiedziałeś ? tu masz wycinek z instrukcji instalatora najważniejsze ostatnie zdanie W instrukcji obsługi tego menu nawet nie ma opisanego, a ustawienia serwisowe są, o czymś to świadczy Grzałka rezerwowa (używanie/nieużywanie grzałki rezerwowej) (UWAGA) Różni się od używania/nieużywania grzałki rezerwowej ustawionego przez klienta. Gdy to ustawienie jest używane, zasilenie grzałki mającej chronić przed zamarzaniem będzie wyłączone. (Tego ustawienia należy używać tylko, gdy jest to wymagane przez placówkę). W przypadku użycia tego ustawienia nie ma możliwości odszraniania z powodu niskiego ustawienia temperatury ogrzewania, co może doprowadzić do zatrzymania pracy (H75) Ustawiać na odpowiedzialność montera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malekk 21.12.2021 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 ...Pewnie chłodzenia w pompie też włączyć nie mogę bo trace gwarancję ? ( to samo menu przecież). Zapis w umowie gwarancyjnej : pkt 13. Gwarancja nie będzie uwzględniona, jeżeli awaria lub usterka urządzenia nie jest spowodowana przez wadę produkcyjną urządzenia, w szczególności zaś kiedy awaria lub usterka nastąpi z powodu: h) niewykonania lub niewłaściwego wykonania czynności eksploatacyjnych należących do użytkownika i wynikających z instrukcji obsługi urządzenia, w tym regulacji, sprawdzenia działania lub programowania ustawień, jezlei wiec instalator "klepnie" pod zgloszeniem naprawy gwarancyjnej, ze cos "padlo samo z siebie", to ok. bierze odpowiedzialnosc na siebie. Jednak zapis w gwarancji jest tutaj jednoznaczny i grzebiac samemu, trzeba miec swiadomosc ewentulanych konsekwencji.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 21.12.2021 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Panowie, ale czym innym jest ustawienie czegoś w menu z całą świadomością , a czym innym utrata gwarancji. Kolega igor twierdzi ,że skoro to włączyłem( albo wyłączyłem)to straciłem gwarancję , czyli włączyłem sobie chłodzenie , a zimą pompa się psuje. Nie ma to nic wspólnego z usterką ale przecież gwarancji już nie mam. Tak samo wyłączyłem grzałkę , wzialem za to odpowiedzialnoc, a latem podczas grzania cwu ( kiedy nie ma wgole defrostow) pompa się psuje, a usterka wogole z tym nie związana , ale kolega igor przychodzi i mówi , ale Pan juz nie ma gwarancji , bo tu pan sobie wyłączył grzalke.... Pompa podczas chłodzenia raczej się nie popsuje ( chyba ,że ją skropliny z góry zaleją , ale zalanie nie podlega pod gwrancję ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 21.12.2021 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 No to teraz pytanie z innej beczki , czy Wy sprawdzacie np. zład wody ,temperatury , izolacje rur , i włączacie te opcje odpowiednio do instalacji , czy od razu z góry zakładacie ,że nie należy chłodzić bo instalacja nie przystosowana , i nie należy wyłączać grzałki bo po co mam to brać na siebie ? Czy trzeba po prostu "dopłacić " do tych dobrodziejstw ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malekk 21.12.2021 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Jak czegos nie wiem, nie jestem pewien, dzwonie do instalatora i pytam, bo to on jest odpowiedzialny. Instalacja i uruchomienie przez "akredytowana firme instalacyjna" jest warunkiem gwarancji. W gwarancji nie ma zapisu dot. "ustawienia czegos z cala swiadomoscia" i albo traktujemy gwarancje i jej waruki powaznie, albo nie. Ale wtedy mozemy miec tylko i wylacznie pretensje do siebie, jezeli z jakiegos powodu producent/instalator powie "nie". I tak jest ze wszystkim. Producenci tylko czekaja, aby umyc rece od odpowiedzialnosci. Ja nie zamierzam im tego ulatwiac, dlatego traktuje gwarancje i zapisy w niej powaznie, bo tego bede oczekiwal w razie potrzeby skorzystania z niej - tez powaznego potraktowania jako klient. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 21.12.2021 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 (edytowane) Grzałka rezerwowa (używanie/nieużywanie grzałki rezerwowej) (UWAGA) Różni się od używania/nieużywania grzałki rezerwowej ustawionego przez klienta. Gdy to ustawienie jest używane, zasilenie grzałki mającej chronić przed zamarzaniem będzie wyłączone. (Tego ustawienia należy używać tylko, gdy jest to wymagane przez placówkę). W przypadku użycia tego ustawienia nie ma możliwości odszraniania z powodu niskiego ustawienia temperatury ogrzewania, co może doprowadzić do zatrzymania pracy (H75) Ustawiać na odpowiedzialność montera. I ten tekst jest ok , tylko pytanie co to jest placówka ? Klient ? Czy może Panasonic ? Bo jeśli klient , to on musi tego wyraźnie wymagać ? Nawet jeśli nie jest tego świadomy na początku , tylko po czasie się orientuje ,że grzałka jest używana i stuka 200h. I czy rzeczywiście monter bierze tą odpowiedzialność , czy też przemilcza temat i liczy ,że klient już się o to nie zapyta , a jak będzie suszył głowę , to się nie będzie odbierać telefonu... EDIT: Ja to odczytuję w ten sposób ,że się da wyłączyć grzałkę , tylko ktoś kumaty sprawdza zład wody , temperatury,itp . Na gwarancji robi to monter. Edytowane 21 Grudnia 2021 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 21.12.2021 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Witam,jeszcze odnośnie gwarancji- u mojego syna dali na SDC 5 lat na całość. Chyba nowy standard...Odnośnie monobloka na wodzie u sąsiada ,zapytam jeszcze czy instalator robił próbę działania zaworów spustowych bez zasilania-wiadomo czym to śmierdzi... Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 21.12.2021 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Jak czegos nie wiem, nie jestem pewien, dzwonie do instalatora i pytam, bo to on jest odpowiedzialny. Instalacja i uruchomienie przez "akredytowana firme instalacyjna" jest warunkiem gwarancji. W gwarancji nie ma zapisu dot. "ustawienia czegos z cala swiadomoscia" i albo traktujemy gwarancje i jej waruki powaznie, albo nie. Ale wtedy mozemy miec tylko i wylacznie pretensje do siebie, jezeli z jakiegos powodu producent/instalator powie "nie". I tak jest ze wszystkim. Producenci tylko czekaja, aby umyc rece od odpowiedzialnosci. Ja nie zamierzam im tego ulatwiac, dlatego traktuje gwarancje i zapisy w niej powaznie, bo tego bede oczekiwal w razie potrzeby skorzystania z niej - tez powaznego potraktowania jako klient. Dokładnie ,traktujmy siebie nawzajem poważnie. A nie walić teksty do klientów w stylu włączyłeś /wyłączyłeś to straciłeś gwarancję... A jak dzwoniłem to nie odbierałeś , albo na odczep się powiedziłeś ,że stracisz gwarancję bo grzebiesz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 21.12.2021 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Witam, jeszcze odnośnie gwarancji- u mojego syna dali na SDC 5 lat na całość. Chyba nowy standard... Odnośnie monobloka na wodzie u sąsiada ,zapytam jeszcze czy instalator robił próbę działania zaworów spustowych bez zasilania-wiadomo czym to śmierdzi... Pzdr Jak ja kupowałem to było 2 albo 3 lata ( już nie pamiętam , ale 3 letnia i tak się skończyła) i 5 lat na sprężarkę. Różne promocje co roku są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 21.12.2021 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Witam, jeszcze odnośnie gwarancji- u mojego syna dali na SDC 5 lat na całość. Chyba nowy standard... Odnośnie monobloka na wodzie u sąsiada ,zapytam jeszcze czy instalator robił próbę działania zaworów spustowych bez zasilania-wiadomo czym to śmierdzi... Pzdr Nie dali tylko jest to opcja, którą można kupić albo nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 22.12.2021 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Panowie, ale czym innym jest ustawienie czegoś w menu z całą świadomością , a czym innym utrata gwarancji. Kolega igor twierdzi ,że skoro to włączyłem( albo wyłączyłem)to straciłem gwarancję , czyli włączyłem sobie chłodzenie , a zimą pompa się psuje. Nie ma to nic wspólnego z usterką ale przecież gwarancji już nie mam. Tak samo wyłączyłem grzałkę , wzialem za to odpowiedzialnoc, a latem podczas grzania cwu ( kiedy nie ma wgole defrostow) pompa się psuje, a usterka wogole z tym nie związana , ale kolega igor przychodzi i mówi , ale Pan juz nie ma gwarancji , bo tu pan sobie wyłączył grzalke.... Pompa podczas chłodzenia raczej się nie popsuje ( chyba ,że ją skropliny z góry zaleją , ale zalanie nie podlega pod gwrancję ) Tylko Ty ze swym uporem wszystko robisz odwrotnie. W zimie wyłączasz grzałkę -no bo po co ma być włączona- Ty wiesz lepiej niż inżynierowie Panasa jak ma być i co ci tu będzie ktoś mówił . A latem na odwrót Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 22.12.2021 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 (edytowane) Jak zwykle nic merytorycznego nie dodałeś. Forum jest dla ludzi ogarniętych technicznie ,a nie technicznych nieudaczników , nie każdy ma takie predyspozycje , nie każdy jest inżynierem , więc się nie wysilaj. Ja cie nie wyzywam od krętaczy tylko mówię ,że jesteś krętacz , bo to nie raz zostało udowodnione i nie podlega dyskusji. Po co zimą wyłączać grzałkę w pompie ciepła... Udajesz ,czy na prawdę masz coś z błędnikiem.... Po co instalowałeś pompe ciepła ,jak miałeś "piec z grzałek"... Wyłącz pompę włącz to cudo i się przekonaj po co. Edytowane 22 Grudnia 2021 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeeOne 22.12.2021 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 (edytowane) Jakie to deice? mode1 czy 2?https://iv.pl/image/GIP8nzIhttps://iv.pl/image/GIP8RaO Edytowane 22 Grudnia 2021 przez LeeOne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 22.12.2021 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Ale gdzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeeOne 22.12.2021 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Post wyżej dodałem linki, nie mogłem wgrać na serwer forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 22.12.2021 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Generalnie wykres z service clouda ( te standardowe z logowaniem co 5 min) nie wiele powiedzą , bo sam defrost może tyle tyle trwać.Na tym wykresie potrafię odróżnić która jest częstotliwość , reszta to Temperatura... ( ale czego).Ale to w sumie mniej ważne... Jeśli defrost na tym wykresie trwał od ok 6:30 do 6:45 to był to w mode 2 sądząc po prędkości sprężarki i długości trwania. Dodaj jeszcze prędkość przepływu wody ,bo to też wskazówka. Najłatwiej w dwuwentylatorowych odróżnić mode 1 od mode 2 :- w mode 1 sprężarka się nie zatrzymuje , tylko zmniejsza częstotliwość do ok 30Hz , słychać syk ( przełączenie zaworu czterodrogowego) , rury gazowe zaraz po pierwszym syknięciu przy jednostce wewnętrznej zrobią się momentalnie zimne ( wręcz lodowate , temperatura na czujniku gazu spada nawet do -19 stopni) , pompa obiegowa wody pracuje cały czas i to na najwyższych obrotach. -w mode 2 sprężarka się zatrzyma , po czym zacznie wchodzić na wysokie obroty ok 72Hz , pompa obiegowa się zatrzyma , nie będzie słychać syku , rurki nie zrobią się lodowate , ale za to potrafi trwać nawet 20min . Jest jeszcze jeden trik , pompa może zacząć defrost w mode 1 , ale woda w objegu spada na tyle ,że mode 1 się zatrzymuje ( zatrzymuje się sprężarka i pompa obiegowa) , i odszranianie kończy się w mode 2. Przed "właściwym" defrostem pompa "przygotowuje się" przez ok 1 minutę , m.n. spradza czy temperatra jest większa od 27 czy nie , i wtedy też obiegówka też pracuje na najwyższych obrotach ( i to wcale nie znaczy ,że już się zaczął mode 1). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeeOne 22.12.2021 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Załączyłem zrzuty z dwóch deice, różnią się od siebie. Na 1 sprężarka pracuje cały czas, na 2 wyłączą się. Ostatnia pozycja to temperatura wyjścia z parwonika. Jednostka SDC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 22.12.2021 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Gdzie mogę znaleźć serwisowke do jednowentylatorowej serii J 7kW. Mam tylko instrukcje montażu i autodiagnostyke ale serwisowka nigdy mi nie wpadła w ręce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 22.12.2021 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Załączyłem zrzuty z dwóch deice, różnią się od siebie. Na 1 sprężarka pracuje cały czas, na 2 wyłączą się. Ostatnia pozycja to temperatura wyjścia z parwonika. Jednostka SDC Ok dobrze wiedzieć , że to temperatura parownika czyli wychodzi ,że defrost zaczął się o 6:45 , a nie skończył... Masz SDC ale dwuwentylatorową ? Tak jak pisałem wcześniej , wykresy , gdzie dane są zbierane co 5min , niewiele zoaczysz , bo możesz trafić ,że wstrzelisz się akurat tak ,że ma wykresie nic nie będzie widać ( no może tylko ,że temperatura parownika wzrosła, a sam defrost akurat się skonczyl). Zrób może nagrywanie ( takie coś tam jak pamietam było) ,wtedy dane będą co 30s ,i już wtedy coś się zobaczy , no i łącz przepływ obiegówki do wykresu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts