Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Jak znalazł jak to włączyć to i znalazł czym to może skutkować.

To straci gwarancje u Ciebie , czy będzie mial tylko pretensje ,że mu nie powiedziałeś ?:)

tu masz wycinek z instrukcji instalatora najważniejsze ostatnie zdanie

W instrukcji obsługi tego menu nawet nie ma opisanego, a ustawienia serwisowe są, o czymś to świadczy

Grzałka rezerwowa (używanie/nieużywanie grzałki rezerwowej)

(UWAGA) Różni się od używania/nieużywania grzałki

rezerwowej ustawionego przez klienta. Gdy to

ustawienie jest używane, zasilenie grzałki mającej

chronić przed zamarzaniem będzie wyłączone.

(Tego ustawienia należy używać tylko, gdy jest to

wymagane przez placówkę).

W przypadku użycia tego ustawienia nie ma

możliwości odszraniania z powodu niskiego

ustawienia temperatury ogrzewania, co może

doprowadzić do zatrzymania pracy (H75)

Ustawiać na odpowiedzialność montera.

...Pewnie chłodzenia w pompie też włączyć nie mogę bo trace gwarancję ? ( to samo menu przecież).

Zapis w umowie gwarancyjnej :

pkt 13. Gwarancja nie będzie uwzględniona, jeżeli awaria lub usterka urządzenia nie jest spowodowana przez wadę produkcyjną urządzenia, w szczególności zaś

kiedy awaria lub usterka nastąpi z powodu:

h) niewykonania lub niewłaściwego wykonania czynności eksploatacyjnych należących do użytkownika i wynikających z instrukcji obsługi urządzenia, w tym

regulacji, sprawdzenia działania lub programowania ustawień,

jezlei wiec instalator "klepnie" pod zgloszeniem naprawy gwarancyjnej, ze cos "padlo samo z siebie", to ok. bierze odpowiedzialnosc na siebie. Jednak zapis w gwarancji jest tutaj jednoznaczny i grzebiac samemu, trzeba miec swiadomosc ewentulanych konsekwencji..

• Like 1

Panowie, ale czym innym jest ustawienie czegoś w menu z całą świadomością , a czym innym utrata gwarancji.

Kolega igor twierdzi ,że skoro to włączyłem( albo wyłączyłem)to straciłem gwarancję , czyli włączyłem sobie chłodzenie , a zimą pompa się psuje. Nie ma to nic wspólnego z usterką ale przecież gwarancji już nie mam.

Tak samo wyłączyłem grzałkę , wzialem za to odpowiedzialnoc, a latem podczas grzania cwu ( kiedy nie ma wgole defrostow) pompa się psuje, a usterka wogole z tym nie związana , ale kolega igor przychodzi i mówi , ale Pan juz nie ma gwarancji , bo tu pan sobie wyłączył grzalke....

Pompa podczas chłodzenia raczej się nie popsuje ( chyba ,że ją skropliny z góry zaleją , ale zalanie nie podlega pod gwrancję :) )

No to teraz pytanie z innej beczki , czy Wy sprawdzacie np. zład wody ,temperatury , izolacje rur , i włączacie te opcje odpowiednio do instalacji , czy od razu z góry zakładacie ,że nie należy chłodzić bo instalacja nie przystosowana , i nie należy wyłączać grzałki bo po co mam to brać na siebie ? Czy trzeba po prostu "dopłacić " do tych dobrodziejstw ?

Jak czegos nie wiem, nie jestem pewien, dzwonie do instalatora i pytam, bo to on jest odpowiedzialny. Instalacja i uruchomienie przez "akredytowana firme instalacyjna" jest warunkiem gwarancji. W gwarancji nie ma zapisu dot. "ustawienia czegos z cala swiadomoscia" i albo traktujemy gwarancje i jej waruki powaznie, albo nie. Ale wtedy mozemy miec tylko i wylacznie pretensje do siebie, jezeli z jakiegos powodu producent/instalator powie "nie". I tak jest ze wszystkim. Producenci tylko czekaja, aby umyc rece od odpowiedzialnosci. Ja nie zamierzam im tego ulatwiac, dlatego traktuje gwarancje i zapisy w niej powaznie, bo tego bede oczekiwal w razie potrzeby skorzystania z niej - tez powaznego potraktowania jako klient.

Grzałka rezerwowa (używanie/nieużywanie grzałki rezerwowej)

(UWAGA) Różni się od używania/nieużywania grzałki

rezerwowej ustawionego przez klienta. Gdy to

ustawienie jest używane, zasilenie grzałki mającej

chronić przed zamarzaniem będzie wyłączone.

(Tego ustawienia należy używać tylko, gdy jest to

wymagane przez placówkę).

W przypadku użycia tego ustawienia nie ma

możliwości odszraniania z powodu niskiego

ustawienia temperatury ogrzewania, co może

doprowadzić do zatrzymania pracy (H75)

Ustawiać na odpowiedzialność montera.

I ten tekst jest ok , tylko pytanie co to jest placówka ? Klient ? Czy może Panasonic ?

Bo jeśli klient , to on musi tego wyraźnie wymagać ? Nawet jeśli nie jest tego świadomy na początku , tylko po czasie się orientuje ,że grzałka jest używana i stuka 200h.

I czy rzeczywiście monter bierze tą odpowiedzialność , czy też przemilcza temat i liczy ,że klient już się o to nie zapyta , a jak będzie suszył głowę , to się nie będzie odbierać telefonu...

EDIT: Ja to odczytuję w ten sposób ,że się da wyłączyć grzałkę , tylko ktoś kumaty sprawdza zład wody , temperatury,itp . Na gwarancji robi to monter.

Edytowane przez MiG25

Witam,

jeszcze odnośnie gwarancji- u mojego syna dali na SDC 5 lat na całość. Chyba nowy standard...

Odnośnie monobloka na wodzie u sąsiada ,zapytam jeszcze czy instalator robił próbę działania zaworów spustowych bez zasilania-wiadomo czym to śmierdzi...

Pzdr

Jak czegos nie wiem, nie jestem pewien, dzwonie do instalatora i pytam, bo to on jest odpowiedzialny. Instalacja i uruchomienie przez "akredytowana firme instalacyjna" jest warunkiem gwarancji. W gwarancji nie ma zapisu dot. "ustawienia czegos z cala swiadomoscia" i albo traktujemy gwarancje i jej waruki powaznie, albo nie. Ale wtedy mozemy miec tylko i wylacznie pretensje do siebie, jezeli z jakiegos powodu producent/instalator powie "nie". I tak jest ze wszystkim. Producenci tylko czekaja, aby umyc rece od odpowiedzialnosci. Ja nie zamierzam im tego ulatwiac, dlatego traktuje gwarancje i zapisy w niej powaznie, bo tego bede oczekiwal w razie potrzeby skorzystania z niej - tez powaznego potraktowania jako klient.

Dokładnie ,traktujmy siebie nawzajem poważnie. A nie walić teksty do klientów w stylu włączyłeś /wyłączyłeś to straciłeś gwarancję... A jak dzwoniłem to nie odbierałeś , albo na odczep się powiedziłeś ,że stracisz gwarancję bo grzebiesz....

Witam,

jeszcze odnośnie gwarancji- u mojego syna dali na SDC 5 lat na całość. Chyba nowy standard...

Odnośnie monobloka na wodzie u sąsiada ,zapytam jeszcze czy instalator robił próbę działania zaworów spustowych bez zasilania-wiadomo czym to śmierdzi...

Pzdr

Jak ja kupowałem to było 2 albo 3 lata ( już nie pamiętam , ale 3 letnia i tak się skończyła) i 5 lat na sprężarkę. Różne promocje co roku są :)

Witam,

Pzdr

Nie dali tylko jest to opcja, którą można kupić albo nie.

Panowie, ale czym innym jest ustawienie czegoś w menu z całą świadomością , a czym innym utrata gwarancji.

Kolega igor twierdzi ,że skoro to włączyłem( albo wyłączyłem)to straciłem gwarancję , czyli włączyłem sobie chłodzenie , a zimą pompa się psuje. Nie ma to nic wspólnego z usterką ale przecież gwarancji już nie mam.

Tak samo wyłączyłem grzałkę , wzialem za to odpowiedzialnoc, a latem podczas grzania cwu ( kiedy nie ma wgole defrostow) pompa się psuje, a usterka wogole z tym nie związana , ale kolega igor przychodzi i mówi , ale Pan juz nie ma gwarancji , bo tu pan sobie wyłączył grzalke....

Pompa podczas chłodzenia raczej się nie popsuje ( chyba ,że ją skropliny z góry zaleją , ale zalanie nie podlega pod gwrancję :) )

Tylko Ty ze swym uporem wszystko robisz odwrotnie. W zimie wyłączasz grzałkę -no bo po co ma być włączona- Ty wiesz lepiej niż inżynierowie Panasa jak ma być i co ci tu będzie ktoś mówił . A latem na odwrót

Jak zwykle nic merytorycznego nie dodałeś. Forum jest dla ludzi ogarniętych technicznie ,a nie technicznych nieudaczników , nie każdy ma takie predyspozycje , nie każdy jest inżynierem , więc się nie wysilaj.

Ja cie nie wyzywam od krętaczy tylko mówię ,że jesteś krętacz , bo to nie raz zostało udowodnione i nie podlega dyskusji.

Po co zimą wyłączać grzałkę w pompie ciepła... Udajesz ,czy na prawdę masz coś z błędnikiem.... Po co instalowałeś pompe ciepła ,jak miałeś "piec z grzałek"... Wyłącz pompę włącz to cudo i się przekonaj po co.

Edytowane przez MiG25

Generalnie wykres z service clouda ( te standardowe z logowaniem co 5 min) nie wiele powiedzą , bo sam defrost może tyle tyle trwać.

Na tym wykresie potrafię odróżnić która jest częstotliwość , reszta to Temperatura... ( ale czego).Ale to w sumie mniej ważne...

Jeśli defrost na tym wykresie trwał od ok 6:30 do 6:45 to był to w mode 2 sądząc po prędkości sprężarki i długości trwania.

Dodaj jeszcze prędkość przepływu wody ,bo to też wskazówka.

Najłatwiej w dwuwentylatorowych odróżnić mode 1 od mode 2 :

- w mode 1 sprężarka się nie zatrzymuje , tylko zmniejsza częstotliwość do ok 30Hz , słychać syk ( przełączenie zaworu czterodrogowego) , rury gazowe zaraz po pierwszym syknięciu przy jednostce wewnętrznej zrobią się momentalnie zimne ( wręcz lodowate , temperatura na czujniku gazu spada nawet do -19 stopni) , pompa obiegowa wody pracuje cały czas i to na najwyższych obrotach.

-w mode 2 sprężarka się zatrzyma , po czym zacznie wchodzić na wysokie obroty ok 72Hz , pompa obiegowa się zatrzyma , nie będzie słychać syku , rurki nie zrobią się lodowate , ale za to potrafi trwać nawet 20min .

Jest jeszcze jeden trik , pompa może zacząć defrost w mode 1 , ale woda w objegu spada na tyle ,że mode 1 się zatrzymuje ( zatrzymuje się sprężarka i pompa obiegowa) , i odszranianie kończy się w mode 2.

Przed "właściwym" defrostem pompa "przygotowuje się" przez ok 1 minutę , m.n. spradza czy temperatra jest większa od 27 czy nie , i wtedy też obiegówka też pracuje na najwyższych obrotach ( i to wcale nie znaczy ,że już się zaczął mode 1).

Załączyłem zrzuty z dwóch deice, różnią się od siebie. Na 1 sprężarka pracuje cały czas, na 2 wyłączą się. Ostatnia pozycja to temperatura wyjścia z parwonika. Jednostka SDC

Ok dobrze wiedzieć , że to temperatura parownika :) czyli wychodzi ,że defrost zaczął się o 6:45 , a nie skończył...

Masz SDC ale dwuwentylatorową ?

Tak jak pisałem wcześniej , wykresy , gdzie dane są zbierane co 5min , niewiele zoaczysz , bo możesz trafić ,że wstrzelisz się akurat tak ,że ma wykresie nic nie będzie widać ( no może tylko ,że temperatura parownika wzrosła, a sam defrost akurat się skonczyl). Zrób może nagrywanie ( takie coś tam jak pamietam było) ,wtedy dane będą co 30s ,i już wtedy coś się zobaczy , no i łącz przepływ obiegówki do wykresu.