KupiłemSeTaczke 24.12.2021 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2021 Witam. Może ktoś będzie w stanie mi pomóc. Pompa 9kw tcap 1 fazowa. Ustawiony harmonogram 11.00 - grzanie CWU do 42 stopni, od 12.30 - grzanie CO do 21 stopni.Problem polega na tym, że raz na około pięć grzań CWU wywala bezpiecznik. Z moich obserwacji wynika, że potrafi to zrobić w trakcie grzania, bądź pod koniec ( cały czas mowa o grzaniu CWU). Problem pojawił się dopiero w tym roku, pompa pracuje od 2018.Do tej pory miałem zabezpieczenie 20 A "B", wiem że producent w instrukcji przewiduje 30 A, ale że nic się nie działo to miałem właśnie 20 A. Niedawno zamieniłem na "C" ale to też nie pomogło, dodam że przedlicznikowe mam 25 A, także zmiana na 25A narazie nie wchodzi w grę. Może ktoś ma jakiś pomysł. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 24.12.2021 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2021 Pompa 9kw tcap 1 fazowa. Ustawiony harmonogram 11.00 - grzanie CWU do 42 stopni, od 12.30 - grzanie CO do 21 stopni. Problem polega na tym, że raz na około pięć grzań CWU wywala bezpiecznik. Zmień porę grzania CWU np; od 6,00 ; - gdy jeszcze większość użytkowników nie korzysta z odbiorników większej mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 24.12.2021 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2021 Skoro na razie nie może być tak jak producent zaleca , to następna druciarską metodą będzie zapewnienie temu bezpiecznikowi lepszej wentylacji ,bo on się wyłącza od temperatury.( na pewno się wyłączy , ale trochę później). Możesz sprawdzić także czy na tym bezpieczniku jest dobry styk ( dobrze dokręcone przewody) i to go niepotrzebnie podgrzewa.Możesz też zamienić fazy ( bo na tej fazie jest największy akurat spadek napięcia , i przez to płynie większy prąd). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KupiłemSeTaczke 24.12.2021 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2021 OK. Dzięki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 24.12.2021 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2021 (edytowane) Idąc za myślą zamiany fazy , możesz spróbować poprzekładać inne obwody , tak aby t faza do której jest podłączona pompa była wolna od odbiorników takich jak pralka , suszarka , indukcja , piekarnik, czajnik...wszystko co mialo by powyżej 1kW ( nie wpływają na bezpiecznik pompy bezpośrednio , ale obniżają napięcie na tej fazie powodując ,że pompa bierze więcej prądu). Edytowane 24 Grudnia 2021 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 24.12.2021 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2021 Kolego spokojnei daj c25, nie przejmuj się tym że przedlicznkowy też 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 24.12.2021 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2021 Tak , nie przejmuj się , to nie tobie wywali zabezpieczenie przedlicznikowe ,jak na jednej fazie z pompą włączysz coś jeszcze... Po coś ta selektywność jednak jest. Po Tobie 1igor1 spodziewałbym się tekstu w stylu , zabezpieczenie niezgodne z instrukcją , właśnie straciłeś gwarancję ( albo nigdy jej nie miałeś) , a tu nawet bez pytania jaki przewód jest pociągnięty do pompy ( bo może jest nie daj boże 2,5mm2 ) piszesz ,żeby się nie przejmować... Trochę to sprzeczne z tym co ostatnio pisałeś, i jak bardzo prawy chciałeś być... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 24.12.2021 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2021 (edytowane) Wiesz jak 20A to przewód powinien mieć 4mm2 a on spokojnie wytrzymie 25A, co do selektywności, to jasne ważna rzecz, ale te pompy spokojnie chodzą na 25A zabezpieczeniach jak się to z głową wszystko zrobiA co do gwarancji, to za mały bezpiecznik nie ma wiele wspólnego z gwarancją na urządzenie, tylko właśnie na komfort urządzenia, a zalecenia po to są jakie są aby nie było problemów właśnie takich jak ma autor, Edytowane 24 Grudnia 2021 przez 1igor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 24.12.2021 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2021 Akurat przewód 4mm2 ma wg niektórych źródeł max. prąd 24A , więc formalnie bezpiecznik 25A jest za duży , ale tak , wszystko trzeba robić z głową. Tylko szkoda jak przegrywałeś zakład o tym nie mówiłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 24.12.2021 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2021 Wiesz co, przez takich ludzi jak ty, nie chce mi się udzielać na tym forum, ja odpuszczam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 24.12.2021 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2021 Dokładnie to samo o Tobie myślałem kilka dni temu... karma wraca ? Wesołych Świąt ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelo19 25.12.2021 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2021 Witam.Ma taka sytuację. Grzeje harmonogramem na prostej 30 st. I daje jej grzać tak po 2-3 godz lecz startuje z 23 -24 st. Przez ten czas nie dobija nawet do tych 30. Mam pytanie jak wielki jest spadek u was po wylaczeniu grzania? Czy dobrze tak grzać? Temp w domu jest fajna ale czuje jeszcze taką surowość przy tych 23-23,5 st. Przypuszczam 2 opcje. Dom jeszcze chłodny a 2 że w poprzednim domu troszkę było więcej stopni i zostałem za mocno przegrzany heh. Wesołych Świąt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 25.12.2021 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2021 Zależy kto co lubi. Ja osobiście za cenę wyższych kosztów ogrzewania wolę ogrzewać częściej a do niższej temperatury. Wolę mieć w dzień 22.7-22.8C przy chodzącej kilka godzin PC niż nawet prawie stopień więcej gdy pompa nie chodziła blisko 10h. A mam grube wylewki betonowe. Przy cieńszych, a w szczególności anhydrycie, podejrzewam, że problem by się potęgował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelo19 25.12.2021 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2021 Muszę jeszcze to dopracować bo dopiero mieszkam od paru dni. A mam teraz problem bo nie grzeje mi wody tzn po przelączeniu na grzanie CWU pompa nie grzeje tymi 57 st tylko zachowuje się tak jak przy grzaniu CO. Co może być nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 25.12.2021 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2021 (edytowane) Mam podobne stanowisko. Lepiej niech sobie moduluje do niższych mocy i chodzi całą dobę niż ma grzać kilka godzin z maksymalną mocą według harmonogramu. Wtedy paradoksalnie zamiast oszczędności mamy większy hałas i więcej defrostow. Jakie macie krzywe grzewcze przy 100% podłogowki ?Ja początkowo na start zrobiłem 33 przy -20C oraz 25 przy +10c ale zauważyłem że gdy było ciepło to dom nie osiągał 23C więc podbiłem do 28C/10C i włączyłem termostat wewnętrzny żeby gdy słońce dogrzewa to nie mielił obiegowka niepotrzebnie przy okresach przejściowych. Natomiast jeśli chodzi o dolna część krzywej to nadal czekam na większe mrozy ale jak na razie to ciągle mi wychodzi że jest za ciepło. Zszedłem już do 29C/-20 i teraz po mroźnej nocy -8Ctemperatura w domu wynosiła 24C a celuje w 23C. Dochodzę do wniosku że skończy się na 28C /-20C i 27C /-10C i ewentualnie ograniczę od góry termostatem w przypadku dodatnich temperatur zewnętrznych. Trochę dziwnie to wygląda. Wychodzi bardziej prosta niż krzywa. Spodziewałem się większego zapotrzebowania na temperaturę zasilania przy dużych mrozach. Edytowane 25 Grudnia 2021 przez pawel250 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 25.12.2021 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2021 Byłem przekonany, że mam krzywą 15/27, -10/35, ale okazało się, że drugą wartość mam -15/35. Wychodziła mi niższa, ale generalnie zależy mi żeby przy tych 4C powrót był już minimum 27C. Dodatkowo w nocy podnosiłem docelową temp. zasilania o 1C. Ale odkąd podłączyłem termostat zewnętrzny nie widzę takiej opcji w harmonogramie. Da się to jakoś zrobić? Wydaje mi się, że nie, ale może ktoś zna sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 25.12.2021 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2021 Ja znam , ale zdaje się ,że dla Ciebie to jakaś przestarzała technologia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 25.12.2021 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2021 Ja też znam. I to bez użycia tego średniowiecznego gówna na D. Ale pytam akurat o możliwość zrobienia tego natywnie w sterowniku pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 25.12.2021 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2021 Gówno na D... Nie , to nie to, ja nic na D nie używam... Używałem kiedyś Domoticza , o to Ci chodzi ? A natywnie w sterowniku to jak najbardziej możesz , idziesz codziennie przed położeniem się do łóżka ,i podnosisz ręcznie krzywą , a jak wstajesz z łóżka , to idziesz i opuszczasz. No i za każdym razem pewnie trzeba ustawić harmonogram , bo się skasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 25.12.2021 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2021 Siemka wszystkim Wesołych Świąt życzęWczoraj robiłem przerwy z grzaniem bo za ciepło było w domuWróciłem z pasterki i przed pójściem spać o 2:30 wyłączyłem pompę bo by było za ciepło było 23,5 sto 8:30 włączyłem znów,temp spadła o 1 stopień a było w nocy -11Dziś puściłem w samopas domek znów do 23 się nagrzał ale zszedłem o 1 stopień z krzywej -1 (30/15 40/-15)Teraz grzeje pompa 35-36 st,na dworzu -9,pompa zeszła do 26hz i trzyma delte 3 st a ustawiona 5Nie miała przestoju tylko 1 defrost od 8:30,pyka sobie spokojnie,pobór 1,4kW:wiggle:To tak na marginesie 2 temu spróbowałem grzać na grzałce,z ciekawości bo jeszcze nigdy się nie włączyła jeszczeMam pytanko:Czy grzałka ma jakieś stopniowanie mocy,grzeje z mocą1kW potem mocniej do 3kW,czy powinna grzać od razu z 3kWmocyjak załączyłem i pobierała 1kWChciałbym wiedzieć jak działa by w razie ,, W" AWARII SPRĘŻARKI mozna grzać na grzałceustawioną mam od -10st ma się włączyć gdyby nie dawała sprężarka radyWłączyłem ją na głównym ekranie,po wyłączeniu pompy i przejściu na grzałkęSprawdzał ktoś u siebie?POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts