Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

@chcialbympompe Atlantic zepsuł się tak, że dwukrotne próby jego reanimacji okazały się nieskuteczne. Pisałem o tym w innym miejscu na tym Forum. Zauważyłem problem gdy pojawiło się bardzo silne oblodzenie (około 5 cm lodu w jednostce zewnętrznej, aż łopaty wentylatora o to ocierały). Wcześniej przez długi czas na pewno było intensywne taktowanie ale tego nie miałem jak wyłapać. Finalnie całkowicie przestał grzać i chłodzić. Moim zdaniem przyczyną była sukcesywnie zmniejszająca się ilość czynnika R410a, czego serwisant NIGDY nie sprawdzał. Serwisowałem tę pompę co roku, autoryzowany serwis z Zabrza :) To dłuższa historia, która może zainteresuje właścicieli PC Atlantic. Jak chcesz więcej info, to napiszę na priv.

Strona lewa (część dolna) od wewnątrz.jpg

Edytowane przez Navy1
https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/905/#findComment-8033666

Cześć, czy ktoś może podpowiedzieć jak to jest z defrostem, chodzi mi czy przy każdym defroscie jest zatrzymanie sprężarki i zliczenie podwójnie Liczba zadań w serwisie Cloud ? Bo u mnie za każdym razem tak mi się wydaje zlicza plus 2 .Aquarea 9 kW 1 fazowa, generacja J.

[ATTACH=CONFIG]462194[/ATTACH]

trochę zależy od wilgotności, u mnie przy +1 było więcej defrostów niż przy -1

u mnie przy defroście (J 7kW) są 2 zatrzymania i starty sprężarki.

20221118_dobra_wykres_PC.jpg

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/905/#findComment-8033670

Chciałem zapytać odnośnie tych defrostow. U mnie chyba maksymalnie szybko raz na godzinę albo i szybciej. Czy u was też tak jest ? Czy to normalne? Czy to nie szkodzi pompie i czy nie można traktować tego jako taktowania? W sumie sprężarka się zatrzymuje i zlicza wł/wył.
https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/905/#findComment-8033676

Taki urok powietrznych pomp ciepła , pracuje z pełną mocą to się zaszrania, W Panasonicu jest ustawiony minimalny czas pomiędzy defrostami 35 min , więc częściej nie będzie :)

Taktowanie to jest od szybkiego nagrzewania i stygnięcia wody w systemie ( w dużym uproszczeniu) ,defrost się do tego nie zalicza.

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/905/#findComment-8033685

Może ktoś podpowiedzieć jak z tą deltą przy grzejnikach i buforze? Zauważyłem, że przy 3 przebija temp. zadane z krzywej nawet o 3-4deg. Przy 4 btłi lepiej, ale póki co 6 było najkorzystniej jeśli chodzi o zużycie.

Nowe PC mają fabrycznie w większości deltę 3 aby utrzymywać stabilną temp pomiędzy zasilaniem a powrotem. W moim starym Samsungu jest fabrycznie 5 i tego się nie zmienia.

Prawdopodobnie ta możliwość regulacji delty została wprowadzona dla innych układów niż podłogówka. Dziwne jest tylko to, że wcześniej trzymano się kurczowo tej delty 5 w starych maszynach, a teraz można nią sobie regulować bez wpływu na samo działabie i żywotność sprężarki. Dziwne :)

Edytowane przez MartyyMcFly
https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/905/#findComment-8033699

Chodzi na maxa , to znaczy ,że produkuje nominalną moc , i częstotliwość sprężarki jest inna przy produkcji tej samej mocy przy temperaturze +10 , inna przy 0 , a inna przy -10stopni.

Jak sobie zrobisz tabelkę zależności teperatury od częstotliowści , to będziesz wiedział ,czy produkuje moc nominalną , czy też jest zmodulowana.

Innym sposobem (choć też wymagającym obserwacji ) , to sprawdzenie temperatury wyjściowej i docelowej , jeśli wyjściowa jest niższa od docelowej ,to pompa powinna chodzić na maksa( o ile np dopiero się nie włączyła i "przyspiesza" , o ile nie ma jakiś dodatkowych ograniczeń , np Tryb cichy , tryb SG..)

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/905/#findComment-8033712

Może ktoś podpowiedzieć jak z tą deltą przy grzejnikach i buforze? Zauważyłem, że przy 3 przebija temp. zadane z krzywej nawet o 3-4deg. Przy 4 btłi lepiej, ale póki co 6 było najkorzystniej jeśli chodzi o zużycie.

Nowe PC mają fabrycznie w większości deltę 3 aby utrzymywać stabilną temp pomiędzy zasilaniem a powrotem. W moim starym Samsungu jest fabrycznie 5 i tego się nie zmienia.

Prawdopodobnie ta możliwość regulacji delty została wprowadzona dla innych układów niż podłogówka. Dziwne jest tylko to, że wcześniej trzymano się kurczowo tej delty 5 w starych maszynach, a teraz można nią sobie regulować bez wpływu na samo działabie i żywotność sprężarki. Dziwne :)

Bardzo ogólnie 5 to takie uniwersalne ustawienie , uśrednione dla podłogówki i dla grzejników. Tu przewijało się stwierdzenie ,że odpowiednie ustawienie dla podłogówki to 3 , a dla grzejników to 8. I to też jest jakieś ogólne stwierdzenie.

Dla saej pompy lepiej jak jest niższa delta , bo popa nie musi wyżej grzać ( załóżmy ,że wejściowa jest 25 stopni , to z deltą 3 pompa grzeje do 28 , z deltą 8 do 33 , a każdy stopień wyżej to niejszy COP). Tyle ,że obniżanie delty wymusza automatycznie szybszy przepływ , i taki grzejnik nie zdąży oddać tego założonego ciepła , a długa rurka podłogówki robi to lepiej.( oczywiście do czasu az wylewka nie będzie miała "dość").

Więc każdy system a tak na prawdę swoją deltę i swój przepływ , w którym jest to najoptymalniejsze , kwestia tylko jego znalezienia , a to łatwe nie jest.

Dodatkowo większy przepływ w pewnym momencie wprowadza szum ( zwłaszcza w grzejnikach).

No i generacja J ma jeszcze taką możliwość w opcjach ,żeby grzała z maksymalnym przepływem ( co jest równoważne z ustawieniem minimalnej delty , a jakiej - to wyjdzie samo , jak obiegówka włączy się na maxa , o ile woda bedzie sie w stanie zagrzac w wymienniku),

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/905/#findComment-8033717

U mnie max obserwowany obecnie przy grzaniu CWU to 86 Hz

Na CO po defroście na moment podbija do 68 Hz a później sobie moduluje ~20-25 Hz

Czy to już MAX sprężarki nie wiem ....

Najprościej , masz w menu moc , z jaką pracuje pompa ,i to Ci powie. Jak jest tam wyświetlona znamionowa moc , no to jest max.

Zapomnialem też dodat ,że częstotliwość jest rowniez zależna od temperatury wyjsciowej z pompy , więc zeby grzać do tych piecdziesięciu paru stopni CWU również usi podniesć częstotliwość ( i to sporo) , w porównaniu do np 30 stopni przy podlogówce.

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/905/#findComment-8033718

Bardzo ogólnie 5 to takie uniwersalne ustawienie , uśrednione dla podłogówki i dla grzejników. Tu przewijało się stwierdzenie ,że odpowiednie ustawienie dla podłogówki to 3 , a dla grzejników to 8. I to też jest jakieś ogólne stwierdzenie.

Dla saej pompy lepiej jak jest niższa delta , bo popa nie musi wyżej grzać ( załóżmy ,że wejściowa jest 25 stopni , to z deltą 3 pompa grzeje do 28 , z deltą 8 do 33 , a każdy stopień wyżej to niejszy COP). Tyle ,że obniżanie delty wymusza automatycznie szybszy przepływ , i taki grzejnik nie zdąży oddać tego założonego ciepła , a długa rurka podłogówki robi to lepiej.( oczywiście do czasu az wylewka nie będzie miała "dość").

I tu z ta deltą by sie zgadzało. Ja ogrzewam stary komunistyczny klocek ok 160-170m2, stropodach nieocieplony i ocieplenie od wewnątrz 5cm (takiego go kupiłem) i on "reaguje" na zmiany temp. zewnętrznej błyskawicznie :) Do tego jest to budynek usługowy, gdzie praktycznie (dzięki Bogu) póki co drzwi się od klientów nie zamykają- więc zmiany temp w głównym i największym pomieszczeniu sprzedaży zachodzą bardzo często. Widzę na Smart Cloud (szkoda, że nie pokazuje wykresów temp. z jakimi pracuje pompa) , że w godzinach największego ruchu w firmie temp na zasilaniu PC zaczyna skakać od 44 do 49 deg ( docelowa obecnie po krzywej to 46,5 deg) z deltą ustawioną obecnie na na 3- wszystko co napisałeś powyżej zgadzałoby się :)

Więc każdy system a tak na prawdę swoją deltę i swój przepływ , w którym jest to najoptymalniejsze , kwestia tylko jego znalezienia , a to łatwe nie jest.,

Przerabiałem ten temat już ze swoim układem podłogowym CO i PC w domu. Bieganie z pirometrem i szukanie optymalnych temperatur pomiędzy zasilaniem i powrotem, optymalnych ustawień dla pompy obiegowej za sprzęgłem (mam układ z termostatami w większości pomieszczeń) itd itd- ale to nie dla mnie. Dla tych kilku kWh rocznie uważam po czasie, że była to strata czasu. A mojego Samsunga TDM przy dużej wiedzy, można ustawić praktycznie pod każdy parametr- bo sterownik jest stary ale możliwości ma nieograniczone. Ciekaw, że wtedy za wyjątkiem delty można było ustawić w Samsungu wszystko, a jak zmienili sprężarki w pompach to już nie :) Pewnie "rozwój" branży wprowadza ograniczenia dla nowych sprężarek, aby klient- laik ich nie zajechał. Tamte były tanie i nie do zdarcia nawet przy -25deg bez grzałek.

Szukam optymalnej delty dla swego układu, bo znam dobrze ten obiekt i układ CO (wcześniej kocioł na eko ze sterownikiem on line) i wiem jak reaguje na zmianę temperatur. Dlatego tak sobie myślę ( i póki co na delcie 6 pracował i zużywał mniej) niż obecnie na 3 ), że większa delta póki co sprawdza się na plus. Może to właśnie wynik tego co trafnie zauważyłeś i napisałeś:

Tyle ,że obniżanie delty wymusza automatycznie szybszy przepływ , i taki grzejnik nie zdąży oddać tego założonego ciepła

Dodatkowo większy przepływ w pewnym momencie wprowadza szum ( zwłaszcza w grzejnikach).

No i generacja J ma jeszcze taką możliwość w opcjach ,żeby grzała z maksymalnym przepływem ( co jest równoważne z ustawieniem minimalnej delty , a jakiej - to wyjdzie samo , jak obiegówka włączy się na maxa , o ile woda bedzie sie w stanie zagrzac w wymienniku),

Ja mam Aqurea 12kW 3 faz WH- UX12HE8 nie wiem czy to generacja H, póki co "wgryzam się" w materiały od kolegi @bobrow z którym klikałem tu prawie 5 lat już temu (serdeczne podziękowania raz jeszcze) ale bardzo ci dziękuję za 'łopatologiczne' wytłumaczenie tego czym ta delta jest. I choć wiedziałem co się kryje pod ta nazwa jeśli chodzi o mego Samsunga, tutaj nie byłem pewien :

Dzięki i pozdrawiam.

P.s.

Dziś skrajnie (zaczynałem od 4, potem 6, obecnie 3) ustawię deltę na 8 wg. twoich zaleceń i zobaczymy jak to będzie wyglądało, tym bardziej, że temperatura na zewnątrz jest raczej stabilna.

Edytowane przez MartyyMcFly
https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/905/#findComment-8033723

Coraz bardziej skłaniam się ku temu że mam jednak przeszacowane zapotrzebowanie, i wystarczyłaby PC 5 kW, na chwilę obecną mam w zasadzie prostą a nie krzywą, tzn spłaszczyłem krzywą do 35/-5 - 40/-15, a obecnie przy temp -2 PC chodzi na ~25 Hz, dzisiaj wieczorem i w nocy będzie test, temp ma spaść do -7.

Imho 35 stopni powinno wystarczyć bo aktualnie grzejniki niektóre są ciepłe a niektóre chłodne więc zawory się przymykają a w domu jest oczekiwana temp, więc na tych 35 na zasilaniu powinno dać radę.

Stop ~21:00 był spowodowany zmianą konfiguracji KG (35/0 -> 35/-5)

20221119_doba_wykres_PC.jpg

KG_20221119_KG.JPG

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/905/#findComment-8033735

Dzięki.

Co do delty 8, to spoko- to tylko test.

Ciekawe czy wszyscy jadący "na grzejnikach", mają otwarte termostaty na full.

Ja nie mam. Na full mam tylko w 2 kaloryferach w najzimniejszym pomieszczeniu. W pozostałych wg uznania.

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/905/#findComment-8033746