pp.083 20.11.2022 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 Witajcie. Mam problem/pytanie z pompa Panasonic 7 KW, seria J. Jest to mój pierwszy sezon z pompą i zastanawiam się czy jest ustawiona poprawnie, czy można ją optymalizować. Niezależnie jak ustawię delta t, krzywą grzewczą lub stałą temperaturę, to pompa zawsze grzeje wodę do ok. 39-42 stopni, po czym na zaworze mieszającym domieszkuje wodę z powrotu, aby uzyskać niższą temperaturę na podłogówce. Nie wygląda to na optymalne rozwiązanie, bo przy wyższych temperaturach wody COP spada. Czy jest możliwość zmiany ustawień temp. wody grzejnej? Próbowałem chyba wszystkiego z menu instalatora, ale czegokolwiek nie robię, to temp z pompy jest w przedziale 39-42 st a później dopiero obniżana jest na zaworze mieszającym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 20.11.2022 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 A jak zrobiona instalacja? Rozdzielacz czy klasycznie trójnikowo? Tradycyjnie, tak jak robiło się to 15 lat temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 20.11.2022 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 Tradycyjnie, tak jak robiło się to 15 lat temu No to albo masz super zrobioną instalację (zmniejszanie średnicy rur po każdym trójniku) albo powinieneś kryzować grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 20.11.2022 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 Witajcie. Mam problem/pytanie z pompa Panasonic 7 KW, seria J. Jest to mój pierwszy sezon z pompą i zastanawiam się czy jest ustawiona poprawnie, czy można ją optymalizować. Niezależnie jak ustawię delta t, krzywą grzewczą lub stałą temperaturę, to pompa zawsze grzeje wodę do ok. 39-42 stopni, po czym na zaworze mieszającym domieszkuje wodę z powrotu, aby uzyskać niższą temperaturę na podłogówce. Nie wygląda to na optymalne rozwiązanie, bo przy wyższych temperaturach wody COP spada. Czy jest możliwość zmiany ustawień temp. wody grzejnej? Próbowałem chyba wszystkiego z menu instalatora, ale czegokolwiek nie robię, to temp z pompy jest w przedziale 39-42 st a później dopiero obniżana jest na zaworze mieszającym. A po co masz w ogóle zawór mieszający? Jaki wygląda cała instalacja? Jakiś bufor? Zasobnik CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pp.083 20.11.2022 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 A po co masz w ogóle zawór mieszający? Jaki wygląda cała instalacja? Jakiś bufor? Zasobnik CWU? =Mam bufor CO 100 l, instalacja jest pod 2 obiegi (parter podłogówka, piętro grzejniki niskotemperaturowe). Obieg pod grzejniki nie jest podłączony ze względu na trwający remont piętra. Jest więc w pompie płyta rozszerzeń i pompa widzi 2 obiegi, ale obieg pod grzejniki nie jest aktywowany, tylko działa obieg podłogówki. Zakładam więc, że zawór jest po to, aby sterować temperaturą na grzejniki. Moje rozumienie jest takie, że pompa powinna jednak podgrzewać tylko tyle ile zadana temp + delta t, ale tak się nie dzieje z jakiejś przyczyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 20.11.2022 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 Wiele to nie wyjaśniłeś. Narysuj schemat. Jak jest podłączony ten bufor? Masz zasobnik CWU czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziomas1 20.11.2022 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 A po co masz w ogóle zawór mieszający? Jaki wygląda cała instalacja? Jakiś bufor? Zasobnik CWU? = Mam bufor CO 100 l, instalacja jest pod 2 obiegi (parter podłogówka, piętro grzejniki niskotemperaturowe). Obieg pod grzejniki nie jest podłączony ze względu na trwający remont piętra. Jest więc w pompie płyta rozszerzeń i pompa widzi 2 obiegi, ale obieg pod grzejniki nie jest aktywowany, tylko działa obieg podłogówki. Zakładam więc, że zawór jest po to, aby sterować temperaturą na grzejniki. Moje rozumienie jest takie, że pompa powinna jednak podgrzewać tylko tyle ile zadana temp + delta t, ale tak się nie dzieje z jakiejś przyczyny. U mnie wygląda to podobnie o ile rozumiem wylicznie tmp zasilania przy jednym obiegu to przy dwóch wcale. Jeżeli uda mi się podłączyć zrzut to bedzie na nim widać jak tmp docelowa pierwszej strefy jest równa 35 st - tmp podawana na pierwszy obieg 38, a woda wychodząca do bufora 42 st. Delta =6. Nie kumam jak ta pompa to liczy Tyle według czujników pompy. Na szczescie wg dodatkowego opomiarowania różnica miedzy zasilaniem na bufor a 1 strefą waha się miedzy 1 a 1,5 stopnia wiec jest to akceptowalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pp.083 20.11.2022 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 (edytowane) Wiele to nie wyjaśniłeś. Narysuj schemat. Jak jest podłączony ten bufor? Masz zasobnik CWU czy nie? Oto 'profesjonalny' schemat w paincie Zawór mieszający,(pozycja otwarcia) oraz pompy obiegowe (tylko włącz/wyłącz) są sterowane z pompy ciepła. Pompa obiegowa na grzejniki jest wyłączona, bo ten obieg jest zdeaktywowany w pompie ciepła. Dodatkowe pytanie, czy używanie trybu cichego ma jakieś wady (np. wpływa na trwałość sprężarki)? Aby obniżyć stopień mieszania wody z powrotu używam trybu cichego 3. Dzieki temu moc pompy się obniża, a zawór mieszający jest częściej w pozycji minimalnego lub braku mieszania wody z powrotu, wtedy pompa pokazuje wyższe COP. Edytowane 20 Listopada 2022 przez pp.083 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 20.11.2022 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 No to albo masz super zrobioną instalację (zmniejszanie średnicy rur po każdym trójniku) albo powinieneś kryzować grzejniki. W jakim celu? Krzywa odpowiada aby temp wodu zasilającej układ CO była na tyle wysoka aby osiągnąć komfort w pomieszczeniach, a moc pompy obiegowej na tyle duża, aby zapewnić właściwy obieg dla całego układu (pompa za buforem elektroniczna z automatyczną regulacją prędkości). Jak to jest dom mieszkalny to każde pomieszczenie powinno mieć odpowiednio dobraną moc grzejnika- wtedy kryzowanie jest zbędne. Jeśli nie, można się bawić i je kryzować aby osiągnąć komfort cieplny w pomieszczeniach. Im prościej- tym lepiej Ja mam już stare grzejniki ale zamierzam zmienić je na klimakonwektory wodne (potrzebują niższej temp. wody zasilającej układ CO) dodatkowo chłodzić latem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 20.11.2022 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 Moja w nocy zaliczyła 6 defrostów przy -5 stopniach. W ciągu dnia moduluje na małej mocy i rzadko ma defrost ale w nocy goni już z większą częstotliwością i się szroni (mimo że powietrze jest suche na mrozie). Coś można jeszcze pokombinować aby ograniczyć defrost ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paczek54 20.11.2022 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 Witam, pewnie było to wcześniej ale czytając kilkadziesiąt stron zwątpiłem. Mianowicie posiadam aquarea 9kW, podłogowa 100m² grzejniki jedynie w garażu, wszystko podpięte pod jeden obieg, podlogówki bez elektrozaworów no i nie mam bufora. Miałem wstępnie ustawioną pompę na krzywej grzewczej bez termostatu, temperatura w domu ok około 22stopni ale wydaje się że dość dużo energii zużywa. Np 18 listopada -7 stopni w nocy , pompa tego dnia pobrała 29kWh według aplikacji, a w rzeczywistości pewnie z około 33kWh. Widziałem że dużo osób ustawia pompę poprzez opcję termostat pokojowy i krzywa grzewcza. Czy takie ustawienie pozwoli zmniejszyć zużycie ? No i jak wtedy ustawić krzywa grzewcza , na jakie parametry? Mieszkam na Podlasiu więc mrozy w sezonie zimowym mamy czasem konkretne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 20.11.2022 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 29 czy 33kw to normalny wynik, wszystko jest ok, tyle bedzie pobierać i więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 21.11.2022 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2022 dużo osób ustawia pompę poprzez opcję termostat pokojowy i krzywa grzewcza. Czy takie ustawienie pozwoli zmniejszyć zużycie ? Termostat zewnętrzny nie jest potrzebny jak nie masz ; - problemów z przegrzewaniem pomieszczeń, - nie masz w domu wielkich przeszkleń, które mocno wpływają na pracę pompy , Najbardziej ekonomiczna praca ; - jest na samej krzywej grzewczej, - dopasowanej po kilku próbach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paczek54 21.11.2022 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2022 Termostat zewnętrzny nie jest potrzebny jak nie masz ; - problemów z przegrzewaniem pomieszczeń, - nie masz w domu wielkich przeszkleń, które mocno wpływają na pracę pompy , Najbardziej ekonomiczna praca ; - jest na samej krzywej grzewczej, - dopasowanej po kilku próbach No czytam niektóre wypowiedzi i oglądam filmiki, ludzie pokazują takie osiągi że się dziwię. A jeżeli chodzi o samą krzywa grzewczą, to od jakich wartości, ustawień zaczynać ? Da się wyświetlić na samej krzywej grzewczej temperaturę w pomieszczeniu na sterowniku? Bo pokazuje temperaturę wody na wyjściu w pompie jeżeli włączam na samej krzywej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 21.11.2022 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2022 A jeżeli chodzi o samą krzywa grzewczą, to od jakich wartości, ustawień zaczynać ? Da się wyświetlić na samej krzywej grzewczej temperaturę w pomieszczeniu na sterowniku? Jakie masz OZC budynku? - moc oraz zapotrzebowanie na ciepło? - jak grube masz wylewki? - jakie masz obecnie ustawienie? - czy jest ciepło i komfort? Pracując na krzywej - nie da sie wyświetlić temperaturę w pomieszczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paczek54 21.11.2022 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2022 Jakie masz OZC budynku? - moc oraz zapotrzebowanie na ciepło? - jak grube masz wylewki? - jakie masz obecnie ustawienie? - czy jest ciepło i komfort? Pracując na krzywej - nie da sie wyświetlić temperaturę w pomieszczeniu Zapotrzebowanie w projekcie to 80kWh m²/rok a powierzchnia domu 150 użytkowej, 100m² z podłogi grzane 50m² to garaż i kotłownia na 2 grzejnikach. Wylewki to od 6 do 8 cm betonowe. Obecnie mam ustawiony 35stopni 25stopni i temperatury -10 i 13. Pompa 9kw jednowentylatorowa, brak bufora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 21.11.2022 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2022 [ATTACH=CONFIG]462233[/ATTACH] Oto 'profesjonalny' schemat w paincie Zawór mieszający,(pozycja otwarcia) oraz pompy obiegowe (tylko włącz/wyłącz) są sterowane z pompy ciepła. Pompa obiegowa na grzejniki jest wyłączona, bo ten obieg jest zdeaktywowany w pompie ciepła. Dodatkowe pytanie, czy używanie trybu cichego ma jakieś wady (np. wpływa na trwałość sprężarki)? Aby obniżyć stopień mieszania wody z powrotu używam trybu cichego 3. Dzieki temu moc pompy się obniża, a zawór mieszający jest częściej w pozycji minimalnego lub braku mieszania wody z powrotu, wtedy pompa pokazuje wyższe COP. Nie znam się na Panasonicach. Ale z tego co opisujesz wnioskuję, że ona może być jakoś zaprogramowana na utrzymywanie stałej temperatury w buforze. Może masz czujnik temperatury włożony w bufor? Niech spece od tej pompy się wypowiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 21.11.2022 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2022 100m² z podłogi grzane, 50m² to garaż i kotłownia na 2 grzejnikach. Wylewki to od 6 do 8 cm betonowe. Obecnie mam ustawiony 35stopni 25stopni i temperatury -10 i 13. Pompa 9kw jednowentylatorowa, brak bufora. Brak mocy cieplnej budynku!!! Jaką temperaturę utrzymujesz garaż-kotłownia? - tam jest duża strata energii, - masz odizolowaną ścianę od tych pomieszczeń do pomieszczenia mieszkalnego? Wylewki cienkie; - konieczność grzania całodobowa, Zmień ewentualnie na; 35/-15 ; 25/13 - i obserwuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paczek54 21.11.2022 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2022 Brak mocy cieplnej budynku!!! Jaką temperaturę utrzymujesz garaż-kotłownia? - tam jest duża strata energii, - masz odizolowaną ścianę od tych pomieszczeń do pomieszczenia mieszkalnego? Wylewki cienkie; - konieczność grzania całodobowa, Zmień ewentualnie na; 35/-15 ; 25/13 - i obserwuj Co to znaczy że brak mocy cieplnej budynku? Na temperaturę w garażu i w kotłowni nie zwracam uwagi, obieg podłogówki grzejników jest jeden na grzejnikach jest temperatura taka jak na podłogówce i w garażu i kotłownie utrzymuje się temperatura około 18-19 stopni. Ściany nie są odizolowane. A co znaczy ∆T na grzaniu. Na 5stopni ustawione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 21.11.2022 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2022 jest temperatura taka jak na podłogówce i w garażu i kotłownie utrzymuje się temperatura około 18-19 stopni. Jaka jest moc cieplna budynku? Jak dobierałeś pompę? Ściany nie są odizolowane. Ściany należy odizolować od strony garażu min; 5 cm styropianu - obniżyć temperaturę w garażu na ok;5 *C , - chyba , że godzisz się na duże zużycia energii, A co znaczy ∆T na grzaniu. Na 5 stopni ustawione? Jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts