Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Jestem świeżo po instalacji PC i zastanawia mnie kultura pracy i poziom hałasu - urządzenie jest słyszalne również wewnątrz budynku.

Poczytaj ; Czy bede mial problem z sąsiadem? Poziom decybeli - https://forum.muratordom.pl/showthread.php?378145-Czy-bede-mial-problem-z-s%C4%85siadem-Poziom-decybeli

Andrzej , czy nie uważasz ,że jak kolega już ma pompę założoną ,to troche już za późno na temat "Czy bede mial problem z sąsiadem? " ? Jak już jest założona , to trzeba po prostu poczekać i się przekonać ,czy sąsiadowi będzie przeszkadzało ,a nie się zastanawiać czy będzie... Na to był czas przed zakładaniem....

Po pierwsze Kolega @marcin813 pisze, że jest to nowa instalacja, a nie mówi nic czy jest to dom dopiero budowany.

Jeśli dom dopiero budowany i wygrzewany, to ta pompa pracuje z pełną mocą, z tego względu hałasuje najmocniej.

Jak się wygrzeje dom będzie pracowała w cyklach, lub z mniejszà mocą i hałas będzie mniejszy.

U syna też tak było, że na początku w nowym domu bardzo mocno chałasowała, a teraz prawie jej nie słychać, a do tego jest jeszcze tryb cichy. Można go ustawić w harmonogramie, lub na sztywno.

Do tego potwierdzam, że rośliny ( tuje ) bardzo mocno wygłuszają. Moja stoi przy ścianie, a zaraz za nią jest płot z bluszczu i do tego tuje. Jej prawie wogóle nie słychać

Czesc, mam problem z cisnieniem wody zarowno zimnej jak i ciepłej w mojej instalacji.

Posiadam PC Aquarea 9kW od 2018 bez bufora i nigdy nic jeśli chodzi o ciśnienie wody sie nie działo

Niestety od kilku tygodni mam problem z cisnieniem wody w kranach/prysznicach.

Na pewno nie jest to problem ciśnienia po stronie wodociągów ponieważ zaraz za licznikiem mam zawrór z kranem i ciśnienie jest takie ze wyrywa wiadro z reki.

Posiadam bojler 200l oraz naczynie przeponowe/wyrównawcze na którym mam zegar. I teraz tak, zegar ten wskazuje zazwyczaj miedzy 4 a 5 bar ciśnienia. Właczam prysznic i ciśnienie spada z automatu do 0,5 bara - co ciekawe nie zawsze, czasami jest ok. Oczywiscie woda z deszczownicy leci jakby nie chciała.

To wyglada tak jakby po odkreceniu kranu, woda z sieci nie była dopuszczana, przez co ciśnienie gwałtownie spada.

Jeśli w takiej sytuacji gdy mam te 0,5 bara, zakrece zawór przed licznikiem i go od razu odkrece woda jest dopuszczana i cisnienie na zegarze naczynia przeponowego wraca do normy.

Czy ktos ma jakies pomysły co tu jest nie tak ?

Na pewno w instalacji masz zawór kierunkowy ,co.najmniej jeden ,przed zbiornikiem CWU.Byc może on się przycina.

Spróbuj zamiast zakręcać zawór przed licznikiem ,po prostu puknąć parę razy w niego młotkiem :)

(Oczywiście z wyczuciem )

Możesz też mieć za licznikiem i kranem do wiadra również jakiś reduktor ciśnienia, który się popsuł albo jest źle ustawiony.

Edytowane przez MiG25

Czyli zawory zwrotne na zimnej wodzie jakieś masz ?

Sam zawór antyskarzeniowy też jest rodzajem zaworu zwrotnego , ale on musi być zamontowany przed tym kranem do wiadra.... (Konkretnie to zaraz za wodomierzem).

Mam zawór kulowy przed licznikiem oraz za licznikiem, za tym drugim jest ten zawór antyskarzeniowy z tymi dwoma śrubunkami.

Czy to on moze byc winowajca?

Mam wrazenenie ze im dalej od licznika tym czesciej ten problem wystepuje i czesto na poczatku leci dobrze a po kilku sekundach cisnienie spada. Moze ten zawór sie jakos zacina, jak odkrece kran na wiadro to jest takie cisnienie ze on pracuje na maksymalnej otwartej pozycji, nie wiem.

Sprobuje go odrecic i zobacze jak wyglada w srodku. Na zewnatrz nie wyglada zaspecjalnie

No i jednak to nie był zawór antyskażeniowy, wymieniony na nowy, problem ten sam.

Moze to kwestia zmiekczacza wody? Z drugiej strony mam go ponad rok i nigdy nie było problemów.

Nic nie wspominałeś o zmiękczaczu. Otwórz bypass i sprawdź czy problem występuje. Ja obstawiam filtr wstępny przed zmiękczaczem. Był regularnie wymieniany? (o ile masz zamontowany)

1) czy to normalnie że kończąc nagrzewanie CWU sprężarka się wyłącza i po minucie nabija nowy start i zaczyna grzać CO zamiast płynnie się tylko przełączyć?

2) chwile przed defrostem sprawdzam panel start/czas pracy sprężarki, dochodzi do defrostu, sprawdzam ponownie start/czas pracy a tu 2 więcej starty? czy to wogóle możliwe, o ile rozumiem że po defroście pewnie też się wyłącza do 0 i ponownie startuje to ten jeszcze jeden start w 15min pomiedzy sprawdzeniami wygląda już bardzo dziwnie

macie podobnie?

Edytowane przez ocokaman

Ad.1 Wg Panasonica normalne , ale jest to ewidentnie jeden z bugów w programie. Podczas grzania CWU temperatura docelowa jest 57 stopni na sztywno ( zależy ona jeszcze od temperatury zewnętrznej , od generacji , ale ma stałą wysoką wartość) , no i woda też dogrzewa się w tym małym obiegu z wężownicą do wysokich temperatur ( to zależy od pompy , wężownicy) , ale załóżmy ,że jest 50 stopni ,wtedy kiedy kończy się grzanie CWU ( tu mamy ustawione np. 45 stopni , ale to osobn czujnik temperatury w CWU decyduje o tym kiedy przestać grzać , woda w wężownicy może mieć dużo więcej ). No i teraz pompa decyduje zmienić grzanie z CWU na CO , i teraz najlepsze : jeśli temperatura docelowa grzania CO będzie dużo niższa od CWU , czyli załóżmy 32 stopnie , to z automatu pompa wyłącz sprężarkę , bo myśli że woda kotłowa ,która ma temperaturę 50 stopni jest dużo przegrzana od docelowej 32 stopni ! Coś w rodzaju zabezpieczenia natychmiast zatrzymuje sprężarkę ! Woda po zmianie kierunku zaworu 3D ( a to trwa a sprężarka już zatrzymana) zaczyna ię mieszać z kotłową momentalnie studzić , i zaczyna być niższa od ustawionej docelowej , n i sprężarka za chwilę się włącza. Można sobie dla testów ustawić pompę tk ,żeby miała najwyższą możliwą temperaturę docelową grzania CO , i po przejściu z CWU na CO się nie zatrzyma. Stąd niektórym grzejącym na grzejnikach z wysoką temperaturą docelową , sprężarki przy przejściu z CWU na CO się nie zatrzymują.

Ad.2 Są dwa rodzaje liczenia w Panasonicu , jeden to taki , że dodaje wartość 1 do licznika tylko przy starcie sprężarki , a drugi to taki , że dodaje 1 i przy każdym starcie i przy każdym stopie ( liczy jakby podwójnie). Być może masz ten drugi , stąd zliczył Ci raz zatrzymanie i raz start i masz razem 2.

Edytowane przez MiG25

W drugą stronę nie ma problemu "przegrzania , pompa z temperatury docelowej 32stopni , i załóżmy ,że woda w CO ma tyle samo , więc przy zmianie na CWU docelowa się zmienia na 57 stopni , pompa ma co najwyżej sygnał ,żeby się wkręcać na max ,bo woda jest "niedogrzana" , po zmianie na wężownicę temperatura wody pewnie się delikatnie podnosi ( np do 40 stopni , w zależności od temperatury w CWU) , ale to wciąż daleko do docelowej 57 stopni , więc się nie zatrzymuje.