Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Witam. Od godz 14.30 zalaczylem tylko gore kolo 85 m2 i teraz na pompie sa takie parametry. Na zewnatrz -1, zasilanie 30 ,powrot 28, sprezarka 21, przeplyw 16.5. Pobor jest 0.6 , produkcja 2.6. Cop 4.3

To co mówię twój dom nie potrzebuje wiele energii i to widzisz teraz na górnej podłodze, która jest sucha i wygrzana.

Gdy podłoga osiągnęła swoją temperaturę, to pompa się zmodulowała, bo odbiór ciepła niewielki. Pompa też sprawna.

Tylko, że ciepło idzie do góry, jak ogrzejesz dół?

Skręć przepływy na górze i załącz dół łazienka i salon i niech to grzeje, mniejsza część podłogi szybciej się zagrzeje niż całość.

Już ustawiłem ,tak sobie pomyślałem że jak w przyszłym roku będę miał przegląd pompy to każe im ten bufor zdemontować,teraz pompa osiągając zadaną temp wył się ale pompka obiegowa za buforem pracuje i wychładza podłogi a skoro jest wpięta w płyte główną to też chyba powinna stanąć razem z pompą

I tak i nie. Jeśli grzejesz prostą/krzywą , to będzie cały czas chodzić (tak samo zresztą jak obiegówka w pompie) , jeśli będzie to termostat to się zatrzyma po wyłączeniu sprężarki.

Objegówka za buforem wyłączy się również podczas grzania CWU.

Ustawiłem te temp i ją wł pochodziła trochę i się wył teraz znowu się załączyła powrót 20 zasilanie 22 sprężarka 32HZ

Niech chodzi ona się powinna zmodulować, zejść z mocą po stronie zasilani gdzieś do 04kW i dopiero jak dalej powrót będzie rósł to się wyłączy.

Wtedy daj na zasilanie 24*.

Jak będziesz widział, że w domu temperatura rośnie do takiej co nie chcesz, bo źle się pracuje to puść w jednym cyklu, harmonogramie.

Ale ten dom przy tej pogodzie i tej zadanej nie zagrzeje się więcej niż 18*

Czy to normalne żeby w czasie doby były 24 defrosty a tylko 4 podgrzały wymiennik zewnętrzny do ok. 20st.C ? Za każdym razem woda na powrocie podczas defrostu ma ponad 30st.C . Kiedyś czytałam tu na forum że zawór który przełącza kierunek przepływu lubi się zacinać. Jakie jest wasze zdanie czy wymiennik odlodzi się dokładnie jeśli temperatura orurowania zewnętrznego oscyluje w większości defrostów około 0st.C ? Jak wyłączę pompę podczas pracy zrzucając bezpieczniki to pierwszy defrost rozgrzewa wymiennik zewnętrzny do 27-28st.C i czasami kilka następnych jest OK .[ATTACH=CONFIG]467349[/ATTACH]

Nienormalne , każdy powinien wyglądać tak samo ,i temperatura orurowania zewnętrznego powinna przekroczyć 20 , a nawet 25 stopni.

U mnie dziś 12 defrostów , każdykończy się pikiem ponad 20 stopni.

A czy się odszroni , to może Ty pokaż jak po takim defroście wgląda wymiennik.

EDIT: Z drugiej strony , jeśli używasz tylko Serwice Cloud do takiej analizy , to możesz sobie darować. On normalnie ma rozdzielczość pomiarów 5minut , a w trybie Zapisu danych 30s , to może być za słaba rozdzielczość ,żeby taki pik wychwycić .

Tak to wgląda logowane przez Heishamon o 5sekund:

Zrzut-ekranu-2023-12-09-200245.png

Edytowane przez MiG25

Nienormalne , każdy powinien wyglądać tak samo ,i temperatura orurowania zewnętrznego powinna przekroczyć 20 , a nawet 25 stopni.

U mnie dziś 12 defrostów , każdykończy się pikiem ponad 20 stopni.

A czy się odszroni , to może Ty pokaż jak po takim defroście wgląda wymiennik.

EDIT: Z drugiej strony , jeśli używasz tylko Serwice Cloud do takiej analizy , to możesz sobie darować. On normalnie ma rozdzielczość pomiarów 5minut , a w trybie Zapisu danych 30s , to może być za słaba rozdzielczość ,żeby taki pik wychwycić .

Tak to wgląda logowane przez Heishamon o 5sekund:

Zrzut-ekranu-2023-12-09-200245.png

Dzięki za odpowiedź .Wymiennik się odladza ale w niektórych miejscach pozostają pomiędzy lamelkami pasemka lodu i jeśli takich " nieprawidłowych " defrostów zdarzy się więcej to te pola lodowe się powiększają .Mówisz że temperatura może być OK tylko odczyt może trafić na niższą temperaturę ? Włącze jeszcze zapis to przynajmniej będę wiedział czy jest różnica bo być może robię niepotrzebny alarm a zgłoszenie już wysłałem .

To co mówię twój dom nie potrzebuje wiele energii i to widzisz teraz na górnej podłodze, która jest sucha i wygrzana.

Gdy podłoga osiągnęła swoją temperaturę, to pompa się zmodulowała, bo odbiór ciepła niewielki. Pompa też sprawna.

Tylko, że ciepło idzie do góry, jak ogrzejesz dół?

Skręć przepływy na górze i załącz dół łazienka i salon i niech to grzeje, mniejsza część podłogi szybciej się zagrzeje niż całość.

Dodam jeszcze ze startowala z temp 22 bo wczoraj jak zagrzala mi wode o godz 16 to pozniej sie nie zalaczyla az do dzis do tej 14.30.O tej godzinie zalaczylem tylko gore i tak jak pisalem tego posta po 17 to byly takie parametry a gdy sprawdzilem o 20.20 to sie wylaczyla i wskazywala 28.

Teraz przelaczylem na sam dol i odlaczylem te gospodarcze i zobaczymy co bedzie nad ranem

Pracuję z termostami , po prostu w tym czasie pompa jest wyłączona :)

OK :) A zauważacie taką zależność że mniejszy podbór i/lub temp zasilania to dłuższe interwały między defrostami? Gdzieś czytałem że 1 defrost pi*oko kosztuje 0,5kWh, a u siebie (LG) nie widzę specjalnych różnic w częstości (tryb cichy vs zwykły, pobór/temp średnia v niska), więc przy takiej pogodzie jak teraz (~0*) moim zdaniem lepiej grzać krócej/wyżej (dziś 9h grzania, 16 DF), przy pracy non-stop bym z 20kWh /dobę oddawał na odszranianie :(

Edytowane przez grzeniu666

Tak wygląda rozbiór mocy podczas defrostu wg mojego pseudociepłomierza:

Zrzut-ekranu-2023-12-09-222932.png

Może ktoś policzy całkę z tego co poniżej 0W ( bo tam jest rozbiór) :)

Trwa to idealnie 4 min, więc żeby łącznie było 0,5kWh to w ciągu tego czasu średnia musiałaby być 6000W... Jest to prawdopodobne.

Z drugiej strony te utracone 0,5kWh moja pompa wyprodukuje w 2,5min....

Dodam jeszcze ze startowala z temp 22 bo wczoraj jak zagrzala mi wode o godz 16 to pozniej sie nie zalaczyla az do dzis do tej 14.30.O tej godzinie zalaczylem tylko gore i tak jak pisalem tego posta po 17 to byly takie parametry a gdy sprawdzilem o 20.20 to sie wylaczyla i wskazywala 28.

Teraz przelaczylem na sam dol i odlaczylem te gospodarcze i zobaczymy co bedzie nad ranem

Aktualizacja jest godz 23.00 i na dole po prawie 3 godzinach grzania mam 2.2 pobor a 5.4 produkcja :/

Godz 8.30 pobor 1.0 , produkcja 4,6. Zasilanie 30 , powrot 27

Edytowane przez Angelo19

Niech chodzi ona się powinna zmodulować, zejść z mocą po stronie zasilani gdzieś do 04kW i dopiero jak dalej powrót będzie rósł to się wyłączy.

Wtedy daj na zasilanie 24*.

Jak będziesz widział, że w domu temperatura rośnie do takiej co nie chcesz, bo źle się pracuje to puść w jednym cyklu, harmonogramie.

Ale ten dom przy tej pogodzie i tej zadanej nie zagrzeje się więcej niż 18*

Właśnie wróciłem z działki pompa obecnie pobiera 0.6KW powrót za buforem ma prawie 22C a na zasilaniu za buforem mam 24C i po tych wczorajszych ustawieniach pompa pracując 15h wł i wył 21razy na defrosty.

Właśnie wróciłem z działki pompa obecnie pobiera 0.6KW powrót za buforem ma prawie 22C a na zasilaniu za buforem mam 24C i po tych wczorajszych ustawieniach pompa pracując 15h wł i wył 21razy na defrosty.

A przedtem grzejąc w cyklach to na 19godz pracy miałeś 40 zał/wył.

To co efekt został osiągnięty? mniej się szroni?.

Ile masz w domu stopni?

Niżej już nie zejdziesz z temperaturą zasilania, te 24* to min.

Pompa być może w tych warunkach jeszcze zejdzie niżej z modulacją do 04kW.

Nawet jak by pobierała te 06kW to będziesz miał coś ok 15kWh na dobę.

A grzałka ile w tym czasie wzięła kWh?, bo wg. Mnie z 1kWh

Przecież te 15kWh to nie dużo, jak na dom w trakcie wykańczania, gdzie wszystko wilgotne.

A przedtem grzejąc w cyklach to na 19godz pracy miałeś 40 zał/wył.

To co efekt został osiągnięty? mniej się szroni?.

Ile masz w domu stopni?

Niżej już nie zejdziesz z temperaturą zasilania, te 24* to min.

Pompa być może w tych warunkach jeszcze zejdzie niżej z modulacją do 04kW.

Nawet jak by pobierała te 06kW to będziesz miał coś ok 15kWh na dobę.

A grzałka ile w tym czasie wzięła kWh?, bo wg. Mnie z 1kWh

Przecież te 15kWh to nie dużo, jak na dom w trakcie wykańczania, gdzie wszystko wilgotne.

Wedle wskazań pompy to grzałka 2godz działała w środku temp 18C a jak się szroni to nawet nie patrzyłem

Wedle wskazań pompy to grzałka 2godz działała w środku temp 18C a jak się szroni to nawet nie patrzyłem

Poczytałem trochę twoich postów.

Długo już się budujesz, tam gdzieś widziałem, że już 2017 coś tam było.

Dużo samemu zrobiłeś?

Na jakim etapie już jesteś?

Docelowo jak będziesz grzał to ustawisz temperaturę wg krzywej, tak ją dobierzesz, żeby pracowała ciągle przy akceptowalnej temperaturze w domu.

Ale musisz założyć ten sterownik zewnętrzny, żeby pilnował bardziej wyłączenia, jak się dom przegrzeje np. od słońca.

Wtedy on trzyma temperaturę w domu z jakąś tam histerezą np 04* I daje sygnał do załączenia pompy.

Pompa wtedy grzeje wg krzywej.

Poczytałem trochę twoich postów.

Długo już się budujesz, tam gdzieś widziałem, że już 2017 coś tam było.

Dużo samemu zrobiłeś?

Na jakim etapie już jesteś?

Docelowo jak będziesz grzał to ustawisz temperaturę wg krzywej, tak ją dobierzesz, żeby pracowała ciągle przy akceptowalnej temperaturze w domu.

Ale musisz założyć ten sterownik zewnętrzny, żeby pilnował bardziej wyłączenia, jak się dom przegrzeje np. od słońca.

Wtedy on trzyma temperaturę w domu z jakąś tam histerezą np 04* I daje sygnał do załączenia pompy.

Pompa wtedy grzeje wg krzywej.

Mieszkam u teściowej dom postawiłem za miedzą ,w 2018 zacząłem stawiać mury strop teriva zrobiłem z kolegą dach jak i blachodachówke ktoś mi zrobił tynki i elektrykę też ktoś zrobił ,samemu zrobiłem elewacje (jeszcze niezdarzyłem klejem zaciągnąć)rozłozyłem podłogowke oraz wodę użytkową na rozdzielaczu niechciałem łaczeń w podłodze,obecnie kładę płytki i chciał bym przyszła zimę już być u siebie