Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Jak sprężarka się włączy z wodą w wymienniku to wiadomo , zadziała jak pompa , jeśli woda do jednostki zewnętrznej nie dotrze , to jest szansa ,że tylko wymiennik do wymiany , no i robota z gazem ( z tym że ,próżniowanie to takie ze 3 dni, żeby całkowicie wilgoć wyciągnąć).

Mig25 jak nieszczelność zbiornika może wpłynąć na mieszanie wody i wzrost cisnienia? Jeśli dobrze rozumiem to podczas grzania cwu manometr na wyświetlaczu pc wskazuje cisnienie w wężownicy? Jeżeli woda co z cwu miałby się mieszać to nie przez jakaś nieszczelnosci zaworu 3drogowego ?

Kiedy zacząć się martwić tym ciśnieniem, dzisiaj widzę, że wzrosło do poziomu 1.53/4

Mig25 jak nieszczelność zbiornika może wpłynąć na mieszanie wody i wzrost cisnienia?

Ciśnienie w CO masz 1,5Bar , a ciśnienie w wodociągu większe , minimum 2bar a standardowo 4bar , więc jeśli wężownica jest dziurawa , to woda z wodociągu przepływa do CO powodując wzrost ciśnienia. Wiem ,że to niespotykane , ale...

Jeśli dobrze rozumiem to podczas grzania cwu manometr na wyświetlaczu pc wskazuje cisnienie w wężownicy?

Nie tylko w wężownicy , tylko w całym układzie CO. Od wyjścia pompy może jest zamknięta przez zawór trójdrożny , ale z drugiej strony już jest połączone trójnikiem i tam ciśnienie się wyrównuje pomiędzy podłogą a wężownicą.

Kiedy zacząć się martwić tym ciśnieniem, dzisiaj widzę, że wzrosło

do poziomu 1.53/4

Jeśli jesteś pewny ,że rośnie , to już trzeba szukać dlaczego.

Edytowane przez MiG25

Przez service cloud albo heishamon obserwował bym wysokie i niskie ciśnienie w tych samych warunkach przy wyłączonej i wystudzonej pompie ( powiedzmy tak min.3 godz , i ta sama temperatura zewnętrzna).

Masz jakieś odpowietrzniki manualne ? Jeśli masz L i R290 to może z nich spróbowałbym jakoś ściągnąć z odpowietrzaczy powietrze , jeśli wycieka przez wymiennik , to R290 jest łatwopalny , wykryłoby się go podpalając powietrze z balonika :)

Tak samo zresztą przy R32 w J.

Witam, zauważyłem dziś zmianę cisnienia w instalacji. Cały czas utrzymywała się na poziomie 1.2 Bar, dzisiaj widzę 1.5( wyświetlacz na PC) Czym może być spowodowana i czy jest się czym martwić? Zawsze widziałem 1.5 na grzaniu CWU, A nie na CO

A czy masz w instalacji automatyczny zawór dopuszczający wodę? Ja mam, i właśnie niedawno ( po dwóch latach działania pc) zauważyłem że ciśnienie wzrosło z 1,3 do ok.2 barów. Upuściłem trochę wody , ale po 2 dniach sytuacja się powtórzyła. I tak jeszcze ze dwa razy. Więc odciąłem ten układ zamykając zawór który mam przed tym automatem i ciśnienie przestało rosnąć. Wniosek- coś się stało z tym automatem, jakieś zanieczyszczenie ? Na razie nie mam zabezpieczenia na wypadek ubytku wody w instalacji.

A czy masz w instalacji automatyczny zawór dopuszczający wodę? Ja mam, i właśnie niedawno ( po dwóch latach działania pc) zauważyłem że ciśnienie wzrosło z 1,3 do ok.2 barów. Upuściłem trochę wody , ale po 2 dniach sytuacja się powtórzyła. I tak jeszcze ze dwa razy. Więc odciąłem ten układ zamykając zawór który mam przed tym automatem i ciśnienie przestało rosnąć. Wniosek- coś się stało z tym automatem, jakieś zanieczyszczenie ? Na razie nie mam zabezpieczenia na wypadek ubytku wody w instalacji.

A czy na instalacji domowej (po drugiej stronie tego zaworu) nie wzrosło Ci ciśnienie? Jeśli tak i tam jest reduktor ciśnienia (a nie regulator) to taki mógłby być efekt po stronie pompy. Tak czy owak chyba (?) dobrym zwyczajem jest zamykanie tego auto-zaworu na czas poza dopuszczaniem wody.

[ATTACH=CONFIG]467621[/ATTACH]

Czy ktoś ma HeishaMonBoth czyli sposób przedstawiony na zdjęciu ?

Czy to rzeczywiście pracuje równolegle czyli dane wysyłają się bez zakłóceń do Smart cloud i Home Assistant ?

Czy ktoś testował ten sposób , podzielcie się spostrzeżeniami proszę .

Edytowane przez kwiatek8

Będzie działać , to nie jest statek kosmiczny, wysyłanie i odbiór pakietów danych przez port szeregowy to technologia z poprzedniego wieku ;) . Tylko zastanawiam się po co komu SmartCloud/ServiceCloud , jeśli myśli nad Heishamon...

Jeśli serwisant tego wymaga , to niech zapewni dostęp do intenetu dla tego CZ-TAW1 :)

Równie dobrze można mu wytłumaczyć , że jak będzie problem to wtedy to się podłączy , a tak to jest tylko zbieranie informacji , z których można wyciągnąć wiele danch ( choćby czy ktoś jest w domu itp.).

Edytowane przez MiG25

Będzie działać , to nie jest statek kosmiczny, wysyłanie i odbiór pakietów danych przez port szeregowy to technologia z poprzedniego wieku ;) . Tylko zastanawiam się po co komu SmartCloud/ServiceCloud , jeśli myśli nad Heishamon...

Jeśli serwisant tego wymaga , to niech zapewni dostęp do intenetu dla tego CZ-TAW1 :)

Równie dobrze można mu wytłumaczyć , że jak będzie problem to wtedy to się podłączy , a tak to jest tylko zbieranie informacji , z których można wyciągnąć wiele danch ( choćby czy ktoś jest w domu itp.).

Mam CZ-TAW1 i dostęp do SmartCloud/ServiceCloud ale jak kiedyś zabiorą nam dostęp do ServiceCloud a zapewne tak zrobią - to kwestia tylko kiedy ( zweryfikują " prawdziwych "serwisantów ) to wtedy takie coś będzie dla mnie jak znalazł , bo będę miał SmartCloud i Heishamon . SmartCloud dla domowników a Heishamon dla mnie .

Edytowane przez kwiatek8

Jak będziesz miał Heishamon ,to w automatyce domowej zrobisz lepszy "SmartCloud" dla domowników :)

U mnie CZ-TAW1 służy tylko i wyłącznie do przesyłania "fejkowych danych" i testowania ServiceCloud , bo i tak jego rejestracja co 30s nie pozwala często na analizę , nie mówiąc już o danych co 5min w trybie normalnym...

A no i nie będziesz miał Heishamon , tylko będziesz miał Heishamonbooth , czyli projekt zforkowany z Heishamon , przeportowany na inną platformę , więc tylko od autora będzie zależało , jak bardzo podony będzie do Heishamon , i czy będzie rozwijany.

Coś jak GoHeishamon na CZ-TAW1 , autor ma już inną pompę ciepła , i przestał wogóle rozwijać projekt.

Edytowane przez MiG25

Automatycznego zaworu nie mam, za to mam dwa małe zawory dopuszczające wodę więc wątpię żeby oba przepuszczały.