a.gwozdz 02.01.2024 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia Jak przyjechał serwis PC już po wyzionięciu ducha przez pompę to po odkręceniu rur gazowych z jednostki zew poleciała woda ..... sterownik wyświetlał błąd "sprężarka kaput"Nie wiem jakby było w Panasie, i czy w takim przypadku zostałaby odcięta sprężarka od obiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 02.01.2024 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia Jak sprężarka się włączy z wodą w wymienniku to wiadomo , zadziała jak pompa , jeśli woda do jednostki zewnętrznej nie dotrze , to jest szansa ,że tylko wymiennik do wymiany , no i robota z gazem ( z tym że ,próżniowanie to takie ze 3 dni, żeby całkowicie wilgoć wyciągnąć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 02.01.2024 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia Mig25 jak nieszczelność zbiornika może wpłynąć na mieszanie wody i wzrost cisnienia? Jeśli dobrze rozumiem to podczas grzania cwu manometr na wyświetlaczu pc wskazuje cisnienie w wężownicy? Jeżeli woda co z cwu miałby się mieszać to nie przez jakaś nieszczelnosci zaworu 3drogowego ?Kiedy zacząć się martwić tym ciśnieniem, dzisiaj widzę, że wzrosło do poziomu 1.53/4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 02.01.2024 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia (edytowane) Mig25 jak nieszczelność zbiornika może wpłynąć na mieszanie wody i wzrost cisnienia? Ciśnienie w CO masz 1,5Bar , a ciśnienie w wodociągu większe , minimum 2bar a standardowo 4bar , więc jeśli wężownica jest dziurawa , to woda z wodociągu przepływa do CO powodując wzrost ciśnienia. Wiem ,że to niespotykane , ale... Jeśli dobrze rozumiem to podczas grzania cwu manometr na wyświetlaczu pc wskazuje cisnienie w wężownicy? Nie tylko w wężownicy , tylko w całym układzie CO. Od wyjścia pompy może jest zamknięta przez zawór trójdrożny , ale z drugiej strony już jest połączone trójnikiem i tam ciśnienie się wyrównuje pomiędzy podłogą a wężownicą. Kiedy zacząć się martwić tym ciśnieniem, dzisiaj widzę, że wzrosło do poziomu 1.53/4 Jeśli jesteś pewny ,że rośnie , to już trzeba szukać dlaczego. Edytowane 2 Stycznia przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 02.01.2024 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia Chyba, że wężownice zjadła korozja przez zbyt miękka wodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 02.01.2024 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia Chyba, że wężownice zjadła korozja przez zbyt miękka wodę? Ale ona chyba z miedzi nie jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 02.01.2024 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia Panasonic podaje minimalnie twardość w zbiornikach AIO 3.5 stopnia dh. Zakładam, że stal nierdzewna. Ale jak ktoś nie wie i zmiękczy wode do 0 to kto wie co się z nią może stać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 02.01.2024 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia Pewność będę miał jak dobije do 1.6 bo teraz to już głupieje jak na to patrzę. Poza tel. do serwisanta/instalatora co samemu można zrobić, gdzie szukać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 03.01.2024 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia Przez service cloud albo heishamon obserwował bym wysokie i niskie ciśnienie w tych samych warunkach przy wyłączonej i wystudzonej pompie ( powiedzmy tak min.3 godz , i ta sama temperatura zewnętrzna). Masz jakieś odpowietrzniki manualne ? Jeśli masz L i R290 to może z nich spróbowałbym jakoś ściągnąć z odpowietrzaczy powietrze , jeśli wycieka przez wymiennik , to R290 jest łatwopalny , wykryłoby się go podpalając powietrze z balonika Tak samo zresztą przy R32 w J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 03.01.2024 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia Żeby mieć dostep do service cloud lub heishamon trzeba mieć Smart cloud lub coś podobnego ? Odpowietrznik jakiś jeden jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek2504 03.01.2024 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia Żeby mieć service cloud musisz mieć adapter CZ-TAW1 i zarejestrować się jako instalator. Heishamon to program do bezpośredniego odczytu parametrów pompy (bez chmury), należy zakupić inny moduł. Jest jeszcze HeishaMonBoth i masz obie wersje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek2504 03.01.2024 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia [ATTACH=CONFIG]467621[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kord56 03.01.2024 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia Witam, zauważyłem dziś zmianę cisnienia w instalacji. Cały czas utrzymywała się na poziomie 1.2 Bar, dzisiaj widzę 1.5( wyświetlacz na PC) Czym może być spowodowana i czy jest się czym martwić? Zawsze widziałem 1.5 na grzaniu CWU, A nie na CO A czy masz w instalacji automatyczny zawór dopuszczający wodę? Ja mam, i właśnie niedawno ( po dwóch latach działania pc) zauważyłem że ciśnienie wzrosło z 1,3 do ok.2 barów. Upuściłem trochę wody , ale po 2 dniach sytuacja się powtórzyła. I tak jeszcze ze dwa razy. Więc odciąłem ten układ zamykając zawór który mam przed tym automatem i ciśnienie przestało rosnąć. Wniosek- coś się stało z tym automatem, jakieś zanieczyszczenie ? Na razie nie mam zabezpieczenia na wypadek ubytku wody w instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 03.01.2024 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia A czy masz w instalacji automatyczny zawór dopuszczający wodę? Ja mam, i właśnie niedawno ( po dwóch latach działania pc) zauważyłem że ciśnienie wzrosło z 1,3 do ok.2 barów. Upuściłem trochę wody , ale po 2 dniach sytuacja się powtórzyła. I tak jeszcze ze dwa razy. Więc odciąłem ten układ zamykając zawór który mam przed tym automatem i ciśnienie przestało rosnąć. Wniosek- coś się stało z tym automatem, jakieś zanieczyszczenie ? Na razie nie mam zabezpieczenia na wypadek ubytku wody w instalacji. A czy na instalacji domowej (po drugiej stronie tego zaworu) nie wzrosło Ci ciśnienie? Jeśli tak i tam jest reduktor ciśnienia (a nie regulator) to taki mógłby być efekt po stronie pompy. Tak czy owak chyba (?) dobrym zwyczajem jest zamykanie tego auto-zaworu na czas poza dopuszczaniem wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatek8 04.01.2024 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia (edytowane) [ATTACH=CONFIG]467621[/ATTACH] Czy ktoś ma HeishaMonBoth czyli sposób przedstawiony na zdjęciu ? Czy to rzeczywiście pracuje równolegle czyli dane wysyłają się bez zakłóceń do Smart cloud i Home Assistant ? Czy ktoś testował ten sposób , podzielcie się spostrzeżeniami proszę . Edytowane 4 Stycznia przez kwiatek8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 04.01.2024 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia (edytowane) Będzie działać , to nie jest statek kosmiczny, wysyłanie i odbiór pakietów danych przez port szeregowy to technologia z poprzedniego wieku . Tylko zastanawiam się po co komu SmartCloud/ServiceCloud , jeśli myśli nad Heishamon... Jeśli serwisant tego wymaga , to niech zapewni dostęp do intenetu dla tego CZ-TAW1 Równie dobrze można mu wytłumaczyć , że jak będzie problem to wtedy to się podłączy , a tak to jest tylko zbieranie informacji , z których można wyciągnąć wiele danch ( choćby czy ktoś jest w domu itp.). Edytowane 4 Stycznia przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatek8 04.01.2024 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia (edytowane) Będzie działać , to nie jest statek kosmiczny, wysyłanie i odbiór pakietów danych przez port szeregowy to technologia z poprzedniego wieku . Tylko zastanawiam się po co komu SmartCloud/ServiceCloud , jeśli myśli nad Heishamon... Jeśli serwisant tego wymaga , to niech zapewni dostęp do intenetu dla tego CZ-TAW1 Równie dobrze można mu wytłumaczyć , że jak będzie problem to wtedy to się podłączy , a tak to jest tylko zbieranie informacji , z których można wyciągnąć wiele danch ( choćby czy ktoś jest w domu itp.). Mam CZ-TAW1 i dostęp do SmartCloud/ServiceCloud ale jak kiedyś zabiorą nam dostęp do ServiceCloud a zapewne tak zrobią - to kwestia tylko kiedy ( zweryfikują " prawdziwych "serwisantów ) to wtedy takie coś będzie dla mnie jak znalazł , bo będę miał SmartCloud i Heishamon . SmartCloud dla domowników a Heishamon dla mnie . Edytowane 4 Stycznia przez kwiatek8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 04.01.2024 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia (edytowane) Jak będziesz miał Heishamon ,to w automatyce domowej zrobisz lepszy "SmartCloud" dla domowników U mnie CZ-TAW1 służy tylko i wyłącznie do przesyłania "fejkowych danych" i testowania ServiceCloud , bo i tak jego rejestracja co 30s nie pozwala często na analizę , nie mówiąc już o danych co 5min w trybie normalnym... A no i nie będziesz miał Heishamon , tylko będziesz miał Heishamonbooth , czyli projekt zforkowany z Heishamon , przeportowany na inną platformę , więc tylko od autora będzie zależało , jak bardzo podony będzie do Heishamon , i czy będzie rozwijany. Coś jak GoHeishamon na CZ-TAW1 , autor ma już inną pompę ciepła , i przestał wogóle rozwijać projekt. Edytowane 4 Stycznia przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatek8 04.01.2024 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia Jak będziesz miał Heishamon ,to w automatyce domowej zrobisz lepszy "SmartCloud" dla domowników Jak bym tak zrobił to przez rok musiałbym tłumaczyć domownikom co i jak . Dziękuje za wyczerpujące podpowiedzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 04.01.2024 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia A czy masz w instalacji automatyczny zawór dopuszczający wodę? Ja mam, i właśnie niedawno ( po dwóch latach działania pc) zauważyłem że ciśnienie wzrosło z 1,3 do ok.2 barów. Upuściłem trochę wody , ale po 2 dniach sytuacja się powtórzyła. I tak jeszcze ze dwa razy. Więc odciąłem ten układ zamykając zawór który mam przed tym automatem i ciśnienie przestało rosnąć. Wniosek- coś się stało z tym automatem, jakieś zanieczyszczenie ? Na razie nie mam zabezpieczenia na wypadek ubytku wody w instalacji. Automatycznego zaworu nie mam, za to mam dwa małe zawory dopuszczające wodę więc wątpię żeby oba przepuszczały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts