G.ThoMass 11.01.2024 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia Może to głupio brzmi , ale faktycznie może stetoskopem jesteś w stanie zlokalizować miejsce szumu, bo tak jak @grzeniu666 pisał , na zdjęciach widać kilka miejsc , gdzie rurka może bć po prostu zgięta. ,np ....144624... , 144604 , 144544 , 144540 , 144403 , 155245.... Na takich przewężeniach rurki jak najbardziej może zacząć szumieć. Można też się bawić w odłączenie pętli i podłączenie pod "maszynę do napełniania podłogówki" I po kolei każdą pętlę sprawdzać , czy szumi. Rozmawiałem z hydraulikiem i pytałem czy te zagięcia w podłodze mogą być zbyt duże żeby zmniejszyć przepływy i generować te szumy. to twierdzi że pracuje na tym materiale już kilka lat i nigdy nie było z tym problemów, nikt się nie skarżył na takie problemy. A jakby odpowietrzać każdą z sekcji poprzez pompę i tryb odpowietrzania. czy 1 pętla to zbyt mała pojemność wody i może wyrzucić błąd pompki obiegowej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 11.01.2024 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia (edytowane) Rozmawiałem z hydraulikiem i pytałem czy te zagięcia w podłodze mogą być zbyt duże żeby zmniejszyć przepływy i generować te szumy. to twierdzi że pracuje na tym materiale już kilka lat i nigdy nie było z tym problemów, nikt się nie skarżył na takie problemy. A jakby odpowietrzać każdą z sekcji poprzez pompę i tryb odpowietrzania. czy 1 pętla to zbyt mała pojemność wody i może wyrzucić błąd pompki obiegowej?? To nie jest niezależny konsultant (spodziewałeś się że powie "zje#$%^&, naprawiamy na mój koszt"?), jeśli nie zauważyłeś, nie należy przesadnie ufać fachowcom (na pewno nie w budowlance). Może sprawdź to lepiej, z tego co patrzę w specyfikacje Tece te zagięcia SĄ zbyt duże (co może mieć konsekwencje), już samo to źle o nim świadczy. DODAM: Najlepiej byłoby chyba otworzyć tylko jedną pętlę, i powoli zwiększać przepływ na obiegówce, i starać się wyłapać jak (płynnie/nagle?) i gdzie pojawiają się te szumy. Nie wiem czy można to zrobić z menu Panasa (ustawiać stopniowo przepływy na test obiegówki/przepływu), ew. otwierać stopniowo na belce tę jedną pętlę (pozostałe w takim razie może częściowo otwarte, aby był jakikolwiek przepływ na obiegówce od początku sprawdzania)... Edytowane 11 Stycznia przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 11.01.2024 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia (edytowane) Witam, Aquarea J, ustawiona na grzanie krzywą grzewczą. Chciałem dołożyć zewnętrzny czujnik temperatury pokojowej, żeby było widać temperaturę w domu w Smart Cloud. Czujnik podłączony w odpowiednie miejsce na płycie głównej jednostki wewnętrznej. Reset systemu z poziomu sterownika zrobiony. Nie pojawiła się dodatkowa zielona zakładka jak tutaj: Czy ma prawo to działać? Czy Smart Cloud pokaże temperaturę w domu tylko gdy sterownik ustawiony jest na termostat? Musisz ustawić na sterowniku jeszcze w menu instalatora termistor zewnętrzny. [ATTACH=CONFIG]467722[/ATTACH] Opcja termostat pokojowy to opcja jakbyś z pompy przeniósł sterownik do pokoju. Termistor to właśnie dodatkowy czujnik podłączony do płyty głównej. Edytowane 11 Stycznia przez ololek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 11.01.2024 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia Musisz ustawić na sterowniku jeszcze w menu instalatora termistor zewnętrzny. [ATTACH=CONFIG]467722[/ATTACH] Opcja termostat pokojowy to opcja jakbyś z pompy przeniósł sterownik do pokoju. Termistor to właśnie dodatkowy czujnik podłączony do płyty głównej. Co i tak spowoduje ,że pompa zacznie grzać na zasadzie termostatu , tylko czujnikiem temperatury będzie właśnie ten termistor... Więc równie dobrze można było przenieść cały sterownik zamiast kupować ten dodatkowy czujnik... No i grzanie czy to termostatem z czujnikiem ze sterownika ,czy to termistorem ma swoje duże wady , przede wszystkim duża histereza. Dużo ludzi to próbowało ( w tym ja) ,ale chyba wszyscy polegli , i w końcu przeszli na termostat zewnętrzny ( gdzie czujnik ma rozdzielczość 0,1stopnia albo i jeszcze lepszą , i gdzie histerezę da się ustawić np +0,4 i -0,3 stopnia , a nie pompa rusza kiedy robi się ponad -1 i przestaje kiedy jest +1 , co łącznie z bezwładnością podłogówki daje tragedię... Być może tą temperaurę z tego czujnika ( tak samo jak temperaturę z czujnika na sterowniku) da się wyświetlić w service cloud.... Heishamon też to pokaże , ale smartcloud ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 11.01.2024 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia (edytowane) TNajlepiej byłoby chyba otworzyć tylko jedną pętlę, i powoli zwiększać przepływ na obiegówce, i starać się wyłapać jak (płynnie/nagle?) i gdzie pojawiają się te szumy. Nie wiem czy można to zrobić z menu Panasa (ustawiać stopniowo przepływy na test obiegówki/przepływu), ew. otwierać stopniowo na belce tę jedną pętlę (pozostałe w takim razie może częściowo otwarte, aby był jakikolwiek przepływ na obiegówce od początku sprawdzania)... W menu instalatora , właśnie tam gdzie się odpowietrza , można również zadać stały przepływ i zwiększać przepływ. Tryb odpowietrzania powoduje ruszanie i zatrzymywanie się obiegówki i dodatkowo przełączenie się na CWU po pewnym czasie , można to zrobić w trybie stałym. W tym trybie nie powinien wyskoczyć żaden błąd , a jeśli wyskoczy to się go skasuje , więc nie ma się czym przejmować. No i jak przykładasz ucho to ewidentnie szumi w rurach... No dobrze , ale może w tym miejscu gdzie to zagięcie rury jest to w tej okolicy szumi najbardziej/najgłośniej ! Edytowane 11 Stycznia przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
own20840 12.01.2024 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia Witam, jaka jest dokładność czujników i ustawień temp w pompie Panasonic H?(1 stopień, 0.5, 0.2, 0.1 jedna dziesiąta?) Tzn np ustawiając krzywą: dla -5 zew, krzywa 31+5 zew, krzywa 30 To jakie będzie ustawienie realne pompy dla 0,-1,-2,-3,-4,-5 na zewnątrz? Matematycznie by było30.5, 30.6, 30.7, 30.8, 30.9, 31. A jak jest w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 12.01.2024 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia A w praktyce będzie to dla wszystkich temperatur 30 ( oprócz -5 i niższych ,tu będzie 31). Pompa po prostu nawet nie zaokrągla , tylko ucina to co za przecinkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.ThoMass 12.01.2024 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia To nie jest niezależny konsultant (spodziewałeś się że powie "zje#$%^&, naprawiamy na mój koszt"?), jeśli nie zauważyłeś, nie należy przesadnie ufać fachowcom (na pewno nie w budowlance). Może sprawdź to lepiej, z tego co patrzę w specyfikacje Tece te zagięcia SĄ zbyt duże (co może mieć konsekwencje), już samo to źle o nim świadczy. DODAM: Najlepiej byłoby chyba otworzyć tylko jedną pętlę, i powoli zwiększać przepływ na obiegówce, i starać się wyłapać jak (płynnie/nagle?) i gdzie pojawiają się te szumy. Nie wiem czy można to zrobić z menu Panasa (ustawiać stopniowo przepływy na test obiegówki/przepływu), ew. otwierać stopniowo na belce tę jedną pętlę (pozostałe w takim razie może częściowo otwarte, aby był jakikolwiek przepływ na obiegówce od początku sprawdzania)... Oczywiście, że nie myślałem ze jak pogadam z hydraulikiem i pokaże mu zdjęcia to powie tak zepsuliśmy naprawiamy na swój koszt. Ciekaw byłem co powie. Wysłałem zapytanie do przedstawiciela technicznego TECE ze zdjęciami to zobaczę co odpisze. Spróbuje tak zrobić że zamknę wszystkie pętle i pojedynczo otwierać i wsłuchiwać się będę kiedy pojawiać się będzie szum w danej pętli, ale to musze tak trafić że będzie cisza i spokój w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.ThoMass 12.01.2024 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia W menu instalatora , właśnie tam gdzie się odpowietrza , można również zadać stały przepływ i zwiększać przepływ. Tryb odpowietrzania powoduje ruszanie i zatrzymywanie się obiegówki i dodatkowo przełączenie się na CWU po pewnym czasie , można to zrobić w trybie stałym. W tym trybie nie powinien wyskoczyć żaden błąd , a jeśli wyskoczy to się go skasuje , więc nie ma się czym przejmować. No i jak przykładasz ucho to ewidentnie szumi w rurach... No dobrze , ale może w tym miejscu gdzie to zagięcie rury jest to w tej okolicy szumi najbardziej/najgłośniej ! Tak postaram się porobić testy i zobaczę co z tego wyjdzie czy te wyglądające na zbyt mocne załamania rurek będą jakoś głośniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 12.01.2024 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia Witam, jaka jest dokładność czujników i ustawień temp w pompie Panasonic H? (1 stopień, 0.5, 0.2, 0.1 jedna dziesiąta?) Tzn np ustawiając krzywą: dla -5 zew, krzywa 31 +5 zew, krzywa 30 To jakie będzie ustawienie realne pompy dla 0,-1,-2,-3,-4,-5 na zewnątrz? Matematycznie by było 30.5, 30.6, 30.7, 30.8, 30.9, 31. A jak jest w praktyce? Realnie będzie to: +5 i wyżej 30, +4 i niżej 31. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
own20840 12.01.2024 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia Realnie będzie to: +5 i wyżej 30, +4 i niżej 31. A w praktyce będzie to dla wszystkich temperatur 30 ( oprócz -5 i niższych ,tu będzie 31). Pompa po prostu nawet nie zaokrągla , tylko ucina to co za przecinkiem. Jesteś pewien? Wydawało mi się, że tak jak napisał bocian_koh, zaokrągła do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 13.01.2024 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia Ok, zaokrągla każda liczbe do góry ,nawet jak wyjdzie 01 po przecinku ,źle wcześniej napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
own20840 14.01.2024 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia (edytowane) Mam dodane urządzenie do Smart Cloud. Ale za wiele nie korzystałem z aplikacji. Widziałem podstawowe opcje typu wł/wył, ustaw temp i harmonogram. Żeby monitorować zaawansowane parametry rozumiem, że potrzebny jest Service cloud? Edytowane 14 Stycznia przez own20840 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominikcbr 14.01.2024 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia Witam. W marcu planuje zakupić Panasonic Aquera All in One 7kw, czy mógłby ktoś doradzić czy takie podłączenie urządzenia się sprawdzi ? Głównie zależy mi na informacji czy do bufora (do defrostow) szeregowo na powrocie potrzebuje coś jescze ? Jakiś zawór, czujnik temperatury itd? Poniżej przesyłam szkic podłączenia, do bufora podłączenie powrotów z dwóch rozdzielaczy i u góry wyjście na powrót w jednostce wewnętrznej. https://ibb.co/C9gpR1k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gepam 14.01.2024 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia Żeby monitorować zaawansowane parametry rozumiem, że potrzebny jest Service cloud? Tak. Witam. W marcu planuje zakupić Panasonic Aquera All in One 7kw, czy mógłby ktoś doradzić czy takie podłączenie urządzenia się sprawdzi ? Głównie zależy mi na informacji czy do bufora (do defrostow) szeregowo na powrocie potrzebuje coś jescze ? Jakiś zawór, czujnik temperatury itd? Poniżej przesyłam szkic podłączenia, do bufora podłączenie powrotów z dwóch rozdzielaczy i u góry wyjście na powrót w jednostce wewnętrznej. https://ibb.co/C9gpR1k Przy podłogówce bufor w ogóle nie jest potrzebny, chyba że na pętlach masz siłowniki i masz zamiar ich używać (zły pomysł), to wtedy potrzebujesz bufor + zawór nadmiarowo upustowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominikcbr 14.01.2024 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia Tak. Przy podłogówce bufor w ogóle nie jest potrzebny, chyba że na pętlach masz siłowniki i masz zamiar ich używać (zły pomysł), to wtedy potrzebujesz bufor + zawór nadmiarowo upustowy. Chodzi mi o bufor na powrocie po to żeby przy defroście nie była pobierana woda bezposrednio z podłogi tylko z tego "zasobu" , w tym przypadku zawór o którym mówisz nie jest potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gepam 14.01.2024 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia Woda i tak będzie szła z podłogi, a to czy bezpośrednio czy nie to nie ma znaczenia. Jeżeli nie ma siłowników na rozdzielaczach to zawór nie jest potrzebny, ale jeżeli są i będą jakoś sterowane, to teoretycznie wszystkie pętle mogą się zamknąć w jednym czasie powodując brak przepływu. Wtedy jest potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominikcbr 14.01.2024 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia Woda i tak będzie szła z podłogi, a to czy bezpośrednio czy nie to nie ma znaczenia. Jeżeli nie ma siłowników na rozdzielaczach to zawór nie jest potrzebny, ale jeżeli są i będą jakoś sterowane, to teoretycznie wszystkie pętle mogą się zamknąć w jednym czasie powodując brak przepływu. Wtedy jest potrzebny. Wydawało mi się że ten zład w buforze będzie lepszy niż woda bezpośrednio z podłogi, tak też podpowiedziało mi kilku instalatorów... dlatego zrobiłem bufor 80l ze stali nierdzewnej... co do siłowników to mam w 5 pomieszczeniach zostawione miejsce, nie wiem czy będę je podłaczał czy nie, ale jeśli nawet to pozstaje 6-7 pomieszczeń bez sterownia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelszo 14.01.2024 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia Po co komplikować instalację, mam bufor tylko 50l, w sumie same grzejniki, grzeję 34-38 stopni i wystarcza, od 4lat nigdy grzałka wspomagająca nigdy się nie odpaliła, zład wody wystarcza na odmrożenie a trwa kilka może ciut dłużej minut - niezauważalne dla domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gepam 14.01.2024 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia Wydawało mi się że ten zład w buforze będzie lepszy niż woda bezpośrednio z podłogi, tak też podpowiedziało mi kilku instalatorów... dlatego zrobiłem bufor 80l ze stali nierdzewnej... co do siłowników to mam w 5 pomieszczeniach zostawione miejsce, nie wiem czy będę je podłaczał czy nie, ale jeśli nawet to pozstaje 6-7 pomieszczeń bez sterownia. To cię naciągnęli, ale jak już zrobiłeś, to niech zostanie. Jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts