Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Ja nie pisałem o podłogówce tylko o fragmencie łączącym jednostkę wewnętrzną z rozdzielaczem.

Tak zrozumiałem.

Od pompy (mam All In One) wychodzą za pompą z tyłu rury i wchodzą w podłogę i do rozdzielaczy z podłogi wychodzą powrót i zasilanie.

Tu kilka zdjęć jak to wygląda:

https://drive.google.com/drive/folders/1VdYgytUu0YHhSYfmK-ws3zj0UaweNCOm

Edytowane przez G.ThoMass

Tak zrozumiałem.

Od pompy (mam All In One) wychodzą za pompą z tyłu rury i wchodzą w podłogę i do rozdzielaczy z podłogi wychodzą powrót i zasilanie.

Tu kilka zdjęć jak to wygląda:

https://drive.google.com/drive/folders/1VdYgytUu0YHhSYfmK-ws3zj0UaweNCOm

Na 100% ten szum jest z podłogi, na niektórych zdjęciach widać promień gięcia na 10cm. Nie wiem jak im to się udało zagiąć bez przewężenia, to prawie niewykonalne.

Na tych zagięciach ( przewężeniach ) dochodzi do zakłócenia przepływu I niesie po całej instalacji.

Pozakręcaj przepływy, puść pompkę na max i zakręcaj i odkręcaj poszczególne pętle i zobacz które chałasują. Jak wyczaisz które, to jedyne co ci zostanie, to na nich ogranicz przepływ na rotometrach, może będzie słabiej grzało, ale będziesz miał ciszej.

Pompa nie musi przerwać pracy ( CO ) żeby sprawdzić wodę ( CWU ) . Temperaturę wody ( CWU ) mierzy ( sprawdza ) cały czas za pomocą czujnika temperatury wpiętego w zbiornik CWU .

Czujnik wpięty w zbiornik masz u góry , po środku czy na dole ?

Czujnik na dórze mam zamontowany.

Dzisiaj jeszcze jedno mnie zastanawiało, max grzania cwu mam ustawione na 1h30minu, a grzała ponad 2 godziny , żeby dogrzać do zadanej temperatury w harmonogramie było ustawione na 46 stopni i się włączyła bo spadła tem wody na 39 stopni.

Po co wtedy ustawia się te max dla c.o. i cwu skoro i tak , żyje swoim życiem pompa, chyba , że u mnie poprostu jest to ustawienie zepsute, możliwe?

Aaa dobra nie zajarzyłem że to starszy model lodówki, te nowe mają przyłącza od góry, stąd nie mogłem skumać że te rury są pochowane wszystkie.

A jaka tam powierzchnia chałupy? 5 pętli to tak wygląda na mało, jakieś 100m2?

Dom 94m2. Rozdzielacze są 2 po 5 pętli. 1 rozdzielacz: cztery pętle salon+kuchnia i piąta pętla łazienka. 2 rozdzielacz: cztery pętle pokoje, piąta pętla łazienka. Seria J pompy.

Na 100% ten szum jest z podłogi, na niektórych zdjęciach widać promień gięcia na 10cm. Nie wiem jak im to się udało zagiąć bez przewężenia, to prawie niewykonalne.

Na tych zagięciach ( przewężeniach ) dochodzi do zakłócenia przepływu I niesie po całej instalacji.

Pozakręcaj przepływy, puść pompkę na max i zakręcaj i odkręcaj poszczególne pętle i zobacz które hałasują. Jak wyczaisz które, to jedyne co ci zostanie, to na nich ogranicz przepływ na rotometrach, może będzie słabiej grzało, ale będziesz miał ciszej.

Niestety moje obawy co do zbyt mocnych zagięć na pętlach się potwierdzać, choć po rozmowie z doradca z Tece, miałem nadzieje, że to coś innego powoduje ten szum.

Nie wiem czy teraz można reklamować błędne wykonanie instalacji w podłodze, tylko co mi teraz poprawią, trzeba by w prawie całym domu zdzierać podłogi i kuć do rur i szukać tych zagięć. Przecież nikt tego nie będzie robić.

Jakbym miał przykręcać te pętle co wydają się za mocno zagięte/ załamane to mi zostanie chyba tylko 2 pętle może 3 które maja najłagodniejsze łuki. :(

Tylko jak tak skręcę te pętle to będzie zbyt mały przepływ na czas defetystów i pewnie błędami będzie pompa rzucać...

Zwiększ deltę na 7 stopni i ewentualnie podbij krzywą o 1 stopień. Przepływ spadnie do około 18 l/min. Gdy to nie pomoże, ustaw jeszcze większą deltę. U mnie na takich ustawieniach pompa chodzi dużo lepiej niż przy delcie 5. Spadła ilość defrostów, podniósł cię COP. Nie miałem wprawdzie problemów z szumami, nawet przy maksymalnym przepływie instalacja jest bezgłośna.

Upewnij się jeszcze, że wszystko jest odpowietrzone. Włącz w menu serwisowym maksymalny przepływ na pompie, zakręć wszystkie pętle oprócz jednej / dwóch, odkręć zawór przy grzałce na górze hydroboxu i niech tak trochę pochodzi. Po kolei otwieraj następne pętle i poprzednie zakręcaj.

Przecież kolega pisał , że przy grzaniu jest ok , tylko jak defrost nastanie to zaczyna szumieć ,że wszyscy się budzą....

Więc tu problemem jest czas ,kiedy pompa nie zważa na żadne ustawienia , tylko kręci obiegówką na maksa bo jest defrost....

A metody na zwolnienie objegówki podczs defrostu nie ma...

Jedyna metoda ,to bufor równoległy , i wtedy ta druga objegówka za buforem już ma prędkość stałą ( bo nie wie ,że jest defrost :) )

Edytowane przez Techno

Wczoraj w pamięci błędów zauważyłem H42 z 14 stycznia niedzwonilem do instalatora bo pewnie by powiedział że jak już go niema to wszystko oki mam się tym błędem przejmować czy czasami tak bez powodu może coś wyskoczyć ,pompa dopiero od października pracuje wcześniej miałem H70 ale pół nocy nie było jednej fazy i grzałka do defrostów się nie załączyła

Marcin813 Jak się utrzymuje ciągle to samo ciśnienie to nic nie znaczy. Jest ok :D

Ale jak spada z czasem to albo się odpowietrza albo gdzieś cieknie woda.

Max do 3 bar można mieć nabite na 3 już puszcza zawór bezpieczeństwa.

Spada, bo wcześniej było 1bar. Woda o której mówisz skąd może cieknąć? Z instalacji podłogówki?

Ta jednostka nie działa na zasadzie on/ off jak ustalisz temp.

Jak ustali ci się już żądaną temp to będzie ci pobierać 0.2 kW lub mniej.

A jakby ci układ wychodziło o ten 1 stopień to ci pc I tak będzie musiała wszystko zagrzać więc i tak żadnej oszczędności w tym nie ma.

Harmonogramem możesz tylko zmienić nastawy temp i godz kiedy się włączy lub wyłączy ale to już zapewne wiesz. :yes:

Przykładowy dzień zużycia jak w miarę stała temperatura ale nie wiem czy to dokładny odczyt.

[ATTACH=CONFIG]467942[/ATTACH]

Edytowane przez ololek

Działa - jak się przestawi sterownik w tryb termostatu, ale tego nie chcę.

To może w Twoim przypadku, 7kW Split schodzi do 19 Hz i wtedy pobór mocy to ok. 400W.

A jakby ci układ wychodziło o ten 1 stopień to ci pc I tak będzie musiała wszystko zagrzać więc i tak żadnej oszczędności w tym nie ma.

Harmonogramem możesz tylko zmienić nastawy temp i godz kiedy się włączy lub wyłączy ale to już zapewne wiesz. :yes:

Owszem - jest oszczędność. W ostatnie dni dom jest przegrzewany, bo słońce świeci w okna i nagrzewa. Więc gdy temperatura dobije np. do 22*C to sprężarka mogłaby się wyłączyć, bo po co ma grzać dalej?

Przykładowy dzień zużycia jak w miarę stała temperatura ale nie wiem czy to dokładny odczyt.

Odczyt w aplikacji i na sterowniku jest zaniżony względem podlicznika o ok. 10-20%.

Działa - jak się przestawi sterownik w tryb termostatu, ale tego nie chcę.

To może w Twoim przypadku, 7kW Split schodzi do 19 Hz i wtedy pobór mocy to ok. 400W.

Owszem - jest oszczędność. W ostatnie dni dom jest przegrzewany, bo słońce świeci w okna i nagrzewa. Więc gdy temperatura dobije np. do 22*C to sprężarka mogłaby się wyłączyć, bo po co ma grzać dalej?

Odczyt w aplikacji i na sterowniku jest zaniżony względem podlicznika o ok. 10-20%.

Czemu nie chcesz żeby termostat wył pompę na przyszły sezon też muszę jakieś rozwiązanie wybrać i tak się dopytuję

[ATTACH=CONFIG]467942[/ATTACH]

Ta aplikacja zaniża kWh względem tego co pokazuje na PC jakieś 100%, a to co pokazuje na PC względem podlicznika to kolejne 20%. Tak jest w przypadku 7kW all in one.

W twoim przypadku ( 5kW ) może to być więcej jeśli chodzi o wskazanie licznika pompy.

Dobre ponad 50W to weźmie pompka obiegowa i wentylator, a gdzie reszta?

Jakie masz zużycie PC za listopad wg. podlicznika?

Ewentualnie całe zużycie energii na dom za listopad wg. licznika ZE?