Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Ilością godzin nie ma się co sugerować bo to mało miarodajne biorąc pod uwagę że starotowała w nowym domu. Mnie tylko ta ilość cykli zastanawia od czego to jest zależne. Bo jeśli mam harmonogram ustawiony i np. Grzeje dom od 6 do 10, 11 bez cwu to tu powinien być tylko jeden cykl tak?

Nie, teraz jest dość ciepło, mam panasa 9Kw T-Cap i większy dom 130-150m (zależy jak liczyć) , kaloryfery grzanie 36-38stopni i bez włączenia trybu cichego potrafi dość często "odpoczywać", czyli on/off nie 1 ale parę (pomijam ew. defrosty)

Jak nie masz t-cap to każdy defrost ci nabija, a przy dużej wilgotności i temperaturach 2-4 stopnie na + potrafi robić go co 40 min

T-Cap też nabija- jednak sprężarka działa w drugą stronę jakby, podobnie jak przełączenie z CWU na CO (z CO na CWU przechodzi bez wyłączenia sprężarki)

Ok, rozumiem czyli defrosty są w to normalnie wliczane.

A czy ma znaczenie grzanie stałą lub krzywą grzewczą w odniesieniu do tych ilosci włączeń wyłączeń?

Nie, to tylko zmiana temp ad temp otoczenia, natomiast tryb cichy ma wpływ, jak pisałem. Zobacz na ile Hz pracuje sprężarka (u mnie min to 19Hz) jeśli na minimum to warto używać tryb cichy=mniej wyłączeń i mniej się zaladza

Może jeszcze raz dla spójności napisze:

Mam harmonogram na cały tydzien:

5 00 grzanie wody

5 40 dom

17 00 woda

18 20 dom

Używam prostej ustawionej na 47st

Deltę mam 8st

Dół podłoga, góra grzejniki niskotemp( mój błąd).

Problem był z równomiernym grzaniem góry i dołu.

Dołożyłem zawór trójdrożny czy jak on tam się zwie. Na górę w grzejniki idzie teoretycznie ~45st, na dół w podłogę 28st.

W całym domu w dzień od 8 do 20 mamy 22,5st, w nocy mamy 21,5.

Za cały rok pompa pokazuje zużycie ok 4tys kWh

Ogólnie z komfortu jestem mega zadowolony.

Martwi mnie tylko ilości cykli bo wydaje mi się że szybko wykończę pompę i nawet żywotnością nie zbliży się do średniej.

Szczerze, dziwne ustawienia.

Też używam prostej ale 36-38 stopni , jak są mrozy to 40, czasem 42, delta chyba 5 i pompa działa w mrozy cały czas, teraz (jest ciepło i używamy kominek) tylko od rana do popołudnia..

Wodę grzeję jak potrzebuję (tak rano i czasem potem-zależy od potrzeb, gości etc)

Skokowe grzanie nie wiem czy daje oszczędność, pompa się wkręca dogrzewa a potem całość się wychładza, utrzymanie temp.daje spokojną pracę pompy.

Na górze mam chłodniej- sypialnia i pokoje gościnne, ale ca 20 stopni jest, na dole mam spore kaloryfery+wiatraki pod nimi, a dom nie jest mega docieplony ot 10 czy 12 cm styro., a przy długiej pracy (nie skokowej po parę h) temp. się trzyma (brak wychłodzeń i lepszy COP)

Teraz przy 6-8 stopni na zewnątrz przy zasilaniu 36-38 stopni na dole jest ca 21 stopni, na górze 20 i styka.

Pewnie gdyby pompa chodziła cały czas to przy takich ustawieniach byłoby wszędzie ca 21-22 stopni, ale nie potrzebuję tego

a rocznie ile kwh idzie ci przy tych ustawieniach?

ja mam nowy dom dobrze zaizolowany i przez te pół dnia gdzie pompa wogóle nie pracuje praktycznie żadnej straty ciepła w domu nie ma. dla tego myślałem że bez sensu żeby ona pracowała kiedy dom i tak sam temperaturę trzyma. nawet posadzka za ten czas sie nie wychładza bo czuć że trzyma temperature.

teraz zima sie kończy to chyba odpuszczę temat ale w nst sezonie może jakoś inaczej to ustawie i uda mi sie zbić ilość tych załączeń.

ooo a może mógł byś sprawdzić ile u ciebie na dzień generuje załączeń średnio pompa?

Edytowane przez seba1b

może mógł byś sprawdzić ile u ciebie na dzień generuje załączeń średnio pompa?

Ilość nabitych załączeń na pewno u Ciebie obecnie będzie dużo mniej bo;

- zamontowałeś grzejniki 3 panelowe ,

- PC grzeje dół i górę,

Zapisz obecną ilość włączeń i czas pracy;

-zobaczysz jak będą się zmieniać obecnie te wielkości

mam na dole grzejniki 3 panelowe + wiatraki pod nimi, ale jak pompa startuje bierze sporo, jak dobije do zadanej temperatury to warto dać tryb cichy - mniej defrostów i mniej wyłączeń, przy 4tym sezonie grzania mam ca 9500 załączeń sprężarki i 8500h pracy.

Dodam każdy defrost= włączenie extra sprężarki, podobnie przy przełączeniu CWU/CO - nie do uniknięcia.

Rocznie cały dom zużywa (wszystko na prąd ca 6000kWh) ile pompa nie wiem- nie mam (jeszcze) podlicznika, wg chmury 2100-2800 kWh.

Ale jak pompa chodzi długo na niższej temp. jest lepszy COP i brak wychłodzenia, czy zje mniej nie wiem

Ahha, ciekawostka może.

Woda która kapie z pompy leci do kanki ca 60 + odpływ , ale tak jak teraz zbieram jej część , potem filtrowanie prze filtry do kawy, gotowanie do wrzenia + 20-30min jeszcze i idzie do nawilżacza, w takie dni jak teraz nawilżacz z wiatrakiem wypluwa 1-2l po południu.. Ot jak destylowana i widać różnicę pomimo tego, że mam odkamieniacz na cały dom.

Drodzy forumowicze. Pytanie do Was.

Zdecydowałem się na pompę ciepła serii K Panasonica. Wynalazłem mega kumatego instalatora, który widać ma wiedzę i to z tych nowoczesnych nazijmy,ale mam pewien dylemat.

Stawiam dom prostokąt 124m2 powierzchni grzewczej poddasze nie użytkowe. Z kalkulatora cieplo wychodzi mi między 4.2 , a 4.7kw moc grzewcza (różnica ja będę kombinował z większym cwu czy też mniej sypnę celulozy na strop itd.

Raczej pewnie skonczy się realnie gdzieś po środku 4.5 pewnie. Strefa II.

Instalator wyliczył,że wystarczy mi pompa ciepla 3kw. Faktycznie te modele mają bardzo mały spadek mocy zjazd do 2.7kw następuje dopiero przy -15, a przy minus 20 jest to 2.5kw. Do tego dodatkowo grzałka. W najgorszym wypadku będzie razem 5.5kw przy minus 20. Według wyliczeń mieści się w 5% użycie grzałki.

Ale ja mam dylemat czy brać 3kw czy 5kw,które dopiero grzałkę załączy przy minus 17,18 około.

Oczywiście będzie bufor tak czy inaczej.

Jak uważacie co będzie lepszym wyjściem. Bardziej pracujące 3kw,które użyje więcej dgrzalki. Czy 5kw,które będzie dużo mniej pracować przez większość sezonu grzewczego.