pawlik_pawlik 01.09.2024 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września Dziękuję Andrzej5101 za załączoną tabelę Z tabeli wynika że do pewnie -10 czy -13 obie będą pracować bez grzałek, poniżej HP wspomoże się grzałką.Ile prądu natomiast zużyją w temp. powyżej zera stopni? Dlatego nadal nie wiem która z nich będzie bardziej ekonomiczna czyli zużyje mniej prądu w skali roku? W całym domu 100% ogrzewanie podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 01.09.2024 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 14 minut temu, pawlik_pawlik napisał: Ile prądu natomiast zużyją w temp. powyżej zera stopni? Wg; mojej wiedzy - zużyją tyle samo, TCap - to ''mercedes'' wśród Panasa, Użytkownicy 9kW/TCap - chwalą tą pompę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlik_pawlik 01.09.2024 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września Czytałem o T-cap i wiem że jest to polecana pompa. Czyli wg Ciebie jeśli obie są w podobnej cenie i mają podobne zapotrzebowanie na energię to lepiej wybrać t-capa? Jeśli będzie za mocna to czy nie będzie taktowania?Czy też się tym nie przejmować na zapas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.09.2024 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 3 godziny temu, pawlik_pawlik napisał: Przejrzałem ok. 200 stron wątku, ale ciężko znaleźć konkrety. 3 godziny temu, pawlik_pawlik napisał: Z ozc jakieś 10,5 kWh Te 10kWh to co to ma być? Jaki parametr? Uwzględnij, jaką temperaturę zasilania wpuszczasz w swój system grzewczy. Od tego zależy i moc maksymalna, i COP pompy w danych warunkach. Czyli jak masz podłogówkę napędzaną bezpośrednio z PC, wystarczy słabsza pompa i będzie pracowała z wyższą sprawnością, niż przy grzejnikach. Jak masz grzejniki (albo instalację mieszaną z buforem) to potrzebujesz wyższej tz = niższa sprawność i potrzeba mocniejszej pompy. Patrz na faktyczne parametry w realnych warunkach - a nie na dane z warunków z normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 01.09.2024 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września (edytowane) 33 minuty temu, pawlik_pawlik napisał: Jeśli będzie za mocna to czy nie będzie taktowania? To jest błędne założenie; -obie będą zachowywać się tak samo > 0 C, - sprzedawcy coś kręcą, 4 godziny temu, pawlik_pawlik napisał: Lokalizacja województwo podlaskie. Ja zastanowił bym się nad 12kW/TCap/3f ; - moduluje się tak samo nisko jak 9kW/ T-Cap > 0C, -w ujemnych temperaturach wytworzyć może więcej mocy - jeśli będzie taka potrzeba , -9kW/T-CAP - to ograniczona programowo pompa 12kW/TCap Edytowane 1 Września przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlik_pawlik 01.09.2024 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września Mam 100% podłogówki, tz aktualnie max 35 przy temperaturze zewnętrznej -20 i jest ok Ciepło właściwe wychodzi: Szacunkowe zapotrzebowanie na moc i energię cieplną Moc grzewcza: 9,0kW (C.O. + CWU) Ogrzewanie budynku 8,6kW – maksymalna potrzebna moc grzewcza W "najmroźniejszy" dzień zimy, tj. przy średniej dobowej za oknem -22,0°C i średniej temperaturze w domu 22,0°C. 4,2kW – przeciętna moc grzewcza Tyle będzie potrzebne w przeciętny dzień zimy, przy średniej dobowej 0,9°C i średniej temperaturze w domu 22,0°C. 30W/m2 wskaźnik zapotrzebowania na moc grzewczą 5,7kW – moc w temperaturze biwalentnej -7°C Dotychczas spalanie pelletu 4,5 tony z CWU/ rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.09.2024 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 31 minut temu, pawlik_pawlik napisał: Ciepło właściwe wychodzi: Chyba cieplo wlasciwie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlik_pawlik 01.09.2024 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września Oczywiście że właściwie i chyba wszyscy na forum to wiedzą, ale dziękuję Kaizen za merytoryczną odpowiedź.Kolejny post nabity, brawo ty😀 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominikcbr 01.09.2024 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września Wreszcię podłączyłem i uruchomiona. Zobaczymy jak w zimie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.09.2024 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 3 godziny temu, pawlik_pawlik napisał: Oczywiście że właściwie i chyba wszyscy na forum to wiedzą, Chyba nie wszyscy wiedzą o nazwie. I, skoro się na te "wyliczenia" powołujesz, to też nie wiesz, jak bardzo wprowadza w błąd. A jak nie wiesz, to Juzef który udziela się w cytowanym wątku jest autorem tej "apki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlik_pawlik 02.09.2024 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września Miałem te robione ozc , co prawda nieco niedoszacowane bo były pewne zmiany i poprawki na lepsze.z ozc wyszło 10kwh zapotrzebowanie na moc. Ale nie o to pytałem . Prosiłem o pomoc w wyborze pomiędzy HP 9 kw 3f a T-cap 9kw 3f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.09.2024 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 1 godzinę temu, pawlik_pawlik napisał: 10kwh zapotrzebowanie na moc. kWh nie jest jednostką mocy. To jednostka energii. 1 godzinę temu, pawlik_pawlik napisał: Prosiłem o pomoc w wyborze pomiędzy HP 9 kw 3f a T-cap 9kw 3f Nie da się na to odpowiedzieć nie znając odpowiedzi: 17 godzin temu, Kaizen napisał: Te 10kWh to co to ma być? Jaki parametr? i 17 godzin temu, Kaizen napisał: Uwzględnij, jaką temperaturę zasilania wpuszczasz w swój system grzewczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlik_pawlik 02.09.2024 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września Ok, masz rację 10kw i jest to pozycja projektowe obciążenie cieplne ( dokładnie 10.4 ale nie były uwzględnione niektóre poprawki , min. Obniżone sufity poddasza o 30 cm 3m wyjściowo) zapotrzebowanie na ciepło 15729 kWh/rok, wskaźnik zapotrzebowania ogrzewanie EAH- 44kwh/m2xrok Podłogówka dotychczas zasilana temp. max 30st. W domu utrzymywana temp.ok. 22 st. Propozycję pompy dobierały firmie na podstawie przesłanego przeze mnie ozc, parametrów domu i dotychczasowego Zuzi pelletu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlik_pawlik 02.09.2024 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września Aquarea t-cap 9kw 3f wersja H czy dopłacić lepiej do K? Różnica cenowa ok 1 tys. brutto , więc niewiele.Jakie plusy poza designem? Czy ma lepszą sprawność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.09.2024 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września KIT-WXC09K3E8 vs. KIT-WXC09H3E8 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlik_pawlik 02.09.2024 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.09.2024 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września I jakie masz ceny z 23% VAT ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlik_pawlik 03.09.2024 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września Nie wiem jaka cena za samą pompę, różnica między t-cap H miała być 1tys.. Choć jak się teraz zastanawiam to nie jestem pewien czy instalator miał na myśli t-cap gen K czy po prostu HP gen.K bo coś podejrzanie niedrogo.Dowiem się i dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 03.09.2024 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września Odpowiedzi ; - domagaj się na piśmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlik_pawlik 03.09.2024 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września (edytowane) Rozmawiałem przed chwilą z instalatorem i zgadza się , różnica w cenie pomiędzy t-cap 9 3f gen H a T-cap 9 3f gen K to 1 tys.zł z tym że netto a nie brutto jak podałem wcześniej, więc chyba warto dołożyć,jak myślicie? Edytowane 3 Września przez pawlik_pawlik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts