Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No fakt, przecież jak ustawie 30 to i w poz 8 pierwsza wartość będzie 30, popłynąłem z tym pomysłem. 

28 minut temu, MiG25 napisał:

Możesz np. najpierw włączyć objegówkę i zobaczyć ,że wszystkie trzy czujniki pokazują tą samą wartość ( czyli z pozycji 8 druga wartość , i z pozycji 9 dwie wartości). po czym włożyć rezystor do jednego czujnika i zobaczyć różnicę z pozostałymi . Czyli o tyle wzrosła.  Na koniec po włożeniu trzech rezystorów znowu sprawdzić ,czy te temperatury są równe ( czyli jednakowo przyrosły , a z poprzedniego testu widzimy o ile).

I to wpięte na żywca można robić ? Czy rozłączać wszystko na chwilę i włączać ponownie ?

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/1030/#findComment-9169612

No fakt, przecież jak ustawie 30 to i w poz 8 pierwsza wartość będzie 30, popłynąłem z tym pomysłem. 

28 minut temu, MiG25 napisał:

Możesz np. najpierw włączyć objegówkę i zobaczyć ,że wszystkie trzy czujniki pokazują tą samą wartość ( czyli z pozycji 8 druga wartość , i z pozycji 9 dwie wartości). po czym włożyć rezystor do jednego czujnika i zobaczyć różnicę z pozostałymi . Czyli o tyle wzrosła.  Na koniec po włożeniu trzech rezystorów znowu sprawdzić ,czy te temperatury są równe ( czyli jednakowo przyrosły , a z poprzedniego testu widzimy o ile).

I to wpięte na żywca można robić ? Czy rozłączać wszystko na chwilę i włączać ponownie ?

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/1030/#findComment-9169613

Dzięki piękne za podpowiedzi i ogólnie za ten i nie tylko ten pomysł. Przyznam, że sporo czytałem Twoich wpisów i niektóre mi pomogły zoptymalizować ustawienia mojej pompy 😉 

Dam czas 2 dni tej krzywej, jeśli nie będzie ok to działam z rezystorami, choć pewnie i tak prędzej czy później do tego dojdzie i dam znać jak poszło i o ile temp u mnie wzrosły. Moja pompa to tcap H 9kw 3-fazy. W zasadzie to już 4 sezon grzania się zaczął tą pompą. Wcześniejsze ustawienia były dobre tj w domu 23.5 stopni przy defrostach ze zładu i niskim zużyciu prądu (zwykle to pyrkalo na 0.6 kWh - 9654 h pracy przy 3736 załączeń sprezarki). W tym sezonie natomiast do połowy listopada grzałem pieco-kominkiem akumulacyjnym bez włączania pompy, gdzie w sypialniach mieliśmy 21 - 21.5 poprzez DGP i zauważyliśmy, że taka temperatura jest po prostu zdrowsza dla dzieci, nie chorują tak jak wcześniej jak było cieplej. No i teraz ustawień pompy nie mogę tak skręcić, żeby ta temperatura była osiągana optymalną, jak wcześniej, pracą pompy. Jeśli powrót ma mieć 27 stopni to w chałupie musi być min 23.5 stopnia..

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/1030/#findComment-9169618