adam_81 18.03.2013 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 witam.t-cupa kupilem w styczniu ub.roku.do nowego domu wprowadziliśmy się w pażdzierniku 2012 a pompa działa od 17 wrzesnia.powiem szczerze że jest to jeden z najlepszych wyborów jakich dokonałem.pompa sprawuje sie rewelacyjne.koszty ogrzewania niskie.dom 110 m2 +garaz 45 m2 również ogrzewany.moje zuzycie prądu od 17 wrzesnia do dnia dzisiejszego wynosi 3730 kwh.w domu 22 stopnie.więc wydaje mi sie że wynik rewelacyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 18.03.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 witam.t-cupa kupilem w styczniu ub.roku.do nowego domu wprowadziliśmy się w pażdzierniku 2012 a pompa działa od 17 wrzesnia.powiem szczerze że jest to jeden z najlepszych wyborów jakich dokonałem.pompa sprawuje sie rewelacyjne.koszty ogrzewania niskie.dom 110 m2 +garaz 45 m2 również ogrzewany.moje zuzycie prądu od 17 wrzesnia do dnia dzisiejszego wynosi 3730 kwh.w domu 22 stopnie.więc wydaje mi sie że wynik rewelacyjny To cudownie, że o tym napisałeś. Szkoda tylko, że nie wiesz co kupiłeś.... t-cupa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 18.03.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 To cudownie, że o tym napisałeś. Szkoda tylko, że nie wiesz co kupiłeś.... t-cupa.... Taaak najważniejsza literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 19.03.2013 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Taaak najważniejsza literówka Nie. Najważniejsza reklama strony www w polu "skąd". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.03.2013 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Nie. Najważniejsza reklama strony www w polu "skąd". e przesada kto na to zwraca uwagę rozumiem że można i z wiatrakami walczyć tak dla idei walki z czymś, wspólny wróg jednoczy itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zainteresowany pompą 10.06.2013 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Cześć Od prawie roku śledzę różne tematy na forach Muratora.Kończę aktualnie budowę swojego domu.Jestem na etapie wyboru ogrzewania - źródła ogrzewania - mam już zrobioną instalację podłogową w całym domu (160m2) + 2 grzejniki łazienkowe, podłączone do 2 rozdzielaczy podłogowych.Jeden z polecanych forumowiczów zrobił dla mojego domu OZC - wyszło zapotrzebowanie ok. 8kW.Wiem, że nie będę miał gazu (aktualnie ponad 100m od mojego domu).Jeden z moich znajomych ma zamontowaną pompę ciepła powietrze-woda (montaż dokonany też przez forumowicza), grzał już 3 zimy i jest zadowolony, koszty ogrzewania są do przyjęcia, ma założony ciepłomierz i licznik energii, i jak pokazywał mi wyliczenia, koszty są porównywalne z kosztami gazu (gdyby go miał).Proszę o pomoc w doborze pompy + bojlera (cwu chcę dla 4 osób, myślę, że coś k. 300l?).Czekam na propozycje i oferty, mogą być na PRIV. Aha, rury PP fi 32 od 2 rozdzielaczy podłogowych doprowadzone są do kotłowni. Dziękuję za uwagę i czekam Krzysiek PS.Ten sam wpis zamieściłem na forum - temat: Pompy ciepła powietrze woda, Post #11762 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olafd 27.06.2013 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 (edytowane) Jeden z moich znajomych ma zamontowaną pompę ciepła powietrze-woda (montaż dokonany też przez forumowicza), grzał już 3 zimy i jest zadowolony, koszty ogrzewania są do przyjęcia, ma założony ciepłomierz i licznik energii, i jak pokazywał mi wyliczenia, koszty są porównywalne z kosztami gazu (gdyby go miał). Zależy co dla kogo znaczy do przyjęcia? Podaj ile wynosi go roczne, czy też sezonowe zużycie prądu, jaka temperatura zimą itp, skoro ma to tak opomiarowane. Samo stwierdzenie "do przyęcia" to ciut za mało. A co do kosztów gazu, to gdybym go miał to wyszło mi, że PC będzie 3x tańsza. Edytowane 27 Czerwca 2013 przez olafd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 27.06.2013 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 (edytowane) Zależy co dla kogo znaczy do przyjęcia? Podaj ile wynosi go roczne, czy też sezonowe zużycie prądu, jaka temperatura zimą itp, skoro ma to tak opomiarowane. Samo stwierdzenie "do przyęcia" to ciut za mało. A co do kosztów gazu, to gdybym go miał to wyszło mi, że PC będzie 3x tańsza. witam na jakiej podstawie twierdzisz, że PC będzie tańsza od gazu 3x:jawdrop: koszt 1kWh z gazu i z prądu (dla pełnego zakresu COP i różnych taryf) jest powszechnie znany:) pozdrawiam Edytowane 27 Czerwca 2013 przez mar1973 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 27.06.2013 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Zależy co dla kogo znaczy do przyjęcia? Podaj ile wynosi go roczne, czy też sezonowe zużycie prądu, jaka temperatura zimą itp, skoro ma to tak opomiarowane. Samo stwierdzenie "do przyęcia" to ciut za mało. A co do kosztów gazu, to gdybym go miał to wyszło mi, że PC będzie 3x tańsza. witam na jakiej podstawie twierdzisz, że PC będzie tańsza od gazu 3x? forum o bajkach dla dzieci lub dorosłych to nie forum o pompach ciepła:) koszt 1kWh z gazu i z prądu (dla pełnego zakresu COP i różnych taryf) jest powszechnie znany pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olafd 27.06.2013 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 witam na jakiej podstawie twierdzisz, że PC będzie tańsza od gazu 3x? forum o bajkach dla dzieci lub dorosłych to nie forum o pompach ciepła:) koszt 1kWh z gazu i z prądu (dla pełnego zakresu COP i różnych taryf) jest powszechnie znany pozdrawiam Porównałem wydatki szwagra na gaz, tyle że z butli, do wydatków na prąd dla PC, które min można znaleźć na tym forum. Nie mam gazu w ulicy a za podlączenie "zawołali" 23 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 29.06.2013 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Porównałem wydatki szwagra na gaz, tyle że z butli, do wydatków na prąd dla PC, które min można znaleźć na tym forum. Nie mam gazu w ulicy a za podlączenie "zawołali" 23 tyś. Piszesz ,że nie będziesz miał gazu ,a porównujesz do propanu.Dziwne. A z tym 3 x taniej . Może być i 5 x taniej przy gazie mamy opłatę stała dość znaczną .Czyli im cieplejszy dom tym mniej opłaca się stosować ogrzewanie gazem. Bo mało gazu = droższy gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob30 31.07.2013 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 Czy ktoś wie w jakich przedziałach działa inverter w 9kW t-cap? Chodzi mi głównie o moc minimalną?? Czy jest to wartość podawana w katalogach jako pobór mocy 1,9kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob30 31.07.2013 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 Chodzi mi o moc minimalną sprężarki już piszę dlaczego. Z OZC obciążenie cieplne mam ok. 6,5kW dla -20 więc dla +7 będzie z 2,5kW (jak dobrze liczę - zmieniłem w programie do ozc w strefie klimatycznej z -20 na +7). Producent podaje dla +7/35 stopni moc 1.9kW i oddaje 9kW czyli COP 4.7. Przyjmując taki sam COP to u mnie sprężarka musiałaby pracować z mocą 0,53kW a przyjmując COP 3 z 0,84kW - kwestia czy jest w stanie zejśc tak nisko. Moc max to jest 5,2kW (tyle jest w tabeli dla -15 i grzaniu do +55) czyli jesli inverter może zejść do 30%(tego też nie wiem) to zejdzie do 1,56kW co przy COP 3 dla +7/30 da aż 4,68kW przy zapotrzebowaniu okolo 2,5kW. Jak powyższe założenia są sensowne (być może piszę głupoty to proszę prostować ) to czy ten model nie będzia dla mnie zbytnio przewymiarowany ?? Wyjdzie, że kupiłem inwertera który będzie chodził jak on/off. Dojdzie wprawdzie jeszcze zapotrzebowanie na wodę dla 4 osób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 31.07.2013 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 Jak będzie miał podłogówkę, to nie będzie problemuZ grzejnikami, czy klimakowektorami będzie cykać jak on/off. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 31.07.2013 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 Chodzi mi o moc minimalną sprężarki już piszę dlaczego. Z OZC obciążenie cieplne mam ok. 6,5kW dla -20 więc dla +7 będzie z 2,5kW (jak dobrze liczę - zmieniłem w programie do ozc w strefie klimatycznej z -20 na +7). Producent podaje dla +7/35 stopni moc 1.9kW i oddaje 9kW czyli COP 4.7. Przyjmując taki sam COP to u mnie sprężarka musiałaby pracować z mocą 0,53kW a przyjmując COP 3 z 0,84kW - kwestia czy jest w stanie zejśc tak nisko. Moc max to jest 5,2kW (tyle jest w tabeli dla -15 i grzaniu do +55) czyli jesli inverter może zejść do 30%(tego też nie wiem) to zejdzie do 1,56kW co przy COP 3 dla +7/30 da aż 4,68kW przy zapotrzebowaniu okolo 2,5kW. Jak powyższe założenia są sensowne (być może piszę głupoty to proszę prostować ) to czy ten model nie będzia dla mnie zbytnio przewymiarowany ?? Wyjdzie, że kupiłem inwertera który będzie chodził jak on/off. Dojdzie wprawdzie jeszcze zapotrzebowanie na wodę dla 4 osób. witam pompa Panasonica moduluje od ok. 26% mocy nominalnej (o ile dobrze pamiętam) praca inwertera w zakresie zmian częstotliwości z 19 do 73 Hz pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob30 01.08.2013 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 (edytowane) Jak będzie miał podłogówkę, to nie będzie problemu Z grzejnikami, czy klimakowektorami będzie cykać jak on/off. Podłogówka jest na całości. Nie będę już kombinował zostaje przy 9kW t-cap, może obliczeniowe zapotrzebowanie 6,5kW+woda wyjdzie zaniżone - ekipa od ocieplenia robiła bez nadzoru więc może być różnie dopiero termowizja pokaże czy sie przykładali. ps Widzę, że nowe t-capy doczekały się w końcu pomp obiegowych klasy A - szkoda tylko, że wyłącznie w wersjach 3 fazowych (aż glupio to wygląda że pompa ciepła ma taką przestarzałą prądożerną pompę obiegową). Edytowane 1 Sierpnia 2013 przez rob30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 01.08.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 (edytowane) Podłogówka jest na całości. Nie będę już kombinował zostaje przy 9kW t-cap, może obliczeniowe zapotrzebowanie 6,5kW+woda wyjdzie zaniżone - ekipa od ocieplenia robiła bez nadzoru więc może być różnie dopiero termowizja pokaże czy sie przykładali. ps Widzę, że nowe t-capy doczekały się w końcu pomp obiegowych klasy A - szkoda tylko, że wyłącznie w wersjach 3 fazowych (aż glupio to wygląda że pompa ciepła ma taką przestarzałą prądożerną pompę obiegową). 9kw t-cap ma sprężarkę 12kw - efekt mniejsza możliwość modulacji przy małych wydajnościach. ciekawe że jak ktosie porównują pompę z piecem obojętnie jakim to nigdy nie podają "konsumpcji" energii elektr przez piec porównaj pompę np wilo smart (kl B) pracującą z 100% wydajnością z pompą "elektroniczną" pracującą też na 100% oszczędność jest jak nie trzeba maksymalnej wydajności ale pc ma czujnik przepływu nie mam mowy o zmniejszaniu przepływu Edytowane 1 Sierpnia 2013 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.08.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 A jak to jest z konumpcją energii w stand-by, np teraz, kiedy pompa pracuje godzinę, dwie dziennie na potrzeby cwu ? Bo coś kojarzę, że, choć nic nie grzeje, to jednak coś grzeje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 01.08.2013 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 9kw t-cap ma sprężarkę 12kw - efekt mniejsza możliwość modulacji przy małych wydajnościach. ciekawe że jak ktosie porównują pompę z piecem obojętnie jakim to nigdy nie podają "konsumpcji" energii elektr przez piec porównaj pompę np wilo smart (kl B) pracującą z 100% wydajnością z pompą "elektroniczną" pracującą też na 100% oszczędność jest jak nie trzeba maksymalnej wydajności ale pc ma czujnik przepływu nie mam mowy o zmniejszaniu przepływu Witam Przepływu nie zmniejszysz, ale możesz tak zaprojektować i - co ważniejsze wykonać instalację, by zmniejszyć do minimum jej opory przepływu. Do swojego T-Capa zakupiłem pompę - niemiecki odpowiednik LFP Efekta 25/60. Max. moc 63 W - 3 razy mniej niż standardowy Grundfoss 25/80. Projektowany opór całej mojej instalacji wynosi mniej niż 450 mb i to w najbardziej newralgicznym obiegu klimakonwektora. Jedyny kłopot to wymiar króćców pompy (130mm). Nie chciałem instalować standardowej 180-ki na zewnątrz. Pompa ta daje możliwość precyzyjnego płynnego ustawienia przepływu zwłaszcza w skojarzeniu z ciepłomierzem ultradźwiekowym o odpowiednim "kalibrze"i w konsekwencji niskim oporze. Automatyka pompy obiegowej jest w T-Capie jest całkowicie zbędna, chyba że zmieniono oprogramowanie. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 01.08.2013 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 (edytowane) A jak to jest z konumpcją energii w stand-by, np teraz, kiedy pompa pracuje godzinę, dwie dziennie na potrzeby cwu ? Bo coś kojarzę, że, choć nic nie grzeje, to jednak coś grzeje Przy włączonej PC obiegówka w T-Capie chodzi na okrągło pobierając (w mojej wersji) na najniższym - marnym hydraulicznie biegu 130 W. Pratchawiec Edytowane 1 Sierpnia 2013 przez Pratchawiec literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts