Pratchawiec 06.11.2016 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Kratownica lub całkowite otwarcie powodowałyby zapewne osłabienie efektów pracy wentylatorów - zwłaszcza dolnego.Lepszym rozwiązaniem, moim zdaniem byłoby ocieplenie od spodu tacy ociekowej, np styrodurem 2 cm.Rozważałem to, jednak, skuteczność procesu odszraniania w T-Cape uczyniła takie działanie zbędnym. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.11.2016 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Pratchawiec,Idąc dalej , ktoś na FM pisał o ociepleniu nawet rurek w jednostce wewn ( lepsze copy , podobno) latem się do tego przymierzałem- ale spasowałem , pomyślałem że coś zrobię może za mało solidnie - oderwie się otulina , czy coś w ten deseń i będę miał problem.Jestem mega zadowolony z kosztów eksploatacji PC - trochę zabawiam się w ocenę ryzyka ( może skrzywienie zawodowe), niewiem- może jeszcze do tego dojrzejeTak dumam - jeśli u mnie defrost przebiega szybko i sprawnie ( ok 5 min) i woda spływa bez przeszkód - prawdopodobnie będę dalej drążył temat przy pierwszym problemie w tym temacie... Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 06.11.2016 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Pratchawiec, Idąc dalej , ktoś na FM pisał o ociepleniu nawet rurek w jednostce wewn ( lepsze copy , podobno) latem się do tego przymierzałem- ale spasowałem , pomyślałem że coś zrobię może za mało solidnie - oderwie się otulina , czy coś w ten deseń i będę miał problem. Pzdr A co ma być od czego ocieplone? bo te rurki są zimniejsze niż otaczające je powietrze, więc jak założy się na nie jakąś izolację to tak właściwie je jeszcze bardziej ochłodzisz. Bo one się ogrzewają powietrzem zewnętrznym. Te rurki są i mają być nie ocieplone!!!! Myślisz że japończycy wpadli na pomysł żeby zaoszczędzić 50centów i tego nie ocieplać, w czasach gdy każde forum porównuje COP do drugiego miejsca po przecinku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 06.11.2016 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Kratownica lub całkowite otwarcie powodowałyby zapewne osłabienie efektów pracy wentylatorów - zwłaszcza dolnego. Lepszym rozwiązaniem, moim zdaniem byłoby ocieplenie od spodu tacy ociekowej, np styrodurem 2 cm. Rozważałem to, jednak, skuteczność procesu odszraniania w T-Cape uczyniła takie działanie zbędnym. Pozdrawiam Pratchawiec W normalnie pracującym układzie wszystkie otwory otwarte i żadnej grzałki nie potrzeba. I nie ma to nic wspólnego z wentylatorami! Jak ktoś chce odprowadzać kondensat do rynny, ścieku itp. to wtedy montuje się grzałkę tacy bo odpływ jest tylko przez jeden otwór i mogło by zamarzać. I to jedyny warunek. Jak komuś zamarza to prawdopodobnie ma niewypoziomowaną jednostkę zewnętrzną, lub zatkane otwory odpływowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 06.11.2016 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 W normalnie pracującym układzie wszystkie otwory otwarte i żadnej grzałki nie potrzeba. I nie ma to nic wspólnego z wentylatorami! Jak ktoś chce odprowadzać kondensat do rynny, ścieku itp. to wtedy montuje się grzałkę tacy bo odpływ jest tylko przez jeden otwór i mogło by zamarzać. I to jedyny warunek. Jak komuś zamarza to prawdopodobnie ma niewypoziomowaną jednostkę zewnętrzną, lub zatkane otwory odpływowe. Nigdzie nie pisałem że mnie lub innym zamarza. W fabrycznie dostarczonej pompie wszystkie otwory, poza tym z rurką odpływową były zaślepione. W instrukcji montażu lub serwisowej (2012r.) Panasonic sugerował, by w przypadku mrozów zaślepki te usunąć, co uczyniłem. Usunąłem również rurkę spustową, z uwagi na jej niewielkie pole przekroju. Do dziś działa bez żadnych problemów. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 06.11.2016 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Nigdzie nie pisałem że mnie lub innym zamarza. W fabrycznie dostarczonej pompie wszystkie otwory, poza tym z rurką odpływową były zaślepione. W instrukcji montażu lub serwisowej (2012r.) Panasonic sugerował, by w przypadku mrozów zaślepki te usunąć, co uczyniłem. Usunąłem również rurkę spustową, z uwagi na jej niewielkie pole przekroju. Do dziś działa bez żadnych problemów. Pozdrawiam Pratchawiec i prawidłowo, teraz już zaślepki są w woreczku nie montują ich w pompach, bo ludzie je zostawiali i wtedy im zamarzało. Widziałem już zamarznięte tace, i dołożone grzałki, a właśnie zaślepki nie powyciągane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.11.2016 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Dzięki cnc- nie będę ulepszał mojej PC na siłę, nie mam już pomysłów n/t , poprostu będę się cieszył tym co mam i jak ktoś będzie potrzebował info o tym jak PC działa w zmodernizowanym domu- jestem do dyspozycjiPzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 06.11.2016 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Tak sobie myślę- czy gdyby w dolnej części obudowy pod wymiennikiem w j.zewn była kratownica, to może nie było by tych wątpliwości. A czy w innych PC jest podobnie - zaślepki i podgrzanie tacki ? Pzdr W małych Althermach od 2012 nie ma tego problemu, bo jest zupełnie inna konstrukcja agregatu niż u konkurencji. Wymiennik jest zawieszony poza tacą dolną agregatu, a odpływ skroplin jest swobodny. We wcześniejszych modelach była fabrycznie montowana grzałka tacy dolnej sterowana inteligentnie z płyty elektroniki w trakcie cykli odszraniania. W aktualnych dużych agregatach (zresztą od kilku lat) pod wymiennikiem jest rurka gorącego gazu w kształcie L tak jak wymiennik. Grzałka tacy dolnej w naszym klimacie to ważny element. Większość producentów jej nie daje i pisze opcja. Przy łagodnych zimach, jak kilka ostatnich - nic się nie dzieje. Ale przy dłuższych mrozach i brudzie na tacy dolnej (jakieś liście, śmieci itd) - nie wiele trzeba by te fabryczne, dość małe otwory, zamarzły. Nawet cześciowo. Wówczas lód narasta blokując wymiennik w dolnej części, a w skrajnym wypadku, lód może tak narosnąć, że blokuje i niszczy śmigło agregatu oraz zgniata sam wymiennik i lamele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 06.11.2016 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Dzięki cnc- nie będę ulepszał mojej PC na siłę, nie mam już pomysłów n/t , poprostu będę się cieszył tym co mam i jak ktoś będzie potrzebował info o tym jak PC działa w zmodernizowanym domu- jestem do dyspozycji Pzdr Japończykom też się pomysły skończyły bo nowa seria H ma takie same COP jak seria F Więc nie ma co popadać w kompleksy hehhee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 06.11.2016 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Kratownica lub całkowite otwarcie powodowałyby zapewne osłabienie efektów pracy wentylatorów - zwłaszcza dolnego. Lepszym rozwiązaniem, moim zdaniem byłoby ocieplenie od spodu tacy ociekowej, np styrodurem 2 cm. Rozważałem to, jednak, skuteczność procesu odszraniania w T-Cape uczyniła takie działanie zbędnym. Pozdrawiam Pratchawiec Ocieplenie tacy ociekowej jest korzystne . Opóźnia zamarzanie wody na tacy . Kiedyś zastosowałem to w Daikinie i pomogło .Przykleiłem 2 cm K-flexu Ale prawdę mówiąc ostatnio nie spotkałem się tym problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 06.11.2016 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 A co ma być od czego ocieplone? bo te rurki są zimniejsze niż otaczające je powietrze, więc jak założy się na nie jakąś izolację to tak właściwie je jeszcze bardziej ochłodzisz. Bo one się ogrzewają powietrzem zewnętrznym. Te rurki są i mają być nie ocieplone!!!! Myślisz że japończycy wpadli na pomysł żeby zaoszczędzić 50centów i tego nie ocieplać, w czasach gdy każde forum porównuje COP do drugiego miejsca po przecinku. Ale tu mowa o rurkach w jedn. wewnętrznej. Te chyba się nie ogrzewają powietrzem zewnętrznym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brochas 06.11.2016 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Jeżeli pompa ciepła jest włączona, ale nie pracuje tzn ma 0hz to czy pompa obiegowa w pompie pracuje nadal ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 06.11.2016 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Jeżeli pompa ciepła jest włączona, ale nie pracuje tzn ma 0hz to czy pompa obiegowa w pompie pracuje nadal ? Tak, choć w nowych konstrukcjach zapewne z niższą mocą. Czujnik temperatury wody powrotnej znajdują się w jedn. wewnętrznej. Temperatura powrotu pośrednio określa temp. wylewki, podlegającej stopniowemu ochłodzeniu. Jak szybkiemu - to już zależy od strat cieplnych budynku. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brochas 06.11.2016 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 dużo taka pompka pobiera na poziomie 3/7 ? proszę jeszcze o opinię U mnie przy wyłączonej pompie ciepła ale włączonych pompkach obiegowych temp wody która idzie do podłogówki to 23.8 a wraca 23.3 przechodząc przez bufor.Czy to normalne w nowo wybudowanym, niezamieszkałym domu. ale już w miarę nagrzany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 06.11.2016 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 dużo taka pompka pobiera na poziomie 3/7 ? proszę jeszcze o opinię U mnie przy wyłączonej pompie ciepła ale włączonych pompkach obiegowych temp wody która idzie do podłogówki to 23.8 a wraca 23.3 przechodząc przez bufor. Czy to normalne w nowo wybudowanym, niezamieszkałym domu. ale już w miarę nagrzany. Z tego co pamiętam ok 50W/3bieg i 130W/7bieg jeżeli spr. off ok 10W chyba że wyłączy ja sterownik temp. wtedy 0W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.11.2016 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Z tego co pamiętam ok 50W/3bieg i 130W/7bieg jeżeli spr. off ok 10W chyba że wyłączy ja sterownik temp. wtedy 0W To mnie trochę zdziwiło. I pogrzebałem. Czy mi się tylko wydaje, czy to coś dziwnie prądożerna zawartość tak energooszczędnego rozwiązania, jak PC? Czy taka np. LFP Experia 25-60 biorąca max 45W to za słabo? Czy może nawet Experia 25-40 pobierająca max 22W wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 06.11.2016 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 (edytowane) Wszystko zależy od oporów twojej instalacji.Potrzebna jest pompa, która przepchnie przez nią ok.1,5 m3/h wody. W mojej instalacji całkowity opór wynosi ok. 50 kPa (potrzebuje na co 63 W) i obie wskazane byłyby stanowczo za małeMasz tam bodajże 7 biegów. Pozdrawiam Pratchawiec Edytowane 6 Listopada 2016 przez Pratchawiec dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 06.11.2016 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Wszystko zależy od oporów twojej instalacji. Potrzebna jest pompa, która przepchnie przez nią ok.1,5 m3/h wody. W mojej instalacji całkowity opór wynosi ok. 50 kPa (potrzebuje na co 63 W) i obie wskazane byłyby stanowczo za małe Masz tam bodajże 7 biegów. Pozdrawiam Pratchawiec 1,5m3/h to minimum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 07.11.2016 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Jeżeli pompa ciepła jest włączona, ale nie pracuje tzn ma 0hz to czy pompa obiegowa w pompie pracuje nadal ? Koledzy zapomnieli dodać, że to zależy od sposobu sterowania. Jeżeli sterujesz pompą za pomocą termostatu (funkcja REMOTE) to w czasie postoju sprężarki pompa obiegowa NIE PRACUJE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 07.11.2016 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Witam Oczywiście Zasada jest prosta; świeci się zielona dioda - obiegówka pracuje.Zresztą a się słyszeć jej pracę. Pozdrawiam Ptatchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts