_olo_ 22.02.2015 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 85m2 dobrze zaizolowane to ja bym w ogóle się w wodne nie pakował, zwłaszcza, że podłogówka tylko na dole.2 klimy po 3,5kW lub split do salonu + kuchni i do sypialni za łącznie 3 kzł, do tej sypialni co tylko sporadycznie używana i do łazienki kable w podłogę. Przy WM z rekuperatorem to pewnie i tak się ciepło po całym domu prędko rozejdzie, tak przynajmniej mi się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil.szymczak 22.02.2015 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Ja chyba nie będe zmieniał taryfy na dzienną/noccą gdyż i tak wszystko w domu robi się w dzień o 22 zazwyczaj idzie sie spać i w nocy chodziła by tylko PC, ewentualnie pralka. Latem pół dnia chodziła by klima w dzień myślę że dla mnie akurata zmiana taryfy jest nie opłacalna, bo osoby mieszkające docelowo w tym domu to ludzie na emeryturze i siedzą całe dnie w domu. Podłogówka będzie na dole + łazienka na górze i korytarz, która będzie grzała równocześnie z dołem. Ogrzewanie klimatyzatorami PP to zły pomysł wg mnie. Salon z kuchnią na dole mają 50mkw, a pokoje po 15 I 20 metrów co daje minimium 3 jednostki wewnętrzne, nie chce ogrzewania podłogowego w sypialniach. Salon z kuchnia ma długocś ponad 9 metrów co się bedzie wiązało z 2 jednostkami umiejscowionymi w 2 różnych końcach lub jeden kasetonowy na suficie, który jest zwyczajnie drogi. musiałbym mieć 3 jednostki zewętrzne lub multi split, który też jest drogi i niopłacalny, instalacja w całym domu chłodnicza to chyba nie jest dobry pomysł, a co z cwu? chyba lepszy wybor idac tym tropem to rekuperator i klimatyzator kanałowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 22.02.2015 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Nie zauważam różnicy z podłogówką w sypialni...Pompa jak wcześniej pisałem ok 6kW chyba, że jakać kiepściutka to może i większa. Trzeba wtedy sprawdzić jej charakterystyki i parametry w niższych temperaturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 22.02.2015 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Wystarczy źe będziesz zużywał w 2 taryfie 40% a będziesz na plusie. A ogrzewania podłogowego wszędzie nie chcesz bo? Komplikowanie układu ogrzewania to moim zdaniem bezsens iwyrzucanie kasy w błoto ale każdy robi jak uważa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 22.02.2015 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 85m2 dobrze zaizolowane to ja bym w ogóle się w wodne nie pakował, zwłaszcza, że podłogówka tylko na dole. 2 klimy po 3,5kW lub split do salonu + kuchni i do sypialni za łącznie 3 kzł, do tej sypialni co tylko sporadycznie używana i do łazienki kable w podłogę. Przy WM z rekuperatorem to pewnie i tak się ciepło po całym domu prędko rozejdzie, tak przynajmniej mi się wydaje. W pogoni za kasą zapominasz o najważniejszym dlatego budujemy dom aby między innymi mieć komfort i ogrzewania i chłodzenia a nic tak dobrze nie działa (komfortowo) jak właśnie płaszczyznowe. Nadmuchowe to porażka mam klienta który ma do sprzedania "polski komfort" ogrzewania nadmuchowe lekko używane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 22.02.2015 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 (edytowane) Moim zdaniem 100% podłogówki, pompa 6kW i masz święty spokój. Zawsze można podregulować podłogówkę dla każego pokoju inną temperaturę. Po co życie i instalację komplikować? To jeszcze kominek z płaszczem, solary i kocioła gazowy "jakby co" ... Szkoda kasy a potem pracy w regulacjach tego (chyba, że lubisz siedzieć przy zaworkach i eksperymentować).Przy pełnej podłogówce i najniższe koszty ogrzewania i układ łatwiejszy do regulacji. Edytowane 22 Lutego 2015 przez AdrianEH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil.szymczak 22.02.2015 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Też wychodzę że ogrzewanie nadmuchowe nie zda egzaminu, to nie ameryka, zostanę przy wodnym i początkowej koncepcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil.szymczak 22.02.2015 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Myślałem już o All in one z zasobnikiem 200L a konkretnie o mocy 5 lub 7 kW. W całym domu podłogówka: kuchnia z salonem, toaleta, przedpokój, łazienka na górze i korytarz w 2 pomieszczeniach - sypialniach klimakonwktory + klimakonwektor na dole w salonie kasetonowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 22.02.2015 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Myślałem już o All in one z zasobnikiem 200L a konkretnie o mocy 5 lub 7 kW. W całym domu podłogówka: kuchnia z salonem, toaleta, przedpokój, łazienka na górze i korytarz w 2 pomieszczeniach - sypialniach klimakonwktory + klimakonwektor na dole w salonie kasetonowy. Posłuchaj bardziej doświadczonych i nie kombinuj. Zrób w całym domu podłogówkę i żadnych klimakonwektorów. Jeżeli jesteś pewien przeznaczenia pomieszczeń do zrób w sypialni większy rozstaw rurek. Jeżeli nie to po prostu ustawisz odpowiednie przepływy na rozdzielaczu. Co do grzania klimatyzatorami to tak ogrzewam biura w swojej firmie. Do domu tego nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil.szymczak 22.02.2015 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 A funkcja chłodzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 22.02.2015 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 A funkcja chłodzenia? Przy cenie klimakonwektorów taniej wyjdzie zastosować oddzielną klimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil.szymczak 22.02.2015 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Nie wyobrażam sobie 3 jednostek na zewnątrz od klimy z czego 4 od pompy ciepłą to sie mija z celem całkowicie. Jeden klimakonwektor mam tylko musiąłbym dwa dokupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 22.02.2015 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Nie wyobrażam sobie 3 jednostek na zewnątrz od klimy z czego 4 od pompy ciepłą Możesz pisać tak by bez sztabu deszyfrantów dało się zrozumieć co autor miał na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 22.02.2015 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Też wychodzę że ogrzewanie nadmuchowe nie zda egzaminu, to nie ameryka, zostanę przy wodnym i początkowej koncepcji. Heh, przecież to Ty chcesz klimakonwektory w sypialni ? Czym się różnią klimakonwektory na czynnik chłodniczy od klimakonwektorów na wodę ? Oba mają wentylatory i lekko dmuchają, tyle, że te pierwsze instalujesz gdzie nie przeszkadza a te drugie to raczej jak zwykłe grzejniki - pod oknami chociaż też różnie można. A więc jak radzą - najlepiej wszędzie podłogówkę (ja się dałem przekonać i tak będzie a mnie to czasem trudno przekonać) i pompkę 7kW - panas robi ładne all in one z zasobnikami 200l z nierdzewki. Albo jak klimakonwektory to można całkiem bez wody - oszczędzisz na podłogówce, pompie ciepła, zyskasz na sterowalnym ogrzewaniu w każdym pomieszczeniu z osobna i wtedy kiedy potrzeba grzać a komfort - wiadomo, nie każdemu pasuje jak coś dmucha. A w tej od czasu do czasu używanej sypialni kable bo szkoda klimy by stała i sie kurzyła skoro od przypadku używana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil.szymczak 22.02.2015 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Tłumaczę, kolega wyżej kazał mi po całym domu podłogówkę a w tych pomieszczeniach gdzie docelowo były by klimakonwektory zamontować zwykle spilty. Co daje jedną jednostkę zewnętrzną od PCPW, i od 2 do 3 jednostek zewnętrzych. Klima do sypialni ok 2tys do salonu 3-4tys co daje 6 tys przy 2 pomieszczeniach + montarz rury chłodnicze które nie są tanie. Klimakonwektor do slaonu to wydaek ok 2,300 ze sterownikiem, do pokoju do 2 się zmieszcze co daje 4,5 tys łącznie, niepotzrebny montaż a rury z rodzielacza poprowadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 22.02.2015 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 A funkcja chłodzenia? A o chłodzeniu płaszczyznowym słyszał / czytał ? Tylko nie głupoty na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil.szymczak 22.02.2015 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Czytałem kiedyś tam ale chłodzenie podłgówką? nie widzę tego, nieprzyjemne uczucie chłodu? potzreba zainstalowania sterowników punktu rosy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 22.02.2015 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Tłumaczę, kolega wyżej kazał mi po całym domu podłogówkę a w tych pomieszczeniach gdzie docelowo były by klimakonwektory zamontować zwykle spilty. Co daje jedną jednostkę zewnętrzną od PCPW, i od 2 do 3 jednostek zewnętrzych. Klima do sypialni ok 2tys do salonu 3-4tys co daje 6 tys przy 2 pomieszczeniach + montarz rury chłodnicze które nie są tanie. Klimakonwektor do slaonu to wydaek ok 2,300 ze sterownikiem, do pokoju do 2 się zmieszcze co daje 4,5 tys łącznie, niepotzrebny montaż a rury z rodzielacza poprowadzić. Nie nie, jeżeli o mnie chodzi to nie tak - albo jedno albo drugie (z klimą mniej roboty i taniej) a w podłogi kabelki tam gdzie trzeba + ewentualnie awaryjnie gdyby klima nie wydoliła w mrozach. Nawet 3 klimy to już za 4,5kzł Midea inwerterowe+ montaż - grzejące od -15. Zasobnik z grzałką na CWU. Jeżeli się skusisz i masz możliwości techniczne na podłogówkę wszędzie to będzie najlepiej a chłodzenie to zobaczysz później czy potrzeba, może chłodzenie podłóg wystarczy, może sama WM nocą załatwi sprawę albo dodasz jedną klimę w sypialni by dobrze się spało, można różnie - ja sobie dodatkowo poprowadzę po 2 pexy + rurkę skroplin + prąd pod każde okno tam, gdzie pierwotnie miały być grzejniki, w razie potrzeby można wtedy dodać jakiś klimakonwektor do chłodzenia, choć kombinuje też nad rozprowadzeniem zimnego powietrza w połączeniu z WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil.szymczak 22.02.2015 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 To prawda z klimatyzacją + kablami gzrewczymi było by taniej, może nawet bym sie w 10tys zamknął + ew montaż. Oszczędnośc duża komfort jeszcze większy. Chyba zrobię tak jak kolega mówi, po całości podłogówka a dodatkowo pociagne pexy i odprowadzenie skroplin + prąd pod miejsce klimakonwektorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 22.02.2015 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Czytałem kiedyś tam ale chłodzenie podłgówką? nie widzę tego, nieprzyjemne uczucie chłodu? potzreba zainstalowania sterowników punktu rosy? no to faktycznie tylko coś tam kiedyś może czytałeś - zastanawiałeś się jak to jest że jesienią i wiosną podłoga o temp. 24oC daje przyjemne ciepło a latam jak ma też 24 to twierdzisz że to nieprzyjemny chłód ? czyżby użytkownicy instalacji które wykonałem kłamali... że producenci i instalatorzy kłamią to oczywista oczywistość na tym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts