Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Nie przejmuj się tekstami zniechęcającymi do PC. Najwięcej o PC "wiedzą" Ci co ich na oczy nawet nie widzieli. Nie wiem, czy powodem jest zazdrość, czy co ? Nie słuchaj ich, tylko doświadczonych posiadaczy PC. Ja do nich nie należę, jednak "trochę" się już naczytałem na forum, trochę poszkoliłem u jednego z producentów i doszedłem do wniosku, że przy zadbaniu o dobre wykonanie instalacji CO i CWU jako całości - PC to najlepsze rozwiązanie, jeśli jesteś w stanie na początek wydać troszkę kasy więcej na inwestycję. A czy to będzie PC gruntowa czy powietrze-woda, to już zależy od indywidualnych warunków.

Co do propanu - porażka przy dzisiejszych, nawet "promocyjnych" letnich cenach tego paliwa. To samo dotyczy oleju opałowego. Zmieniaj to czym prędzej, żebyś na następny sezon grzewczy nie został z ręką w ... propanie. Sposób na grzanie nie powiem - czysty, wydajny, bezobsługowy (prawie) i stosunkowo bezpieczny, ale koszty......

Policzmy to

1l propanu dobrej jakości to daje jakieś 23MJ co przy cenie 1,9 netto (2,337brutto) daje 0,101 zł brutto/MJ

1kWh kosztuje u mnie w jednej taryfie 0,55pln wraz z wszelkimi opłatami czyli 0,15 zł/MJ

Sprawność kotła gazowego to realnie max 90%. Do tego koszty utrzymania zbiornika (w prądzie już są opłaty).

Przy średnim COP=2,0 pompa wyjdzie na pewno taniej o około 40% jak by tego nie przeliczać.

Gwarantuje Ci że wyjdzie taniej. Mój sąsiad ma gaz ze zbiornika. W ubiegłym sezonie za co i cwu zapłacił 7,5 tyś plus kilka metrów drzewa, my w tym samym czasie 4tyś. Domy bardzo podobne, temperatury wewnatrz również.

Policzmy to

1l propanu dobrej jakości to daje jakieś 23MJ co przy cenie 1,9 netto (2,337brutto) daje 0,101 zł brutto/MJ

1kWh kosztuje u mnie w jednej taryfie 0,55pln wraz z wszelkimi opłatami czyli 0,15 zł/MJ

Sprawność kotła gazowego to realnie max 90%. Do tego koszty utrzymania zbiornika (w prądzie już są opłaty).

Przy średnim COP=2,0 pompa wyjdzie na pewno taniej o około 40% jak by tego nie przeliczać.

Jeżeli chcesz liczyć to licz propan po 1,90 brutto!!! To max. O jakich kosztach zbiornika piszesz? Ja nie mam żadnych

Jeżeli chcesz liczyć to licz propan po 1,90 brutto!!! To max.

Opieram się na cenach podanych przez tomek131

Ja 2 tygodnie temu (w te mrozy) tankowałem po 1.70 netto,ale 10tys litrow.Ty powinieneś płacić jakieś 1.90 netto.

O jakich kosztach zbiornika piszesz? Ja nie mam żadnych

To twój zbiornik nie podlega pod UDT?

Opieram się na cenach podanych przez tomek131

To twój zbiornik nie podlega pod UDT?

UDT ok. 120 zł/rok. Za brak zgłoszenia nie ma kary:) Koncerny mają do 30% niezgłoszonych. Z różnych powodów, często te starsze instalacje nie mają kompletu dokumentów. Fakt, że poniżej 2 zł brutto trzeba lać latem. I niestety wyłożyć gotówkę:p W tym przypadku PC ma dużą przewagę. Płacisz za prąd dopiero jak zużyjesz

Nawet tak się opłaci ,a cop wynosi 3

cop 2 to przy -20 temp zewnętrzna i 40 C temperatura wody do grzejników

Ale przecież nikt nie musi montować .To tylko informacje.

A prąd kosztuje chyba 65 gr za kWh

Jeszcze jak troszeczkę spadną ceny urządzeń to sam się skuszę na powietrzną:) Bardzo dużo zużywamy CWU od wiosny do jesieni a wpięcie do CO i CWU będzie bardzo łatwe. Przy II taryfie to naprawdę nie ma konkurencji:) Pewnie zrobię hybrydę. W dzień i w duże mrozy zostawię po staremu a w upały i w II taryfie niech pracuje

Bardzo dużo zużywamy CWU od wiosny do jesieni

Ja też. Latem płacę miesięcznie 150-200zł za za propan na potrzeby cwu i gotowanie (plus koszty dzierżawy zbiornika). Nie mam pojęcia ile z tego idzie na samo gotowanie... Może ktoś wie? Przy bardzo korzystnym COP latem pewnie będzie przynajmniej 100zł oszczędności miesięcznie.

Ja też. Latem płacę miesięcznie 150-200zł za za propan na potrzeby cwu i gotowanie (plus koszty dzierżawy zbiornika). Nie mam pojęcia ile z tego idzie na samo gotowanie... Może ktoś wie? Przy bardzo korzystnym COP latem pewnie będzie przynajmniej 100zł oszczędności miesięcznie.

Na gotowanie możesz założyć 15-30 zł, zależy ile gotujecie, ale w tych granicach powinniście się mieścić. Reszta to CWU.

Każdy zainteresowany stara się "wycisnąć" opinie.

Jeśli uważasz, że coś w Panasonicu jest nie tak, to napisz.

Jeśli wiesz, o problemach z ta pompą, to również podziel się wiedzą.

Bo może wybiorę tę, może Atlantica...

Bo napisanie "zobacz, jak wygląda sieć dystrybucji", to trochę za mało.

Zobacz, jak wygląda siec dystrybucji Porsche, a jak Skody. I co z tego ?

:)

I na koniec: o co chodzi z tym MDV, bo nie mogę znaleźć punktu zaczepienia ?