giman 19.07.2019 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 No to pierwsze rozczarowanie nowym produktem, takie biedactwo wrażliwe ;/Mam nadzieje, że przyszłośc przyniesie zadowolenie z pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eko_zgonus1719516655 24.07.2019 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 Jak dla mnie zostałeś naciągnięty na dodatkowy wydatek w postaci tego bufora i dodatkowej obiegówki, ale nie znam wszystkich elementów twojego systemu oraz sterowania jakie sobie zażyczyłeś. Cześć. Co kilka stron przewija się info, że bufor zbędny, a dziś właśnie dostałem ofertę na 7kW seria H właśnie z buforem. Mam dom parterowy, całość podlogowka, tylko 2 drabinki w łazience ale z rozdzielcza OP także też niska temp. Ewentualnie mogą założyć sprzęgło ale wolą bufor... Sypnie mi ktoś argumentem do rozmów z firmą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 24.07.2019 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 Jeśli twoja instalacja ma odpowiedni zład wody oraz minimalny wymagany zład będzie zawsze zachowany w przypadku zastosowania termostatów odcinających poszczególne pętle to bufor lub sprzęgło można pominąć oczywiście przy założeniu że zasilanie wszystkich pętli ma jednakową temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eko_zgonus1719516655 24.07.2019 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 Gdzie znajdę ten minimalny, w DTR? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 24.07.2019 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 Minimalny zład dla 7 kW to 30l, a nominalny przepływ 20,1 l/min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eko_zgonus1719516655 25.07.2019 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 No i doopa, instalator mówi bufor i już, wie Pan mam tak u siebie i działa...Czy poza zbędnym kosztem bufora i pompy między buforem, a rozdzielaczem będę miał jakieś straty? Np COP nigdy nie sięgnie 5 itp, więcej prądu na 2 pompę, itd?A jakieś zalety? Czytałem wątek o buforze ale trochę tam teorii z fizyki kwantowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 25.07.2019 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Jeżeli jedynym argumentem tego człowieka jest, że on tak ma i działa, to lepiej poszukać kogoś kto ma o tym pojęcie. Inaczej to proszenie się o kłopoty gdy coś nie będzie działało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 25.07.2019 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 No i doopa, instalator mówi bufor i już, wie Pan mam tak u siebie i działa... Czy poza zbędnym kosztem bufora i pompy między buforem, a rozdzielaczem będę miał jakieś straty? Np COP nigdy nie sięgnie 5 itp, więcej prądu na 2 pompę, itd? A jakieś zalety? Czytałem wątek o buforze ale trochę tam teorii z fizyki kwantowej... Cześć Pisali już tutaj że przy niskiej temperaturze zasilania może się zdarzyć częste załączanie grzałki wspomagającej podczas defrostów. Mowa o części sezonu, w której do zagrzania domu wystarczy temperatura rzędu 26st. Wtedy mały bufor na powrocie może tylko pomóc. Chyba forumowicz "plusfoto" o tym pisał, że go ta sytuacja mocno irytowała i rozważał montaż bufora. No i jakbyś chciał kiedyś w przyszłości rozbudować układ o siłowniki sterowniki i inne duperele to też może być potrzebny. Ja niewiem czy całkowita z niego rezygnacja jest dobrym pomysłem ale tutaj toczyły się wojny na ten temat, jedni dają drudzy nie dają Wszystko zależy od instalacji i jej komponentów. Pozdrawiam Tulisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eko_zgonus1719516655 25.07.2019 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Argumentował, że PC nie musi się tak często włączać, zwłaszcza wiosną i jesienią kiedy temperatury są ni zimne mi ciepłe i zapotrzebowanie na ciepło jest bardzo małe, przez co żywotność sprężarki jest dłuższa. Grzeje bufor i dopiero za jakiś czas jak temp bufora spada włącza się ponownie, a nie co chwilę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 25.07.2019 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Jeżeli jedynym argumentem tego człowieka jest, że on tak ma i działa, to lepiej poszukać kogoś kto ma o tym pojęcie. Pewnie to druga pompa którą zamontuje..hehe;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 25.07.2019 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Co kilka stron przewija się info, że bufor zbędny, a dziś właśnie dostałem ofertę na 7 kW seria H właśnie z buforem. Mam dom parterowy, całość podlogowka, tylko 2 drabinki w łazience ale z rozdzielcza OP także też niska temp. Ewentualnie mogą założyć sprzęgło ale wolą bufor... Z wyliczeń wychodzi Tobie, że ; ....moc cieplna budynku to 3 kW a Ty chcesz PC 7 kW ? Prawie każdy instalator, aby chronić swoje 4-litery proponuje bufor ; - nie zna Twojej instalacji, masz projekt? - bo z buforem mimo szeregu błędów w instalacji, PC będzie działać, - każda podłogówka dobrze zaprojektowana, to najlepszy bufor ciepła, - nawet całego tematu ; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?304433-Dob%C3%B3r-pompy-wg-OZC/page54 dokładnie nie przestudiowałeś, - dobrze jest mieć swoje zdanie, - każdy dodatkowy bufor to ; koszty i spadek COP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eko_zgonus1719516655 25.07.2019 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Z wyliczeń wychodzi Tobie, że ; ....moc cieplna budynku to 3 kW a Ty chcesz PC 7 kW ? Prawie każdy instalator, aby chronić swoje 4-litery proponuje bufor ; - nie zna Twojej instalacji, masz projekt? - bo z buforem mimo szeregu błędów w instalacji, PC będzie działać, - każda podłogówka dobrze zaprojektowana, to najlepszy bufor ciepła, - nawet całego tematu ; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?304433-Dob%C3%B3r-pompy-wg-OZC/page54 dokładnie nie przestudiowałeś, - dobrze jest mieć swoje zdanie, - każdy dodatkowy bufor to ; koszty i spadek COP Czytam 8 tematów na raz i już nie wiem który cały który nie. Faktycznie poszedłem w stronę 7, trochę mi pomogłeś wykresem i sugestią, że cena prawie taka sama Ale wcale Cię nie obwiniam, nie obrażaj się W PCHE stanowiącej załącznik do projektu jest 8 kW i 3 kW na CWU, dlatego liczyłem sam w builddesku jak już mam konkretne dane styropianu, okien, drzwi i reku, tam tego nie było i była WG, dlatego asekuracyjnie podchodzę, zejście z 8 do 3 to trochę niezły szok. Po prostu w pewnym momencie trzeba się czegoś złapać i w to brnąć. Projektu OP nie mam, wszystko robione było w kierunku kotła gazowego, kupuje dom od dewelopera i nie ma wszystko mam wpływ. Termin odbioru zbliża się i nagle okazuje się że gazownia ma w pompie nowopowstające osiedle 120 domów, mają wszystko gotowe od projektów, wyliczeń itp tylko działać. Deweloper lekko załamany i mówi że zrobią, zrobią kiedyś na pewno ten gaz ale nie chce żeby się okazało że to ja będę miał problem w listopadzie. Ponieważ mnie to irytuje i nie chce czekać i być zależny podsuwam deweloperowi PC, tylko sam muszę to ogarnąć względnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 25.07.2019 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Faktycznie poszedłem w stronę 7, trochę mi pomogłeś wykresem i sugestią, że cena prawie taka sama Wylewki masz tylko 5 cm, to raczej będziesz zmuszony ; - grzać całodobowo, - PC 7 kW będzie za mocna , - stwarzać problemy z taktowaniem, Analogicznie jak byś dla dojazdu do pracy, kupił dostawczaka, Zastanów się nad PC/PW Panasonic 5 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eko_zgonus1719516655 25.07.2019 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Wylewki masz tylko 5 cm, to raczej będziesz zmuszony ; - grzać całodobowo, - PC 7 kW będzie za mocna , - stwarzać problemy z taktowaniem, Zastanów się nad PC/PW Panasonic 5 kW. Merytoryczne wskazówki, dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.07.2019 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Grzeje bufor i dopiero za jakiś czas jak temp bufora spada włącza się ponownie, a nie co chwilę. Przy podłogówce bufor to tylko straty - pieniędzy, miejsca, ciepła, COP. Klik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wm1719507790 25.07.2019 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Co do defrostów, to 26, 27, albo 28 C na powrocie (nie pamiętam dokładnie) i sprawa załatwiona. Ja mam tak zrobione i działa. Bufor nagrzewam, jak w buforze jest tyle to dopiero osobny sterownik puszcza z niego na podlogi, ale minimum jest tyle, żeby nie robiło defrostów sprężarką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.07.2019 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Wylewki masz tylko 5 cm, to raczej będziesz zmuszony ; - grzać całodobowo, Nie koniecznie. Wystarczy okładzina o większym oporze. Chociaż przy tak małym obciążeniu i to nie będzie potrzebne. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=395752 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 25.07.2019 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Nie koniecznie. Wystarczy okładzina o większym oporze. Chociaż przy tak małym obciążeniu i to nie będzie potrzebne. Proszę o interpretacje wykresu dla ; https://drive.google.com/file/d/1URTqA6kzw3w1qENSKDdHptMHw-KAfdIV/view - OZC = 3 kW ; 4944.48 [kWh/rok] - wylewki 5 cm, podłogówka a kupujesz PC/PW panasonic ; 1/ moc 7 kW, 2/ moc 5 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 25.07.2019 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Prawie każdy instalator, aby chronić swoje 4-litery proponuje bufor ; Moja praktyka jest zgoła inna. Wyceny zebrałem na ponad 10 pomp od 7 czy 8 instalatorów. Buforów było zero. @Kaizen Ciekawy wykres, chyba go rozumiem. Mozna go dzies wygenerowac dla swojej sytuacji czy drukowanie i linijka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eko_zgonus1719516655 25.07.2019 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Moja praktyka jest zgoła inna. Wyceny zebrałem na ponad 10 pomp od 7 czy 8 instalatorów. Buforów było zero. Może ktoś poleca jakiegoś instalatora z okolic Warszawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts