Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Za to całe grono firm sprzedających pompy dają ceny zaporowe dla zwykłych ludzi bo przecież po co masz zarobić 1 tysiąc jak możesz na biednym polaczku odrazu 4 . to tylko moje zdanie w tym temacie i wiesz ze to prawda . a w koło płacz że smog że alternatywne źródła ogrzewania się nie opłacaj bo koszt zakupu wielki . tu na forum 75% kolegów to sprzedawco-montażyści o tym się dowiedziałem jak napisałem właśnie tu ze chętnie bym coś takiego zakupił. Prawda jest taka , że forum to dla co niektórych wielki deptak po którym błąkają się potencjalni klienci którzy sfinansują dobrobyt .. dam ci starą dobrą radę " małą łyżką , a ciągle" i uwierz że lepiej na tym wyjdziesz . i proszę nie doszukuj sie podstępu w tym ze napisałem za ile kupiłem , bo kupiłem normalnie w normalnej firmie za normalne przyzwoite pieniądze , a odnośnie rabatów to zadzwoń do Panasa to przypomną ci ile masz ,, może nawet nie wiesz ze możesz tak tanio !!

Proszę nie udzielaj mi rad zbyt długo montuję różne instalacje abym nie wiedział ile mam zarobić aby na koniec sezonu nie zostać z zobowiązaniami w hurtowniach czy nie zapłaconymi podatkami - masz tu z forum przykład gościa który tak działał i z zaliczek klientów pokrywał wcześniejsze zobowiązania niestety piramidka padła, a poszkodowani są na końcu piramidki więc część jest "zadowolona" bo ma pompę na koszt następnego w kolejce tylko że ten następny już pompy nie dostał.

Natomiast ludzie robiący przekręty to największy wrzód ponieważ:

-aby mieć "konkurencyjne ceny" zwykle właśnie robią przękręty na podatkach zatrudniają na czarno albo śmiecowkach,

-przez to są nieuczciwą konkurencja wykańczającą legalnie działające firmy więc efekt jest taki że państwo podnosi podatki no bo wpływy maleją.

W normalnych krajach za ceny danpingowe są poważne kary oraz kontrola skarbowa i ichniego PIP.

Co do rabatów to pompa ciepła to nie czajnik który włącza się do gniazdka i działa, to nie samochód do którego wkłada się kluczyk i wyjeżdża z salonu.

Pompa ciepła wychodząc z fabryki nie jest gotowym produktem staje się nim na placu budowy i podejrzewam że na placu budowy ręczny rzemieślniczy montaż trwa dłużej niż montaż w zautomatyzowanej fabryce, a od jakości całego procesu zależy późniejsza trwałość i niezawodność.

I dodam jeszcze że to nie P udziela gwarancji a ten który wystawia ostanią fakturę od P może instalator ewentualnie otrzymać darmowo część która wymaga wymiany ale ostatnio nawet z tym jest "pod górkę"

Edytowane przez mkm silesia

Proszę nie udzielaj mi rad zbyt długo montuję różne instalacje abym nie wiedział ile mam zarobić aby na koniec sezonu nie zostać z zobowiązaniami w hurtowniach czy nie zapłaconymi podatkami - masz tu z forum przykład gościa który tak działał i z zaliczek klientów pokrywał wcześniejsze zobowiązania niestety piramidka padła, a poszkodowani są na końcu piramidki więc część jest "zadowolona" bo ma pompę na koszt następnego w kolejce tylko że ten następny już pompy nie dostał.

Natomiast ludzie robiący przekręty to największy wrzód ponieważ:

-aby mieć "konkurencyjne ceny" zwykle właśnie robią przękręty na podatkach zatrudniają na czarno albo śmiecowkach,

-przez to są nieuczciwą konkurencja wykańczającą legalnie działające firmy więc efekt jest taki że państwo podnosi podatki no bo wpływy maleją.

W normalnych krajach za ceny danpingowe są poważne kary oraz kontrola skarbowa i ichniego PIP.

Co do rabatów to pompa ciepła to nie czajnik który włącza się do gniazdka i działa, to nie samochód do którego wkłada się kluczyk i wyjeżdża z salonu.

Pompa ciepła wychodząc z fabryki nie jest gotowym produktem staje się nim na placu budowy i podejrzewam że na placu budowy ręczny rzemieślniczy montaż trwa dłużej niż montaż w zautomatyzowanej fabryce, a od jakości całego procesu zależy późniejsza trwałość i niezawodność.

I dodam jeszcze że to nie P udziela gwarancji a ten który wystawia ostanią fakturę od P może instalator ewentualnie otrzymać darmowo część która wymaga wymiany ale ostatnio nawet z tym jest "pod górkę"

Już nie raz ze sobą rozmawialiśmy, i wiem ze rozmowa z mkmsilesia to głupota i sensu nie ma. Teraz czepiasz się kogoś kto kupił tanio pompę, pewnie taniej niż Ty po tych swoich 5 instalacjach.

No niestety niektórzy potrafią poszukać tanich firm, ale dla Ciebie to od razu złodzieje, partacze i oszuści!!! Szkoda życia na takie głupie rozmowy.

Już nie raz ze sobą rozmawialiśmy, i wiem ze rozmowa z mkmsilesia to głupota i sensu nie ma. Teraz czepiasz się kogoś kto kupił tanio pompę, pewnie taniej niż Ty po tych swoich 5 instalacjach.

No niestety niektórzy potrafią poszukać tanich firm, ale dla Ciebie to od razu złodzieje, partacze i oszuści!!! Szkoda życia na takie głupie rozmowy.

Nie czepiam się tylko dziwię że "chwali się" przekrętem na publicznym forum i jeszcze czuje się z tego dumny.

Napisał że prowadzi firmę w domu, więc dlaczego wciąż i nawet nie pytając nazywasz to przekrętem!!!

Wprowadzasz zament oraz nazywasz uczciwych ludzi złodziejami, i na cholere takim jak Ty podłączają internet!!!???

Nawet jak prowadzi w domu to odliczyć może tą część która służy do ogrzewania pomieszczenia które przeznaczył na ewentualne biuro o ile w ogóle może o to trzeba by zapytać w U.S. z tym że każdy U.S. może mieć swoją interpretacje - tak to u nas jest.

Więc nie ma mowy że może odliczyć wszystko i tyle.

Edytowane przez mkm silesia

Zastanawia mnie jeszcze jedno piszesz "nie raz ze sobą rozmawialiśmy" masz 53 posty i sobie tego nie przypominam mam przypuszczenie że to nie jedyne twoje "wcielenie" będę na ciebie uważał bo coś mi się zdaje że mam do czynienia z przebierańcem ;)

Nie czepiam się tylko dziwię że "chwali się" przekrętem na publicznym forum i jeszcze czuje się z tego dumny.

kolego instalatorku-sprzedawco, po pierwsze kto ci powiedział że ja w tym domu będe mieszkał ???? całość to firma przylegająca jednym bokiem który będzie oszklony do do ruchliwej ulicy , po drugie policz skoro ty możesz pompe kupić za 15 koła a tak jest dodać swoją marże z 15 % dodać 3 koła za montaż i dowóz i wystawisz fv na 8 % to gdzie idzie pozostałe 15 % ???????? DO TWOJEJ KIESZENI !!! I ZAMIAST 15 % CZARY MARY I MASZ 30% a wystarczy ładnie oczka zamydlić . Jeszcze jedno , pochwaliłeś się na forum że jako instalator miałeś promocje na all in one do końca roku (od Panasa)?? że możesz sprzeda tanio ?? chyb nie !!! więc zreflektuj się jeszcze i pokaż twarz bo inny kolega forumowy pisał strone wcześniej że własnie takiej szuka i zrób mu oferte taką dla ludzi , zarób troche mniej a sprzedaż więcej sztuk to i dostaniesz większy rabat w Panasie za obrót a co do oszustwa ktorym rzekomo się chwale , ja podatek vat zapłace w ten czy inny sposób a ty różnice z zarobkiem zamiast oddać do państwowej kasy zostawiasz w myku 8% w swojej kieszeni. i kto tu wałek kręci panie kolego??????? Sprzedawaj pc na 23 % , za montaż wystawiaj oddzielnie tylko że kolega mkm silesia już tyle $$$ nie zarobi ! aha jeszcze jedno cene poniżej 20 k brutto dostałem w wycenie od innej firmy która działa na śląsku więc chyba tylko ty jesteś taki drogi albo uważasz nas wszystkich potencjalnych klientów za barany do skubania. koniec tego tematu

Niech kamieniem rzucą Ci co nie biorą paliwa z wyjazdu osobistego w koszty firmowe itp.

Skoro nie można odliczać paliwa w całości paliwa na cele służbowe , to czasem odlicza się paliwo na cele prywatne.

Chociaż co jest służbowe ,a co prywatne , gdy pracuje się NON STOP.

A dodatkowo ustawodawca tak wymyślił i jest to zgodne z prawem.

Tak jest w małych firmach

uważasz za cwaniactwo to że chcę kupić towar taki czy taki w rozsądnej cenie i to się udaje???? sory że nie dałem "wam" się oskubać i mówię o tym głośno, teraz każdy kto to czyta zastanowi się nad wycenami "kolegów" z forum i zaoszczędzi troche grosza i będzie cwaniakiem :yes: Edytowane przez toomm

czyli nie mogę kupić pompy i nie montować jej w tym roku?? bo mnie nie stać na montaż !! teraz to powiedziałeś :) albo kupie u jednego a zamontuje inna firma też nie można ?? Chyba żyjemy co najmniej na różnych plnetach kolego adwokacie Edytowane przez toomm

chyba nie potrzebnie pochwaliłem się na forum że można tanio kupić pompę i to całkiem legalnie . a jeśli kolege uraziłem to przepraszam jeszcze noworoczne procenty , aby tę nagonke na zadowolonego nabywcy pcpw panasa zakończyć będe chyba musiał pieniążki zaoszczędzone moimi negocjacjami rozdzielić między sprzedawco,doradców elitarnych forumowych i będzie git i spokój . Tylko proszę podać, napisać tu cene forumowo-umowną od jakiej mam liczyć różnice . Edytowane przez toomm

Nie wolno naliczać VAT na sprzedaż 23 % ,a oddzielnie na jej montaż 8%. Jest to karane mandatem .Oczywiście jeżeli wykonano montaż .

Totalna bzdura! Karane to jest zastosowanie VATu 8% kiedy w rzeczywistości była tylko dostawa towaru bez usługi montażu (ile to takich ofert na znanym portalu aukcyjnym można zobaczyć...). Nikt nie może zabronić byś sprzedał towar a później wykonał usługę montażu.

kolego instalatorku-sprzedawco, po pierwsze kto ci powiedział że ja w tym domu będe mieszkał ???? całość to firma przylegająca jednym bokiem który będzie oszklony do do ruchliwej ulicy , po drugie policz skoro ty możesz pompe kupić za 15 koła a tak jest dodać swoją marże z 15 % dodać 3 koła za montaż i dowóz i wystawisz fv na 8 % to gdzie idzie pozostałe 15 % ???????? DO TWOJEJ KIESZENI !!! I ZAMIAST 15 % CZARY MARY I MASZ 30% a wystarczy ładnie oczka zamydlić . Jeszcze jedno , pochwaliłeś się na forum że jako instalator miałeś promocje na all in one do końca roku (od Panasa)?? że możesz sprzeda tanio ?? chyb nie !!! więc zreflektuj się jeszcze i pokaż twarz bo inny kolega forumowy pisał strone wcześniej że własnie takiej szuka i zrób mu oferte taką dla ludzi , zarób troche mniej a sprzedaż więcej sztuk to i dostaniesz większy rabat w Panasie za obrót a co do oszustwa ktorym rzekomo się chwale , ja podatek vat zapłace w ten czy inny sposób a ty różnice z zarobkiem zamiast oddać do państwowej kasy zostawiasz w myku 8% w swojej kieszeni. i kto tu wałek kręci panie kolego??????? Sprzedawaj pc na 23 % , za montaż wystawiaj oddzielnie tylko że kolega mkm silesia już tyle $$$ nie zarobi ! aha jeszcze jedno cene poniżej 20 k brutto dostałem w wycenie od innej firmy która działa na śląsku więc chyba tylko ty jesteś taki drogi albo uważasz nas wszystkich potencjalnych klientów za barany do skubania. koniec tego tematu

Kolego klienciku-naciągaczu.

Po pierwsze nie jestem sprzedawcą pomp ciepła - do tego wystarczyłby mi laptopik i telefonik oraz mógłbym udawać jak ty że prowadzę działalność w domku i w związku z tym robić przekręty na podatkach.

Po drugie owszem sprzedaje ale gotowe działające instalacje (na które udzielam gwarancji oraz gwarancji kosztów eksploatacji) których elementem jest pompa ciepła (patrz post dotyczący tego że pompa wychodząca z fabryki to nie gotowy produkt jak czajnik czy samochód) i w związku z tym laptopik i komóreczka nie wystarcza trzeba mieć narzędzia oraz pracowników za których płacę zus a jak są chorzy to za pierwszy miesiąc to ja płacę L4 płacę im także za urolpy ponieważ nie mam zamiaru być naciągaczem zatrudniającym ludzi na "śmieciówki".

Po trzecie jako że udzielam gwarancji ponoszę też ryzyko a wierz mi czy nie połowa pomp z serii F wymagała w tym roku wymiany płyty głównej czego i tobie życzę, ponoszę też ryzyko błędu pracowników choć codziennie jestem na budowie (też nie jestem nieomylny) a czasami ryzyko dodatkowe (np. w tym roku skasowany przez pracowników samochód) więc nie porównuj mnie do sprzedawczyka z allegr... któremu wystarcza laptopik komóreczka oraz ewentualnie ekipa podwykonawców w całej Polsce.

Po czwarte nie mieszaj tu z podatkami bo fakt jest taki że dlatego wziąłeś na 23% vat bo jak to rozliczysz to vat trafi do twojej kieszeni a od kwoty netto zapłacisz 19% mniej dochodowego - jeżeli wierzysz w to co piszesz to o dziwo prowadząc własną działalność nie wiesz jak działa system podatkowy.

Nie obrażaj ludzi płacących uczciwe podatki, czy to instalatorów (płacących dochodowy), czy klientów (płacących vat).

kol silesia .. kłótnia (moim zdaniem bezsensowna) wynikła wyłącznie z mojego postu w którym podałem cenę produktu (pcpw) który zakupiłem . Czemu nie możesz uwierzyć i zrozumieć że są firmy które te urządzenia sprzedają (działają jako pośrednik klient-panasonic) bez montażu na wacie 23% ? wiesz dobrze ze gwarancja liczy się od dnia montażu przez zalecanego na stronie panasa montażysty z danego regionu . Samo urządzenie mogę kupić wszędzie gdzie tylko mi cena odpowiada nawet nie musi być to w Polsce . i mogę zamontować je nawet z dwa lata i od tej daty będe mieć liczoną gwarancje . skoro twierdzisz ze sama pc to półprodukt hmmm już wiem .. to rozchodzi ci się o montaż o cene montażu może czemu liczycie tak własnie drogo ,, próżnia , filtr wody , troche miedzi , szybkie przeszklenie nabywcy ,, estetyka wykonania .. faktycznie musi to troche kosztować . więc dodajmy ile liczysz za taki montaż , wiadomo koszty materiałów po stronie inwestora ,, na moim przykładzie , 1 szt pcpw 9kw 1 faza , bez bufora , rozdzielacz 1,5 metra od modułu wewnętrznego , woda podprowadzona , fundamencik zrobiony pod moduł zewnętrzny , otwór w ścianie fi 70mm zrobiony w odpowiednim miejscu , odległość modułu wew/zew 1,5 metra , dojazd 150 km , proszę podaj cene którą muszę położyć na stół. I proszę nie nazywaj mnie naciągaczem , to nie ja handluje tutaj tylko Ty.Klient jak najbardziej Edytowane przez toomm