plusfoto 08.04.2020 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 Dopuść wody tak aby w trakcie pracy było ~0,8 w trakcie postoju około 1,4 i załącz odpowietrzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek73 08.04.2020 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 Podaj obliczenia firmy i swoje, Wylewki masz cienkie, więc raczej grzanie całodobowe Szczerze powiedziawszy nie umiem tego znaleźć ale chyba podjąłem decyzję o zmianie na J, podstawą była dosyć długa konwersacja z panem Staszkiem który prowadzi szkolenia Panasonica. Bazując na danych które mu podałem, po szybkiej kalkulacji stwierdził że moje zapotrzebowanie roczne to ok 8 kW więc nawet J-ka ma jeszcze zapas, czy potrzebny, czy nie to już mi ciężko stwierdzić. Ale w mojej obecnej sytuacji to dla mnie chyba najlepsza opcja, lepszej już mieć nie będę, on także wspomniał że z tych trzech modeli- seria H 9 kW 3 fazy, T-Cap 9 kW 3 fazy i wspomniana seria J, ta ostatnia to dla mnie najlepsze wyjście. Reasumując bezpośrednio po tej rozmowie i chwili namysłu zadzwoniłem do instalatora i zaakceptowałem zamianę, także po "duuużej znajomości" pompa będzie u mnie jutro. Dzięki Andrzej, a także innym za pomoc, klamka zapadła i chcę wierzyć że to najlepsza dla mnie opcja i być może mam trochę szczęścia...oby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 08.04.2020 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 Dopuść wody tak aby w trakcie pracy było ~0,8 w trakcie postoju około 1,4 i załącz odpowietrzanie. Jak mam dopuscic tej wody? Nigdy sam nie odpowietrzalem, wiec prosiłbym o wiecej szczegołów. W tej chwili na postoju jest 0,4 bara. Rozumiem ze odpowietrzanie załaczam w ustawieniach instalatora jako działanie "Odpowietrzanie". Max wydajnosc 0x96 domyslnie czy cos wiecej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 08.04.2020 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 Hej, moim zdaniem należy sprawdzić ciśnienie w układzie - w spoczynku powinno być ok 1.5bara. Druga sprawa , ten szum to chyba powietrze-więc trzeba odpowietrzyć układ. Należy to zrobić w dwóch obwodach : -CO i wtedy standardowo puszczasz tryb odpowietrzenia -dla CWU , wtedy trzeba ręcznie przesterować zaw 3 drogowy+ tryb odpowietrzenia Oczywiście musisz mieć odkręcony na ok 1.5-2 obroty odpowietrznik w jednostece wewn lub w systemie. Pzdr Ale po co w II trybach? Program robi to automatycznie. Najpierw odpowietrza CO a potem CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 08.04.2020 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 Jak mam dopuscic tej wody? Nigdy sam nie odpowietrzalem, wiec prosiłbym o wiecej szczegołów. W tej chwili na postoju jest 0,4 bara. Rozumiem ze odpowietrzanie załaczam w ustawieniach instalatora jako działanie "Odpowietrzanie". Max wydajnosc 0x96 domyslnie czy cos wiecej ? Max wydajności nie ruszaj - po prostu wejdź tylko na odpowietrzanie. Na dopływie wody powinieneś mieć jeden z zaworów w pozycji zamkniętej. Nim dopuszczasz wodę do układu. Na filmiku nie widać całej instalacji więc Ci nie podpowiem który. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 08.04.2020 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 Ale po co w II trybach? Program robi to automatycznie. Najpierw odpowietrza CO a potem CWU. Nie zauważyłem ,że H odpowietrza także CWU-jeśli tak , to ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 08.04.2020 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 (edytowane) Max wydajności nie ruszaj - po prostu wejdź tylko na odpowietrzanie. Na dopływie wody powinieneś mieć jeden z zaworów w pozycji zamkniętej. Nim dopuszczasz wodę do układu. Na filmiku nie widać całej instalacji więc Ci nie podpowiem który. jedyny zawór w pozycji zamknietej, a wlasciwie dwa sa na dole zbiornika, to te? EDIT: Dobra odpuscilem i to faktycznie ten. Cisnienie okolo 1,4, wlaczam odpowietrzanie. Edytowane 8 Kwietnia 2020 przez Kriss7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 08.04.2020 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 jak dlugo trwa to odpowietrzanie? Samo sie wylaczy? dobija do okolo 44l/min po czym spada do zera i od nowa. Bulgotanie juz ustalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 08.04.2020 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 około 10-15 min. samo się wyłączy i przejdzie do pozycji wł. Wtedy wychodzisz z tego menu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 08.04.2020 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 Ok skończyło się. Zacząłem grzać CWU jest cicho w kotłowni, ciśnienie około 0,9-1 bar przy pracy. Co mogło być przyczyną, że dostało się tam powietrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 08.04.2020 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 Ok skończyło się. Zacząłem grzać CWU jest cicho w kotłowni, ciśnienie około 0,9-1 bar przy pracy. Co mogło być przyczyną, że dostało się tam powietrze? Jeśli nie było wycieku , to mogło spaść ciśnienie w naczyniu wzbiorczym-łatwo to sprawdzisz. Jeśli ciśnienie będzie mocno wzrastać kiedy w CO będzie nagrzana woda , spadać kiedy zimna. W jedn wewn przy odpowietrzniku jest ok 10 ltr zbiornik, możesz mieć jeszcze gdzieś na zewnątrz w układzie taki zbiornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 09.04.2020 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 U siebie mam tak ,że jakimś cudem powietrze jest w układzie CWU. regularnie co tydzień odpowietrzam , i zawsze jest tam powietrze. Wody ani nie dpouszczam ,ani jej nie ubywa.Ciśnienie ok 1,8 na wyłączonej pompie. Już tak regularnie od ponad pół roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 09.04.2020 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 (edytowane) Nie jesteś sam tyle że ja z reguły robię to co 3 - 4 tygodnie. Natomiast wodę w układzie raz w roku niestety muszę uzupełnić. Edytowane 9 Kwietnia 2020 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.04.2020 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Czyli jeśli krzywa grzewcza jest ustawiona ,,za wysoko,, regulator pokojowy zapobiegnie przegrzaniu w pomieszczeniu tak to działa ? Lepiej przestawić krzywą. Bo termostat pokojowy wyłączy się, jak przyświeci słońce czy odpalisz piekarnik - a jak wyłączysz podłogę, to będzie grzała jeszcze ze dwie godziny. Za to jak słonko zajdzie, wyłączysz piekarnik to się po pewnym czasie okaże, że podłoga zimna i zanim się nagrzeje, to minie kolejnych kilka godzin. Chyba, że masz grzejniki - to sterownik pokojowy nabiera jakiegoś sensu. Ale większy sens wtedy ma sterowanie głowicami na grzejnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 26.04.2020 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2020 Mam Panasonica podłączonego do podłogówki bezpośrednio oraz zbiornik na wodę. Co musiałbym przerobić aby chłodzić klimakonwektorami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 26.04.2020 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2020 Mam Panasonica podłączonego do podłogówki bezpośrednio oraz zbiornik na wodę. Co musiałbym przerobić aby chłodzić klimakonwektorami? 1/ PC musi mieć możliwości chłodzące, 2/ PC > zawór trójdrogowy termostatyczny z siłownikiem > rozgałęzienie ....na 2 sekcje np.; ....Podłogówka + KK - dzięki temu możesz puścić ; ......a/ 10 st na KK, ......b/ a w tym samym czasie zasilać podłogę temp np 15 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 26.04.2020 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2020 1/ PC musi mieć możliwości chłodzące, 2/ PC > zawór trójdrogowy termostatyczny z siłownikiem > rozgałęzienie ....na 2 sekcje np.; ....Podłogówka + KK - dzięki temu możesz puścić ; ......a/ 10 st na KK, ......b/ a w tym samym czasie zasilać podłogę temp np 15 st. Znajdz mi proszę taki zawór 3d termostatyczny, który ma zakres temp od 15 stopni wzwyż Też myślałem o takim układzie. dodatkowo jak będzie wyglądać sterowanie samymi klimakowektorami? Bo puscić chłodzenie w pompie i załaczyc wentylator w kk to nie problem . przydałaby się jakaś automatyka do tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 26.04.2020 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2020 Znajdz mi proszę taki zawór 3 d termostatyczny, który ma zakres temp od 15 stopni wzwyż https://astra-automatyka.pl/product/zawory-strefowe-vc-honeywell/ - Zawór strefowy VC HONEYWELL Temperatura pracy; 1 ... 95°C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 26.04.2020 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2020 O jakiej automatyce myślisz ? Panasonic jeśli nie będzie miał odbioru szybko schłodzi wodę do żądanej temperatury ,zacznie się modulować , aż się w końcu wyłączy jak nie będzie odbioru zimna. Jak temperatura wzrosnie to znowu się wlaczy . Klimakonwektor ma swój termostat i i steruje wentylatorem ,a woda przez niego przepływa cały czas....W zasadzie jedyna automatyka o jakiej można by pomyśleć to taka ,żeby się woda nie zaczęła wkraplać na zimnych rurkach.( do pilnowania punktu rosy w każdym pomieszczeniu , w którym ta zimna woda przepływa). Panasonic też ma przełącznik grzanie chłodzenie ,więc można zrobić przełączenie podłoga-grzanie , klimakonwektor-chłodzenie. Tyle ,że do klimakonwekorów trzeba prowadzić osobne rury... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 26.04.2020 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2020 https://astra-automatyka.pl/product/zawory-strefowe-vc-honeywell/ - Zawór strefowy VC HONEYWELL Temperatura pracy; 1 ... 95°C To nie jest zawór termostatyczny , tylko normalny otwórz-zamknij , dwudrogowy do sterowania napięciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts