Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Podaj obliczenia firmy i swoje,

Wylewki masz cienkie, więc raczej grzanie całodobowe

Szczerze powiedziawszy nie umiem tego znaleźć ale chyba podjąłem decyzję o zmianie na J, podstawą była dosyć długa konwersacja z panem Staszkiem który prowadzi szkolenia Panasonica.

Bazując na danych które mu podałem, po szybkiej kalkulacji stwierdził że moje zapotrzebowanie roczne to ok 8 kW więc nawet J-ka ma jeszcze zapas, czy potrzebny, czy nie to już mi ciężko stwierdzić.

Ale w mojej obecnej sytuacji to dla mnie chyba najlepsza opcja, lepszej już mieć nie będę, on także wspomniał że z tych trzech modeli- seria H 9 kW 3 fazy, T-Cap 9 kW 3 fazy i wspomniana seria J, ta ostatnia to dla mnie najlepsze wyjście.

Reasumując bezpośrednio po tej rozmowie i chwili namysłu zadzwoniłem do instalatora i zaakceptowałem zamianę, także po "duuużej znajomości" pompa będzie u mnie jutro.

Dzięki Andrzej, a także innym za pomoc, klamka zapadła i chcę wierzyć że to najlepsza dla mnie opcja i być może mam trochę szczęścia...oby

Dopuść wody tak aby w trakcie pracy było ~0,8 w trakcie postoju około 1,4 i załącz odpowietrzanie.

Jak mam dopuscic tej wody? Nigdy sam nie odpowietrzalem, wiec prosiłbym o wiecej szczegołów. W tej chwili na postoju jest 0,4 bara.

Rozumiem ze odpowietrzanie załaczam w ustawieniach instalatora jako działanie "Odpowietrzanie". Max wydajnosc 0x96 domyslnie czy cos wiecej ?

Hej,

moim zdaniem należy sprawdzić ciśnienie w układzie - w spoczynku powinno być ok 1.5bara.

Druga sprawa , ten szum to chyba powietrze-więc trzeba odpowietrzyć układ.

Należy to zrobić w dwóch obwodach :

-CO i wtedy standardowo puszczasz tryb odpowietrzenia

-dla CWU , wtedy trzeba ręcznie przesterować zaw 3 drogowy+ tryb odpowietrzenia

Oczywiście musisz mieć odkręcony na ok 1.5-2 obroty odpowietrznik w jednostece wewn lub w systemie.

Pzdr

Ale po co w II trybach? Program robi to automatycznie. Najpierw odpowietrza CO a potem CWU.

Jak mam dopuscic tej wody? Nigdy sam nie odpowietrzalem, wiec prosiłbym o wiecej szczegołów. W tej chwili na postoju jest 0,4 bara.

Rozumiem ze odpowietrzanie załaczam w ustawieniach instalatora jako działanie "Odpowietrzanie". Max wydajnosc 0x96 domyslnie czy cos wiecej ?

Max wydajności nie ruszaj - po prostu wejdź tylko na odpowietrzanie. Na dopływie wody powinieneś mieć jeden z zaworów w pozycji zamkniętej. Nim dopuszczasz wodę do układu. Na filmiku nie widać całej instalacji więc Ci nie podpowiem który.

Max wydajności nie ruszaj - po prostu wejdź tylko na odpowietrzanie. Na dopływie wody powinieneś mieć jeden z zaworów w pozycji zamkniętej. Nim dopuszczasz wodę do układu. Na filmiku nie widać całej instalacji więc Ci nie podpowiem który.

jedyny zawór w pozycji zamknietej, a wlasciwie dwa sa na dole zbiornika, to te?

92243039_594964617757929_7994845862159187968_n.jpg

EDIT: Dobra odpuscilem i to faktycznie ten. Cisnienie okolo 1,4, wlaczam odpowietrzanie.

Edytowane przez Kriss7

Ok skończyło się. Zacząłem grzać CWU jest cicho w kotłowni, ciśnienie około 0,9-1 bar przy pracy.

Co mogło być przyczyną, że dostało się tam powietrze?

Jeśli nie było wycieku , to mogło spaść ciśnienie w naczyniu wzbiorczym-łatwo to sprawdzisz.

Jeśli ciśnienie będzie mocno wzrastać kiedy w CO będzie nagrzana woda , spadać kiedy zimna.

W jedn wewn przy odpowietrzniku jest ok 10 ltr zbiornik, możesz mieć jeszcze gdzieś na zewnątrz w układzie taki zbiornik.

Czyli jeśli krzywa grzewcza jest ustawiona ,,za wysoko,, regulator pokojowy zapobiegnie przegrzaniu w pomieszczeniu tak to działa ?

Lepiej przestawić krzywą. Bo termostat pokojowy wyłączy się, jak przyświeci słońce czy odpalisz piekarnik - a jak wyłączysz podłogę, to będzie grzała jeszcze ze dwie godziny. Za to jak słonko zajdzie, wyłączysz piekarnik to się po pewnym czasie okaże, że podłoga zimna i zanim się nagrzeje, to minie kolejnych kilka godzin.

Chyba, że masz grzejniki - to sterownik pokojowy nabiera jakiegoś sensu. Ale większy sens wtedy ma sterowanie głowicami na grzejnikach.

• 3 weeks później...
Mam Panasonica podłączonego do podłogówki bezpośrednio oraz zbiornik na wodę.

Co musiałbym przerobić aby chłodzić klimakonwektorami?

1/ PC musi mieć możliwości chłodzące,

2/ PC > zawór trójdrogowy termostatyczny z siłownikiem > rozgałęzienie

....na 2 sekcje np.;

....Podłogówka + KK - dzięki temu możesz puścić ;

......a/ 10 st na KK,

......b/ a w tym samym czasie zasilać podłogę temp np 15 st.

1/ PC musi mieć możliwości chłodzące,

2/ PC > zawór trójdrogowy termostatyczny z siłownikiem > rozgałęzienie

....na 2 sekcje np.;

....Podłogówka + KK - dzięki temu możesz puścić ;

......a/ 10 st na KK,

......b/ a w tym samym czasie zasilać podłogę temp np 15 st.

Znajdz mi proszę taki zawór 3d termostatyczny, który ma zakres temp od 15 stopni wzwyż :) Też myślałem o takim układzie. dodatkowo jak będzie wyglądać sterowanie samymi klimakowektorami? Bo puscić chłodzenie w pompie i załaczyc wentylator w kk to nie problem . przydałaby się jakaś automatyka do tego

O jakiej automatyce myślisz ? Panasonic jeśli nie będzie miał odbioru szybko schłodzi wodę do żądanej temperatury ,zacznie się modulować , aż się w końcu wyłączy jak nie będzie odbioru zimna. Jak temperatura wzrosnie to znowu się wlaczy . Klimakonwektor ma swój termostat i i steruje wentylatorem ,a woda przez niego przepływa cały czas....

W zasadzie jedyna automatyka o jakiej można by pomyśleć to taka ,żeby się woda nie zaczęła wkraplać na zimnych rurkach.( do pilnowania punktu rosy w każdym pomieszczeniu , w którym ta zimna woda przepływa).

Panasonic też ma przełącznik grzanie chłodzenie ,więc można zrobić przełączenie podłoga-grzanie , klimakonwektor-chłodzenie. Tyle ,że do klimakonwekorów trzeba prowadzić osobne rury...