-voymar- 06.05.2020 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 (edytowane) Podaj model pompy jaki będziesz miał, a ci napiszę jaki kabel i zabezpieczenie musisz mieć, T-cap 9kW all in one potrzebuje np 3x6mm2 zab 32A do pompy i 3x6mm2 zab 32 A do Grzałki, high performance 9kW potrzebuje 3x4mm2 i 25A do pompy i 3x2,5 16A do grzałki p.s. grzałka 5kW nie może chodzić na przewodzie 2,5mm2 to masz prawie 22A więc minimum 3x4 i 25A bezpiecznik Może i nie może chodzić na przewodzie 2,5mm ale chodziła.( to były 2 grzałki 3kW i 2kW w jednym gniazdku) bezpiecznik B25.Szkoda dyskutować ,teraz tak nie włączam. Pompa na 99,9% to T-Cap 9 kW 1F. nie widzę sensu dopłacać prawie 3k do 3F lecz z 3F mniej komplikacji co do obciążenia. Edytowane 6 Maja 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 06.05.2020 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 Może i nie może chodzić na przewodzie 2,5mm ale chodziła.( to były 2 grzałki 3kW i 2kW w jednym gniazdku) bezpiecznik B25.Szkoda dyskutować ,teraz tak nie włączam. Pompa na 99,9% to T-Cap 9 kW 1F. nie widzę sensu dopłacać prawie 3k do 3F lecz z 3F mniej komplikacji co do obciążenia. To masz szczęście że kabel to wytrzymal co do t-cap 9 to zalecają 3x6 32A pompa i 3x2,5 16A Grzałka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 06.05.2020 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 Trzeba brać pod uwagę ,że moc powyżej dajmy na to 5,5kW trudno jest odebrać jedną fazą ( mowa o odbiorze prądu , a nie mocy pompy). To ,że nie widzisz sensu dopłacać nie da innych problemów później ( choćby selektywność zabezpieczeń). A i samo dostosowanie do tego , aby to była pompa jednofazowa też może słono kosztować. ( np. zmiana mocy przyłączeniowej , może jej się w ogóle nie dać zrobić bo ZE nie będzie miał "zasobów" , do wniosku trzeba dołączyć oświadczenie elektryka , i same kW więcej też jednorazowo kosztują). Przy 9kW i więcej nie widzę sensu upierać się przy jednofazowej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 06.05.2020 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 To masz szczęście że kabel to wytrzymal co do t-cap 9 to zalecają 3x6 32A pompa i 3x2,5 16A Grzałka Co tam kabel nawet nie biorę tego pod uwagę. Mam zrobioną drugą rozdzielnię kabel jest w rurce za ścianą 25cm za rozdzielnią o długości 2mb. Jaki to problem jak by się zjarał by go wymienić. Co do kabli do PC to faktycznie trzeba dać min 4mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 06.05.2020 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 (edytowane) Trzeba brać pod uwagę ,że moc powyżej dajmy na to 5,5kW trudno jest odebrać jedną fazą ( mowa o odbiorze prądu , a nie mocy pompy). To ,że nie widzisz sensu dopłacać nie da innych problemów później ( choćby selektywność zabezpieczeń). A i samo dostosowanie do tego , aby to była pompa jednofazowa też może słono kosztować. ( np. zmiana mocy przyłączeniowej , może jej się w ogóle nie dać zrobić bo ZE nie będzie miał "zasobów" , do wniosku trzeba dołączyć oświadczenie elektryka , i same kW więcej też jednorazowo kosztują). Przy 9kW i więcej nie widzę sensu upierać się przy jednofazowej . Nie wiem o co ci chodzi? Co niby nie da się zrobić? Swoją instalację obciążam mocą 12kW jak potrzeba . W czym masz problem .Chyba pompa 9kW nie weźmie 12kW Jaki odbiór prądu powyżej 5,5kW? Twój Cyt.Trzeba brać pod uwagę ,że moc powyżej dajmy na to 5,5kW trudno jest odebrać jedną fazą ( mowa o odbiorze prądu , a nie mocy pompy Edytowane 6 Maja 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 06.05.2020 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 Jakiż to odbiór jednofazowy masz 12kW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 06.05.2020 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 (edytowane) Jakiż to odbiór jednofazowy masz 12kW ? NO RĘCE OPADAJĄ CZYTAJĄC TAKIE GŁUPOTY. CZY JA NAPISAŁEM ŻE MAM INSTALACJĘ W DOMU JEDNOFAZOĄ? NAPISAŁEM ŻE CHCĘ PC 1F-T Cap a nie 3F bo do 3F trzeba dopłacić ok. 3k Jak byś przeczytał moją stopkę to tam jest np. PV o mocy 5,72 kW inwenter SMA 3F jak i piec elektryczny 17kW Pytasz jaki odbiór na 12kW? ( np. w piecu do CO mam: 2x6kW grzałki 3F +1x3kW grzałka 1F+ 1x2kW grzałka 1F No myśl trochę Edytowane 6 Maja 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 06.05.2020 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 Ja piszę ,że trudno jest odebrać więcej niż 5,5kW jednofazowo , Ty piszesz ,że bez problemu obciążasz nawet 12kW.... Od teraz przestaję reagować na Twoje posty , bo już wczoraj pokazałeś ,że to Ty nie umiesz czytać ze zrozumienim ,ale zarzucasz to innym , i dziś powtórka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 06.05.2020 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 (edytowane) Ja piszę ,że trudno jest odebrać więcej niż 5,5kW jednofazowo , Ty piszesz ,że bez problemu obciążasz nawet 12kW.... Od teraz przestaję reagować na Twoje posty , bo już wczoraj pokazałeś ,że to Ty nie umiesz czytać ze zrozumienim ,ale zarzucasz to innym , i dziś powtórka. Twój wpis Jakiż to odbiór jednofazowy masz 12kW ? NO RĘCE OPADAJĄ CZYTAJĄC TAKIE GŁUPOTY. CZY JA NAPISAŁEM ŻE MAM INSTALACJĘ W DOMU JEDNOFAZOĄ? NAPISAŁEM ŻE CHCĘ PC 1F-T Cap a nie 3F bo do 3F trzeba dopłacić ok. 3k Jak byś przeczytał moją stopkę to tam jest np. PV o mocy 5,72 kW inwenter SMA 3F jak i piec elektryczny 17kW Pytasz jaki odbiór na 12kW? ( np. w piecu do CO mam: 2x6kW grzałki 3F +1x3kW grzałka 1F+ 1x2kW grzałka 1F No myśl trochę Jak się popełniło błąd w odpowiedzi to nic takiego lecz trzeba to przyznać i opowiedzieć na pytanie. A nie pisać omijająco W stopce jest też rozbudowa PV do 10kW . Widziałeś PV o mocy 10kW 1F nawet moja 5,72kW to 3F PS. Co takiego wczoraj przeczytałem bez zrozumienia? Jak pamiętam pisałem o kablach do PC 3x2,5 lub 5x 2,5. Odpowiedź forumowiczów była że za cienkie--- więc OK napisałem że dam grubsze. Edytowane 6 Maja 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 06.05.2020 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 (edytowane) Podsumowując Rozważam zakup PC 1F z racji tego że jest tańsza a osiągi są takie jak PC 3F--Mam PV i bilansowanie międzyfazowe w czasie rzeczywistym ( wektorowo) Dobry przykład dał Kaizen cytując część ustawy o OZE- tak powinno być u wszystkich dostawców. Tak że jedynym przeciwskazaniem na PC 1F to dobrze ją podpiąć . Tak by nie obciążyć zbytnio jednej fazy ( już to opisałem parę postów wyżej jak mam to zrobić u siebie) Decyzja ostateczna jeszcze nie zapadła więc może być też i 3F. Jeżeli by moje rozliczenie PV z ZE było wbrew ustawie takie jak opisujecie ( ci co maja PV) to na 100% PC była by 3F. A tak jak mam spoko może być 1F Edytowane 6 Maja 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.05.2020 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 Ja piszę ,że trudno jest odebrać więcej niż 5,5kW jednofazowo Często przekraczam sezonie grzewczym 15kW mocy maksymalnej uśrednionej na 15 minut. Najwięcej dotąd miałem 18,337. Nie rozłożone równomiernie na fazy (bo idealnie się nie da) więc w chwilowo pewnie z jednej fazy z 10kW ciągnę (a nie mniej, niż 6kW nawet gdyby zdarzył się cud, i miałbym przez 15 minut idealnie równomiernie obciążona fazy stałą mocą). Na czym miałby polegać problem z odbiorem więcej niż 5,5kW jednofazowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 06.05.2020 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 (edytowane) Podsumowanie A jeszcze jedna ważna sprawa która przemawia za PC1FSkoro PC pracuje ze średnim COP rocznym =3 ,to pompa 9kW pobiera 3kWh/h choć by dołączyła grzałkę 3kW to będzie 6kW.Kolega Bobrow napisał że w firmie ma T-Cap 1F i nie widział więcej niż 5kW a przecież ta grzałka załączy się okresowo na parę chwil.Następna sprawa pisał ktoś że grzałkę wspomagającą można podłączyć pod inną fazę niż PC to daje mniejsze obciążenie bo rozdziela pracę na dwie fazy ( to muszę dopytać elektryka w ekipie monterów) jeżeli tak rzeczywiście można to wszelkie problemy znikają. Nawet ci Prsumenci co mają PV i rozliczani są z ZE niezgodnie z ustawą lepiej wyjdą zakładając PC 1F niż 3F. Dlaczego? bo ; np. Produkcja z PV ( tak jak piszą ) = np.4,5kW i mają to rozbijane na fazy to wychodzi że:4,5kW / 3 =1,5kW na każdą fazę. Pompa pobiera z COP=3 , 3kW więc 1,5kW za darmo a zostaje 1,5kW z L2+ 1,5kW z L3 pod bilansowanie. To się=3kW pod bilansowanie co daje 2,4kW do odebrania z ZE. 2,4kW+1,5kW z własnej PV =3,9kW ( Darmowa) -pompa zaspokojona i zostaje jeszcze 900WI teraz kupując PC 3F -drożej o ok 3k i pobiera tyle samo lecz obciążone równolegle wychodzi że pobiera też 3kW z 3faz więc po 1kW z każdej to 3kW (do bilansowania zostaje 1,5kW bo po 500W z każdej = 1,2kW do odbioru z ZERóżnica po Bilansie 09kW minus 1,2kW=300W . 300W to mniej niż 1/3kW 1kW kosztuje w II tar. =ok.32gr.więc 300W=10gr. Dalej jak ktoś chce nie sobie liczy Z PC za 1godz. pracy PC 1F zostaje 900W + to co musimy dokupić z L2 i L3 lub praca na zero przy PC 3F +300W. Kto kumaty i poskłada wszystko to policzy. Uwzględnić droższy zakup PC 3F o ok. 2,5kDalej jak PC 1F pracuje z COP =2 to pobiera 4,5kW -to i tak mieści się w obciążeniu do 5kW na fazę, A jak jeszcze grzalka wspomagająca jest z innej fazy to wszystko gra.PS. Co by mnie ktoś mający PV nie atakował odnośnie przeliczeń w wyższym wierszu bo ja mam rozliczenie w czasie rzeczywistym więc u mnie czy PC będzie 1F czy 3F liczy się sumaryczna produkcja do zużycia. Przykład PV produkuje 4,5kW PC pobiera 3kW więc 1,5kW się bilansuje i zostaje 1,5x0,8=1,2kW ( moje z ZE) a PC pracuje za FREE. Dalej jak PC pobiera 3kW i grzałka też 3kW to dokupuję 1,5kW z ZE bo PV robi 4,5kW AMEN. Edytowane 6 Maja 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 07.05.2020 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2020 Często przekraczam sezonie grzewczym 15kW mocy maksymalnej uśrednionej na 15 minut. Najwięcej dotąd miałem 18,337. Nie rozłożone równomiernie na fazy (bo idealnie się nie da) więc w chwilowo pewnie z jednej fazy z 10kW ciągnę (a nie mniej, niż 6kW nawet gdyby zdarzył się cud, i miałbym przez 15 minut idealnie równomiernie obciążona fazy stałą mocą). Na czym miałby polegać problem z odbiorem więcej niż 5,5kW jednofazowo? Po pierwsze Ty piszesz , o zsumowanych wszystkich odbiorach , mi tu chodziło o jeden pojedynczy odbiór. Ze świecą szukać odbiorników jednofazowych z większą mocą innych niż trójfazowe. A to dlatego ,że odbiór trójfazowy jest powyżej pewniej mocy łatwiejszy do zrealizowania. Płyta indukcyjna - też żeby wykorzystać jej pełną moc trzeba dwie fazy. (połączenie jednofazowe - ograniczona moc). Z drugiej strony to co pisałem , 5,5kW to prąd 23,9A , podłączając taki odbiornik na jedną fazę już praktycznie nic do niej nie przyłączysz mając zabezpieczenie przed licznikiem C25A , bez obawy ,że w każdej chwili może zadziałać. A w nowych domkach jednorodzinnych raczej standard to jednak zabezpieczenie C20A - 11kW mocy przyłączeniowej). Kolega @bobrow jest świadmy tego ryzyka , i to jest ta różnica to raz. A dwa nie wiem , jaką jego firma ma moc przyłączeniową . Być może to zakład produkcyjny z własnym transformatorem i taki odbiór jednofazowy to pikuś. Akurat w pompie ciepła największy pobór prądu będzie wtedy ,kiedy jest najzimniej , a kolega bobrow ma to szczęście , że mieszka na południu , i być może strefa klimatyczna to III , ale jednak trudniej tam o siarczyste mrozy , a i wiosna też pojawia się tam szybciej.Więc to jego świadomy wybór i ryzyko. Nie sądzę ,żeby jednak nieświadomym ludziom polecał tak to instalować ( nie tak jak to producent określił). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelszo 07.05.2020 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2020 krótko - świadomie wybrałem T-Cap 3 fazy 9kW, dlaczego?Nie miałem wpływu na podział obwodów elektrycznych per fazaTeraz sprawdzałem pobór prądu:Pompa podczas grzania wody bierze nawet 3,5kW (zwłaszcza w trybie turbo)odpalmy czajnik w kuchni - ca 2kWextra odkurzacz ca 900W (mam energooszczędny)i już możemy mieć na 1 fazie ca 6kW, a nie mówię o uruchomieniu płyty, mikrofali etc (a często podczas gotowania tak się zdarza)tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 07.05.2020 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2020 Z drugiej strony to co pisałem , 5,5kW to prąd 23,9A , podłączając taki odbiornik na jedną fazę już praktycznie nic do niej nie przyłączysz mając zabezpieczenie przed licznikiem C25A , bez obawy ,że w każdej chwili może zadziałać. A w nowych domkach jednorodzinnych raczej standard to jednak zabezpieczenie C20A - 11kW mocy przyłączeniowej). A gdzie dają takie małe zabezpieczenia? Ja na 17kW miałem C32, a teraz mam C40 dla 22kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelszo 07.05.2020 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2020 przy 15kW mam bezpieczniki przed licznikiem 25A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.05.2020 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2020 (edytowane) Migu - dobrze "oceniłeś" moje wybory 1F czy 3F:yes: A było to tak z "moimi" Panasami : 1.w domu mam wszystko na prąd ,parę komputerów i TV, i kupa innych klamotów mniej lub bardziej prądożernych. Nie chciałem ryzykować ,że np przy defroście 86Hz i poborze blisko max w domu będzie działał piekarnik (przed świętami w grudniu) , pralka,zmywarka,odkurzacz i...pyk ...wyłączy główne zabezpieczenie... I tak się zdarzyło w pierwszym roku po odpaleniu mojej PC...Po wydrążeniu tematu okazało się ,że przy moich 25kW przyłącza Tauron wstawił na głównym zabezpieczeniu w ZK 32A , a powinno być 40A.W domu w RZG najpierw miałem C25 , po zamontowaniu PC zmieniłem na C32-i się mocno zdziwiłem kiedy wywaliło w ZK... Dopiero po reklamacji w Tauronie i wymianie w ZK na 40A wszystko bangla i nic nie wybija:lol2: 2.w firmie mamy rzeczywiście całkiem sporo mocy i niesymetryczne zasilanie 1 fazowego T-capka , to pikuś 3.u kuzynki przyłącze jak dobrze pamiętam 16kW , więc 3 fazy i już Podsumowując : T-cap 1 fazowy tak , o ile jest taka możliwość. Tymczasem Edytowane 7 Maja 2020 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 07.05.2020 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2020 (edytowane) @agb , rozumiem ,że się chcesz pochwalić... Super ,że masz C40 , może to wybierałeś świadomie , może chciałeś największe jakie się da... a i zakład energetyczny dysponował nadwyżką , nie wiem co Tobą kierowało , ale po pierwsze powtarzam ,nikt takich pierwotnie do domku nie zakłada to raz , a dwa zakład energetyczny też ma swoje limity na poszczególnych liniach. Pierwotnie nie mogłem wystąpić o więcej niż 8kW. Edit: to @bobrow , po prostu wiem czym roządny człowiek się kieruje Edytowane 7 Maja 2020 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 07.05.2020 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2020 @agb , rozumiem ,że się chcesz pochwalić... Nie, ja się pytam kto daje C25 przy 17kW? I kto bierze C25 przy grzaniu prądem? O "chwaleniu" się w co drugim poście interfejsem z 94r podpiętym do PC, nie wspominam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 07.05.2020 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2020 (edytowane) Przy 17kW jest 32A ,nic nie pisałem o 25A przy takiej mocy. Napisałem też , że nie zawsze to jest zależne od Ciebie.Ja 10lat temu dostałem ultimatum ,że albo biorę 8kW i mam podłączenie za 1 rok , albo dostaję odmowę z powodu braku możliwości... Dopiero dwa lata temu bylo mozliwość zwiększenia , co też uczynilem do 17kW. A co do interfejsu ,to chodzi o ten co dostajesz do pompyCZ-TAW1 ( nie wydaje mi się ,żeby był 94roku) , ale widocznie nie jest o dla Ciebie EDIT: To chyba nie było nawet 8kW , tylko 7kW ... W każdym razie zabezpieczenie C16A. EDIT2: Przy grzaniu prądem w taryfie G12AS udawało mi się przy pompie 12kW 3faz obyć się wyłączeń zabezpiecenia przedlicznikowego ,przy bezpieczniku C16 ,ale były momenty ,kiedy spawarka 350A je wyrzucała.A dwa , pompa ciepła chodziła tylko w nocy , więc nie sumowała się z innymi odbiorami. Ale mogło być tak jak pisze @bobrow , wigilia , piekarnik ,indukcja , mikrofala , a na dodatek mróz i pompę trzebaby włączyć w dzień... Edytowane 7 Maja 2020 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts