lipa_ml 09.06.2020 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 Witam Jeżeli możesz to podaj całkowity koszt montażu tego T cap. Na forum lub priv.,ze zbiornikiem CWU? czy bez. Dzieki. Ja oprócz t-cap biorę jeszcze 2 klimatyzację 3,5kW więc razem bez zbiornika CWU z montażem i rozebraniem kotłowni dogadałem się na 36 tyś brutto. Biorę 3f bo mam 3 fazy a nie mam zamiaru stresować się że jedna będzie obciążona za bardzo . Instalator powiedział że 1f polecają jak nie ma możliwości 3f i tyle. On będzie mi serwisował więc zdaję się na niego. Mi to że może nie być jednej fazy nie przeszkadza bo nie pamiętam kiedy ostatnio raz byłą taka sytuacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 09.06.2020 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 (edytowane) Ja oprócz t-cap biorę jeszcze 2 klimatyzację 3,5kW więc razem bez zbiornika CWU z montażem i rozebraniem kotłowni dogadałem się na 36 tyś brutto. Biorę 3f bo mam 3 fazy a nie mam zamiaru stresować się że jedna będzie obciążona za bardzo . Instalator powiedział że 1f polecają jak nie ma możliwości 3f i tyle. On będzie mi serwisował więc zdaję się na niego. Mi to że może nie być jednej fazy nie przeszkadza bo nie pamiętam kiedy ostatnio raz byłą taka sytuacja. 3 Fazy to i ja mam. Jestem w stanie tak rozdzielić moc na poszczególne fazy aby to śmigało ( zabezpieczenia mam OK ). Zastanawia mnie bardziej żywotność PC 1F a 3F, ale z tego co czytam i sprawdzałem w DTR to są identyczne pod względem mocy -(PC). Decyzji jeszcze nie podjąłem lecz wydać ot tak prawie 3k więcej za 3F jak dla 1F mogę stworzyć warunki prawidłowej pracy. Mętlik w głowie. Wiadoma spawa że 3F podłączasz i nie patrzysz na obciążenie. Edytowane 9 Czerwca 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 11.06.2020 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2020 3f dodatkowo przy fotowoltaice lepiej będzie wykorzystywała energię. Też bym się nie zastanawiał nad 1f mając 3 fazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 14.06.2020 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2020 3f dodatkowo przy fotowoltaice lepiej będzie wykorzystywała energię. Też bym się nie zastanawiał nad 1f mając 3 fazy. Co do fotowoltaiki to nie ma problemu. Mam bilansowanie międzyfazowe tak że niezależnie z której pobieram i ile . Jak pobór względem produkcji jest =0 to choć produkcja jest na L1 a pobór na L2 to rachunek =0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 21.06.2020 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2020 Co do fotowoltaiki to nie ma problemu. Mam bilansowanie międzyfazowe tak że niezależnie z której pobieram i ile . Jak pobór względem produkcji jest =0 to choć produkcja jest na L1 a pobór na L2 to rachunek =0 Szczęśliwi Ci co są w zasięgu PGE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.06.2020 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2020 Szczęśliwi Ci co są w zasięgu PGE Ja bym tam wolał mieć ceny Taurona (0,6974/0,2927), niż PGE (0,7291/0,3658) - rocznie wyszłoby u mnie jakieś 600 zł oszczędności. A przy PC bilansowanie wektorowe nie ma większego znaczenia, bo i tak zdecydowaną większość ciepła produkuje gdy ze słońca nadmiaru brak, więc jak nie zje go PC to lodówka, alarm czy router wciągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 22.06.2020 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2020 Ja bym tam wolał mieć ceny Taurona (0,6974/0,2927), niż PGE (0,7291/0,3658) - rocznie wyszłoby u mnie jakieś 600 zł oszczędności. A przy PC bilansowanie wektorowe nie ma większego znaczenia, bo i tak zdecydowaną większość ciepła produkuje gdy ze słońca nadmiaru brak, więc jak nie zje go PC to lodówka, alarm czy router wciągnie. Dla tych którzy mają spore instalacje PV, które w zamyśle mają ograniczyć rachunki za prąd do opłat stałych, to sumowanie wektorowe ma znaczenie, w odróżnieniu od ceny za kWh. A wiesz, że Tauron rozlicza prosumentów w taryfach wg proporcji? Tauron to zdecydowanie najmniej przyjazny prosumentom ZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 24.06.2020 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2020 Ktoś wie czy da się w prosty sposób wymusić zewnętrznym sygnałem załączenie chłodzenia ale bez przełączania sterowania pompą za pomocą wbudowanego sterownika? Czyli standardowo pompa pracuje na sterowniku wbudowanym ale dostaje sygnał z zewnątrz i zaczyna chłodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tompatrz 24.06.2020 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2020 Ktoś wie gdzie mogę znaleźć kartę produktu ERP dla PANASONIC POMPA CIEPŁA 9kW 3F T-CAP ALL-IN-ONE WH-ADC0916H9E8 + WH-UX09HE8, znalazłem po angielsku ale nie wiem czy akceptują to w "Czyste powietrze", bede wdzięczny za linka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 25.06.2020 04:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2020 (edytowane) Ktoś wie czy da się w prosty sposób wymusić zewnętrznym sygnałem załączenie chłodzenia ale bez przełączania sterowania pompą za pomocą wbudowanego sterownika? Czyli standardowo pompa pracuje na sterowniku wbudowanym ale dostaje sygnał z zewnątrz i zaczyna chłodzić. Jakakolwiek domowa automatyka typu HomeAssistant , Domoticz i Heishamon ( lub GoHeishaMon). Edytowane 25 Czerwca 2020 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 25.06.2020 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2020 Jakakolwiek domowa automatyka typu HomeAssistant , Domoticz i Heishamon ( lub GoHeishaMon). Chodzi mi o bradziej szczegółową odpowiedź, gdzie mogę taki sygnał podpiąć w PC. Pod wejście grzania i chłodzenia na płycie? To są niezależne od termostatu wewnętrznego wejścia wymuszające dane działanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 25.06.2020 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2020 Mówimy o wersji H ewentualnie o G ?Na płycie główniej jest złącze opisane H C N L i on obsługuje termostat zarówno do grzania jak i chłodzenia. Żeby grzało trzeba zewrzeć H z L , ,żeby chłodziło trzeba zewrzeć C z L. Do tego ustawić pompę w tryb zewnętrznego termostatu. Do tego muszą być spełnione jeszcze warunki temperatur zewnętrznych ( jak jest wyższa temperatura od ustawionej to nie będzie grzała mimo ,że się zwiera odpowiednie styki , i odwrotnie ,jak niższa od ustawionej w odpowiednich parametrach to nie będzie chłodziła). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 26.06.2020 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2020 Mówimy o wersji H ewentualnie o G ? Na płycie główniej jest złącze opisane H C N L i on obsługuje termostat zarówno do grzania jak i chłodzenia. Żeby grzało trzeba zewrzeć H z L , ,żeby chłodziło trzeba zewrzeć C z L. Do tego ustawić pompę w tryb zewnętrznego termostatu. Do tego muszą być spełnione jeszcze warunki temperatur zewnętrznych ( jak jest wyższa temperatura od ustawionej to nie będzie grzała mimo ,że się zwiera odpowiednie styki , i odwrotnie ,jak niższa od ustawionej w odpowiednich parametrach to nie będzie chłodziła). To teraz wróć do mojego pierwszego pytania i zastanów się czy o to mi chodzi? Taką opcję znam ale ja chce wymusić chłodzenie nie wyłączając wbudowanego termostatu w pompie. Nie chce całą pompą sterować zewnętrznym termostatem a jedynie włączyć chodzenie zewnętrznym stykiem. Seria H. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 26.06.2020 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2020 To teraz wróć do mojego pierwszego pytania i zastanów się czy o to mi chodzi? Ta , już się rozpędzam ... Za taki roszczeniowy styl na pewno ktoś Ci pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 26.06.2020 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2020 Ta , już się rozpędzam ... Za taki roszczeniowy styl na pewno ktoś Ci pomoże. Skoro nie czytasz ze zrozumieniem pytań to co mam Ci odpisać? Dzięki. Nie jesteś nowicjuszem, więc wiesz jak działa forum. A jak ktoś będzie znał odpowiedź to przypuszczam, że jednak odpowie, bo to nie kolejne pytanie z cyklu która pompa lepsza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 27.06.2020 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2020 Na pewno ktoś z nas nie wie jak działa forum... Odpisuje się dziekuje bardzo za checi , a nie czytaj jeszcze raz... Ciekawe ,czy to moja wina że Cię nie zrozumiałem,czy to jednak Twój przekaz enigmatyczny ,i jeszcze pretensje że wszyscy w lot Cię zrozumieja... Chciałem Ci pomóc , robiłem to zupełnie za darmo i nie jest to jakimś moim obowiązkiem ,a Ty z grubej rury , więc inni też to widzą jak dziękujesz za pomoc ,ciekawe czy się zdecydują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipa_ml 11.07.2020 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2020 Witam. W końcu mam juz założona pompe . Nie mam na razie czasu się pobawić ale mam juz pytania. Pompa jest teraz włączona na cwu na całą dobę na 42c i mam pytanie czy cwu tez można kombinowac z ustawieniami ? Na teraz bieze mi 4-5kWh na dobę . Drugie pytanie to przy próbie zmiany ustawien przez telefon wyskakuje tska informacja https://ibb.co/0rpKGgT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 11.07.2020 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2020 Kombinować zawsze można , zmienić deltę nagrzewania zbiornika , temperaturę , oraz harmonogram - okienko kiedy ma tą wodę grzać . Więcej chyba nie da się kombinować A co do błędu , to idź do modułu i zrób co jest napisane ( przytrzymaj przycisk reset dłużej niż 10s). Może uaktualnienie się nie udało.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cooldude 15.07.2020 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2020 Ma ktoś może u siebie taki zestaw - Panasonic SDC 9kW KIT-WC09J3E5 ?Jestem ciekaw jak wygląda faktyczna głośność jednostki zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelszo 17.07.2020 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2020 Takie, może proste pytanie: co trzeba przestawić w 9KW T-Cap , żeby jeśli temperatura wody CWU ma np 41 stopni a chcę 52 stopnie ? (bez grzałki to jest max do uzyskania)No mogę trochę ciepłej wody zlać i odpali, ale nie o to chodzi.41 stopni przy CWU 200l to trochę mało na fajną kąpiel, albo goście będą a taniej grzać w dzień niż wieczorem (fotowoltaika) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts