BikeBarian 02.01.2021 00:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Dzieki za odpowiedz. Czyli ogolnie cyrkulacja bedzie dzialac. A jakie sa negatywne skutki wpuszczania powrotu cyrkulacji na dol zbiornika ? Woda sie bardziej wymiesza i bedzie zimniejsza na gorze ? Zazwyczaj jest tak że woda z cyrkulacji w zależności jaki kto ma sterownik może mieć temperaturę od np 25 do 50st. Jeśli teraz te 50 st (np sterownik cyrkulacji bazujący tylko na harmonogramie tygodniowym zał/wył pompy cyrkulacji bez kontroli temperatury) trafi na dół zbiornika to będzie to marnotrawstwo. Szybko zbiornik wychłodzimy. Do sterowania cyrkulacja polecam termostat z harmonogramem tygodniowym. Łatwo ustawić temp wody dla zał i wył pompy oraz można dodatkowo ustawić kiedy ta temperatura będzie niższa (np tryb nocny) a kiedy wyższa (np. okres wzmożonego poboru wody). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 02.01.2021 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Każda cyrkulacja ,jaka by nie była to straty i marnotrawstwo kosztem wygody. Chodzi o to ,żeby powracająca woda miała tą samą temperaturę jak warstwa wody do której powraca ( przy jej ciągłym włączeniu). Przy dorywczej pracy cyrkulacji woda najpierw wraca zimna ( ale nie aż taka jak w sieci) i narasta. Więc wprowadzanie jej na dole może wcale nie jest takie złe. Ja mam cyrkulację podłączoną pod alarm , i niektóre czujki ją aktywują na 3 min , po czym jest blokowana na 30 min. Zaleta to ,że jak nikogo w domu nie ma ( a to czasami trudno przewidzieć harmonogramem) to cyrkulacja nie chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 02.01.2021 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Witam ponowniepróbowałem z ustawieniami pompy z buforemcoś jest dziwneustawienia mam 41/-15 i 31/15delte miałem 7 zrobiłem na 8pompa ma ustawiony czas pracy 4;30h MIAŁA 7 hnie wiem co jest granestartuje z 20 i podbija do 49hz ,podbije temp do zadanej ale wyrównuje powrót i chodzi non stop a powinna się wyłączyćnie wiem jaka róznica ma być między wyjściem z pompy a wejściem do pompy czyli powrót z domujak jej włączę mięśniaka (muskuł )na 30 min podbije temp trochę na zasilaniu i się wyłączyobiegówka tylko chodzisam nie wiem jak to ugryzćgłowice przymknąłem na 22st ale obiegówka chodzi non stopprzepływy po stronie pompy są większe niż po stronie domu proszę o pomoc,bo mam jeszcze dziś wolne a jutro już jadę do pracy na 7 tyg i jak nic nie zrobię to będę musiał ją puścić w harmonogrampozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 02.01.2021 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 jeszcze jednoprzekłamują czujniki na pompie chyba bo w buforze mam czujniki i pokazują o 2,5 st większą tempmoże wydłużyć czas pracy do 8 h i deltę,bo powinna przecież się wyłączyć jak podbije temp do zadanej plus 2 st a powrót powinien być niższy a ona wyrównuje temp i sie nie wyłącza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.01.2021 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 A Jak obiegówka się wyłączy to skąd pompa ma wiedzieć kiedy woda w buforze ostygła na tyle aby się złączyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 02.01.2021 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Co do czujników , to rok temu były posty ( nie pamiętam użytkownika) , który pisał o przekłamywaniu czujników w monobloku ( ten jest narażony bardziej na niskie temperatury zewnętrzne , ale w splicie jest ten sam problem) . Generalnie chodziło o to ,że na samych czujnikach nie miał blaszek/sprężynek , które trzymają i dociskają czujnik do rury. Przy okazji można dać pastę termoprzewodzącą (jak do procesorów) , aby jeszcze lepiej czujnik przekazywał temperaturę , oraz dodatkowe doizolowanie rur wodnych w monobloku , szczególnie w miejscach czujników ( ogólnie pamiętać trzeba ,że w są 4 czujniki temperatury , trzy czujniki na rurach wodnych , i jeden na gazowych) . Jak już to zrobisz to można pokusić się o kalibrację.Masz do tego bufora opcjonalną płytę i włączoną opcję bufora w menu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 02.01.2021 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 A Jak obiegówka się wyłączy to skąd pompa ma wiedzieć kiedy woda w buforze ostygła na tyle aby się złączyć . Jak jest opcjonalna płyta , to jest i czujnik temperatury w buforze , więc to akurat powinna wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 02.01.2021 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 no nie mam płytymyślałem że to pójdzie tak jak terazdziwne że jak jej wymuszę podbicie temp to się wyłączy wtedy,ale stoi 25 min i załącza się znowu pomimo deltyjeśli deltę ma 7 to powinna mieszać wodę do np 28 jeśli ma zadaną 35 a ona pomiesza do 32 i znowu się załączamożna coś doraznie teraz zrobić bo i jest podłogówka i grzejniki też cżęść otwartana chłopski rozum powinna podbic temp i się wyłączyćwcześniej pompki po stronie domu były na maxa ale non stop mieszało wodę i jeszcze gorzej pracowałaczemu przy delcie 7 czy 8 nie miesza jej i nie schodzi do 28 st np tylko o 3 stwodę jak pcha to powrót jest cieplejszy ja zasilanie i wcześniej tak robiła że najpierw wyrównała temp i spadł powrót i sią włączała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 02.01.2021 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 pompa ma te czujniki na zasilaniu i powrocie więc jak mierzy temp to wie do jakiej zagrzać wg krzywej i tak samo powinna wiedzieć jak powrót jest cieplejszy to powinna tak długo mieszać aż będzie powrót zimniejszy oczywiście o wartość deltyobiegówki chodzą non stop więc glikol non stop ma obieg w układach i w pompie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 02.01.2021 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 może być problem jeśli powrót podłogówki jest wyżej jak z grzejników?mam tak podłączone:są 4 wyjscia na buforzena 1 od góry zasilanie grzejnikówpotem zasilanie podłogówki następnie powrót podłogówki i na samym dole powrót grzejników,na tej samej wysokości jak powrót do pompymoże tu jest problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 02.01.2021 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Więc po pierwsze jak masz sterowanie Temperaturą wody , to obiegówka w pompie wyłączy się tylko wtedy , kiedy wyłączysz Pompę ciepła (ręcznie bądź z harmonogramu).Delta to tylko sugestia dla pompy , stara się ją utrzymać , ale dochodzi do takiego momentu ( jak odbiór jest mniejszy niż generacja ciepła) , że powrót zaczyna doganiać zasilanie , i delta juz nie jest utrzymywana , tylko pompa patrzy na temperaturę zasilania ( żeby nie przekroczyła o 2 temperatury docelowej , a nie żeby utrzymywać deltę).Napisz jeszcze raz jakie masz wszystkie temperatury ( docelową , zasilanie i powrót) w momencie kiedy się wyłącza i załącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 02.01.2021 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Więc po pierwsze jak masz sterowanie Temperaturą wody , to obiegówka w pompie wyłączy się tylko wtedy , kiedy wyłączysz Pompę ciepła (ręcznie bądź z harmonogramu). Delta to tylko sugestia dla pompy , stara się ją utrzymać , ale dochodzi do takiego momentu ( jak odbiór jest mniejszy niż generacja ciepła) , że powrót zaczyna doganiać zasilanie , i delta juz nie jest utrzymywana , tylko pompa patrzy na temperaturę zasilania ( żeby nie przekroczyła o 2 temperatury docelowej , a nie żeby utrzymywać deltę). Napisz jeszcze raz jakie masz wszystkie temperatury ( docelową , zasilanie i powrót) w momencie kiedy się wyłącza i załącza. teraz wyłączyłem ją żeby doizolować czujniki (jak je skalibrować) temp teraz jest 27 zasil i 27 powrót włączyłem pompę i pcha wode przez bufor i układy i temp jest 33 powrót i 29 zasil ale sprężarka narazie stoi teraz 32 zasil i 34 powrót i załączyła się pompa,spręzarka nastawy na krzywej grzewczej 41/-15 i 31/15 wyłączy się sprężarka,ale obiegówka w pompie działa jak jej włącżę powera na 30 min wtedy podbije o 3-2 st zasil i jest ta różnica między pomiędzy zasil a powrotem się wyłącza sprężarka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 02.01.2021 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 teraz pracuje na 31hz i zasil 34 a powrót 31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 02.01.2021 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 teraz wyłączyłem ją żeby doizolować czujniki (jak je skalibrować) temp teraz jest 27 zasil i 27 powrót włączyłem pompę i pcha wode przez bufor i układy i temp jest 33 powrót i 29 zasil ale sprężarka narazie stoi teraz 32 zasil i 34 powrót i załączyła się pompa,spręzarka nastawy na krzywej grzewczej 41/-15 i 31/15 wyłączy się sprężarka,ale obiegówka w pompie działa jak jej włącżę powera na 30 min wtedy podbije o 3-2 st zasil i jest ta różnica między pomiędzy zasil a powrotem się wyłącza sprężarka Co do kalibracji to na wylaczonej pompie(żeby nie grzala) w menu wlacz samą obiegówkę(ta w pompie ciepła)niech mieli wode tylko pomiedzy jednostka a buforem zostaw tak na 10min czujnik zasil i powrotu ma pokazywac tak samo jak tak nie jest to korekta w menu serwisowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 02.01.2021 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 pompa nadal pracuje na 40 hzzasil 36 st powrót 33st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 02.01.2021 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 nie mam nic w menu servisowym odnośnie kalibracji czujnikówpompa znowu wyrównała temperaturę i musiałem ją wyłączyć,sprawdzę te czujniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.01.2021 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Każda cyrkulacja ,jaka by nie była to straty i marnotrawstwo kosztem wygody. Nieprawda. Cyrkulacja na żądanie to czysta oszczędność. Zamiast wylewać wodę o temperaturze co najmniej pokojowej (płacić za wodę i ścieki i ogrzanie od tych 8 do 21*+) masz powrót tej letniej wody do zasobnika. A żądanie można łatwo przesyłać - sposoby różne Wystarczy 30zł i asystent, którego już praktycznie każdy ma w kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lubuszmen 02.01.2021 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 @All W jakim celu jest service-cloud opcja: "Temp. zewn. wł. grzania:" przecież jak ustawisz wyłączenie np. 21 to wiadomo, że poniżej 21 PC powinna działać - jeśli jest włączona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 02.01.2021 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 nie mam nic w menu servisowym odnośnie kalibracji czujników pompa znowu wyrównała temperaturę i musiałem ją wyłączyć,sprawdzę te czujniki Bo patrzysz do menu instalatora a nie do ukrytego serisowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 02.01.2021 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 @All W jakim celu jest service-cloud opcja: "Temp. zewn. wł. grzania:" przecież jak ustawisz wyłączenie np. 21 to wiadomo, że poniżej 21 PC powinna działać - jeśli jest włączona. Z tego zalaczonego zdjecia jak i ustawienia minus 12 wynika ze jest to ustawienie temperatury przy jakiej ma Ci sie grzalka zalaczac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts