dzimberto 02.01.2021 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Bo patrzysz do menu instalatora a nie do ukrytego serisowego jak wejść w te ukryte ustawienia serwisowe ?? kiedyś coś było by nacisnąć 2 przyciski,tak?tylko które bo nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 02.01.2021 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 jak wejść w te ukryte ustawienia serwisowe ?? kiedyś coś było by nacisnąć 2 przyciski,tak?tylko które bo nie wiem Cofnij +enter + prawa strzalka na 5sek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 02.01.2021 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Cofnij +enter + prawa strzalka na 5sek zmierzyłem i zasilanie 32 powrót 34 wszedłem w te menu i jest wejscie i wyjscie jak dobrze myślę to wejsciem jest powrót z bufora a wyjscie to zasilanie bufora? czyli zmniejszyc o 2 wejście czy podnieśc wyjście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 02.01.2021 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Cofnij +enter + prawa strzalka na 5sek na czujnikach temp w buforze mam temp 34,5 st wszystkie 3(dla siebie założyłem by mieć podgląd) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 02.01.2021 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 zmierzyłem i zasilanie 32 powrót 34 wszedłem w te menu i jest wejscie i wyjscie jak dobrze myślę to wejsciem jest powrót z bufora a wyjscie to zasilanie bufora? czyli zmniejszyc o 2 wejście czy podnieśc wyjście? Podnies wyjscie o 2st .Oczywiscie jesli jestes pewny pomiarów czyli ze zrobiles to na nie grzejacej pompie ciepla,oczywiscie odczyty z oryginalnych czujników nie tych dokładanych . Jesli tak to widzisz w buforze Ci pokazuja 34,5 to praktycznie tyle samo co ten jeden w pompie a drugi wali w kulki bo tez powinien pokazywac 34. Po przestawieniu powtórz procedure i sprawdz czy jednakowo Ci pokazuje. Mozesz jeszcze nacisnac lew+gora+prawa strzalka przez 5sek wyskoczy tabelka strzalkami gora dol sie poruszasz zjedz na pozycje 8i9 i tam trzy temperatury maja byc takie same (oczywiscie podczas nie grzejacej pompy) pierwsza w pozycji 8 to jest temperatura jaka jest zadana np.przez krzywą a druga i w pozycji 9 obydwie to sa z czujników bo pompa ta ma trzy czujniki i podczas pracy samej obiegówki wszustkie trzy maja pokazywac to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 02.01.2021 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Podnies wyjscie o 2st .Oczywiscie jesli jestes pewny pomiarów czyli ze zrobiles to na nie grzejacej pompie ciepla,oczywiscie odczyty z oryginalnych czujników nie tych dokładanych . Jesli tak to widzisz w buforze Ci pokazuja 34,5 to praktycznie tyle samo co ten jeden w pompie a drugi wali w kulki bo tez powinien pokazywac 34. Po przestawieniu powtórz procedure i sprawdz czy jednakowo Ci pokazuje. Mozesz jeszcze nacisnac lew+gora+prawa strzalka przez 5sek wyskoczy tabelka strzalkami gora dol sie poruszasz zjedz na pozycje 8i9 i tam trzy temperatury maja byc takie same (oczywiscie podczas nie grzejacej pompy) pierwsza w pozycji 8 to jest temperatura jaka jest zadana np.przez krzywą a druga i w pozycji 9 obydwie to sa z czujników bo pompa ta ma trzy czujniki i podczas pracy samej obiegówki wszustkie trzy maja pokazywac to samo te temp w poz 8 i 9 to sprawdzić podczas pracy obiegówki? czyli włączyć obiegówkę i wejść w to drugie menu podczas pracy pompki obiegowej nie włączać pompy i sprawdzić temp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 02.01.2021 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 te temp w poz 8 i 9 to sprawdzić podczas pracy obiegówki? czyli włączyć obiegówkę i wejść w to drugie menu podczas pracy pompki obiegowej nie włączać pompy i sprawdzić temp Tak. Cala filozofia tego sprawdzania czujników polega wlasnie na nie grzaniu pompy ciepla a obiegówka ma chodzic i to z 5min zeby zapewnic przeplyw wody o tej samej temperaturze . Skoro woda ma ta sama temperature to wszystkie trzy czujniki (przed wymiennikiem,za wymiennikiem,za grzalkami)musi pokazywać tyle samo. Jak pompa bedzie grzala to wiadomo ze przed wymiennikiem bedzie pokazywal inaczej niz te za wymiennikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 02.01.2021 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Nieprawda. Cyrkulacja na żądanie to czysta oszczędność. Zamiast wylewać wodę o temperaturze co najmniej pokojowej (płacić za wodę i ścieki i ogrzanie od tych 8 do 21*+) masz powrót tej letniej wody do zasobnika. A żądanie można łatwo przesyłać - sposoby różne Wystarczy 30zł i asystent, którego już praktycznie każdy ma w kieszeni. Wylewanie wody i czekanie na ciepłą to też marnotrawstwo kosztem komfortu . Więc jeszcze raz się zastanów czy faktycznie cyrkulacja to nie marnotrawstwo kosztem komfortu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 02.01.2021 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 teraz zasil jest 30 a powrót 29zmniejszyłem o 1 zasilanie czyli wyjście i testuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 02.01.2021 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Tak. Cala filozofia tego sprawdzania czujników polega wlasnie na nie grzaniu pompy ciepla a obiegówka ma chodzic i to z 5min zeby zapewnic przeplyw wody o tej samej temperaturze . Skoro woda ma ta sama temperature to wszystkie trzy czujniki (przed wymiennikiem,za wymiennikiem,za grzalkami)musi pokazywać tyle samo. Jak pompa bedzie grzala to wiadomo ze przed wymiennikiem bedzie pokazywal inaczej niz te za wymiennikiem eraz zasil jest 30 a powrót 29 zmniejszyłem o 1 zasilanie czyli wyjście i testuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 02.01.2021 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 eraz zasil jest 30 a powrót 29 zmniejszyłem o 1 zasilanie czyli wyjście i testuję Tak kombinuj aby wszystkie trzy pokazywaly Ci tyle samo nie sugeruj sie tymi swoimi dolozonymi termometrami na buforze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 02.01.2021 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Podnies wyjscie o 2st .Oczywiscie jesli jestes pewny pomiarów czyli ze zrobiles to na nie grzejacej pompie ciepla,oczywiscie odczyty z oryginalnych czujników nie tych dokładanych . Jesli tak to widzisz w buforze Ci pokazuja 34,5 to praktycznie tyle samo co ten jeden w pompie a drugi wali w kulki bo tez powinien pokazywac 34. Po przestawieniu powtórz procedure i sprawdz czy jednakowo Ci pokazuje. Mozesz jeszcze nacisnac lew+gora+prawa strzalka przez 5sek wyskoczy tabelka strzalkami gora dol sie poruszasz zjedz na pozycje 8i9 i tam trzy temperatury maja byc takie same (oczywiscie podczas nie grzejacej pompy) pierwsza w pozycji 8 to jest temperatura jaka jest zadana np.przez krzywą a druga i w pozycji 9 obydwie to sa z czujników bo pompa ta ma trzy czujniki i podczas pracy samej obiegówki wszustkie trzy maja pokazywac to samo w poz 8 jest35/28 a w poz 9 33/28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 02.01.2021 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Podnies wyjscie o 2st .Oczywiscie jesli jestes pewny pomiarów czyli ze zrobiles to na nie grzejacej pompie ciepla,oczywiscie odczyty z oryginalnych czujników nie tych dokładanych . Jesli tak to widzisz w buforze Ci pokazuja 34,5 to praktycznie tyle samo co ten jeden w pompie a drugi wali w kulki bo tez powinien pokazywac 34. Po przestawieniu powtórz procedure i sprawdz czy jednakowo Ci pokazuje. Mozesz jeszcze nacisnac lew+gora+prawa strzalka przez 5sek wyskoczy tabelka strzalkami gora dol sie poruszasz zjedz na pozycje 8i9 i tam trzy temperatury maja byc takie same (oczywiscie podczas nie grzejacej pompy) pierwsza w pozycji 8 to jest temperatura jaka jest zadana np.przez krzywą a druga i w pozycji 9 obydwie to sa z czujników bo pompa ta ma trzy czujniki i podczas pracy samej obiegówki wszustkie trzy maja pokazywac to samo zdążyłem sprawdzić i teraz jest poz 8 35/29 poz9 29/29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 02.01.2021 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 w poz 8 jest35/28 a w poz 9 33/28 Musisz miec w poz 8 np.35(to jest zadana)/28 w poz 9 28/28 albo np.35/29 29/29 albo np.35/30 30/30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 02.01.2021 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Czujnik za wymiennikiem odczytuje temperaturę 33 stopnie , a wejscie i wyjscie ( jest równe po 28 - po kalibracji). To bardzo duza roznica.Możesz dodac po tyle samo do wejscia i wyjscia , aby sie jak najbardziej zrownac z tą pierwsza wartością z poz 9 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 02.01.2021 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 zdążyłem sprawdzić i teraz jest poz 8 35/29 poz9 29/29 A czemu piszesz ze zdązyłes?? Przeciez obiegówke sobie wlaczasz i chodzi ile chcesz a ty sobie dokonujesz na spokojnie kalibracji i sprawdzania tych poz.8i9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 02.01.2021 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Tak kombinuj aby wszystkie trzy pokazywaly Ci tyle samo nie sugeruj sie tymi swoimi dolozonymi termometrami na buforze. co ja biedny bym bez ciebie zrobił STUKROTNE DZIĘKI ZA POMOC ZAŁĄCZAM POMPĘ I CZEKAM,POOBSERWUJĘ O 1 DZIŚ W NOCY WYJEŻDZAM DO PRACY,JAK KORONAVIRUS TEST BĘDZIE NEGATYWNY:D MAM TAKĄ NADZIEJĘ POZDRAWIAM PS.JESLI BĘDZIE NADAL HEBLOWAĆ I NIE BĘDZIE CHCIAŁA SIĘ WYŁĄCZĆ TO TRUDNO,PUSZCZĘ W HARMONOGRAM A 18 LUTEGO JAK WRÓCĘ BĘDĘ MYŚLAŁ DALEJ O DODATKOWĄ PŁYTĘ I TERMISTORY BO MI kWh NIEPOTRZEBNIE NABIJE:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 02.01.2021 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 No ale chyba po to bufor dołożyłeś , żeby się nie chciała wyłączyć za szybko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.01.2021 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Wylewanie wody i czekanie na ciepłą to też marnotrawstwo kosztem komfortu . Więc jeszcze raz się zastanów czy faktycznie cyrkulacja to nie marnotrawstwo kosztem komfortu. Przeczytaj ze zrozumieniem co napisałem. Cyrkulacja na żądanie to sama oszczędność. I czasu (jak siedząc w salonie z zamiarem wyruszenia do łazienki powiesz "OK gugle, włącz cyrkulację") i wody, i ścieków, i energii jak letnia woda zamiast do kanalizacji wróci do zasobnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 02.01.2021 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 No ale chyba po to bufor dołożyłeś , żeby się nie chciała wyłączyć za szybko... założyłem bufor bo załączała się za często i defrosty dłużej trwały,a teraz 5-6 min i heja do przodu copy po skalibrowaniu czujników w pompie lepsze,powrót był cieplejszy o 2 stopnie od zasilaniu przy 10 min teście obiegówki 2 razy musiałem to robić( z pomocą codixa:):)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts