Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Pytanko do zaznajomionych z tematem.

Czy pompa ciepła panasonica po chwilowym braku zasilania powinna włączyć się automatycznie i powrócić do ustawień z przed utraty zasilania?

Pytam, gdyż wczoraj gdy byłem w robocie w domu przez jakiś czas nie było prądu. Wróciłem późno i nie myślałem o pompie.

Natomiast dziś rano jak wstałem to stwierdziłem, że temperatura w domu spadła poniżej zadanej na zewnętrznym sterowniku. Sterownik pokazywał, że pompa grzeje, a grzejniki zimne.

Zszedłem zajrzeć do pompy, a ona wyłączona. Woda z zbiorniku CWU wychłodzona, więc wczoraj wieczorem nie grzała już CWU.

Włączyłem ją i zaczęła grzać CO. Nie miałem czasu bardziej w niej grzebać, gdyż musiałem iść do roboty. W historii błędów pokazał się kod - H90, co jak teraz doczytałem oznacza błąd komunikacji pomiędzy jednostką zewnętrzną i wewnętrzną. Czy ten błąd jest spowodowany zanikiem prądu, czy coś jeszcze na niego wpłynęło?

Teraz po powrocie okazało się, że pompa grzeje, ale harmonogram tygodniowy jest wyłączony.

Stąd moje pytanie jak na wstępie, abym wiedział czego się spodziewać przy następnych przerwach w dostawach prądu.

Proponuje zrobić kontrolowane wyłączenie zasilania.

U mnie pompa powróci do stanu z przed wyłączenia zasilania.

Jedynie zacznie od grzania CWU jeżeli temperatura będzie niższa o przynajmniej 1 stopień od ustawionej.

Jak temperatura CWU jest równa, bądź większa od ustawionej to zacznie od CO. W momencie jak spadnie temperatura CWU o -1 to zacznie ją grzać.

W grę jeszcze wchodzą max czas działania CO i max czas działania CWU.

Edytowane przez bocian_koh

Obstawiam to "Błąd transmisji sygnału z jednostki wewnętrznej do zewnętrznej wskutek zakłóceń

kształtu sygnału falowego z zasilania". Wiesz może jakiego rodzaju to był zanik, może to było przepięcie albo zanikła jedna faza, może to coś od napięcia sieci zasilanych przez PV? Masz czujnik zaniku faz?

Nie mam czujnika zaniku faz.

Sądzisz że po jego zamontowaniu nie będzie już takich problemów?

Nie mam czujnika zaniku faz.

Sądzisz że po jego zamontowaniu nie będzie już takich problemów?

Korzystasz z AQUAREA Smart Cloud, albo Twój instalator? Mógłbyś sprawdzić, o której dokładnie pojawił się błąd. Czy przed brakiem, czy po włączeniu zasilania. Zawsze to jakaś wskazówka.

Pytanie.jpg

Mam pytanie o działanie pompy.

Max czas działania CO = 30min. Max czas działania CWU = 240min. Temperatura docelowa w zbiorniku = 47st. Temperatura ponownego wygrzewania zbiornika = 4st. Temperatura wyłączenia ogrzewania = 9st. Strefa & czujnik - Temperatura wody. Krzywa kompensacji 12-24, -11-31.

Za dnia, kiedy temperatura zewnętrzna wyniesie 12st PC wyłącza pompę obiegową CO (12:40) i zawór 3-drogowy przełącza na grzanie CWU. Mam błogą ciszę w domu do 17:15. Pracuje umysłowo i cisza to dla mnie "tlen". Wracając do tematu. Od tego momentu PC liczy max czas działania CWU. W międzyczasie spada temperatura CWU do 42st i PC zaczyna ją grzać. Wtedy spada temperatura na zewnątrz, bo zaszło słońce i PC przełącza się na 30min na CO nie kończąc grzania CWU. Sprężarka zalicza stop. Po tym czasie wraca aby dokończyć grzanie CWU. Następnie przełącza się do dalszej pracy nad CO. Już bez stopu sprężarki.

Czy jest możliwość dokonania takiej nastawy PC, aby w zaistniałej sytuacji gdy już zaczęła grzać CWU to niech to skończy a dopiero później przełączy się na CO?

[ATTACH=CONFIG]453661[/ATTACH]

Max czas działania CO = 30min. Max czas działania CWU = 240min. Temperatura docelowa w zbiorniku = 47st. Temperatura ponownego wygrzewania zbiornika = 4st. Temperatura wyłączenia ogrzewania = 9st. Strefa & czujnik - Temperatura wody. Krzywa kompensacji 12-24, -11-31.

Za dnia, kiedy temperatura zewnętrzna wyniesie 12st PC wyłącza pompę obiegową CO (12:40) i zawór 3-drogowy przełącza na grzanie CWU. Mam błogą ciszę w domu do 17:15. Pracuje umysłowo i cisza to dla mnie "tlen". Wracając do tematu. Od tego momentu PC liczy max czas działania CWU. W międzyczasie spada temperatura CWU do 42st i PC zaczyna ją grzać. Wtedy spada temperatura na zewnątrz, bo zaszło słońce i PC przełącza się na 30min na CO nie kończąc grzania CWU. Sprężarka zalicza stop. Po tym czasie wraca aby dokończyć grzanie CWU. Następnie przełącza się do dalszej pracy nad CO. Już bez stopu sprężarki.

Czy jest możliwość dokonania takiej nastawy PC, aby w zaistniałej sytuacji gdy już zaczęła grzać CWU to niech to skończy a dopiero później przełączy się na CO?

Ustaw -CO na 30min a CWU na (1h40min ) lub (1h30min) temp. w zbiorniku 47 Temperatura ponownego wygrzewania zbiornika 5*C lub nawet 7 . CWU puść w samopas i będzie git.

PS. a odnośnie zaworu 3 drożnego -to tak jak codix napisał powinien zawsze być na CO. No chyba że grzeje CWU to sprawa jasna- jest na CWU.

Opisz jak się sprawuje po tych ustawieniach jak ci podałem. POWODZENIA

Edytowane przez -voymar-

Ustaw -CO na 30min a CWU na (1h40min ) lub (1h30min) temp. w zbiorniku 47 Temperatura ponownego wygrzewania zbiornika 5*C lub nawet 7 . CWU puść w samopas i będzie git.

PS. a odnośnie zaworu 3 drożnego -to tak jak codix napisał powinien zawsze być na CO. No chyba że grzeje CWU to sprawa jasna- jest na CWU.

Opisz jak się sprawuje po tych ustawieniach jak ci podałem. POWODZENIA

Zawór CWU, po wyłączeniu pompy przez temperaturę zewnętrzną zostaje zawsze w pozycji na CWU, gdy mamy tryb pracy CO i CWU

[ATTACH=CONFIG]453661[/ATTACH]

Dziwna sprawa bo CWU ma priorytet nad CO i to właśnie przez 240 minut, i dopiero po tym czasie jak nie dogrzeje CWU to powinien się przełączyć na CO na minimum 30 mintu

Umnie zawsze podczas postoju pompy czy innych sytuacji zawor zawsze stoi w pozycji na c.o przelacza sie na cwu tylko podczas faktycznego grzania cwu

To jest sensowna odpowiedź. U nie dzieje się odwrotnie, tzn. podczas postoju pompy zawór stoi w pozycji CWU.

Domyślam się, że chodzi o poprawne podłączenie zaworu 3-drogowego.

20210304_091331.jpg

Instrukcja zaworu.jpg

20210304_090750.jpg

Wiesz może jak to ustawić? Albo ktokolwiek?

Instrukcja zaworu.jpg

Istnieje duże prawdopodobieństwo że instalator przez pomyłką połączył odwrotnie kabelki od zaworu na płycie. Ale to powinien on sam sprawdzić.

Mój instalator jest po prostu "słaby". Kiedyś jak mnie jeszcze wkurzy to wrzucę tu całą fotogalerię z montażu i wytknę wszystkie błędy jakie popełnił.

Wiesz jak to powinno być prawidłowo podłączone?

Mój instalator jest po prostu "słaby". Kiedyś jak mnie jeszcze wkurzy to wrzucę tu całą fotogalerię z montażu i wytknę wszystkie błędy jakie popełnił.

Wiesz jak to powinno być prawidłowo podłączone?

Niewiem jak w przypadku wyłaczenia od temperatury zewnętrznej ale npu mnie jest w trybie cwu+co woda w baniaku jest nagrzana i grzeje c.o to jeśli np.wyłączę pompę guzikiem,wyłączy sie od termostatu,wyłączy się od harmonogramu ,wyłączy się od przegrzania czyli przebicia zadanej temperatury to zawsze zawór pozostaje w pozycji c.o podejrzewam że w przypadku kiedy temp.zewn przebije ustawioną to będzie tak samo niby dlaczego ma się wtedy przełączyć na cwu jak w innych przypadkach tego nie robi . Dopiero jak z baniaka przyjdzie sygnał ze trzeba grzac bo temp spadła o delte to zawór się przełącza na cwu.

Być może od temp zewn jest inaczej (niesprawdzałem) ale wątpię .

czy masz dobrze podłączone to prosto sprawdzić ustaw na pompie ta temp zewn na 25st włacz pompę ustaw tryb tylko cwu i zawór powinien być na c.o dopiero jak spadnie temp.w baniaku ma się przełaczyc na cwu a po zakończeniu grzania baniaka ma się ponownie przełaczyć na c.o pomimo ze tryb jest tylko cwu

Kabelki możesz mieć dobrze podłaczone ale do zaworu rury odwrotnie na jedno wychodzi

No w sumie tak :)

Właśnie o to mi chodzi. Dlatego zapytałem: "To wystarczy, czy dodatkowo trzeba inaczej zamontować ten zawór na instalacji, albo ewentualnie odwrócić siłownik? "

Najłatwiej dla mnie obrócić siłownik. O ile dam rade go zdjąć. Jest ona tak zainstalowany, że gruba rura od czynnika koliduje.