codix 04.03.2021 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 (edytowane) N - niebieski, O - czarny, C - beżowy. Jeśli tak jest to być może pomylił przyłącza. A nie odwrotnie z płyty wychodzą 3 styki C,O,N gdzie N to neutral i tam powinien mieć podłączony niebieski z afriso,potem C na płycie jest cały czas pod napięciem i powinien mieć podłączony tam brazowy z afriso ,a O tam pojawia się napięcie tylko w momencie chęci grzania cwu po zagrzaniu napięcie z tego styku znika i zawór przechodzi w tryb zamknięty czyli przepływ na c.o tam powinien być podłączony czarny z afriso Przepływ podczas c.o na afriso powinien być od AB do B a podczas grzania cwu od AB do A Jeszcze możesz sprawdzić w menu przycisk cofnij+enter+ prawa środkowa strzałka na kilka sekund razem wciśnięte ,wyskoczy menu tam masz sprawdzenie siłownika/zawór 3d/ zbiornik lub c.o dajesz na zbiornik i zawór ma się przełączyć na połozenie zbiornik dajesz na c.o powinien pójsć na c.o jak zostawisz na cwu i wyjdziesz z menu to zawór sam ma wrócic na c.o Edytowane 4 Marca 2021 przez codix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 04.03.2021 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 Przepływ podczas c.o na afriso powinien być od AB do B a podczas grzania cwu od AB do A W sumie tak mam go zainstalowanego. Pamiętam jednak, że przy montażu mieli zagwozdkę z podłączeniem tego zaworu i odwracali przewody. Myślicie, że tam jest pies pogrzebany? Wieczorem zajrzę do środka i zrobię zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 04.03.2021 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 W sumie tak mam go zainstalowanego. [ATTACH=CONFIG]453693[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]453694[/ATTACH] Pamiętam jednak, że przy montażu mieli zagwozdkę z podłączeniem tego zaworu i odwracali przewody. Myślicie, że tam jest pies pogrzebany? Wieczorem zajrzę do środka i zrobię zdjęcie. Obstawiam że założyli odwrotnie zawór i puszczał wodę na c.o podczas grzania cwu więc podłączyli mu odwrotnie przewody i puszcza normalnie tylko że jego pozycja spoczynkowa jest pewnie na cwu a powinna być na c.o Pewnie i zawór i kabelki do odwrócenia chyba że jest jakis sposób w tym afriso na ustalenie jego początkowej pozycji bo on jest jakiś tam co się kreci w kóło ale to już ktoś kto zna konkretny zawór może pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 04.03.2021 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 od tego zaworu wyjscie A to na tą srebrną rurę idzie jak z niej masz zasilane cwu to zawór dobrze ale jak na c.o to zawór żle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 04.03.2021 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 Obstawiam że założyli odwrotnie zawór i puszczał wodę na c.o podczas grzania cwu więc podłączyli mu odwrotnie przewody i puszcza normalnie tylko że jego pozycja spoczynkowa jest pewnie na cwu a powinna być na c.o Pewnie i zawór i kabelki do odwrócenia chyba że jest jakis sposób w tym afriso na ustalenie jego początkowej pozycji bo on jest jakiś tam co się kreci w kóło ale to już ktoś kto zna konkretny zawór może pomoże. Postanowiłem zajrzeć do środka już teraz. Jak to zobaczyłem to mi się słabo zrobiło. Żadnego zabezpieczenia przewodów. Przewód ochronny przykręcony na pół gwizdka. Siwa faza luźno bez izolacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 04.03.2021 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 brazowy od zaworu 3d jest puszczony wogóle gdzieś indziej niz powinien byc wszystkie trzy powinny być w kupie tam do złacza opisanego 3way Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 04.03.2021 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 Przesyłam czytelniejsze zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TBomek 04.03.2021 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 (edytowane) brazowy od zaworu 3d jest puszczony wogóle gdzieś indziej niz powinien byc wszystkie trzy powinny być w kupie tam do złacza opisanego 3way Nie, ten zawór afriso jest jakiś dziwny, gdzieś czytałem/widziałem (nie mogę teraz znaleźć źródła) że on musi mieć napięcie z innego miejsca bo nie będzie działał poprawnie. Niech Kolega wymusi grzanie CWU i zobaczy w którą stronę się zawór otwiera i leci ciepła woda, to będzie miał pewność czy ma dobrze podłączony. Edytowane 4 Marca 2021 przez TBomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 04.03.2021 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 A nie odwrotnie z płyty wychodzą 3 styki C,O,N gdzie N to neutral i tam powinien mieć podłączony niebieski z afriso,potem C na płycie jest cały czas pod napięciem i powinien mieć podłączony tam brazowy z afriso ,a O tam pojawia się napięcie tylko w momencie chęci grzania cwu po zagrzaniu napięcie z tego styku znika i zawór przechodzi w tryb zamknięty czyli przepływ na c.o tam powinien być podłączony czarny z afriso Przepływ podczas c.o na afriso powinien być od AB do B a podczas grzania cwu od AB do A Jeszcze możesz sprawdzić w menu przycisk cofnij+enter+ prawa środkowa strzałka na kilka sekund razem wciśnięte ,wyskoczy menu tam masz sprawdzenie siłownika/zawór 3d/ zbiornik lub c.o dajesz na zbiornik i zawór ma się przełączyć na połozenie zbiornik dajesz na c.o powinien pójsć na c.o jak zostawisz na cwu i wyjdziesz z menu to zawór sam ma wrócic na c.o U mnie wygląda to tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 04.03.2021 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 Swoją drogą czy kondensatory nie zaczynają wyciekać? Z płyty dochodzą jakieś piski. Już kiedyś to słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 04.03.2021 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 no w sumie to stałe napiecie wzieli sobie z termostatu na brązowy więc jest teoretycznie dobrze podłaczony ,neutral też i czarny do open czyli dobrze . Fajny ten sterczący fazowy no i juz nie czepiajmy sie mostka na neutralnym z szarego przewodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 04.03.2021 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 Swoją drogą czy kondensatory nie zaczynają wyciekać? Z płyty dochodzą jakieś piski. Już kiedyś to słyszałem. Piski z płyty są ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 04.03.2021 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 U mnie wygląda to tak [ATTACH=CONFIG]453698[/ATTACH] Też masz afriso ?? bo tez odwrotnie podłączone kolory chyba że masz inny zawór .Jesli afriso to jakie jest jego położenie spoczynkowe na c.o czy cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 04.03.2021 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 no w sumie to stałe napiecie wzieli sobie z termostatu na brązowy więc jest teoretycznie dobrze podłaczony ,neutral też i czarny do open czyli dobrze . Fajny ten sterczący fazowy no i juz nie czepiajmy sie mostka na neutralnym z szarego przewodu Fachowcy od siedmiu boleści. Czy macie kogoś zaufanego z Panasonica, żeby przyjechał i zrobił u mnie z tym porządek, a za usługę obciążył mojego instalatora? Ciekawe czy przez te podłączenie kondensatory nie dostają po dupie. Sam nie zamierzam nic przełączać - pompa jest na gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 04.03.2021 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 Nie, ten zawór afriso jest jakiś dziwny, gdzieś czytałem/widziałem (nie mogę teraz znaleźć źródła) że on musi mieć napięcie z innego miejsca bo nie będzie działał poprawnie. Niech Kolega wymusi grzanie CWU i zobaczy w którą stronę się zawór otwiera i leci ciepła woda, to będzie miał pewność czy ma dobrze podłączony. Lecieć to leci mu dobrze bo grzeje cwu jak ma grzać cwu tylko nie wiadomo w jakiej pozycji zostaje po grzaniu cwu powinien się przełączyć zawsze na c.o nawet mimo że jest tryb tylko cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 04.03.2021 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 [ATTACH=CONFIG]453697[/ATTACH] Przesyłam czytelniejsze zdjęcie. Gdzie on Ci ten brązowy podłaczył? pod elkę terostatu? U mnie spoczynek to CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 04.03.2021 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 Gdzie on Ci ten brązowy podłaczył? pod elkę terostatu? U mnie spoczynek to CO Tak. Zastanawiam się teraz czy od tego nie zaczynają puchnąć kondensatory. U mnie spoczynek to CWU i w tym problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 04.03.2021 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 Na L termostatu powinno być stale napięcie. A na brązowym powinno być napięcie tylko gdy zacznie grzać CWU. W tej chwili prawdopodobnie na spoczynku lub przy CO masz napięcie zarówno na czarnym jak i na brązowym. Ale to trzeba sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 04.03.2021 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 Tak. Zastanawiam się teraz czy od tego nie zaczynają puchnąć kondensatory. U mnie spoczynek to CWU i w tym problem. To nie ma raczej związku. Kondensatory są na płycie głównej na niskim napięciu. Sterowanie zaworem jest pewnie przez przekaźnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 04.03.2021 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 Na L termostatu powinno być stale napięcie. A na brązowym powinno być napięcie tylko gdy zacznie grzać CWU. W tej chwili prawdopodobnie na spoczynku lub przy CO masz napięcie zarówno na czarnym jak i na brązowym. Ale to trzeba sprawdzić. I pewnie od tego ciekną kondensatory. Przed chwilą dogadałem się z kobietą z infolinii Panasonic. Dostałem kontakt do innego instalatora. Przyjedzie i zrobi porządek. Zajrzy tu na forum. Jak coś więcej będę wiedział to dam znać. Pozdrawiam i dziękuje wszystkim za pomoc. Miłego dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts