codix 04.03.2021 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 I pewnie od tego ciekną kondensatory. Przed chwilą dogadałem się z kobietą z infolinii Panasonic. Dostałem kontakt do innego instalatora. Przyjedzie i zrobi porządek. Zajrzy tu na forum. Jak coś więcej będę wiedział to dam znać. Pozdrawiam i dziękuje wszystkim za pomoc. Miłego dnia. Jak Ci te kondensatory puchną czy ciekną ? które ? jak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 04.03.2021 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 Jak Ci te kondensatory puchną czy ciekną ? które ? jak to wygląda Ciekną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 04.03.2021 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 Ciekną. [ATTACH=CONFIG]453702[/ATTACH] Daj jakieś zdjęcie z bliska bo nic tutaj niepokojącego nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 04.03.2021 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 Daj jakieś zdjęcie z bliska bo nic tutaj niepokojącego nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 04.03.2021 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 no to faktycznie wezwij jakiegoś kumatego bo ta rurka z czynnikiem to niezłe przewężenie ma zagnieciona nieżle,ten kondensator obok dużego jak i ten duży jest na wysokim napięciu,masz jednofazówkę to tylko przyjrzyj się połączeniom przewodów ,mogli przy podłączeniu pomylić przewody ale to by te dwa spuchły aż by górę wypchało ale widać że niby są ok ale dlaczego ciekną to niewiem .No ale lipa jakaś.Ale piszczenie płyty jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 04.03.2021 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 no to faktycznie wezwij jakiegoś kumatego bo ta rurka z czynnikiem to niezłe przewężenie ma zagnieciona nieżle,ten kondensator obok dużego jak i ten duży jest na wysokim napięciu,masz jednofazówkę to tylko przyjrzyj się połączeniom przewodów ,mogli przy podłączeniu pomylić przewody ale to by te dwa spuchły aż by górę wypchało ale widać że niby są ok ale dlaczego ciekną to niewiem .No ale lipa jakaś.Ale piszczenie płyty jest ok. Bardziej chodziło mi o to, którędy oni puścili przewód od jednostki zewnętrznej. Nie zgodnie z instrukcją i w dodatku przez otwór bez przepustu gumowego chroniącego przed przetarciem. Przeszkadza on także przy czyszczeniu filtra. Spójrz jeszcze jak przykręcili przewód ochronny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 04.03.2021 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 (edytowane) Sprawdż czy masz napięcie na postoju na czarnym i na lewym tam gdzie ja mam brązowy. Edytowane 4 Marca 2021 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 04.03.2021 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 Bardziej chodziło mi o to, którędy oni puścili przewód od jednostki zewnętrznej. Nie zgodnie z instrukcją i w dodatku przez otwór bez przepustu gumowego chroniącego przed przetarciem. Przeszkadza on także przy czyszczeniu filtra. To to kij zobacz na cieńka rurkę od czynnika jak otulina się zaczyna albo na zdjęciu tak to wygląda albo jest załamana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 04.03.2021 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 (edytowane) W sumie tak mam go zainstalowanego. [ATTACH=CONFIG]453693[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]453694[/ATTACH] Pamiętam jednak, że przy montażu mieli zagwozdkę z podłączeniem tego zaworu i odwracali przewody. Myślicie, że tam jest pies pogrzebany? Wieczorem zajrzę do środka i zrobię zdjęcie. Kolego i inni, gdy temperatura zewnętrzna wyłącza grzanie CO a mamy ustawiony tryb CO i CWU, to zawór przełącza się na CWU, przynajmniej dla serii H i J, w każdej jednostce tak robi nawet w All in ONE, i tak działa sterowanie tym zaworem jak jest poprawnie podłączony, wiec szukacie problemu tam gdzie go nie ma ale reszta instalacji to jest ładnie schrzaniona Edytowane 4 Marca 2021 przez 1igor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 04.03.2021 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 [ATTACH=CONFIG]453704[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]453705[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]453706[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]453707[/ATTACH] Te kondensatory nie są czasem przyklejone do płytki klejem na gorąco? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 04.03.2021 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 Kolego i inni, gdy temperatura zewnętrzna wyłącza grzanie CO a may ustawiony tryb CO i CWU, to zawór przełącza się na CWU, przynajmniej dla serii H i J, w każdej jednostce tak robi nawet w All in ONE, i tak działa sterowanie tym zaworem jak jest poprawnie podłączony, wiec szukacie problemu tam gdzie go nie ma ale reszta instalacji to jest ładnie schrzaniona Aż dzisiaj sprawdzę to bo byłby to jedyny chyba wyjątek gdzie zawór przestawia się na cwu bez potrzeby jej grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 04.03.2021 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 Te kondensatory nie są czasem przyklejone do płytki klejem na gorąco? To chyba będzie to bo sprawdziłem u siebie seria H i dokładnie na tych samych kondensatorach od tych samych stron jest to samo moze u mnie jakieś 20% mniej ale wyglada to na jakis klej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 04.03.2021 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 Aż dzisiaj sprawdzę to bo byłby to jedyny chyba wyjątek gdzie zawór przestawia się na cwu bez potrzeby jej grzania. Nie wiem czy Ci się to dzisiaj uda. Słońce zachodzi temperatura spada. Mam nadzieję, że dasz znać o wynikach próby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 04.03.2021 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 To chyba będzie to bo sprawdziłem u siebie seria H i dokładnie na tych samych kondensatorach od tych samych stron jest to samo moze u mnie jakieś 20% mniej ale wyglada to na jakis klej Z tym klejem to mnie uspokoiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 04.03.2021 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 Kolego i inni, gdy temperatura zewnętrzna wyłącza grzanie CO a mamy ustawiony tryb CO i CWU, to zawór przełącza się na CWU, przynajmniej dla serii H i J, w każdej jednostce tak robi nawet w All in ONE, i tak działa sterowanie tym zaworem jak jest poprawnie podłączony, wiec szukacie problemu tam gdzie go nie ma ale reszta instalacji to jest ładnie schrzaniona Być może u Ciebie. U mnie zawór na CWU (zasobnik) przełącza się wyłącznie w momencie jej grzania. W każdym innym momencie jest ustawiony na CO. Wszystko zależy jak podłączył hydraulikę.U niego w stanie spoczynku zasilani powinno być podane wyłącznie na jeden przewód.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 04.03.2021 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 Nie wiem czy Ci się to dzisiaj uda. Słońce zachodzi temperatura spada. Mam nadzieję, że dasz znać o wynikach próby. A to nie problem wychodzę na taras owijam czujnik ciepłą szmatką i robi się na zewnątrz plus 40 zaraz ide to dam znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 04.03.2021 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 (edytowane) Być może u Ciebie. U mnie zawór na CWU (zasobnik) przełącza się wyłącznie w momencie jej grzania. W każdym innym momencie jest ustawiony na CO. Wszystko zależy jak podłączył hydraulikę.U niego w stanie spoczynku zasilani powinno być podane wyłącznie na jeden przewód.. U mnie i nie tylko, we wszystkich pompach serii H i J które mam tak się dzieje, i nie jest to kwestia podłączenia, bo inaczej nie zagrzałbyś CWU. Jak popatrzysz w status pompy to gdy temperatura zewn wyłączyła grzanie to pozycja zawrou 3d jest opisana jako zbiornik, a nie pomieszczenie Edytowane 4 Marca 2021 przez 1igor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 04.03.2021 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 Potwierdzam.Tylko chyba w tym przypadku bo u mnie zawsze zawór jest na c.o ale w tym przypadku w ustawieniach co+cwu i przy ogrzaniu czujnika że pompa się wyłączyła od temp.zewnętrznej zawór faktycznie ustawił się w pozycji cwu ,po wyłaczeniu pompy guzikiem spowrotem przeleciał na c.o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 04.03.2021 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 Potwierdzam.Tylko chyba w tym przypadku bo u mnie zawsze zawór jest na c.o ale w tym przypadku w ustawieniach co+cwu i przy ogrzaniu czujnika że pompa się wyłączyła od temp.zewnętrznej zawór faktycznie ustawił się w pozycji cwu ,po wyłaczeniu pompy guzikiem spowrotem przeleciał na c.o już chyba ze 5 postów napisałem że tak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 04.03.2021 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 już chyba ze 5 postów napisałem że tak jest no to wyjdzie że zawór ok kondensatory ok lekka kosmetyka przewodów i serwis nie potrzebny,tylko trochę dziwne podłączenie afriso ale też chyba kiedyś cos czytałem o tych zaworach ,ktos pisał że są dziwne. No i kolega bocian nie pisze czy jest te załamanie na rurce czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts