Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

I pewnie od tego ciekną kondensatory.

Przed chwilą dogadałem się z kobietą z infolinii Panasonic. Dostałem kontakt do innego instalatora. Przyjedzie i zrobi porządek. Zajrzy tu na forum. Jak coś więcej będę wiedział to dam znać.

Pozdrawiam i dziękuje wszystkim za pomoc.

Miłego dnia.

Jak Ci te kondensatory puchną czy ciekną ? które ? jak to wygląda

no to faktycznie wezwij jakiegoś kumatego bo ta rurka z czynnikiem to niezłe przewężenie ma zagnieciona nieżle,ten kondensator obok dużego jak i ten duży jest na wysokim napięciu,masz jednofazówkę to tylko przyjrzyj się połączeniom przewodów ,mogli przy podłączeniu pomylić przewody ale to by te dwa spuchły aż by górę wypchało ale widać że niby są ok ale dlaczego ciekną to niewiem .No ale lipa jakaś.Ale piszczenie płyty jest ok.

no to faktycznie wezwij jakiegoś kumatego bo ta rurka z czynnikiem to niezłe przewężenie ma zagnieciona nieżle,ten kondensator obok dużego jak i ten duży jest na wysokim napięciu,masz jednofazówkę to tylko przyjrzyj się połączeniom przewodów ,mogli przy podłączeniu pomylić przewody ale to by te dwa spuchły aż by górę wypchało ale widać że niby są ok ale dlaczego ciekną to niewiem .No ale lipa jakaś.Ale piszczenie płyty jest ok.

Bardziej chodziło mi o to, którędy oni puścili przewód od jednostki zewnętrznej. Nie zgodnie z instrukcją i w dodatku przez otwór bez przepustu gumowego chroniącego przed przetarciem. Przeszkadza on także przy czyszczeniu filtra.

Spójrz jeszcze jak przykręcili przewód ochronny...

Bardziej chodziło mi o to, którędy oni puścili przewód od jednostki zewnętrznej. Nie zgodnie z instrukcją i w dodatku przez otwór bez przepustu gumowego chroniącego przed przetarciem. Przeszkadza on także przy czyszczeniu filtra.

To to kij zobacz na cieńka rurkę od czynnika jak otulina się zaczyna albo na zdjęciu tak to wygląda albo jest załamana

W sumie tak mam go zainstalowanego.

[ATTACH=CONFIG]453693[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]453694[/ATTACH]

Pamiętam jednak, że przy montażu mieli zagwozdkę z podłączeniem tego zaworu i odwracali przewody.

Myślicie, że tam jest pies pogrzebany?

Wieczorem zajrzę do środka i zrobię zdjęcie.

Kolego i inni, gdy temperatura zewnętrzna wyłącza grzanie CO a mamy ustawiony tryb CO i CWU, to zawór przełącza się na CWU, przynajmniej dla serii H i J, w każdej jednostce tak robi nawet w All in ONE, i tak działa sterowanie tym zaworem jak jest poprawnie podłączony, wiec szukacie problemu tam gdzie go nie ma

ale reszta instalacji to jest ładnie schrzaniona

Edytowane przez 1igor1

Kolego i inni, gdy temperatura zewnętrzna wyłącza grzanie CO a may ustawiony tryb CO i CWU, to zawór przełącza się na CWU, przynajmniej dla serii H i J, w każdej jednostce tak robi nawet w All in ONE, i tak działa sterowanie tym zaworem jak jest poprawnie podłączony, wiec szukacie problemu tam gdzie go nie ma

Aż dzisiaj sprawdzę to bo byłby to jedyny chyba wyjątek gdzie zawór przestawia się na cwu bez potrzeby jej grzania.

Kolego i inni, gdy temperatura zewnętrzna wyłącza grzanie CO a mamy ustawiony tryb CO i CWU, to zawór przełącza się na CWU, przynajmniej dla serii H i J, w każdej jednostce tak robi nawet w All in ONE, i tak działa sterowanie tym zaworem jak jest poprawnie podłączony, wiec szukacie problemu tam gdzie go nie ma

Być może u Ciebie. U mnie zawór na CWU (zasobnik) przełącza się wyłącznie w momencie jej grzania. W każdym innym momencie jest ustawiony na CO. Wszystko zależy jak podłączył hydraulikę.U niego w stanie spoczynku zasilani powinno być podane wyłącznie na jeden przewód..

Być może u Ciebie. U mnie zawór na CWU (zasobnik) przełącza się wyłącznie w momencie jej grzania. W każdym innym momencie jest ustawiony na CO. Wszystko zależy jak podłączył hydraulikę.U niego w stanie spoczynku zasilani powinno być podane wyłącznie na jeden przewód..

U mnie i nie tylko, we wszystkich pompach serii H i J które mam tak się dzieje, i nie jest to kwestia podłączenia, bo inaczej nie zagrzałbyś CWU.

Jak popatrzysz w status pompy to gdy temperatura zewn wyłączyła grzanie to pozycja zawrou 3d jest opisana jako zbiornik, a nie pomieszczenie

Edytowane przez 1igor1

Potwierdzam.Tylko chyba w tym przypadku bo u mnie zawsze zawór jest na c.o ale w tym przypadku w ustawieniach co+cwu i przy ogrzaniu czujnika że pompa się wyłączyła od temp.zewnętrznej zawór faktycznie ustawił się w pozycji cwu ,po wyłaczeniu pompy guzikiem spowrotem przeleciał na c.o

Potwierdzam.Tylko chyba w tym przypadku bo u mnie zawsze zawór jest na c.o ale w tym przypadku w ustawieniach co+cwu i przy ogrzaniu czujnika że pompa się wyłączyła od temp.zewnętrznej zawór faktycznie ustawił się w pozycji cwu ,po wyłaczeniu pompy guzikiem spowrotem przeleciał na c.o

już chyba ze 5 postów napisałem że tak jest :)

już chyba ze 5 postów napisałem że tak jest :)

no to wyjdzie że zawór ok :) kondensatory ok :) lekka kosmetyka przewodów i serwis nie potrzebny,tylko trochę dziwne podłączenie afriso ale też chyba kiedyś cos czytałem o tych zaworach ,ktos pisał że są dziwne.

No i kolega bocian nie pisze czy jest te załamanie na rurce czy nie