Arturo1972 13.04.2021 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Sensowne może wtedy , kiedy chcesz nagrzać jak najmocniej w określonym czasie , np grzanie w taryfie nocnej. Może i w 5cm anhydrycie w porównaniu z 30cm psełdobetonem spulchnionym powietrzem wiele się nie zakumuluje , ale jeśli wylewka starcza na tydzień , to taki anhydryt może na 12h wystarczy.... Jakaś aluzja? Betonu spulchnionego powietrzem mam "tylko" 10cm,pod nim jest 25cm zelbetonu B35 z 4t stali,wibrowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Program93 13.04.2021 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Pod pompy i automatykę to może nie aż tak duży ,może nawet i B6 starczy. Dla full wypasu możesz jeszcze dac stycznik i czujnik zaniku fazy Nie ,żebym to polecał , ale niektórzy twierdzą ,że inwerter pójdzie z dymem , jak braknie mu jednej fazy ( pewnie używają analogii wprost do silnika trójfazowego). Zostawić c16/3 czy zamienić na B16/3 ? https://zapodaj.net/1911b84c7e66a.jpg.html Ogólnie prócz tych 2 bezpieczników pod sprężarkę i grzałkę PC te dwa kolejne chyba już zbędne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 14.04.2021 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 U Ciebie przy anhydrycie jest to niewykonalne Nie ma to związku z opłacalnością a z fizyczną właściwością anhydrytu, po godzinie jazdy będziesz miał saunę w domu a do zadanej jeszcze będzie duuuuzo brakowało To w takim razie jak "wyregulować" ustawienia PC aby uzyskać kompromis między komfortem cieplnym w domu, ekonomicznym wykorzystaniem pompy i, co chyba najważniejsze, zapewnieniem jej dlugiej żywotności poprzez redukcję (wyeliminowanie) taktowania? Może są tu anhydrytowcy, którzy sobie już z tym poradzili. Podpowiedzi mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 14.04.2021 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 Ważne czynniki to ,czy jesteś ograniczony taryfami. Czy wychodzisz z domu ( żeby np było cieplej jak wracasz do domu , a nie wtedy kiedy Cie nie ma). Czy do sterowania użyjesz temperatury wody , czy tez jakiś termostat..Czy pompa jest dobrana na styk , czy ma zapas, i pewnie wiele innych czynnikow. Generalnie ustawienie grzania to jest bardzo indywidualna sprawa , i ciężko w krokach podać receptę.\ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 14.04.2021 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 Zostawić c16/3 czy zamienić na B16/3 ? https://zapodaj.net/1911b84c7e66a.jpg.html Ogólnie prócz tych 2 bezpieczników pod sprężarkę i grzałkę PC te dwa kolejne chyba już zbędne ? Lepszy B ,chyba ,że ciężko go zamienić to w ostatecznosci moze zostac . Zobacz też co jest przed tą skrzynką , jak B20 albo coś mniejszego , to wtedy ,żeby była selektywność to dobrze byłoby też B. Generalnie C jest do zabezpieczenia urzadzen z duzym prądem rozruchu ( jak silnik , większy transformator , zwłaszcza toroidalny), W pompie jest inwerter , więc wszystko startuje łagodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 15.04.2021 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 Z wykresu wygląda na to, że maszyna wie co robi, bo ciepło w domu. Niech zapierdziela w ten sposób do końca świata i jeden dzień dłużej [ATTACH=CONFIG]451289[/ATTACH] Jestem świeżym użytkownikiem dwustrefowej pompy ciepła Aquarea High Performance 9 kW Generacji J (WH-UD09JE5 + WH-ADC0309J3E5B) Jestem jakaś szansa aby podejrzeć wykresy jak w cytowanej wiadomości? To co można podejrzeć na stronie AQUAREA Smart Cloud to jakiś żart, w kotle na ekogroszek miałem dostęp do wykresu i każdej funkcji z poziomu aplikacji/strony weeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Program93 15.04.2021 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 Lepszy B ,chyba ,że ciężko go zamienić to w ostatecznosci moze zostac . Zobacz też co jest przed tą skrzynką , jak B20 albo coś mniejszego , to wtedy ,żeby była selektywność to dobrze byłoby też B. Generalnie C jest do zabezpieczenia urzadzen z duzym prądem rozruchu ( jak silnik , większy transformator , zwłaszcza toroidalny), W pompie jest inwerter , więc wszystko startuje łagodnie. Ok , dzięki za pomoc .U mnie główne bezpiecznieczniki to wszytko topik 25A. A mogę zapytać jak np. u ciebie wyglada taka rozdzielka po pompę ? C16 zamienię na B16 i zostawię dodatków B10 pod jakiś sterownik czy pompkę zewnętrzna . Dodatkowo nie jest przewidziana inna grzałka niż ta 3kw w PC ? Np. Grzałka do bufora czy zbiornika CWU ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 15.04.2021 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 w kotle na ekogroszek miałem dostęp do wykresu i każdej funkcji z poziomu aplikacji/strony weeb. No po prostu "wow" Ale nie przejmuj się, ja nawet w swoim Panasie nie mam kolorowego wyświetlacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 15.04.2021 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 No po prostu "wow" Ale nie przejmuj się, ja nawet w swoim Panasie nie mam kolorowego wyświetlacza Lubię wiedzieć jak coś działa, jak zachowują się poszczególne parametry przy danych nastawach. Rozumiem, że Ciebie to nie interesuje - spoko, tylko nie wiem po co pisać takie krzywe teksty. Dla mnie wyświetlacza mogłoby w ogóle nie być, byle byłaby odpowiednia aplikacja do sterowania/monitoringu, a to co daje Panasonic w swojej aplikacji to porażka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 15.04.2021 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 Ok , dzięki za pomoc .U mnie główne bezpiecznieczniki to wszytko topik 25A. A mogę zapytać jak np. u ciebie wyglada taka rozdzielka po pompę ? C16 zamienię na B16 i zostawię dodatków B10 pod jakiś sterownik czy pompkę zewnętrzna . Dodatkowo nie jest przewidziana inna grzałka niż ta 3kw w PC ? Np. Grzałka do bufora czy zbiornika CWU ? Ja nie mam "rozdzielki" pod pompę. Mam w rozdzielni zabezpieczenie B20 od niego kabel 6mm2 bezpośrednio do PC , a w pompie rozdziela się na te dwie różnicówki w pompie. Nie twierdzę ,że to idealne rozwiązanie ( bez rozdziału i dodatkowych zabezpieczeń przed pompą) , ale z punktu widzenia norm poprawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 15.04.2021 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 Jestem świeżym użytkownikiem dwustrefowej pompy ciepła Aquarea High Performance 9 kW Generacji J (WH-UD09JE5 + WH-ADC0309J3E5B) Jestem jakaś szansa aby podejrzeć wykresy jak w cytowanej wiadomości? To co można podejrzeć na stronie AQUAREA Smart Cloud to jakiś żart, w kotle na ekogroszek miałem dostęp do wykresu i każdej funkcji z poziomu aplikacji/strony weeb. To jest wykres z Service Cloud , załóż tam konto jako instalator , to coś takiego będziesz miał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 15.04.2021 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 To jest wykres z Service Cloud , załóż tam konto jako instalator , to coś takiego będziesz miał . Dzięki. Założyłem, ale nie mogę dać dostępu do pompy, bo mam już przypisanego do pompy serwisanta instalatora który montował mi pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 15.04.2021 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 Zawsze możesz mu podziękować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 15.04.2021 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 A niektórzy są normalni i nie beda widziec w tym problemu że go wywalisz a podasz siebie a wrazie czego ponownie do niego wrócisz .Nieraz mozna sie dogadac.Jak nie to zostaja Ci nie standardowe rozwiazania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 16.04.2021 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Jak nie to zostaja Ci nie standardowe rozwiazania a jakie są niestandardowe rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 16.04.2021 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 HeishaMon+ jakas automatyka typu HA itp.domoticz,grafana U mnie wygląda to mniejwięcej tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeremies 16.04.2021 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 (edytowane) Dziś mogę się wziąć za harmonogram i stąd moje pytanie. Na filmikach na Youtube godzina startu harmonogramu jest ustawiana na godz.0.00. Pada też stwierdzenie, że zawsze trzeba tak ustawić. Z kolei w moim przypadku potrzebuję aby pompa włączyła się mniej więcej jak poniżej: 4.00-włączenie CO+CWU 7.00-wyłączenie 15.00-włączenie CWU 17.00-wyłączenie 19.00-włączenie CO 22.00-wyłączenie Czy tak może być to ustawione? Jeszcze jedno pytanie w kwestii harmonogramu. Czy można np. ustawić tak: 4.00-włączenie CO+CWU 7.00-wyłączenie 17.00-włączenie CWU 18.00-włączenie CO (bez ustawania wyłączenia CWU - czyli o 18.00 pompa przełącza się tylko na CO wyłączając automatycznie CWU) 22.00-wyłączenie Chodzi mi o to czy trzeba wyłączyć grzanie CWU aby włączyło się tylko CO czy pompa sama (bez włączenia / wyłączenia) sama przełączy się na CO na jednym uruchomieniu? Pytam, bo spotkałem się ze stwierdzeniem, że najpierw należy wyłączyć jakąś czynność aby włączyć kolejną. Edytowane 16 Kwietnia 2021 przez Jeremies Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 16.04.2021 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 (edytowane) Mozna tak ustawic i przelaczy sie sama na c.o ale Jesli nagrzeje Ci cwu szybciej niz w godzine to pompa bedzie stała do momentu właczenia c.oJesli grzanie cwu bedzie trwalo dłużej to poprostu nie dogrzeje cwu i po godzinie przełaczy sie na c.o ale i tak przy przelaczaniu zatrzyma na chwile spreżarkę,bez stopu sprezarki jest w stanie sie tylko przelaczyc z c.o na cwu.Chyba ze o cos innego Ci chodzi to opisz dokladniej Jesli Ci chodzi o zaoszczedzenie wpisu w harmonogramie a poprostu zeby po 18 nie dogrzewala Ci juz wody nawet pomimo spadku temp.w baniaku to mozna tez wpisac17.00-c.o+cwu18.30- c.o wtedy napewno Ci dogrzeje wodę ,nie zdazy sie tak wychlodzic zeby ponownie wlaczyc cwu a jak zagrzeje szybciej to poprostu przejdzie na c.o ale i tak sie zatrzyma Edytowane 16 Kwietnia 2021 przez codix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeremies 16.04.2021 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Mozna tak ustawic i przelaczy sie sama na c.o ale Jesli nagrzeje Ci cwu szybciej niz w godzine to pompa bedzie stała do momentu właczenia c.o Jesli grzanie cwu bedzie trwalo dłużej to poprostu nie dogrzeje cwu i po godzinie przełaczy sie na c.o ale i tak przy przelaczaniu zatrzyma na chwile spreżarkę,bez stopu sprezarki jest w stanie sie tylko przelaczyc z c.o na cwu. Chyba ze o cos innego Ci chodzi to opisz dokladniej Chce zminimalizować te nieszczęsne WŁ/WYŁ. Czy tak powinna wyglądać przykładowo 17.00 - włączenie CO 18.00 - włączenie CWU (na 1 godzinę bo tyle mniej więcej nagrzewa się zbiornik) 19.00 - wyłączyć tylko CWU zostawiając CO (jeśli tak można) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 16.04.2021 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Nie , nie musisz wyłączać ( ani funkcji ani tym bardziej pompy) ,wystarczy zmienić np z CO+CWU na samo CWU żeby wyłączyć CO.Albo zmienić z CO+CWU na CO ,żeby zostało CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts