Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Sensowne może wtedy , kiedy chcesz nagrzać jak najmocniej w określonym czasie , np grzanie w taryfie nocnej.

Może i w 5cm anhydrycie w porównaniu z 30cm psełdobetonem spulchnionym powietrzem wiele się nie zakumuluje , ale jeśli wylewka starcza na tydzień , to taki anhydryt może na 12h wystarczy....

Jakaś aluzja? ;)

Betonu spulchnionego powietrzem mam "tylko" 10cm,pod nim jest 25cm zelbetonu B35 z 4t stali,wibrowany :D

Pod pompy i automatykę to może nie aż tak duży ,może nawet i B6 starczy. Dla full wypasu możesz jeszcze dac stycznik i czujnik zaniku fazy Nie ,żebym to polecał , ale niektórzy twierdzą ,że inwerter pójdzie z dymem , jak braknie mu jednej fazy ( pewnie używają analogii wprost do silnika trójfazowego).

Zostawić c16/3 czy zamienić na B16/3 ?

https://zapodaj.net/1911b84c7e66a.jpg.html

Ogólnie prócz tych 2 bezpieczników pod sprężarkę i grzałkę PC te dwa kolejne chyba już zbędne ?

U Ciebie przy anhydrycie jest to niewykonalne ;)

Nie ma to związku z opłacalnością a z fizyczną właściwością anhydrytu, po godzinie jazdy będziesz miał saunę w domu a do zadanej jeszcze będzie duuuuzo brakowało ;)

To w takim razie jak "wyregulować" ustawienia PC aby uzyskać kompromis między komfortem cieplnym w domu, ekonomicznym wykorzystaniem pompy i, co chyba najważniejsze, zapewnieniem jej dlugiej żywotności poprzez redukcję (wyeliminowanie) taktowania? Może są tu anhydrytowcy, którzy sobie już z tym poradzili. Podpowiedzi mile widziane.

Ważne czynniki to ,czy jesteś ograniczony taryfami. Czy wychodzisz z domu ( żeby np było cieplej jak wracasz do domu , a nie wtedy kiedy Cie nie ma). Czy do sterowania użyjesz temperatury wody , czy tez jakiś termostat..Czy pompa jest dobrana na styk , czy ma zapas, i pewnie wiele innych czynnikow. Generalnie ustawienie grzania to jest bardzo indywidualna sprawa , i ciężko w krokach podać receptę.\

Zostawić c16/3 czy zamienić na B16/3 ?

https://zapodaj.net/1911b84c7e66a.jpg.html

Ogólnie prócz tych 2 bezpieczników pod sprężarkę i grzałkę PC te dwa kolejne chyba już zbędne ?

Lepszy B ,chyba ,że ciężko go zamienić to w ostatecznosci moze zostac . Zobacz też co jest przed tą skrzynką , jak B20 albo coś mniejszego , to wtedy ,żeby była selektywność to dobrze byłoby też B. Generalnie C jest do zabezpieczenia urzadzen z duzym prądem rozruchu ( jak silnik , większy transformator , zwłaszcza toroidalny), W pompie jest inwerter , więc wszystko startuje łagodnie.

Z wykresu wygląda na to, że maszyna wie co robi, bo ciepło w domu.

Niech zapierdziela w ten sposób do końca świata i jeden dzień dłużej

[ATTACH=CONFIG]451289[/ATTACH]

Jestem świeżym użytkownikiem dwustrefowej pompy ciepła Aquarea High Performance 9 kW Generacji J (WH-UD09JE5 + WH-ADC0309J3E5B)

Jestem jakaś szansa aby podejrzeć wykresy jak w cytowanej wiadomości?

To co można podejrzeć na stronie AQUAREA Smart Cloud to jakiś żart, w kotle na ekogroszek miałem dostęp do wykresu i każdej funkcji z poziomu aplikacji/strony weeb.

Lepszy B ,chyba ,że ciężko go zamienić to w ostatecznosci moze zostac . Zobacz też co jest przed tą skrzynką , jak B20 albo coś mniejszego , to wtedy ,żeby była selektywność to dobrze byłoby też B. Generalnie C jest do zabezpieczenia urzadzen z duzym prądem rozruchu ( jak silnik , większy transformator , zwłaszcza toroidalny), W pompie jest inwerter , więc wszystko startuje łagodnie.

Ok , dzięki za pomoc .U mnie główne bezpiecznieczniki to wszytko topik 25A.

A mogę zapytać jak np. u ciebie wyglada taka rozdzielka po pompę ?

C16 zamienię na B16 i zostawię dodatków B10 pod jakiś sterownik czy pompkę zewnętrzna . Dodatkowo nie jest przewidziana inna grzałka niż ta 3kw w PC ? Np. Grzałka do bufora czy zbiornika CWU ?

No po prostu "wow" :D

Ale nie przejmuj się, ja nawet w swoim Panasie nie mam kolorowego wyświetlacza :D

Lubię wiedzieć jak coś działa, jak zachowują się poszczególne parametry przy danych nastawach.

Rozumiem, że Ciebie to nie interesuje - spoko, tylko nie wiem po co pisać takie krzywe teksty.

Dla mnie wyświetlacza mogłoby w ogóle nie być, byle byłaby odpowiednia aplikacja do sterowania/monitoringu, a to co daje Panasonic w swojej aplikacji to porażka.

Ok , dzięki za pomoc .U mnie główne bezpiecznieczniki to wszytko topik 25A.

A mogę zapytać jak np. u ciebie wyglada taka rozdzielka po pompę ?

C16 zamienię na B16 i zostawię dodatków B10 pod jakiś sterownik czy pompkę zewnętrzna . Dodatkowo nie jest przewidziana inna grzałka niż ta 3kw w PC ? Np. Grzałka do bufora czy zbiornika CWU ?

Ja nie mam "rozdzielki" pod pompę. Mam w rozdzielni zabezpieczenie B20 od niego kabel 6mm2 bezpośrednio do PC , a w pompie rozdziela się na te dwie różnicówki w pompie. Nie twierdzę ,że to idealne rozwiązanie ( bez rozdziału i dodatkowych zabezpieczeń przed pompą) , ale z punktu widzenia norm poprawne.

Jestem świeżym użytkownikiem dwustrefowej pompy ciepła Aquarea High Performance 9 kW Generacji J (WH-UD09JE5 + WH-ADC0309J3E5B)

Jestem jakaś szansa aby podejrzeć wykresy jak w cytowanej wiadomości?

To co można podejrzeć na stronie AQUAREA Smart Cloud to jakiś żart, w kotle na ekogroszek miałem dostęp do wykresu i każdej funkcji z poziomu aplikacji/strony weeb.

To jest wykres z Service Cloud , załóż tam konto jako instalator , to coś takiego będziesz miał .

Dziś mogę się wziąć za harmonogram i stąd moje pytanie. Na filmikach na Youtube godzina startu harmonogramu jest ustawiana na godz.0.00. Pada też stwierdzenie, że zawsze trzeba tak ustawić. Z kolei w moim przypadku potrzebuję aby pompa włączyła się mniej więcej jak poniżej:

4.00-włączenie CO+CWU

7.00-wyłączenie

15.00-włączenie CWU

17.00-wyłączenie

19.00-włączenie CO

22.00-wyłączenie

Czy tak może być to ustawione?

Jeszcze jedno pytanie w kwestii harmonogramu. Czy można np. ustawić tak:

4.00-włączenie CO+CWU

7.00-wyłączenie

17.00-włączenie CWU

18.00-włączenie CO (bez ustawania wyłączenia CWU - czyli o 18.00 pompa przełącza się tylko na CO wyłączając automatycznie CWU)

22.00-wyłączenie

Chodzi mi o to czy trzeba wyłączyć grzanie CWU aby włączyło się tylko CO czy pompa sama (bez włączenia / wyłączenia) sama przełączy się na CO na jednym uruchomieniu? Pytam, bo spotkałem się ze stwierdzeniem, że najpierw należy wyłączyć jakąś czynność aby włączyć kolejną.

Edytowane przez Jeremies

Mozna tak ustawic i przelaczy sie sama na c.o ale

Jesli nagrzeje Ci cwu szybciej niz w godzine to pompa bedzie stała do momentu właczenia c.o

Jesli grzanie cwu bedzie trwalo dłużej to poprostu nie dogrzeje cwu i po godzinie przełaczy sie na c.o ale i tak przy przelaczaniu zatrzyma na chwile spreżarkę,bez stopu sprezarki jest w stanie sie tylko przelaczyc z c.o na cwu.

Chyba ze o cos innego Ci chodzi to opisz dokladniej

Jesli Ci chodzi o zaoszczedzenie wpisu w harmonogramie a poprostu zeby po 18 nie dogrzewala Ci juz wody nawet pomimo spadku temp.w baniaku to mozna tez wpisac

17.00-c.o+cwu

18.30- c.o wtedy napewno Ci dogrzeje wodę ,nie zdazy sie tak wychlodzic zeby ponownie wlaczyc cwu a jak zagrzeje szybciej to poprostu przejdzie na c.o ale i tak sie zatrzyma

Edytowane przez codix

Mozna tak ustawic i przelaczy sie sama na c.o ale

Jesli nagrzeje Ci cwu szybciej niz w godzine to pompa bedzie stała do momentu właczenia c.o

Jesli grzanie cwu bedzie trwalo dłużej to poprostu nie dogrzeje cwu i po godzinie przełaczy sie na c.o ale i tak przy przelaczaniu zatrzyma na chwile spreżarkę,bez stopu sprezarki jest w stanie sie tylko przelaczyc z c.o na cwu.

Chyba ze o cos innego Ci chodzi to opisz dokladniej

Chce zminimalizować te nieszczęsne WŁ/WYŁ. Czy tak powinna wyglądać przykładowo

17.00 - włączenie CO

18.00 - włączenie CWU (na 1 godzinę bo tyle mniej więcej nagrzewa się zbiornik)

19.00 - wyłączyć tylko CWU zostawiając CO (jeśli tak można)