seba1b 24.04.2021 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 Witam, mam Panasonica 9kw 1faz. Na całym dole jest podłogówka, a na górze mam grzejniki. Dom jest nowy. Wczoraj założyłem grzejniki 3 płaszczyznowe niby maja współgrać z pompą ciepła. Dół grzeje ładnie podłogówką, a te grzejniki u góry nie są nawet letniawe. Na pompie ustawione jest 36st. Zastanawiam się czy nie podnieść do 40st i w rozdzielni nie przykręcić przepływów w podłogowce tak żeby zbić trochę temperaturę na dole kosztem podniesienia jej na górze.Wszystko jest na jednym obiegu. Instalator mówił że jeśli tak nie będzie grać to górę zrobi mi na osobnym obiegu. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 24.04.2021 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 Na całym dole jest podłogówka, a na górze mam grzejniki. Wczoraj założyłem grzejniki 3 płaszczyznowe niby maja współgrać z pompą ciepła. Dół grzeje ładnie podłogówką, a te grzejniki u góry nie są nawet letniawe. Na pompie ustawione jest 36st. Tu masz przykładowy schemat; Grzejniki musza mieć moc grzewczą > od mocy pomieszczenia dla 35C/45 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba1b 24.04.2021 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 Tu masz przykładowy schemat; [ATTACH=CONFIG]455052[/ATTACH] Grzejniki musza mieć moc grzewczą > od mocy pomieszczenia dla 35C/45 C Grzejniki miałem liczone do danego pomieszczenia. Nic na pałe nie było kupowane. Na tych grzejnikach było napisane że do zasilenia wystarczy 30st. Instalacje mam na 100% poprawnie wykonaną. Jest wszystko odpowietrzone. Czyli bez ustawienia 40-45st na pompie i jednoczesnym przykreceniu przepływów w podłogowce się nie obędzie. Myślałem że uda się to wszystko zasilić mniejsza temperaturą tak żeby nie generować niepotrzebnych kosztów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 24.04.2021 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 Grzejniki miałem liczone do danego pomieszczenia. Nic na pałe nie było kupowane. Na tych grzejnikach było napisane że do zasilenia wystarczy 30st. Instalacje mam na 100% poprawnie wykonaną. Jest wszystko odpowietrzone. Czyli bez ustawienia 40-45st na pompie i jednoczesnym przykreceniu przepływów w podłogowce się nie obędzie. Myślałem że uda się to wszystko zasilić mniejsza temperaturą tak żeby nie generować niepotrzebnych kosztów Jak widac chyba jednak na pałę i chyba jednak niepoprawnie u mnie idzie 28-32st i na grzejniki i na podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 24.04.2021 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 Grzejniki miałem liczone do danego pomieszczenia. Instalacje mam na 100% poprawnie wykonaną. Myślałem że uda się to wszystko zasilić mniejsza temperaturą tak żeby nie generować niepotrzebnych kosztów Prawdopodobnie za mała moc grzewcza grzejników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 24.04.2021 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 To ,że ustawione jest 36 ,to wcae nie znaczy ,żę tyle od razu płynie. Jaka jest temp zasilania ?No i czy obieg gzejnikow jest rozkrecony , czy może gdzies zkryzowany ? Może tam w ogole woda nie przeplywa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba1b 24.04.2021 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 Woda przepływa normalnie. Grzejniki liczył mi sąsiad który pracuje w Umimax (w świętokrzyskim jedna z większych firm. Jest tu kierownikiem) u siebie w domu całą instalacje wykonywał sam do tego zna się też na kontazu klimatyzacji więc o kwestie czysto techniczne jestem spokojny i wiem że dobrze policzył bo jakoś u siebie w domu nie ma problemu z grzaniem a ma to samo. Grzejniki instalator PC mówił żebym kupował 2 płaszczyznowe. On (sąsiad) przyszedł zmierzył wszystko i mi mówi że do pc trzeba brać 3 płaszczyznowe i do każdego pomieszczenia z osobna wymiar grzejnika mi podał.Takie jak podał zamówił. Wychodzi że przy nowym budownictwie zakładając 90w/m2 to te grzejniki powinny być idealne. Na pewno odpowietrzyłem cały układ. Powiedzcie mi czy zużycie Energi będzie najkorzystniejsze w wariancie:1. Ustawiam 45st na pc i jednym obiegiem grzeje podłogówke i grzejniki (podłogówke przykrecam tak żeby było na dole 21st)2.montuje dodatkowy obieg z osobną pompką do grzejników. 3. Teoretycznie powinno wystarczyć zasilanie 30st żeby ogrzać dom. Co może być nie tak ze pompa pokazuje na zasilaniu 31 a na powrocie 26st a i tak nie grzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba1b 24.04.2021 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 Jak widac chyba jednak na pałę i chyba jednak niepoprawnie u mnie idzie 28-32st i na grzejniki i na podłogę. Jak dotkniesz grzejnika przy tej temp czujesz że jest ciepły? Jaki masz grzejnik w stosunku do pomieszczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 25.04.2021 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 (edytowane) Grzejnik jest leciutko cieplejszy niz otoczenie powiedzmy ze nie jest zimny ale zagrzac to sie od niego nie zagrzejesz Wielkosc ? To chyba Ci nic nie da bo kazdy ma inne obciażenie domu ja (mam ok.2,5kw) grzejnik c33 600x2000 na 13m2. Taki grzejnik przy zasilaniu 30st to ma tylko z 230 wat mocy to musialbys miec powiedzmy z 20w/m2. Do tego takie grzejniki musza byc podpiete krzyżowo Edytowane 25 Kwietnia 2021 przez codix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 26.04.2021 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 Czy jest możłiwe ustawienie w pompie ciepła "hierarchi" grzania domu tzn. w pierwszej kolejności piętro a dopiero po nagrzaniu się piętra uruchomienie ogrzewania parteru? Obecnie mam wrażenie, że ogrzewanie jest nastawione na nagrzanie parteru a piętro idzie bardzo powoli i zaczyna działać normalnie dopiero po osiągnięciu temperatury zadanej na termostatcie pokojowym dla parteru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 26.04.2021 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 Czy jest możłiwe ustawienie w pompie ciepła "hierarchi" grzania domu tzn. w pierwszej kolejności piętro a dopiero po nagrzaniu się piętra uruchomienie ogrzewania parteru? Obecnie mam wrażenie, że ogrzewanie jest nastawione na nagrzanie parteru a piętro idzie bardzo powoli i zaczyna działać normalnie dopiero po osiągnięciu temperatury zadanej na termostatcie pokojowym dla parteru. Źle wyregulowana podłogówka lub podłogówka nie robiona wg potrzeb ciepła każdego pomieszczenia lub spieprzona instalacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chudy64 26.04.2021 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 Witam,Mam pytanie mianowicie zakupiłem pompę ciepła Panasonic High-Performance 9 kW KIT-WC09J3E5-SM . Pierwsze co napisze że jestem laikiem w tym temacie, teraz do rzeczy mam dom nieocieplony z zewnątrz(będę to wkrótce robil) powierzchnia użytkowa domu 120m2 po podłogach wszystkiego jest ok 200m2 wszędzie ogrzewanie podłogowe. Użytkuje ja niedługo temperatura nastawiona na 28 stopni na pompie w domu jest ok 19-20 stopni dom Jeszce nie jest zamieszkany codzienne zużycie prądu to 36 -50 kw ostatni tydzień ( nie jest grzana woda w bojlerze) wydaje mu się iż takie zużycie jest za wysokie instalator zaś mówi iż to standart i wszytko jest ok . Może ktoś się odnieść do tego czy mam się czym martwić? Z góry dzięki za każdą pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.04.2021 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 Witam, Mam pytanie mianowicie zakupiłem pompę ciepła Panasonic High-Performance 9 kW KIT-WC09J3E5-SM . Pierwsze co napisze że jestem laikiem w tym temacie, teraz do rzeczy mam dom nieocieplony z zewnątrz(będę to wkrótce robil) powierzchnia użytkowa domu 120m2 po podłogach wszystkiego jest ok 200m2 wszędzie ogrzewanie podłogowe. Użytkuje ja niedługo temperatura nastawiona na 28 stopni na pompie w domu jest ok 19-20 stopni dom Jeszce nie jest zamieszkany codzienne zużycie prądu to 36 -50 kw ostatni tydzień ( nie jest grzana woda w bojlerze) wydaje mu się iż takie zużycie jest za wysokie instalator zaś mówi iż to standart i wszytko jest ok . Może ktoś się odnieść do tego czy mam się czym martwić? Z góry dzięki za każdą pomoc. Ocieplisz dom to zużycie spadnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 26.04.2021 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 Użytkuje ja niedługo temperatura nastawiona na 28 stopni na pompie w domu jest ok 19-20 stopni dom Jeszce nie jest zamieszkany codzienne zużycie prądu to 36 -50 kw ostatni tydzień ( nie jest grzana woda w bojlerze) wydaje mu się iż takie zużycie jest za wysokie instalator zaś mówi iż to standart i wszytko jest ok . Może ktoś się odnieść do tego czy mam się czym martwić? Z góry dzięki za każdą pomoc. To to zużywasz w dużej części ucieka przez ściany i grzejesz powietrze na zewnątrz a jak tak robisz to zużycie i tak jest spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 27.04.2021 04:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2021 Jeszce nie jest zamieszkany, codzienne zużycie prądu to 36 -50 kw ostatni tydzień ( nie jest grzana woda w bojlerze) wydaje mu się iż takie zużycie jest za wysokie instalator zaś mówi iż to standart i wszytko jest ok . 30 do 50 kWh - to ok; 3 do 5 m3 gazu, Wykonaj OZC budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 27.04.2021 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2021 (edytowane) Siema, pierwszy pełny tydzień pracy pompy ciepła za mną. Pompa All-In-One Panasonic High Performance 9 kW Generacji J, 2-strefowa (WH-UD09JE5 / WH-ADC0309J3E5B) 10-letni dom 160m2 p.u. z użytkowym poddaszem po podłogach ok. 200m2. - dom z wentylacją grawitacyjną całkiem dobrze ocieplony. Instalacja mieszana (grzejniki + podłogówka). Aktualnie ustawiłem stałą temp. 40st na grzejniki (z termostatami) i krzywą na podłogówce 30C (przy temp zew. -15C) i 25C (przy temp. zew. +15C). W domu ok. 23st. Poniżej zużycie wg wskazań z PC (ponoć zaniża i trzeba doliczyć 10-20% do tego - póki co jeszcze nie zamontowałem podlicznika) Ogólnie dużo energii zużywa dogrzanie CWU z cyrkulacją - daleko z kotłowni do łazienek i kuchni, jednak ogólnie chyba nie jest najgorzej, jak oceniacie zużycie? Edytowane 27 Kwietnia 2021 przez _Grisza_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 27.04.2021 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2021 (edytowane) Pompa pracuje już 13 dzień i wy tym czasie sprężarka przepracowała 183h czyli średnio 14h dziennie. Zastanawia mnie parametr lista zadań 399. To ilość załączeń ? czy suma załączeń + wyłączeń? Edytowane 27 Kwietnia 2021 przez _Grisza_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 28.04.2021 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2021 (edytowane) Pompa pracuje już 13 dzień i wy tym czasie sprężarka przepracowała 183h czyli średnio 14h dziennie. Zastanawia mnie parametr lista zadań 399. To ilość załączeń ? czy suma załączeń + wyłączeń? Możesz mieć albo ilość załączeń albo sumę załączeń + wyłączeń , i na razie nikt nie wie od czego to zależy. Musisz sprawdzić jak jest u Ciebie. Edytowane 28 Kwietnia 2021 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 28.04.2021 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2021 Możesz mieć albo ilość załączeń albo sumę załączeń + wyłączeń , i na razie nikt nie wie od czego to zależy. Musisz sprawdzić jak jest u Ciebie. Prześledziłem pracę sprężarki na wykresie. Okazuje się, że to prawdopodobnie obieg grzejnikowy jest odpowiedzialny za częste załączanie/wyłączanie pompy. PC podgrzewa go do zadanych 40C, i po spadku o ok. 3C ponownie dogrzewa. Da radę jakoś zwiększyć histerezę? W sumie mam 5 grzejników panelowych Purmo z termostatami + dwa drabinkowe w łazienkach otwarte na full. Instalator wpiął 50L bufor w obieg grzejnikowy, aby spać spokojnie w przypadku deforst-ów. Poza wstawieniem ogromnego bufora, macie jakiś pomy aby ograniczyć ilość zał/wył. sprężarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 28.04.2021 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2021 W nocy udało się trochę dłużej popracować sprężarce na minimalnej mocy przy częstotliwości 19Hz, ale to chyba tylko w momencie jak musiała podbić temp. o 1C aby utrzymać krzywą na podłogówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts