_Grisza_ 30.04.2021 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2021 Nasuwa mi się pytanie, które w sumie od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie, czy w ustawieniach PC można sprawdzić ilość defrostów wykonanych w ciągu ostatniej doby/tygodnia? Tak jak np. w przypadku zużycia prądu? Nie mam aplikacji internetowej. Panasonic traktuje użytkowników PC jak nierozumne małpy, nie dając nawet podglądu do parametrów pracy pompy. Z poziomu aquarea service panasonic, do którego dostęp ma Instalator można to odczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeremies 30.04.2021 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2021 Panasonic traktuje użytkowników PC jak nierozumne małpy, nie dając nawet podglądu do parametrów pracy pompy. Z poziomu aquarea service panasonic, do którego dostęp ma Instalator można to odczytać. Czyli nie mam szans sprawdzić co tak naprawdę pompa robi? No i kiedy i jak nabija mi uruchomienia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 30.04.2021 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2021 Czyli nie mam szans sprawdzić co tak naprawdę pompa robi? No i kiedy i jak nabija mi uruchomienia . To pytanie zadaj do Panasonica, dla mnie to jest jakieś nieporozumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 30.04.2021 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2021 (edytowane) Panasonic traktuje użytkowników PC jak nierozumne małpy, nie dając nawet podglądu do parametrów pracy pompy. Z poziomu aquarea service panasonic, do którego dostęp ma Instalator można to odczytać. A w jakim celu ma to być ? Pompa jest optymalnie ustawiona na grzanie, ma grzać i z tej roli się wywiązuje bardzo dobrze. Ja mam od 8 lat ustawioną jedną KG i nie widzę potrzeby nic tam zmieniać ani korygować w setupie. Pompa jest podłączona bezpośrednio pod rozdzielacz, jest to proste jak budowa cepa. To Ty jako użytkownik masz za zadanie przygotować poprawną instalację pod pompę a nie odwrotnie. To nie kocioł na węgiel ....pora zmienić przyzwyczajenia pod cywilizowane źródło ciepła Edytowane 30 Kwietnia 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 30.04.2021 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2021 A w jakim celu ma to być ? Niektórzy mają głód obserwacji i wiedzy o działaniu otaczającego ich świata. Wiem, ze obecna narracja pcha ludzi na kanapę by tępo wpatrywali się w telewizor, jednak nie wszyscy temu się poddają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 30.04.2021 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2021 Przy jakiej ilości zał/wył na godzinę można mówić o "taktowaniu" pompy ? Wg panasa do 6 dopuszczalne A wg mnie i innych na tym forum im mniej tym lepiej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 30.04.2021 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2021 Mam coś takiego seryjnie produkowane. https://www.panasonicproclub.com/uploads/PL/catalogues/2020/A2W/ulotki/EU%208P%20AQUAREA%20AIO%20J%20R32%20LR_ATT_PL_sd.pdf tam zdaje się nie ma zaworu mieszającego na odwód grzejnikowy. Ciekawe A wiesz jak jest rezwiązana kwestia sprzęgła (bo bufor tam raczej by się nie zmieścił) ? Na pewno są trzy obiegówki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 01.05.2021 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2021 Ciekawe A wiesz jak jest rezwiązana kwestia sprzęgła (bo bufor tam raczej by się nie zmieścił) ? Na pewno są trzy obiegówki ? W środku są dwie pompy obiegowe, po jednej na strefę. Dodatkowo mam jeszcze pompę cyrkulacyjną, sterowaną niezależnie, bo Panasonic nie wie że coś takiego jak cyrkulacja CWU istnieje w przyrodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 01.05.2021 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2021 A przy grzaniu zbiornika od której strefy działa ? Obstawiałbym na 3 obiegówki ( tak jak to sandardowo schemat panasonika na dwie strefy pokazuje) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 02.05.2021 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2021 A przy grzaniu zbiornika od której strefy działa ? Obstawiałbym na 3 obiegówki ( tak jak to sandardowo schemat panasonika na dwie strefy pokazuje) . To ta trzecia musiałaby być gdzieś głęboko schowana. Przy grzaniu CWU przełącza się zawór 3drogowy i pompa "główna" dla strefy 1 (grzejniki) pracuje. Daj linka do schematu o którym piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 02.05.2021 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2021 Choćby z tej serwisówki All-In-One dla serii J : https://www.panasonicproclub.com/uploads/ES/catalogues/manual-instalacion/Service%20Manual%20Serie%20J%20All%20in%20One.pdf Strona 84 , przypadek Floor heating + Radiator . Oprócz Pump 1 i Pump 2 w Jednostce wewnętrznej ( razm ze zbiornikiem ) jest jeszcze jedna obiegówka... Ale tu cholera wie co Panasonic wykombinował. Zobacz na wykresach service cloud , czy podczas grzania zbiornika pracuje pompa strefy 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 02.05.2021 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2021 Zobacz na wykresach service cloud , czy podczas grzania zbiornika pracuje pompa strefy 1. Pracuje z mniejszą prędkością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 02.05.2021 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2021 Ustawiłem na dzień dzisiejszy harmonogram włączenia CO i CWU. Wyglądało to tak: 5.15-7.30 CO i przejście do 8.15 na CWU. Potem PC sie wylaczyla. Tu bylo jedno włączenie sprężarki. Temperatura wynikajaca z regulatorów pokojowych nie zostala osiagnieta ani dla parteru ani dla pietra. Temperatura zewnętrzna ok. 3*. Następnie w godzinach 15.45-18.30 uruchomienie CO, temperatura dla obu poziomów także nie została osiągnięta ale były łącznie cztery uruchomienia sprężarki. Temperatura zewnętrzna ok. 4* - 5*. Czy to możliwe aby pomimo ciągłej pracy pompy zaliczyła trzy starty (defrosty?) sprężarki? Krzywa 40/-10, 33/15. Delta 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 03.05.2021 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2021 Ustawiłem na dzień dzisiejszy harmonogram włączenia CO i CWU. Wyglądało to tak: 5.15-7.30 CO i przejście do 8.15 na CWU. Potem PC sie wylaczyla. Tu bylo jedno włączenie sprężarki. Temperatura wynikajaca z regulatorów pokojowych nie zostala osiagnieta ani dla parteru ani dla pietra. Temperatura zewnętrzna ok. 3*. Następnie w godzinach 15.45-18.30 uruchomienie CO, temperatura dla obu poziomów także nie została osiągnięta ale były łącznie cztery uruchomienia sprężarki. Temperatura zewnętrzna ok. 4* - 5*. Czy to możliwe aby pomimo ciągłej pracy pompy zaliczyła trzy starty (defrosty?) sprężarki? Krzywa 40/-10, 33/15. Delta 5. Jak zaliczyła jeden start wczesniej to znaczy że zlicza Ci dobrze czyli 1wlaczenie na 1 wlaczenie i nie zlicza stopów. Jak Ci potem zliczylo 4starty to tyle musialo byc ,wiec nie mogla pracować ciagle. A czy to byly defrosty to juz musisz zaobserwowac niby przy 4-5st sa jeszcze mozliwe jak duza wilgotnosc a pompa ostro chodzi mize jeszcze troche termometr oszukuje i realnie bylo 3-4st. Nie napisales w stopce jaka masz pompe ale np.moja 7ke jednowentylatorowa podczas jednego defrostu startuje dwa razy. Ale raczej bym stawial ze i tak chociaz raz bylo przegrzanie bo jeden start jak zaczynales grzac potem jakby zaliczyla defrost to np.dwa starty i zostaje jeden to slbo przegrzanie albo akurat harmonogram przerwal w polowie defrostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 03.05.2021 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2021 (edytowane) Pracuje z mniejszą prędkością. Tylko w tych układach pompy stref są on/off , plyta rozszerzen nie pozwala okreslić ich predkosci i przepływu. W serwice cloud jest tak Status pompy strefy 1 i status pompy strefy 2 , i je porównaj do pędkości pompy podczas grzania zbiornika. Całkiem prawdopodobne , że wtedy status pomp 1 i 2 będą wył , a mimo to prędkość pompy bedzie minimalna , co bedzie oznaczalo ,że to standardowy uklad z trzema obiegowkami. Edytowane 3 Maja 2021 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 03.05.2021 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2021 Ale raczej bym stawial ze i tak chociaz raz bylo przegrzanie bo jeden start jak zaczynales grzac potem jakby zaliczyla defrost to np.dwa starty i zostaje jeden to slbo przegrzanie albo akurat harmonogram przerwal w polowie defrostu. Kurczę, temperatura nie została osiągnięta na żadnym z poziomów budynku więc przegrzania nie mogło być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 03.05.2021 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2021 A szybkie ostygnięcie i ponowne załączenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 03.05.2021 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2021 Kurczę, temperatura nie została osiągnięta na żadnym z poziomów budynku więc przegrzania nie mogło być Jak nie moglo byc ? To ustaw krzywa na 27st to zobaczysz co sie bedzie dzialo w domu zimno a pompa bedzie Cj sie zalaczac i wlaczac co chwile.Tak sie dzieje jak minimalna moc pompy jest wieksza od tej którą są w stanie odebrac np.grzejniki z tego wzgledu podnosimy krzywa a wiec temp.zasilania bo wtedy grzejniki sa w stanie odebrac wieksza moc wkoncu dochodzi sie do momentu kiedy pompa zaczyna sibie radzic bez przegrzewania i sie nie wyłącza. Zazwyczaj powodem tego sa za mocna pompa lub za slabe grzejniki ale tez nie zawsze nieraz winna moze byc instalacja c.o i nie równomierne rozprowadzanie tego ciepla po calym systemie np.80% wody krąży tylko przez 30% instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 03.05.2021 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2021 A szybkie ostygnięcie i ponowne załączenie ? To może zwiększyć deltę na np. 7? Wydłuży to trochę czas ostygnięcia wody podlogowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 03.05.2021 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2021 Jak zwiekszysz delte to szybciej dojdzie do zadanej,szybciej sie zmoduluje i bedzie chodzic z jak najmniejsza moca ale w Twoim przypadku kiedy szybciej Ci sie wylacza prawdopodobnie z przegrzania bo nie wiesz czy tak jest napewno niż zagrzeje dom to raczej tylko pogorszy sprawe bo jeszcze dluzej bedziesz czekal na zagrzania domu.Mozesz próbowac kazdy ma inna instalacje c.o ale ja bym stawial bardziej na jak najszybsze przekazanie jak najwiekszej ilosci energi zeby wczesniej sie zagrzalo w domu ustawil bym delte na 1st wtedy pompa chodzi z bardzo dużym przepływem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts