pawelszo 16.05.2021 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 Kolejne kuriozum które odkryłem, to to że statystyki nie rejestrują się w momencie kiedy brak jest dostępu do neta. Widać montaż w module bele jakiej karty pamięci za prę złoty przerasta Panasonica i pozwala na rejestruję tylko w chmurze i to tylko 7ostatnich dni, bo to przecież jakieś Petabajty danych. Częściowa prawda- prawda, że dane się odkładają tylko jak jest dostęp do inetu, fałsz , że tylko 7dni - ja widzę dane od początku instalacji sterownika, dzień po dniu od 02.10.2019 Z harmonogramem bywa problem, ale jego usunięcie ze sterownika nie jest problemem- kasujesz wszystkie wpisy np w pon, potem kopiujesz ustawienia na inne dni , na koniec zastosuj i jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 16.05.2021 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 Częściowa prawda- prawda, że dane się odkładają tylko jak jest dostęp do inetu, fałsz , że tylko 7dni - ja widzę dane od początku instalacji sterownika, dzień po dniu od 02.10.2019 Z harmonogramem bywa problem, ale jego usunięcie ze sterownika nie jest problemem- kasujesz wszystkie wpisy np w pon, potem kopiujesz ustawienia na inne dni , na koniec zastosuj i jest OK To z jaką częstotliwością pracowała twoja sprężarka 5 stycznia o 4 rano ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelszo 18.05.2021 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2021 (edytowane) To z jaką częstotliwością pracowała twoja sprężarka 5 stycznia o 4 rano ?. nie mam service clouda i po co mi to info ? btw ale odpowiedź znam 0, pompa nie pracowała ;P Edytowane 18 Maja 2021 przez pawelszo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 18.05.2021 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2021 @pawelszo , piszesz , że widzisz dane od 02.10.2019 , więc w domyśle ,że te dane są w Service Cloud. Teraz piszesz , że nie masz smart clouda .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelszo 18.05.2021 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2021 @pawelszo , piszesz , że widzisz dane od 02.10.2019 , więc w domyśle ,że te dane są w Service Cloud. Teraz piszesz , że nie masz smart clouda .... Dlaczego w domyśle Service Cloud ? Ja mam dostęp tylko do Smart Cloud i tam dane są, prymitywne ale jednak (temp, godziny pracy , ca zużycie prądu i tyle) Kolejne kuriozum które odkryłem, to to że statystyki nie rejestrują się w momencie kiedy brak jest dostępu do neta. Widać montaż w module bele jakiej karty pamięci za prę złoty przerasta Panasonica i pozwala na rejestruję tylko w chmurze i to tylko 7ostatnich dni, bo to przecież jakieś Petabajty danych. Gdzie tu jest cokolwiek o Service Cloud ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 18.05.2021 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2021 Ale o Smart Cloud też tam mowy nie ma.... Mówiąc dane ,to ja też myślę o takich parametrach jak częstotliwość sprężarki , przepływ wody , temperatury wody , ale ok , wyjaśniło się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
virtual 22.05.2021 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2021 (edytowane) Jestem w trakcie wygrzewania wylewki (ręcznie). Panasonic HP 9kW seria H. Podczas wygrzewania pompa jest sterowana wg temperatury wody.Proces idzie długo (już 26 dni) i jak przez kilka dni przy zadanych 40* na wejściu maksymalnie udało się osiągnąć 36*, to stwierdziłem, że odpuszczam i rozpocznę wychładzanie. Wrócę do wygrzewania jak będą upały. Zauważyłem taką sytuację: zadałem temperaturę 25 stopni (podczas wychładzania), w przeciągu paru chwil pompa zeszła do tej temperatury. Po paru dniach (bo wcześniej nie mogłem dotrzeć na budowę), zobaczyłem, że temperatura na wejściu jest 20 stopni (zadana nadal 25*), a pompa nie grzeje. Zdziwienie nr 1. Trochę dziś eksperymentowałem. Wyłączyłem połowę pętli. Zadałem temperaturę 30 stopni i dość szybko została osiągnięta. Natomiast po jakimś czasie znów pompa przestała grzać, temperatura wejścia zeszła do 25 stopni, a pompa nie odpalała. Zdziwienie nr 2. Dlaczego tak się dzieje, że mimo temperatury niższej niż zadana pompa nie grzeje? EDIT: Właśnie mnie oświeciło lekko. Jak patrzyłem na temperatury to temperatura powrotu również wynosiła 25 stopni. Czy to właśnie jest powód, dla którego pompa nie grzała - że przy delcie 5 nie było powodu by podnosić temperaturę wejścia, bo zaraz by musiała się pompa wyłączać? Edytowane 22 Maja 2021 przez virtual Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 23.05.2021 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2021 Pompa ma specyficzne włączanie i wyłączanie sprężarki. Generalnie pompa grzeje , dopuki jest w stanie modulować , a temperatura wyjścia nie przekroczy o 3 stopnie zadanej. Wtedy jesli mimo to się maksymalnie zmoduluje , a w ciągu 3 min temperatura wyjscia mimo to nie spadnie to się włącza.I teraz pompa pamięta ,przy jakiej temperaturze sprężarka się wyłączyła , ale nie jest to temperatura wyjściowa , a wejściowa do pompy.( a ta zależy delty , ale już niekoniecznie przy modulacji,kiedy to pompa moduluje również przepływem wody). No i ,sprężarka załącza się ponownie dopiero wtedy , kiedy ta temperatura wyjściowa będzie niższa od tej "zapamiętanej" temperatury wejściowej ( i tu różnie też może być ) , o więcej niż 3 stopnie. Więc , jeśli zadałeś 25 stopni , pompa wyłączyła ci się przy 28 stopniach , wejściową wtedy miałeś 23 stopnie , więc ponownie załączyć się może przy temperaturze wody 19 stopni... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esselite 24.05.2021 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2021 Ale tu kolega pisze, że zadał temp 30 st, a pompa sama zmieniła temp na 25 st. też na wejściu.A jak z zadanej temp na wejsciu 30st pompa zmodulowała do 25st , żeby zobaczyć, czy przez 3 min temp wyjścia, tez się obniży i okazało się, że sie nie obniżyła, to uznaje tą zmodulowaną temp wejscia 25 st. za obecna zadaną temp? to jakiś chyba babol projektantów oprogramowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 24.05.2021 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2021 Czekam na instalacje T-CAPA 3 fazy split, mam nadzieję że nastąpi to już na dniach. Fotowoltaike mam już na dachu i chodzi od 2mscy. Chciałem podziękować tu wszystkim, którzy pomogli mi wszelką radą i dobrym słowem, w szczególności codix, Marco, JacekRze, voymar, ProStas, sorry jeśli kogoś pominąłem Panowie jakieś ostatnie rady odnośnie montażu, na co zwrócić uwagę, czego dopilnować, o co zapytać montera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 24.05.2021 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2021 Ale tu kolega pisze, że zadał temp 30 st, a pompa sama zmieniła temp na 25 st. też na wejściu. A jak z zadanej temp na wejsciu 30st pompa zmodulowała do 25st , żeby zobaczyć, czy przez 3 min temp wyjścia, tez się obniży i okazało się, że sie nie obniżyła, to uznaje tą zmodulowaną temp wejscia 25 st. za obecna zadaną temp? to jakiś chyba babol projektantów oprogramowania. Zadaje to się temperaturę na wyjściu Pompy . Na wejściu musi być niższa, przeważnie o deltę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 24.05.2021 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2021 Panowie jakieś ostatnie rady odnośnie montażu, na co zwrócić uwagę, czego dopilnować, o co zapytać montera? Jak chcesz go wkurzyć , to zapytaj się , czy zagazuje Ci najpierw azotem , i ile pod tym azotem zostawi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
virtual 24.05.2021 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2021 Zadaje to się temperaturę na wyjściu Pompy . Na wejściu musi być niższa, przeważnie o deltę. No to ja zdaje się użyłem niewłaściwego słownictwa. Chciałem napisać: temperatura zasilania i powrotu. A napisałem: temperatura wejścia i powrotu. Tymczasem MiG25 użył: temp wejścia (do pompy) = temp powrotu temp wyjścia (z pompy) = temp zasilania Czy dobrze rozumiem MiG25, że w takim znaczeniu użyłeś tych wyrażeń? Opis MiG25 brzmi dla mnie sensownie i wydaje mi się, że pasuje do tego co napisałem (pod warunkiem podmienienia mojego "wejścia" na "zasilania"). Czyli jeśli miałbym poprawić moją wypowiedź brzmiałaby tak: Zauważyłem taką sytuację: zadałem temperaturę zasilania 25 stopni (podczas wychładzania), w przeciągu paru chwil pompa zeszła do tej temperatury. Po paru dniach (bo wcześniej nie mogłem dotrzeć na budowę), zobaczyłem, że temperatura zasilania jest 20 stopni (temperatura zadana nadal 25*), a pompa nie grzeje. Zdziwienie nr 1. Trochę dziś eksperymentowałem. Wyłączyłem połowę pętli. Zadałem temperaturę zasilania 30 stopni i dość szybko została osiągnięta. Natomiast po jakimś czasie znów pompa przestała grzać, temperatura zasilania zeszła do 25 stopni, a pompa nie odpalała. Zdziwienie nr 2. (...) Jak patrzyłem na temperatury to temperatura powrotu również wynosiła 25 stopni. Czy brzmi to nadal sensownie zgodnie z opisem MiG25? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 25.05.2021 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 Jak chcesz go wkurzyć , to zapytaj się , czy zagazuje Ci najpierw azotem , i ile pod tym azotem zostawi.... Nie chce nikogo wkurzać bo po co mi to. Chodzi mi o pytania techniczne i praktyczne - jak powinien być wpięty bufor? u mnie 100% grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 25.05.2021 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 (edytowane) Nie chce nikogo wkurzać bo po co mi to. Chodzi mi o pytania techniczne i praktyczne - jak powinien być wpięty bufor? u mnie 100% grzejniki. Równolegle + dodatkowa pompka ( CO ) A z azotem Mig ma rację. Bo jak będzie nieszczelność ? To co dalej. A odnośnie wkurzania --To TY płacisz grube tys. PLN i chyba masz prawo --pytać i wymagać. Edytowane 25 Maja 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 25.05.2021 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 Równolegle + dodatkowa pompka ( CO ) Się spytam... Dlaczego tak? A nie szeregowo? Albo bez? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 25.05.2021 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 Równolegle + dodatkowa pompka ( CO ) A z azotem Mig ma rację. Bo jak będzie nieszczelność ? To co dalej. A odnośnie wkurzania --To TY płacisz grube tys. PLN i chyba masz prawo --pytać i wymagać. Przyłącze się do pytanie z tym równolegle. A co do szczelności to może być tak, że nie każdy monter to sprawdza? Właśnie o takie rzeczy mi chodzi czego dopilnować jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 25.05.2021 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 Przyłącze się do pytanie z tym równolegle. A co do szczelności to może być tak, że nie każdy monter to sprawdza? Właśnie o takie rzeczy mi chodzi czego dopilnować jeszcze? "Azotowanie" instalacji stosuje się po naprawach. I jest to takie "przepłukanie" instalacji. Przy nowej zupełnie wystarczające jest jej "próżniowanie" ale z zachowaniem po tej operacji odpowiedniego czasu testu (czego nie pilnuje większość instalatorów). Czas testu zależy od długości instalacji by uwzględnić pojemność układu. Wg mnie przy pompie ciepła, która jednak jest w naszych warunkach klimatycznych bardziej newralgiczna niż klimatyzacja rozsądnym czasem testu są 2h. W tym czasie instalator może wykonać połączenia elektryczne, hydrauliczne czy to co tam zaplanuje. Można podłączyć w pierwszej kolejności instalację freonową i przeprowadzić nawet kilkugodzinny test bez straty czasu. To tylko kwestia zaplanowania kolejności działań. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 25.05.2021 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 Okej. Bufor ma być na powrocie wyłącznie CO tak? Jeszcze odnośnie czujników temp gdzie powinny się znajdować?I na zbiorniku CWU gdzie je umieścić najlepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 25.05.2021 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 Okej. Bufor ma być na powrocie wyłącznie CO tak? Jeszcze odnośnie czujników temp gdzie powinny się znajdować? I na zbiorniku CWU gdzie je umieścić najlepiej? JZ ma w srodku a CWU mam od góry zbiornika . Ktos powie że w środku jest OK Ja mam od góry i jest Git Rozpisywać się nie będę ale wydaje mi się to dobrym miejscem na termometr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts