Fanek 27.06.2021 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Dzięki bardzo za zainteresowanie! popatrze jeszcze i dam znać Z deltą CWU rozumieć to tak, że aby zaczęło grzać wode musi być spełniony ten warunek? Rozumiałem to w ten sposób, że nieważne jaka jest delta, harmonogram zacznie grzać wode i tak (nawet jak delta 12, a temp 43 a grzanie ustawione do 47). Tak Pawel tutaj na forum napisał, że tak u niego jest przy delcie 5 czy 8. No ale Codix zdaje się na Ciebie! Czyli harmonogram jest tylko po to aby pompie pozwalał grzać tylko w określonych godzinach, a delta musi być dodatkowo spełniona tak? bez spełnionej delty nie grzeje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 27.06.2021 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Tak jest w panasoniku musi byc spełniona delta zeby zaczeło grzac,harmonogram tylko przerzuca tryb grzania z co na cwu itp i ustalasz nim godziny i temperatury do jakiej ma zagrzac.Ale jak ustawisz delte 12st a grzanie na 47st a w baniaku masz jeszcze 40st to za nic sie nie właczy grzanie cwu chyba ze recznie wymusisz musiała by spasc temperatura w baniaku do 34st dopiero sie odpali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 27.06.2021 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Codix to ma sens.. dzięki serdeczne pewnie o to się rozchodzi, sprawdze. Przeczytałem tu już tylko wypowiedzi, ale nikt o tym nie wspomniał. Pare osób tu różnie pisało i to mnie zmyliło, pogrubionym tekstem. Pawel coś zamieszałeś grzeje do 47 stopni, zasobnik ma 250litrów więc jeszcze nie zabrakło wody. Na harmonogramie ustawiłem grzanie o godzinie 19stej i wyłączenie o 21 więc nawet jak nie pobieram wody to i tak mam jedno włączenie pompy dziennie i na wieczór ciepłą wodę do kąpieli. Dzięki harmonogramowi zauważyłem że dogrzewanie włącza sie zawsze nie zależnie od ustawienia delty. Delte mam na -12C a w zbiorniku załóżmy że będzie 44C to i tak pompa dogrzeje do 47C. Po kąpieli nawet jak temperatura na górze zbiornika spadnie do 40C to taka temperatura wystarczy na cały dzień do normalnego używania tj mycie rąk. Pompa dopiero włączy dogrzewanie kolejnego dnia o 19stej dzięki temu straty postojowe są niższe. O tutaj pisał: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=8056550&viewfull=1#post8056550 Widze, że ten post był cytowany, ale nikt tego nie skwitował, więc przyjąłem że tak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 27.06.2021 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Fanek w wolnej chwili przeczytaj jeszcze raz parę stron wstecz i na pewno pisaliśmy o delcie że musi być spełniony warunek (DELTY ) aby PC się włączyła w harmonogramie.Ja mam puszczoną w samopas lecz mi to nie przeszkadza temp.mam ustawioną na 43*C delta 5 więc załączy CWU jak temp. spadnie na 36*CMożesz również metodą prób i błędów znając upodobania własnej rodziny jak i przyzwyczajenia co do korzystania z CWU np. 2 , 3 dni obserwować kiedy delta spadnie i tak ustawić CWU aby wlaśnie o godz 15.00 się załączyła choć PC ma samopas. ( ciężko to tak pisząc wytłumaczyć ) Spróbuję to szybko wyjaśnić ---- Jutro o godz 14 włącz PC ręcznie aby zagrzała wodę do tych 47*C .korzystajcie z wody według normalnych przyzwyczajeń. Wieczorem normalna kąpiel ( wanna czy prysznic jak kto lubi ) rano toaleta poranna .Na drugi dzień o 14.00 sprawdź o ile stopni spadla temp w CWU i ustaw tak deltę przykład 28.06 --godz14.00 grzeję ręcznie wodę do 47*C , po zagrzaniu normalne korzystanie z CWU następny dzień 29.06 godz14.00 sprawdzam o ile temp spadła w baniaku i widzę że woda ma 38*C więc deltę ustawiam na,,,, 8 od 14.00----do 16.00Wiadomo że dzień dniowi nie jest identyczny ale może to ci coś da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 28.06.2021 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2021 (edytowane) Codix to ma sens.. dzięki serdeczne pewnie o to się rozchodzi, sprawdze. Przeczytałem tu już tylko wypowiedzi, ale nikt o tym nie wspomniał. Pare osób tu różnie pisało i to mnie zmyliło, pogrubionym tekstem. Pawel coś zamieszałeś O tutaj pisał: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=8056550&viewfull=1#post8056550 Widze, że ten post był cytowany, ale nikt tego nie skwitował, więc przyjąłem że tak jest Oj Fanek ale kręcisz Codix napisał post wcześniej jak to działa w punkt. Dobrze że załapałeś wreszcie to co próbowałem wyjaśnic może niezbyt przystępnie. Jeszcze raz. To jest mój harmonogram. Z uwagi na to że kończy się offem to następnego dnia system startuje od zera. Wszelkie zmienne i liczniki ma wyzerowane więc z defaultu zaczyna grzać do ustawionej temperatury bez oglądania się na deltę. Deltę mam 12C i ZAWSZE pompa włącza się o 19 stek niezależnie od temperatury. Całe to zamieszanie wynika z faktu że na siłę probojesz utrzymać włączaną pompę przez cały dzień przez to delta jest brana pod uwagę. A pompę mam z 10.2020 Edytowane 28 Czerwca 2021 przez pawel250 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esp 28.06.2021 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2021 (edytowane) Panowie bo trochę nie rozumiem przy grzeniu wodu użytkowej ustawia się histereze temperatury, delta myślałem że odnosi się tylko do ustawień C.O. Co to delta szczerze znaczy w tym Panasonicu. Edytowane 28 Czerwca 2021 przez esp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 28.06.2021 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2021 Chodzi o różnice temperatur pomiędzy zadaną a odczytaną. Ustawiasz tym histerezę grzania. Przy ustawieniu delty na -5C pompa zacznie grzać gdy temperatura w zbiorniku obniży się o 5C od zadanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esp 28.06.2021 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2021 Jest do ustawienia histereze oraz delta, myślałem do CWU ustawiamy pierwszą, druga zmienna służy do C.O Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 28.06.2021 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2021 chodzi o różnice temperatur pomiędzy zadaną a odczytaną. Ustawiasz tym histerezę grzania. Przy ustawieniu delty na -5c pompa zacznie grzać gdy temperatura w zbiorniku obniży się o 5c od zadanej. o 6*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 29.06.2021 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 Arturo u Ciebie pompa grzeje z harmonogramu ale jest cały czas wyłączona? No dokładnie tak jest. Nie wiem czemu pompa ma być włączona skoro mam harmonogram ustawiony na grzanie 2x na dobę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 29.06.2021 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 Oj Fanek ale kręcisz Codix napisał post wcześniej jak to działa w punkt. Dobrze że załapałeś wreszcie to co próbowałem wyjaśnic może niezbyt przystępnie. [ATTACH=CONFIG]457373[/ATTACH] Jeszcze raz. To jest mój harmonogram. Z uwagi na to że kończy się offem to następnego dnia system startuje od zera. Wszelkie zmienne i liczniki ma wyzerowane więc z defaultu zaczyna grzać do ustawionej temperatury bez oglądania się na deltę. Deltę mam 12C i ZAWSZE pompa włącza się o 19 stek niezależnie od temperatury. Całe to zamieszanie wynika z faktu że na siłę probojesz utrzymać włączaną pompę przez cały dzień przez to delta jest brana pod uwagę. A pompę mam z 10.2020 No dokładnie tak to powinno się odbywać,pompa włącza się o 19.00 i wyłącza o 21.00. Jeśli w piątek nie ma innego programu tylko taki sam to do 19.00 w piątek pompa jest WYŁĄCZONA a włącza się o 19.00 i tak dookoła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esp 29.06.2021 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 o 6*C Ustawiam temperaturę zadana wody CWU na 45C histereza na -5C i spada poniżej 40C pompa dogrzewa zbiornik. Po co w takim przypadku ustawiać temperaturę delty? Jaki ma wpływ ta zmienna na prace pompy do CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 29.06.2021 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 (edytowane) Ustawiam temperaturę zadana wody CWU na 45C histereza na -5C i spada poniżej 40C pompa dogrzewa zbiornik. Po co w takim przypadku ustawiać temperaturę delty? Jaki ma wpływ ta zmienna na prace pompy do CWU? Przecież sam sobie odpowiedziałeś-- Dogrzewasz do 45*C Deltę masz (-5 ) więc PC zacznie grzać CWU jak temp. w baniaku będzie 39*C Jeżeli tak zostawisz ( JA TAK MAM ) --to jest właśnie Samopas PC dogrzewa CWU niezależnie która jest godz. Grzeje gdy temp w zbiorniku ma 39*C i dogrzewa do 45*C robi STOP i znów START jak jest 39*C- niezależnie o której godz.to wypadnie. Raz to będzie 17.00 innym razem 19.15 jeszcze innym o 1.00 a kolejnym dniem np.o 12.00 Jak caly czas jednakowo korzystasz z CWU to może być tak że PC codziennie będzie grzała między godz. 17--a --- 19 lub w innym przedziale.-- TO JEST SAMOPAS Natomiast jak do grzania CWU dołożysz Harmonogram To PC bedzie grzała tylko w wyznaczonych godz. -----lecz pod jednym warunkiem Jak w zadanych godz temp. w CWU bedzie miała 39*C ( w twoim przypadku ) Jeżeli harmonogram ustawisz w przedziale godz. 17--19 a CWU przez te 2 godz. nie spadnie na 39*C to PC załączy się dopiero następnego dnia w przedziale 17---19 pod tym samym warunkiem 39*C Delta czy to harmonogram czy Samopas musi być to taki termostat jak jest w zwykłych grzałkach elektrycznych---tylko lepiej zrobiony. Edytowane 29 Czerwca 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 29.06.2021 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 (edytowane) Jeżeli harmonogram ustawisz w przedziale godz. 17--19 a CWU przez te 2 godz. nie spadnie na 39*C to PC załączy się dopiero następnego dnia w przedziale 17---19 pod tym samym warunkiem 39*C Nie, przynajmniej w starych Panasach gdzie harmonogram to harmonogram. Pompa zgodnie z harmonogramem ON,włączy się, czyli zielone światełko zacznie się świecić,ale jak stwierdzi, że nie trzeba grzać to sprężarka się nie włączy a zielone światełko bez grzania może się świecić nawet do godziny OFF. Po godzinie OFF,światełko się wyłącza a pompa czeka na dalszy program z harmonogramu. Dalej nie wiem o co Wam kaman z tym harmonogramem Harmonogram to godziny i przedziały czasowe pracy pompy a nie jakieś delty itp To jest naprawdę prostrze niż budowa cepa. To jak ustawić budzik w telefonie i ewentualnie drzemkę Edytowane 29 Czerwca 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 29.06.2021 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 (edytowane) Nie, przynajmniej w starych Panasach gdzie harmonogram to harmonogram. Pompa zgodnie z harmonogramem ON,włączy się, czyli zielone światełko zacznie się świecić,ale jak stwierdzi, że nie trzeba grzać to sprężarka się nie włączy a zielone światełko bez grzania może się świecić nawet do godziny OFF. Po godzinie OFF,światełko się wyłącza a pompa czeka na dalszy program z harmonogramu. Dalej nie wiem o co Wam kaman z tym harmonogramem Harmonogram to godziny i przedziały czasowe pracy pompy a nie jakieś delty itp To jest naprawdę prostrze niż budowa cepa. To jak ustawić budzik w telefonie i ewentualnie drzemkę Widzę że od 8 lat nie czaisz.Fakt jest taki że masz starszy model. W wersji H też się załączy w stan czuwania ( zielona dioda ) lecz ---WARUNEK do grzania PS Ja problemu z CWU nie mam. Chcialem pomóc i tyle. Dyskutować nie chcę bo twego modelu nie znam . W wersji H to tak jak pisałem DELTA --to taki rozbudowany termostat Edytowane 29 Czerwca 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esp 29.06.2021 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 Przecież sam sobie odpowiedziałeś-- Dogrzewasz do 45*C Deltę masz (-5 ) więc PC zacznie grzać CWU jak temp. w baniaku będzie 39*C Jeżeli tak zostawisz ( JA TAK MAM ) --to jest właśnie Samopas PC dogrzewa CWU niezależnie która jest godz. Grzeje gdy temp w zbiorniku ma 39*C i dogrzewa do 45*C robi STOP i znów START jak jest 39*C- niezależnie o której godz.to wypadnie. Raz to będzie 17.00 innym razem 19.15 jeszcze innym o 1.00 a kolejnym dniem np.o 12.00 Jak caly czas jednakowo korzystasz z CWU to może być tak że PC codziennie będzie grzała między godz. 17--a --- 19 lub w innym przedziale.-- TO JEST SAMOPAS Natomiast jak do grzania CWU dołożysz Harmonogram To PC bedzie grzała tylko w wyznaczonych godz. -----lecz pod jednym warunkiem Jak w zadanych godz temp. w CWU bedzie miała 39*C ( w twoim przypadku ) Jeżeli harmonogram ustawisz w przedziale godz. 17--19 a CWU przez te 2 godz. nie spadnie na 39*C to PC załączy się dopiero następnego dnia w przedziale 17---19 pod tym samym warunkiem 39*C Delta czy to harmonogram czy Samopas musi być to taki termostat jak jest w zwykłych grzałkach elektrycznych---tylko lepiej zrobiony. Dzięki , ja to mniej więcej rozumiem tylko, że przewija się w temacie dwie zmienne które możesz sobie na panelu ustawić . Dwie wartości które fizycznie można ustawić czyli właśnie wartość histerezy i wartość delty. Wydaje mi się , tak jak wcześniej pisałem że wartość delty tyczy się CO, a wartość histerezy to CWU. Ustawienie histerezy powoduje właśnie deltę temperatury która "uruchomi" pompę przy włączonym urządzeniu. Wartość delty którą tez można ustawić na panelu, żeby nie "gryzła się" dotyczy pewnie CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 29.06.2021 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 Widzę że od 8 lat nie czaisz.Fakt jest taki że masz starszy model. W wersji H też się załączy w stan czuwania ( zielona dioda ) lecz ---WARUNEK do grzania Nie no,WARNUNEK do grzania też u mnie jest, no bo jak bez niego ? 46st.C ma być w zasobniku i tyle. To ona decyduje czy musi go spełnić czy nie musi. Jak musi to w ciągu programu grzeje, jak go spełni to przestaje grzać. Dalej jest to dla mnie prostrze od budowy cepa i nie rozumiem co tu rozkmniniac . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 29.06.2021 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 Dzięki , ja to mniej więcej rozumiem tylko, że przewija się w temacie dwie zmienne które możesz sobie na panelu ustawić . Dwie wartości które fizycznie można ustawić czyli właśnie wartość histerezy i wartość delty. Wydaje mi się , tak jak wcześniej pisałem że wartość delty tyczy się CO, a wartość histerezy to CWU. Ustawienie histerezy powoduje właśnie deltę temperatury która "uruchomi" pompę przy włączonym urządzeniu. Wartość delty którą tez można ustawić na panelu, żeby nie "gryzła się" dotyczy pewnie CO. To z innej beczki---- Co się stanie jak włączysz czajnik elektryczny z uszkodzonym termostatem? Co go wyłączy? Z czajnikiem to pół biedy wygotuje wodę może roztopić plastik ,może spalić się grzałka i co najgorsze wywołać pożar. W CWU --tyczy się starych zwykłych baniaków na grzalkach --- to jest szczelny zbiornik gdyby nie zadziałał termostat to mamy jak w Parowozie (BUM ) a to już jest bomba. Fakt zabezpieczony jest zaworem bezpieczeństwa lecz jeszcze trzeba ten zawór sprawdzać. Drugi i zasadniczy fakt to taki że PC grzeje wodę max do 60*C więc BOM baniaka nie grozi ale ten termostat ( DELTA ) tą PC musi wyłączyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 29.06.2021 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 (edytowane) Trochę prehistorii ale zdjęcie sprzed chwili Tak to u mnie wygląda: To letnie ustawienie cwu. Pompa słucha Pana i tak od ponad 8 lat, ma być 43st.C na koniec programu i tak zawsze jest. Nie wnikam z jaką delta pracuje i jak długo,jestem wyrozumiałym szefem, ma na to określony czas i do tego czasu się stosuje bo jak nie to ona wie co Edytowane 29 Czerwca 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 29.06.2021 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 (edytowane) Akurat wyłapałem moment jak nagrzała i sprężarka się wyłączyła: Boi się Pana Ale pompa dalej włączona bo dopiero o 6.00 będzie miała fajrant,jak skończy się program z harmonogramu Edytowane 29 Czerwca 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts