Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Czyli jak dobrze rozumiem sam sobie reguluje czy włączyć jeden czy też dwa wentylatory (wiatraki). Chociaż jedno mnie dziwi gdyż dzisiaj to dopiero zauważyłem i jak sprawdziłem pobrał więcej prądu i skropliny lecą nie tylko z tej otwartej na środku dziury tylko również z drugiej strony podstawy.

Tak , sama pompa zdecyduje ,czy włączyć jeden czy dwa wentylatory ( choć przeważnie będziesz widział ,że chodzą dwa).

A skropliny będą kapać wszędzie ,bo podstawa ma małe otworki niezaślepione w kilku miejscach ( do opcjonalnego kabla grzewczego uchwyty to są) , i jeśli nie chcesz ,żeby kapało , to trzeba je pozaklejać silikonem.

Harmonogram to taka rzecz, która o konkretnej godzinie ustawia na pompie coś za Ciebie. I w ten sposób ją traktuj , chcesz ,żeby w taryfach tryb przełączał się na CO+CO w w pozostałych tylko CO , to tak to właśnie ustawiasz , o 13 CO+CWU , o 15 tylko CO ...

jasne, dzięki za wyjaśnienie.

Jeszcze pytanie o zewnętrzny termostat bo nigdzie nie znalazłem jak to jest sterowane. Zaciski L i N są oczywiste, a grzanie i chłodzenie jest uruchamiane przez zwarcie do masy czy fazy? Będę sobie robił swój własny termostat i nie chce czegoś upalić :)

Mam to samo. I po LANie i Wifi. Centrum telefoniczne Pansa i mój instalator polegli. Rozwiązałeś problem? Dziękuję za wszelką informację.

Sprawdźcie jakie macie zabezpieczenie WiFi tj. zdarza się, że urządzenia typu falowniki, sterowniki przemysłowe itp. nie potrafią się dogadać z szyfrowaniem WPA2 AES. Na początek zrób sobie test z otwartą siecią typu gość na swoim routerze lub ściągnij hasło do właściwiej sieci jeśli Twój router nie potrafi wystawić odrębnej sieci typu gość(guest).

Po ethernecie ta wskazówka nie ma zastosowania, tu musi działać wszystko bez problemu. Czy na kablu, który masz dojechany pod sterownik inne urządzenie(typu komputer) działa prawidłowo? Spina się na 100 Mbps czy 1 Gbps?

Możesz podać link gdzie opisałeś awarię swojej pompy ?

No i stało się ;)

Pierwsza poważna awaria od 2013r...

Błąd H95 i kupa zbita.

Pierwsza wstępna diagnoza to uszkodzona płytka PCB.

W piątek dokładne badanie.

No i bez kumatego elektryka nic nie zrobię, ten, który miał mierzyć jest szyty....

Panas 9kW HP ver J

Panel w trybie termostatu pokojowego pokazuje temp wewnętrzną ?

Ustawiłem 22*C -> temp zadana na panelu. Po zatwierdzeniu pokazuje cały czas 24*C a w pomieszczeniu jest 21*C

Kalibruje się jakoś ten panel ?

U mnie też zawyża o 2c. Serwisant mówi że da się skalibrować. Ale jeszcze nie podjechał.

wciśnij jednocześnie na 5 sekund wstecz, enter i strzałkę w prawo. Potem masz menu sensor setup

Dzięki bardzo - korekta wprawdzie w zakresie -2 do 2 ale już bliżej prawdy :)

Mam pytanie jeszcze o harmonogram pracy.

To normalne zachowanie że po zmianie trybu pracy z grzania tylko CWU na grzanie CO+CWU i włączeniu grzania "z ręki" cały harmonogram jest wyłączony i wyzerowany ? Rozumiem że się wyłącza ... ale czyści ?

Ustawiłem harmonogram na CWU w taniej taryfie i zapomniałem o CWU - wsio ok. Niestety od paru dni mamy temp w nocy w okolicach 2-5*C i chciałem podgrzać podłogę ...

Da się ustawić harmonogram w taki sposób że CWU ma priorytet w godzinach "wspólnych" z CO ? :

Poniedziałek-Piątek

CWU 48*C 04:00ON ->05:00OFF

CWU 48*C 13:05ON ->14:55OFF

CWU 48*C 22:05ON ->23:00OFF

CO (temp wg krzywej) 18:00ON -> 05:55OFF

Grzejąc 3 razy dziennie masz wode "bardzo gorącą" cały czas, pewnie nawet nie potrzebujesz bo nie kąpiesz się 3 razy dziennie, niektórym osobom tu pompa grzeje wode 1 raz dziennie i to wystarcza - tak jak i u mnie.

Panowie pytanko - przy ustawionej dezynfekcji do 60* pompa doszła max do 53*, coś trzeba jeszcze włączyć aby dawała więcej?

Do ilu robicie dezynfekcje i jak często?

Acha dezynfekcje ustawiłem w harmonogramie zaraz po zakończeniu grzaniu CWU do 47* (pompa pobija do 49), tak aby było oszczędniej - też tak robicie zaraz po CWU ?

mam Sunex FISH S15 300l 3.4m2 i T-CAP gen H 9kw 3f

Edytowane przez Fanek

Odpaliłem dzisiaj heishamon w postaci dedykowanego modułu a nie wgrywając na istniejący sterownik wifi.

Wszystko świetnie śmiga, dane w HA widać. Natomiast zastanawia mnie jedna rzecz. Pompa dobrze przełącza zawór 3 drogowy pomiędzy zbiornikiem a podłogówką. To co widać na wyświetlaczu pokrywa się z tym co robi zawór.

Natomiast status w heishamon jest odwrócony. Coś źle podłączyli przy instalacji pompy czy jakiś bug w sofcie Heishamon?

EDIT

Ustawiło się normalnie po 2 przełączeniu zaworu, widać jakiś błąd w mqtt albo wysłało status od czapy po starcie.

Edytowane przez eMdzeJ
się naprawiło ;)

Witam, mam problem z pompą. Działała całą zimę bez problemu. A od wiosny była tylko na czuwaniu ponieważ to jest nowy dom i jeszcze tam nie mieszkamy, wody tez nie grzejemy.

Podłączona jest bezpośrednio do rozdzielni na 2 zabezpieczenia b16 i b20. Jedno to pompą, drugie grzałka. Wszystko było ok aż do ok. Sierpnia. Patrzę a tu wyłączona, okazało sie że zrzuciło zabezpieczenie w pompie. Włączyłem jakieś 2 tyg temu i dziś zerkam a tam to samo. Co może być przyczyną że tak zrzuca zabezpieczenie w urządzeniu które nie pracuje. Napięcie u nas dochodzi czasem do 250v. Może to być przyczyną?