Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Chętnie zobaczę twoją opinię na moją propozycję odnośnie grzania w sb i nd. Czy w ten sposób będzie to bardziej ekonomiczne czy też wyjdzie mnie na to samo ewentualnie będę stratny.

Dla mnie priorytet to stala temp w domu. ( 22,8*C----23,5*C )

Lepiej podtrzymywać niż napitalać i gonić .

Po za tym mnie prąd Bytowy jak i CO+CWU = 0 zeta .To co mam to opłaty stałe

Na pewno jest uzależniona od ilości powietrza , w pewnych warunkach pewnie prawdziwa. Ale ja nie wiem w jakich.

W takich, jak opisane w dokumencie, które linkowałem. Znowu bzdurzysz o tym wibrowaniu - posadzki się nie wibruje. Przeczytałbyś wreszcie dokument, do którego się odnosisz. O żadnych "standardowych" nie pisałem.

Edyta.

Jeszcze taki niuans - podane kg/10mm/m2 to zużycia zawartości worka.

tutaj wyniki badań GUNB. Opisana procedura testowa, i co najmniej 2,12 g/cm3. Niestety, lambdy nie zbadali. Ale inne deklarwane parametry spełnia. Więc czemu producent miałby kłamać w tym zakresie?

Edytowane przez Kaizen

A czemu Volkswagen kłamał , Monsnto przekonuje ,że Roundap jest biodegradowalny ,itp

A te wyniki badań pokazują ,że uzyskali większą gęstość nawet niż producent przewiduje , więc może jednak powietrza się jakoś pozbyli ,tym bardziej ,że mieszali to w laboraorium ,a nie na taczce :

Wogóle to nie wiem co chcesz powiedzieć tymi Swoimi teoriami , że wylewka ma taką samą ( jak nie lepszą) przewodność i akumulację ? Toż to świat Arturo się w drugą stronę zacznie kręcić...

A te wyniki badań pokazują ,że uzyskali większą gęstość nawet niż producent przewiduje

Gdzie znalazłeś informację, jaką gęstość przewiduje producent?

Wogóle to nie wiem co chcesz powiedzieć tymi Swoimi teoriami , że wylewka ma taką samą ( jak nie lepszą) przewodność i akumulację ? Toż to świat Arturo się w drugą stronę zacznie kręcić...

Teorie to głoszą marketingowcy, inżynierowie i laboranci zarówno z tych samych firm jak i niezależni, jak z GUNB, przedstawiają wyniki badań.

T-CAP 9kw, same grzejniki (większość żeliwne, duże przewymiarowane) - krzywa 15/35 i -15/50 delta 5*, teraz przy temp na dworzu 8* dobija mi gdzieś do 22* w domu (termostat przeniesiony z pompy) i nie dobija póki co do zadanych 23* . Temp zasilania po 90min 40*, powrót 35* i tak się trzyma, zwiększyć delta na powiedzmy 8* by było cieplej w domu czy jakiś inny sposób lepiej?

Bo zwiększenie delty podniesie mi temperature bez ruszania na razie krzywej tak?

dobrze ja to rozumiem?

i w sumie jeszcze pytanko przy krzywej 15/35 i na dworzu 8* grzeje mi temp wody do 35*, a nie powinna do jakichś 42* ??

Czy mógłby mi to ktoś wyjaśnić :)

Edytowane przez Fanek

No i zaczęło się. Włączyłem PC na ogrzewanie. Niestety nie wiem co się dzieje w skrzynce tej bezpiecznikowej od PC zanika co jakiś czas napięcie i wyłącza mi PC. Przez co PC się restartuje i znowu załącza jak się pojawi zasilanie. Dosłownie jakaś masakra. Nie wiem czy ktoś z Was miał taki przypadek wygląda na to jak by dopływ prądu był wyłączany przez znajdujący się w tej skrzynce F&F CZUJNIK KOLEJNOŚCI ZANIKU FAZ CKF-B.

A kto Ci to zamontował w tym miejscu? To tylko 10A wytrzymuje.

Autoryzowany instalator który widnieje na stronie Panasonica. Sam o tym nie mam pojęcia. A jaki powinien być prawidłowy. U mnie to tak wygląda w skrzynce od lewej strony wyłącznik ETI C25 potem stycznik ETI R25-40 25A następnie czujnik F&F CKF-B i na końcu licznik onnline OWE-3.

T-CAP 9kw, same grzejniki (większość żeliwne, duże przewymiarowane) - krzywa 15/35 i -15/50 delta 5*, teraz przy temp na dworzu 8* dobija mi gdzieś do 22* w domu (termostat przeniesiony z pompy) i nie dobija póki co do zadanych 23* . Temp zasilania po 90min 40*, powrót 35* i tak się trzyma, zwiększyć delta na powiedzmy 8* by było cieplej w domu czy jakiś inny sposób lepiej?

Bo zwiększenie delty podniesie mi temperature bez ruszania na razie krzywej tak?

dobrze ja to rozumiem?

i w sumie jeszcze pytanko przy krzywej 15/35 i na dworzu 8* grzeje mi temp wody do 35*, a nie powinna do jakichś 42* ??

Czy mógłby mi to ktoś wyjaśnić :)

Przy takiej krzywej 35*C---50*C to zasilanie 42,5*C będzie przy ( 0 *C )

Najprościej jak nie umiesz tego wyliczyć rachunkiem to zrób oś X Y i zaznacz rowno co 1 cm + i - na osiach Połącz punkty i odczytaj.Delty bym nie ruszał bo jak dasz niższą na 8 to będzie jeszcze gorzej.

Deltę zostaw na 5 podnieś temp na 15/40 i -15/48 jak będzie za zimno to tylko reguluj tą temp. 15/40 zrób np.15/41 jak za cieplo to 15/38 itd. drugą wartość ustawisz jak będzie zimniej. Ja na dzis pro[ponuję 15/40 i -15/48

Nie znam twego domu ale może bedzie git.

powodzenia.

• Like 1

~Kaizen Wg tego co udało mi się znaleźć to powinienem mieć: wyłącznik nadmiarowo-prądowy (to akurat mam ok) potem stycznik modułowy 40A ( mam u siebie 25A) i na koniec przekaźnik napięciowy 16A (mam 10A). Jak się domyślam mam całą skrzynkę spartoloną. Jak byś mógł się do tego odnieść, ewentualnie ktoś kto ma o tym jakieś pojęcie.

~Kaizen Wg tego co udało mi się znaleźć to powinienem mieć: wyłącznik nadmiarowo-prądowy (to akurat mam ok) potem stycznik modułowy 40A ( mam u siebie 25A) i na koniec przekaźnik napięciowy 16A (mam 10A). Jak się domyślam mam całą skrzynkę spartoloną. Jak byś mógł się do tego odnieść, ewentualnie ktoś kto ma o tym jakieś pojęcie.

Jaka PC 3F czy 1F?

Dla 3F bezpieczniki 16A dla 1F 25A bez żadnych roznicówek przed PC bo nie będzie chodzić

Różnicówke PC ma swoją w środku. TYLE ITYLKO TYLE

Zaizen nie ma PC więc co tu może radzić. Ma kable i niech o nich pisze.

Chcesz inaczej to masz problemy.

Jaka PC 3F czy 1F?

Dla 3F bezpieczniki 16A dla 1F 25A bez żadnych roznicówek przed PC bo nie będzie chodzić

Różnicówke PC ma swoją w środku. TYLE ITYLKO TYLE

Zaizen nie ma PC więc co tu może radzić. Ma kable i niech o nich pisze.

Chcesz inaczej to masz problemy.

PC mam 3 - fazową Z tego co wiem to różnicoprądówki mam wyłączone zarówno w PC jak i PV.

PC mam 3 - fazową Z tego co wiem to różnicoprądówki mam wyłączone zarówno w PC jak i PV.

Widzę że nie wiesz co ja ci mówię.

tzw. różnicówka jest na instalacji całego domu ( przynajmniej powinna być)

Ty masz ominąć tą różnicówkę i poprowadzić przewód 5x2,5mm do zasilania PC między przewodem zasilającym a PC dajesz bezpiecznik B16 3F bo PC 3F za bezpiecznikiem wpinasz sie w PC w ( płytę ) PC przez różnicówkę w PC. No kuźkwa jak to robił INSTALATOR Panasa to co nie wie jak PC podłączyć?

Każde inne podłączenie będzie skutkowało problemem. PC ma własne zabezpieczenia przed zanikiem faz. Nie trzeba żadnych CKF-ów ani przekaźników.

Niech podłączy PC zgodnie z DTR. A nie wprowadza swoich zabezpieczeń. Bo i ciebie naciąga na koszty i PC widzi błędy.

rozkminiał ktoś działanie sterownika ustawionego na termostat? Bo już 2x miałem tak, że niby na sterowniku ikona sprężarki na słoneczko a sprężarka nie chodzi. Po podbiciu temperatury o 1 stopień rusza. Oczywiście graniczna temperatura zewnętrza spełniona. Błędów brak. Wygląda mi na to że sterownik niby mówi żeby grzać a jest sprawdzany jeszcze jeden warunek, który się zapala na zielono po zwiększeniu temperatury na sterowniku.

Pompa niby sprawna bo błędów zero i podbicie z ręki +1 stopnień ją załącza ale coraz bardziej mi się nie podoba działanie tego sterownika jako termostatu. Pewnie zrobię jakiś swój własny albo pojadę testowo na samej temperaturze wody. Problem w tym, że ja raczej z tych zimnolubnych i źle reaguje na przegrzanie domu wiec się pewnie skończy jakimś sonoffem z wgranym esphome :/

Oczywiście ,że niejeden człowiek to rozkminiał , i szybko rezygnował :) Jako termostat ten sterownik się nie nadaje , ma za dużą histerezę ( bo to jest nawet nie +-1 stopień , tylko bliżej +-2stopni).

Z temperaturą wody też może być nie lepiej , bo musi spaść o 3 stopnie ,żeby ponownie się załączyła. W niektórych przypadkach ( zwłaszcza tam , gdzie temperatura wody jest niska , na poziomie 25-27 stopni) , robi się w domu odczuwalnie chłodniej , a pompa jeszcze się nie włącza....

Przy wyższych temperaturach wody ( powiedzmy ok 35 stopni) może już być to optmalnie.

Edytowane przez MiG25