hydraulik_ 23.02.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 t do rzeczy : Karbon ma racje , ale moze byc tak ze atlantic tez da rade przy -27 C moja altherma dała radę - wiec jest ok. Co to znaczy da radę przy -27 C A jak myślisz do jakiej temperatury PC może pracować . Załóżmy że potrzeba 1 kW a pc typ 16 i parametry podłogówki +35C Temperatura wrzenia r410 przy ciśnieniu 1 bar to około -50 potem sprężyć to do 40 bar i działa .Tylko taka sprężarka popracuje b krótko. Normalnie przyjmuje sie spręż 8 i 100000 h pracy. dla -40 i +35 spręż pewno wyjdzie koło 20 . Może chłodnicy pomogą ,?????nie mam tabelki dla R410A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 23.02.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 (edytowane) Witam. Przeczytałem ten artykuł i mam parę spostrzeżeń: 1. Karbon pisze że atlantic - fujitsu nie ma doświadczenia w zakresie pomp ciepła. Chciałbym delikatnie wyjaśnić że atlantic na rynku francuskim sprzedaje od ładnych paru lat pomp ciepła powietrzne i gruntowe pod swoją marką produkowane w fabrykach nibe Dodatkowo nasuwa się tutaj pytanie jakie to doświadczenie ma daikin w ogrzewaniu??? Chyba takie same jak fujitsu Żadne Atlantic można by powiedzieć ogromne - producent ogrzewaczy wody, grzejników elektrycznych, systemów solarnych. 2. Kolejne uszczypliwość w kierunku atlantica że dogadał się z fujitsu. Dla sprecyzowania karbonie atlantic jest głównym dystrybutorem marki fujitsu w Francji od wielu wielu lat i sprzedaje je pod swoim logo więc współpraca przy wykonaniu pompy ciepła jest jak najbardziej na miejscu - fujitsu dało agregat a atlantic zrobił jednostkę wewnętrzną do tego układu. Każdy zrobił to co potrafi najlepiej i wyszedł produkt finalny. Resztę później bo mam dużo pracy.. Ale cały czas widzę że to jest odwieczna walka Daikin konta Fujitsu. I fakt że marka Fujitsu od wielu lat jest produktem numer jeden pod względem sprzedaży diabelnie boli daikina ( nie jestem zwolenikiem fujitsu dlatego handluję atlanticiem ) i myślę żeby uciąć tą bez sensowną polemikę między tymi dwoma produktami trzeba powiedzieć że oba produkty są warte zachodu i żaden klient nie zawiedzie się na wybierając jeden czy druki produkt. Każdy z nich ma lepsze rozwiązania od chinoli i te produkty są warte zainteresowania. A wybór powinien być pokierowany ceną, lokalnym serwisem i rozwiązaniem które klient zaakceptuje. A opluwanie jednych przez drugich i na odwrót marnuje tylko czas instalatorów i robi bałagan w głowach potencjalnych użytkowników którzy próbują się przebić przez mur bełkotu techniczno marketingowego i za moment się poddadzą i kupią produkt z chin Edytowane 23 Lutego 2012 przez miki121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 23.02.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 A opluwanie jednych przez drugich i na odwrót marnuje tylko czas instalatorów i robi bałagan w głowach potencjalnych użytkowników którzy próbują się przebić przez mur bełkotu techniczno marketingowego i za moment się poddadzą i kupią produkt z chin lub co gorsza śmieciucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 23.02.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Co to znaczy da radę przy -27 C A jak myślisz do jakiej temperatury PC może pracować . Załóżmy że potrzeba 1 kW a pc typ 16 i parametry podłogówki +35C Temperatura wrzenia r410 przy ciśnieniu 1 bar to około -50 potem sprężyć to do 40 bar i działa .Tylko taka sprężarka popracuje b krótko. Normalnie przyjmuje sie spręż 8 i 100000 h pracy. dla -40 i +35 spręż pewno wyjdzie koło 20 . Może chłodnicy pomogą ,?????nie mam tabelki dla R410A jestem tylko uzytkownikiem i stwierdzam co dzieje sie u mnie moja dala rade, a nie wiem czy alfea, i inne tanie tez dadza rade - moze jakis uzytkownik napisalby ze jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 23.02.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 (edytowane) brutto? Netto A tutaj charakterystki grzewcze t-cap: http://w671.wrzuta.pl/plik/3MvTBjwPBzI/sxf_i_sxc Edytowane 23 Lutego 2012 przez r19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 23.02.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Po pierwsze Wyższa liga od panasonika T-Cap .Bo osiągają inne parametry Jedna trzy fazy druga 1 faza jedna do -15 ma 9kW druga do -20 ma 10kW. Dziwnie to porównujesz. Porównujesz Atlantica trójfazowego z Panasem jednofazowym, a dlaczego nie z trójfazowym? Porównujesz Atlantica 11 z Panasem 9, a dlaczego nie z 12? Niestety Panasonic nie podaje mocy przy -20, atlantic na swojej stronie podaje dla -7/+35, a co dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 23.02.2012 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Czemu ma służyć pomiar czynnika w inwerterze? Chyba tylko rozszczelnieniu układu. W PC jest kilka kilogramów czynnika .do momentu kiedy w układzie jest chociaż jedna kropla czynnika ciśnienie jest takie samo jak przy kilogramie Ceniłem wcześniej Twoje doświadczenie. Ale teraz chyba nie wiesz o czym piszesz. Ciśnienie na ssaniu i odparowaniu jest podstawą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 24.02.2012 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Ceniłem wcześniej Twoje doświadczenie. Ale teraz chyba nie wiesz o czym piszesz. Ciśnienie na ssaniu i odparowaniu jest podstawą Nie określisz nic w inwerterze.Komputer koryguje ciągle nastawy zaworu rozprężnego i optymalizuje proces. Jak ustalisz punkt pracy w czasie pomiaru.W on/offi wąaczysz poczekasz i mierzysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sjk 24.02.2012 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Nie określisz nic w inwerterze.Komputer koryguje ciągle nastawy zaworu rozprężnego i optymalizuje proces. Jak ustalisz punkt pracy w czasie pomiaru.W on/offi wąaczysz poczekasz i mierzysz oni to mierzyli na wyłączonej jeśli dobrze pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sjk 24.02.2012 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Netto A tutaj charakterystki grzewcze t-cap: http://w671.wrzuta.pl/plik/3MvTBjwPBzI/sxf_i_sxc no to grubo nieco nawet jak 30% rabatu dadzą od katalogowej........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.02.2012 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Z rabatem i VAT 8% T-CAP 9kW u sprzedawcy na allegro po 18200.Bez montażu, oczywiście. 24kW za 24tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 25.02.2012 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Z rabatem i VAT 8% T-CAP 9kW u sprzedawcy na allegro po 18200. Bez montażu, oczywiście. 24kW za 24tyś Ale to niestety 1f. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 25.02.2012 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 oni to mierzyli na wyłączonej jeśli dobrze pamiętam To pomyśl co zmierzyli .Czy jest czynnik temperatura ma odpowiadać ciśnieniu wg wykresu czynnika. Nie można określić nawet ile jest czynnika. To jak sprawdzanie zapałek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 27.02.2012 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Netto A tutaj charakterystki grzewcze t-cap: http://w671.wrzuta.pl/plik/3MvTBjwPBzI/sxf_i_sxc Ma ktoś identyczne dane dla Atlatnica? Pytanie: czy ja dobrze czytam te wykresy? T-cap ma powyżej +7 moc znacznie przekraczającą 9kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomarszczonyfred 27.02.2012 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 (edytowane) czym jest wydajność nominalna, czy czasem nie jest to maksymalna wydajność grzewcza? po co pisać, że gwarantuje się wydajność do -15°C, skoro i tak to jest maks co można z tego urządzenie wyciagnąć, a poniżej -15°C jest OFF. jak by nie kombinował praktycznie wszystkie spity oscylują wokół tych samych paramatrów w niskich temperaturach - taka technologia. czy ktoś widział jak wygląda jednostka zewnętrzna w zimie takiego urządzenia, zła technologia odmrażania to poważny problem. jeżeli urządzenie wspomaga się grzałkami w wannie ociekowej agregatu to oznaka słabej jakości, która się mści. -------------------------------------------------------------------------------------------------wizualizacja jak działa taki split, w "normalnym" domu, czyli jak se użytkownik pogrzebie tak mahttp://www.telekontrola.pl/monitor/pc1/index.php Edytowane 27 Lutego 2012 przez pomarszczonyfred Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 27.02.2012 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 czym jest wydajność nominalna, czy czasem nie jest to maksymalna wydajność grzewcza? po co pisać, że gwarantuje się wydajność do -15°C, skoro i tak to jest maks co można z tego urządzenie wyciagnąć, a poniżej -15°C jest OFF. jak by nie kombinował praktycznie wszystkie spity oscylują wokół tych samych paramatrów w niskich temperaturach - taka technologia. czy ktoś widział jak wygląda jednostka zewnętrzna w zimie takiego urządzenia, zła technologia odmrażania to poważny problem. jeżeli urządzenie wspomaga się grzałkami w wannie ociekowej agregatu to oznaka słabej jakości, która się mści. ------------------------------------------------------------------------------------------------- wizualizacja jak działa taki split, w "normalnym" domu, czyli jak se użytkownik pogrzebie tak ma http://www.telekontrola.pl/monitor/pc1/index.php Panasonic podaje, że sprężarka wyłącza się przy -28, ale pewnie wiesz lepiej, że przy -15 jest off. Ja nie wiem, bo takiej pompy nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 27.02.2012 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 czym jest wydajność nominalna, czy czasem nie jest to maksymalna wydajność grzewcza? po co pisać, że gwarantuje się wydajność do -15°C, skoro i tak to jest maks co można z tego urządzenie wyciagnąć, a poniżej -15°C jest OFF. jak by nie kombinował praktycznie wszystkie spity oscylują wokół tych samych paramatrów w niskich temperaturach - taka technologia. czy ktoś widział jak wygląda jednostka zewnętrzna w zimie takiego urządzenia, zła technologia odmrażania to poważny problem. jeżeli urządzenie wspomaga się grzałkami w wannie ociekowej agregatu to oznaka słabej jakości, która się mści. ------------------------------------------------------------------------------------------------- wizualizacja jak działa taki split, w "normalnym" domu, czyli jak se użytkownik pogrzebie tak ma http://www.telekontrola.pl/monitor/pc1/index.php Niema żadnego OFF poniżej -15 C Jeszcze żadna z moich nie zrobił OFF a było -32 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 27.02.2012 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Ma ktoś identyczne dane dla Atlatnica? Pytanie: czy ja dobrze czytam te wykresy? T-cap ma powyżej +7 moc znacznie przekraczającą 9kW? Ona ma programowe ograniczenia mocy w wyższych temp Aby sprwić wrażenie ,że ma wyższą w niższych:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 27.02.2012 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Czyli Panasonic podaje, że jest to pompa 9kW ale w rzeczywistości jest to np. 12kW? Tak więc porównując z innym producentem trzeba porównywać t-cap'a 9 z inną pompą 11? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 27.02.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Czyli Panasonic podaje, że jest to pompa 9kW ale w rzeczywistości jest to np. 12kW? Tak więc porównując z innym producentem trzeba porównywać t-cap'a 9 z inną pompą 11? Porównujesz to co chcesz mieć o danej mocy i danej cenie (tu Panasonic) z tym co oferuje ktoś inny w tej samej deklarowanej mocy i odpowiadających Ci parametrach. Co za różnica, czy ograniczają moc programowo, czy nie. Viessmann też tak robi w pompach P-W. Liczy się efekt końcowy i cena, jaką zaproponują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts