Kalic 27.10.2021 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2021 I od tego momentu już wyłączeń prądu nie ma ? Cudowne urządzenie czekam na ciąg dalszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 27.10.2021 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2021 Kolega miał podobny problem. U niego sprawę rozwiązał ogranicznik przepięć RJ45 z zabezpieczeniem przepięcia 5000A od marki 3onadata -> https://consteel-electronics.com/ograniczniki-przepiec-RJ45/FL45-1000 Czytał przed zakupem o firmie, która to produkuje i specjalizują się oni w sektorach bezpieczeństwa, automatyzacji, inteligentnych sieciach. Opinie były spoko, to się skusił i nie występują jak dotychczas żadne problemy, a ma urządzenie jakieś 4 lata, no i w razie czego jest gwarancja 3 lata. Jak ktoś ma pompę trójfazową to powinien kupić trzy? Podaj schemat jak to podłączyć... Zamawiam trzy na wszelki wypadek. Albo lepiej pięć: L1, L2, L3, N, PE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esp 28.10.2021 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2021 Panowie mam pytanie , zrobiłem tak jak wytumaczono mi tutaj wczesniej, czyli obiegówka pod extra pump,sterownik pokojowy pod H (start CO,heating), zasilanie sterownik ma, w ustawieniach wybrałem praca PC wg termostatu pokojowego zenetrznego, wczesniej ustawiłą krzywą i własnie jak to jest że przy tym wyborze nie moge doprecyzować krzywą (+5-5) tylko pokazuje na panelu pompy ikonę termostatu zenętrznego. Krzywą no mogę zmienic ale już ustawieniach instalatora ale to wiąże się min z utratą harmonogramu a ten mam zrobionu na potrzebu CWU.Teraz mam czujnik ustawiony jako termostat pokojowy zenętrzny, panel pompy pokazuje temp.wody, co daje jak ustawie czujnik na temperture wody? Wtedy krzywą mogę regulować , tera nie.Krzywą mam ustawiona 30C-15C 45--15C , delta7 i w domu termostat nie potrzebował uruchomić pompy i woda nad ranem (koło 1C) miała 23C czy nie bedzie za mało w razie czego do defrostów ? Grzałki ? Mając poprzednie ustawienia, prosta 34C i dodtkową obiegówke sterowana termostatem pokojowym tak nisko nie spadało. Co za tym idzie zużywała nad ranem (wyższa temp. zadana) ok1,5kv w cztery godziny teraz prawie dwa razy wiecej, przy czym w skali doby było 10kwh teraz 12-14kwh.Bede przy takiej pogodzie chba próbował też z trybem cichym bo mam sredznią ok 1,5 raza załaczen na godzinęPompą grzeje niecały miesiąc , ucze sie, i nie wiem jak najlepiej ustawić przy moich warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 28.10.2021 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2021 wczesniej ustawiłą krzywą i własnie jak to jest że przy tym wyborze nie moge doprecyzować krzywą (+5-5) tylko pokazuje na panelu pompy ikonę termostatu zenętrznego. Krzywą no mogę zmienic ale już ustawieniach instalatora ale to wiąże się min z utratą harmonogramu a ten mam zrobionu na potrzebu CWU. Teraz mam czujnik ustawiony jako termostat pokojowy zenętrzny, panel pompy pokazuje temp.wody, co daje jak ustawie czujnik na temperture wody? Wtedy krzywą mogę regulować , tera nie.. tak ma być i tak to działa. Przy ustawieniach na teromstat zewnętrzny nie da się robić korekty krzywej za pomocą oryginalnego sterownika. A w sumie po co? Do tej pory nie miałem potrzeby żeby korygować. U mnie pompa załącza się raz dziennie tylko i to na ogól w nocy. Zobaczymy jak będzie dalej. Ale w sumie po co robić korekty co chwilę? Domu Ci nie przegrzeje bo termostat ją wyłączy. Co do drugieg pytania. Jak przełączysz na temperaturę wody to pompa będzie grzała krzywą a pompa obiegowa będzie działać cały czas niezależnie od tego czy sprężarka pracuje czy nie. Dlatego ludzie przechodzą na termostaty zewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 28.10.2021 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2021 Arturo-widzę ,że już masz po banicji. To jak z tą naprawą T-capa ? Narazie w d..ie ze wszystkim. Jutro mam się konkretnie dowiedzieć co wydumał mój elektronik z płytą. Ale myślę, że nic nie wyduma bo w rozmowie nie był jakiś skory co do przedstwienia szczegółów. Myślę, że skończy się na zakupie nowej płyty głównej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 29.10.2021 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2021 Narazie w d..ie ze wszystkim. Jutro mam się konkretnie dowiedzieć co wydumał mój elektronik z płytą. Ale myślę, że nic nie wyduma bo w rozmowie nie był jakiś skory co do przedstwienia szczegółów. Myślę, że skończy się na zakupie nowej płyty głównej. Odpowiem jako serwisant i zarazem elektronik Obecnie przy obecnych cenach usług raczej mało który fachowiec podejmie się naprawy czegoś co nie wiadomo czy się da naprawić i czy faktycznie jest uszkodzone. Diagnostyka często zajmuje sporo czasu i nie gwarantuje sukcesu a za ten czas później nie ma komu zapłacić. Sądzę że raczej skończy się na wymianie płyty ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 29.10.2021 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2021 Odpowiem jako serwisant i zarazem elektronik Obecnie przy obecnych cenach usług raczej mało który fachowiec podejmie się naprawy czegoś co nie wiadomo czy się da naprawić i czy faktycznie jest uszkodzone. Diagnostyka często zajmuje sporo czasu i nie gwarantuje sukcesu a za ten czas później nie ma komu zapłacić. Sądzę że raczej skończy się na wymianie płyty ... A ja odpowiem jako były serwisant i jako elektronik z wykształcenia ,że bardzo często nie miałem dokumentacji i z powodzeniem udawało się wiele usterek usunąć. Chyba każdy elektronik wie ,że najczęściej występują uszkodzenia obwodów zasilania , mocy oraz styku przewodów i złacz. Można przecież klientowi zaproponować np wymianę samych elektrolitów w zasilaczu+oględziny całej płyty (z pomiarami "na sucho") za kwotę X-albo będzie działać , albo nie ....klient decyduje czy podejmuje to ryzyko, a "nieautoryzowany" elektronik nie będzie pracował za darmo. W przypadku Arturo jest większe ryzyko-a co będzie jeśli zakupi nową płytę , a pan serwisant stwierdzi ,że to jeszcze nie to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 29.10.2021 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2021 Oczywiście są elektronicy i "elektronicy"-dzisiaj trzeba mieć odpowiedni sprzęt do pracy...Ale w przypadku elektroniki Panasa nie jest to poziom obecnej techniki-raczej lata 80 ubiegłego wieku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 29.10.2021 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2021 @bobrow Gość jedzie na grzałce a temat się ciągnie. Serwis pompy powinien podstawić sprawną płytę i postawić diagnozę a nie zabawa w "a może to to". Co do samej płyty ... Sprzęt, sprzętem - dostęp do "serwisówki" płyty skraca znacząco czas potrzeby na diagnozę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.10.2021 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2021 Nie umiem czytać tych bzdur ze zrozumieniem... Zwłaszcza takich reklamowych sloganów... Kup sobie drugą pompę ciepła ,wtedy będzie bezpiecznie.... A nie ,zaraz , przecież Ty nawet pierwszej nie masz.... Widzę, że nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Nie o pompę pytałem, tylko co nie tak jest z Dehnshieldem do którego linki z cenami wrzucałem, że twierdzisz: Możesz się bawić w ograniczniki przepięć ( tylko nie te tanie chińskie , takie pow 1tys PLN) Na co kosztującego ponad tysiąca zmienić, żeby zwiększyć bezpieczeństwo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 29.10.2021 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2021 Idź się zapytaj na forum egzotycznych rybek i roślin . Ja ci nie pomogę , bo szkoda mi czasu na troli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 29.10.2021 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2021 @bobrow Gość jedzie na grzałce a temat się ciągnie. Serwis pompy powinien podstawić sprawną płytę i postawić diagnozę a nie zabawa w "a może to to". Co do samej płyty ... Sprzęt, sprzętem - dostęp do "serwisówki" płyty skraca znacząco czas potrzeby na diagnozę Serwisówka jest dostępna ,ale nie w pełnym zakresie. To nie mało... Z częściami zamiennymi na podmiankę ,to chyba tylko serwis producenta-w przypadku Panasa zazwyczaj usterki usuwają instalatorzy. Serwis producenta , a właściwie głównego dystrybutora przyjeżdża na końcu-pytanie z czym , czy ma na wyposażeniu poszczególne moduły ? Jak znam życie i geografię to tak nie jest...niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.10.2021 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2021 Idź się zapytaj na forum egzotycznych rybek i roślin . Ja ci nie pomogę , bo szkoda mi czasu na troli. Czemu aż taką złość i agresję budzi w Tobie wytknięcie błędu? Tak ciężko się przyznać, że są porządne SPD w cenie znacznie poniżej tysiąca złotych? A jeżeli uważasz, że masz rację - to czemu w takiej tajemnicy trzymasz, jaka przepięciówka jest warta wyrzucenia dehnshielda do kosza? Wszyscy czytający na tym skorzystają, jeżeli masz do mnie jakieś osobiste uprzedzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 29.10.2021 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2021 (edytowane) @bobrow Gość jedzie na grzałce a temat się ciągnie. Serwis pompy powinien podstawić sprawną płytę i postawić diagnozę a nie zabawa w "a może to to". Co do samej płyty ... Sprzęt, sprzętem - dostęp do "serwisówki" płyty skraca znacząco czas potrzeby na diagnozę Diagnoza po przyjeździe serwisu, podkreślam SERWISU Panasa, była od razu, na drugi dzień dostałem info, że płyta jest dostępna w magazynie, kwestia wysyłki czyli dwa dni max. To,że ja próbowałem ją ożywić to moja decyzja, grzanie grzałka mi nie przeszkadza,pracuje głównie w taniej taryfie czyli za 0,33zl/kWh. Wszak budowałem dom pod grzanie prądem czyli kocioł elektryczny +wodna podłogówka to i mam to Problem był w tym, że serwisanci Panasa na Śląsku mają terminy na wizytę tak odległe, że to szok. Edytowane 29 Października 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 29.10.2021 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2021 Odpowiem jako serwisant i zarazem elektronik Obecnie przy obecnych cenach usług raczej mało który fachowiec podejmie się naprawy czegoś co nie wiadomo czy się da naprawić i czy faktycznie jest uszkodzone. Diagnostyka często zajmuje sporo czasu i nie gwarantuje sukcesu a za ten czas później nie ma komu zapłacić. Sądzę że raczej skończy się na wymianie płyty ... Mam tą zaletę, że sprawą zajął się kumpel z byłej pracy czyli praca po godzinach za pół darmo A wiem, że ma pojęcie o elektronice bo nie takie układy projektował. Tutaj zrobię trochę prywaty i gość jest elektronikiem tutaj: https://ente.com.pl/produkcja-na-zlecenie/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 29.10.2021 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2021 a jaka cena nowej płyty wrazie co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 29.10.2021 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2021 a jaka cena nowej płyty wrazie co? 2500zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 29.10.2021 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2021 Arturo-Ty Stary Gargulcu !Nie raz mi za skórę zalazłeś-jednak mam nadzieję , że chłopaki (lub dziewczyny) z Panasa dobrze trafili z diagnozą.Jak kolega ogarnie ,to super-a jak nie ,to oby serwis się wstrzelił.Trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 29.10.2021 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2021 Arturo-Ty Stary Gargulcu ! Nie raz mi za skórę zalazłeś-jednak mam nadzieję , że chłopaki (lub dziewczyny) z Panasa dobrze trafili z diagnozą. Jak kolega ogarnie ,to super-a jak nie ,to oby serwis się wstrzelił. Trzymam kciuki. Spoko, serwis musiał się wstrzelić w dobrą diagnozę bo inaczej jak pompa nie zagada to nie będzie za co płacić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 29.10.2021 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2021 Oby tak było ,jak sobie życzysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts