Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Panowie znowu wyskoczył mi błąd H98 - zbyt wysokie ciśnienie jednostki zewnętrznej. Instalatorzy z autoryzowanego serwisu Panasonica nie bardzo wiedzą jaka jest przyczyna. Gdy w maju pojawi się ten błąd to posprawdzali wszystko i stwierdzili że problemem jest zbyt wysoka temperatura na zewnątrz i brak odbioru ciepła grzejąc CWU. Teraz ta teoria się nie sprawdza bo mamy minusowe temperatury a ja grzeje CO 28C i CWU 43C.

1. H98 24.11.2021

2. H62 18.10.2021 - ten błąd przepływu to moja wina bo zapomniałem otworzyć zaworów po serwisie

3. H98 14.05.2021 - pierwsze wystąpienie błędu, wtedy miałem też wyższą temperaturę na powrocie niż na zasilaniu przez cały cykl grzania CWU, ten problem opisywałem na forum ale nikt nie miał pomysłu. Samo przeszło i już się nie pojawiło.

4. F95 12.05.2021 - błąd chłodzenia, a chłodzenie mam wyłączone i nigdy nie było aktywowane, fajny ten Panasonic co nie ?

Błędy H98 i F95 mają wspólne punkty : Zewnętrzny czujnik wysokiego ciśnienia , nadmiar czynnika chłodzącego.

No ale jak pompa na gwarancji , to nic sam nie zrobisz , tylko serwis to musi zrobić.

A co do "fajnego" Panasonica , to jest cena popularności , sprzedało się tego dużo , a my będziemy słyszeć tylko o pojedynczych przypadkach uszkodzeń , błędów i innych "zaniedbań" serwisantów, które są promilem ogółu.

Trzeba o tym pisać ,ale nie od razu generalizować ,że Panasonic jest "fajny"...

MiG25, dzięki za odpowiedź. Czyli sugerujesz że nabili za dużo czynnika ? Będę męczył ten "serwis. Miesiąc temu miałęm płatny coroczny przegląd i zapytałem się dlaczego nie sprawdzają ilości czynnika, tak jak to się zazwczaj robi przy samochodach (spuszczają czynnik i maszyna waży ile gram udało się odzyskać a potem dobija do nominalnej wartości). Mój serwisant powiedział że do pomp ciepła i klimatyzatorów domowych nie ma takich automatów i ostatecznie stwierdzili że dopóki normalnie grzeje to tego się nie robi aby nie rozszczelniać układu.

Na marginesie dodam że ten mój serwis autoryzowany dostawca części którego nazwę mozna znaleźć na końcu instrukcji serwisowej Panasonica. Dlatego zdecydowałem się na zakup u nich bo byłem przekonany że będą znali te pompy jak własną kieszeń.

Panowie znowu wyskoczył mi błąd H98 - zbyt wysokie ciśnienie jednostki zewnętrznej. Instalatorzy z autoryzowanego serwisu Panasonica nie bardzo wiedzą jaka jest przyczyna. Gdy w maju pojawi się ten błąd to posprawdzali wszystko i stwierdzili że problemem jest zbyt wysoka temperatura na zewnątrz i brak odbioru ciepła grzejąc CWU. Teraz ta teoria się nie sprawdza bo mamy minusowe temperatury a ja grzeje CO 28C i CWU 43C.

1. H98 24.11.2021

2. H62 18.10.2021 - ten błąd przepływu to moja wina bo zapomniałem otworzyć zaworów po serwisie

3. H98 14.05.2021 - pierwsze wystąpienie błędu, wtedy miałem też wyższą temperaturę na powrocie niż na zasilaniu przez cały cykl grzania CWU, ten problem opisywałem na forum ale nikt nie miał pomysłu. Samo przeszło i już się nie pojawiło.

4. F95 12.05.2021 - błąd chłodzenia, a chłodzenie mam wyłączone i nigdy nie było aktywowane, fajny ten Panasonic co nie ?

Witam,

w moim starszym modelu T-capa F miewam niekiedy także błąd H98. Wg mojego "śledztwa" występuje on u mnie (nie zawsze) w przypadku pracy na min modulacji kiedy PC wyłącza sprężarkę (np kiedy są okresy przejściowe -wiosna , jesień). Problem rozwiązałem poprzez dodatkowe sterowanie wyłączeniem PC wg czasu pracy na min modulacji. Obrazowo jeśli przez 20 min PC będzie pracowała przy modulacji 19Hz (przy braku odbioru ciepła poprzez wzrost temp out PC) - to się wyłącza sprężarka w PC i działa tylko obiegówka (to jest to nasze "taktowanie"). Sterownik (malina +smarticz) wyłącza PC trochę szybciej i na dłuższy czas (np modulacja 21Hz i 40 min pauza).

W/w problem powinno się wyeliminować przez odpowiednie dobranie KG oraz temp na termostacie pokojowym.

Jeszcze pytanie pomocnicze -jak sterujesz PC ?

Pzdr

Sugeruję raczej czujnik :)

Czynnika standardowo się nie nabija , on już jest nabity w jednostce zewnętrznej . Po podłączeniu rurek trzeba wypróżniować. No i teraz są dwie metody ,lepsza to napełnić azotem na jakiś czas ( im dłużej tym lepiej ) ,azot ma za zadanie osuszyć , po czym znowu próżniować , albo od razu odkręcić zaworki w jednostce zewnętrznej i czynnik wypełni instalację.

Gazu trzeba dobić , jeśli długość rurek jest większa od 10m , więc jeśli masz "standardową odległóśc" to nikt Ci gazu dobijać nie powinien , i za dużo go nie powinieneś mieć ( no chyba ,że w fabryce standardowo za dużo go dali - może się zdarzyć ale chyba mało prawdopodobne).

Raczej takich rzeczy się nie praktykuje ,żeby ściągać czynnik tylko po to ,żeby go zważyć. Zeby to zrobić muszą być ku temu powody ( a te błędy jak by nie było takimi powodami wg mnie są).

Aktualnie krzywą grzewczą ponieważ jestem w trakcie jej dostrajania i czekam na większe mrozy.

Natomiast w listopadzie gdy wystąpił ten błąd miałem termostat pokojowy(ten wbudowany w sterownik). Wtedy miałem również dość wysoko ustawioną KG 33C/-20C oraz 28C/10C. Teraz obniżyłem do 28C/-20 oraz 25C/10 (może minimalnie za nisko).

Wtedy w listopadzie na termostacie i w harmonogramie ustawiałem 23C w dzien i 22C w nocy, ponieważ było na zewnątrz dosyć ciepło i stwierdziłem że jeśli ma taktować i wyłączać się co kilka godzin to lepiej niech grzeje cały dzień z lepszym copem a w nocy odpoczywa.

Sugeruję raczej czujnik :)

Czynnika standardowo się nie nabija , on już jest nabity w jednostce zewnętrznej . Po podłączeniu rurek trzeba wypróżniować. No i teraz są dwie metody ,lepsza to napełnić azotem na jakiś czas ( im dłużej tym lepiej ) ,azot ma za zadanie osuszyć , po czym znowu próżniować , albo od razu odkręcić zaworki w jednostce zewnętrznej i czynnik wypełni instalację.

Gazu trzeba dobić , jeśli długość rurek jest większa od 10m , więc jeśli masz "standardową odległóśc" to nikt Ci gazu dobijać nie powinien , i za dużo go nie powinieneś mieć ( no chyba ,że w fabryce standardowo za dużo go dali - może się zdarzyć ale chyba mało prawdopodobne).

Raczej takich rzeczy się nie praktykuje ,żeby ściągać czynnik tylko po to ,żeby go zważyć. Zeby to zrobić muszą być ku temu powody ( a te błędy jak by nie było takimi powodami wg mnie są).

Azot był (przy montażu przez tydzień) wiec tu pełna profeska.Odległość 2m.Dzięki za pomoc. Będę ich męczył. Jeśli coś nowego zaproponują to dam znać.

Aktualnie krzywą grzewczą ponieważ jestem w trakcie jej dostrajania i czekam na większe mrozy.

Natomiast w listopadzie gdy wystąpił ten błąd miałem termostat pokojowy(ten wbudowany w sterownik). Wtedy miałem również dość wysoko ustawioną KG 33C/-20C oraz 28C/10C. Teraz obniżyłem do 28C/-20 oraz 25C/10 (może minimalnie za nisko).

Wtedy w listopadzie na termostacie i w harmonogramie ustawiałem 23C w dzien i 22C w nocy, ponieważ było na zewnątrz dosyć ciepło i stwierdziłem że jeśli ma taktować i wyłączać się co kilka godzin to lepiej niech grzeje cały dzień z lepszym copem a w nocy odpoczywa.

Proponuję tak ustawiać termostat , aby "wyprzedzał" wyłączenie sprężarki w PC-to jest właśnie cała sztuka zgrać KG z termostatem.

@bobrow, a jak ty częstotliwość sprężarki czytasz do maliny ?

Magia Świąt Panie:rolleyes:

oczywiście nie sczytuję częstotliwości sprężarki w moim klamocie na malinie-mam natomiast tam odczyt mocy z podlicznika. Eksperymentalnie ustaliłem sobie zakres mocy dla min częstotliwości w PC (tutaj mam odczyt FR tj Hz).

Nie jest to Hi-Fi , ale jakoś /takoś miarodajne.

Pzdr

Jak już jesteśmy przy sterowaniu to fajnie byłoby ogarnąć podbijanie krzywej lub temperatury docelowej w zależności od generacji PV. U mnie w falowniku nie mam chyba wyjścia cyfrowego odnośnie generowania energii ale mam RS485 i malinę w serwerowni. Muszę tylko wykminić jak tą informację przenieść do pompy. Czy moduł internetowy posiada jakieś otwarte API, czy trzeba kombinować z oszukiwaniem termostatu itp ?

@Mig25, nie mam modułu CZ-TAW1 więc w wolnej chwili wstawie Heishamon.

Zmieniając temat.

Od początku grudnia zauważyłem przyrost czasu pracy grzałki CO, przybyło 5 godzin.

Wiem że czasem pompa może wspomagać się grzałką podczas defrostów ale sądziłem że tylko w przypadku skrajnych warunków gdy zgromadzone ciepło w podłogówce jest nie wystarczające. U mnie jest 140 litrów wody a temperatura w domu to 23C więc powinien dać radę.

W ustawieniach instalatora mam ustawione włączanie grzałki dopiero od -10C więc przy obecnych warunkach nie powinna się wogóle właczyć.

Czy te 5h to właśnie te defrosty ?

Od 02.12.2021

było 100 włączen i 148h pracy, co daje jedno włączenie na 89 minuty pracy i 14 włączeń dziennie.

Jak już jesteśmy przy sterowaniu to fajnie byłoby ogarnąć podbijanie krzywej lub temperatury docelowej w zależności od generacji PV. U mnie w falowniku nie mam chyba wyjścia cyfrowego odnośnie generowania energii ale mam RS485 i malinę w serwerowni. Muszę tylko wykminić jak tą informację przenieść do pompy. Czy moduł internetowy posiada jakieś otwarte API, czy trzeba kombinować z oszukiwaniem termostatu itp ?

Natomiast co do samego podbijania... Generalnie brzmi to świetnie ,ale w rzeczywistości czy jest sens...

Wiadomo ,że zimą PV produkuje tyle co kot napłakał , bo przeważnie pochmurne dni , ale sporadycznie zdarza się ,że słońce świeci ostro . Ale czy wtedy potrzeba jest dogrzewać dom , skoro słońce wali również przyjemnie przez okna również przy okazji ogrzewając pomieszczenia. Jak to się skumuluje za chwilę zrobi się nieprzyjemnie gorąco w domu. Proponuję raczej grzać cwu w tym momencie ( nawet grzałką).

Witam,

w moim starszym modelu T-capa F miewam niekiedy także błąd H98. Wg mojego "śledztwa" występuje on u mnie (nie zawsze) w przypadku pracy na min modulacji kiedy PC wyłącza sprężarkę (np kiedy są okresy przejściowe -wiosna , jesień). Problem rozwiązałem poprzez dodatkowe sterowanie wyłączeniem PC wg czasu pracy na min modulacji. Obrazowo jeśli przez 20 min PC będzie pracowała przy modulacji 19Hz (przy braku odbioru ciepła poprzez wzrost temp out PC) - to się wyłącza sprężarka w PC i działa tylko obiegówka (to jest to nasze "taktowanie"). Sterownik (malina +smarticz) wyłącza PC trochę szybciej i na dłuższy czas (np modulacja 21Hz i 40 min pauza).

W/w problem powinno się wyeliminować przez odpowiednie dobranie KG oraz temp na termostacie pokojowym.

Jeszcze pytanie pomocnicze -jak sterujesz PC ?

Pzdr

Witaj.

Z moich doświadczeń .Jeżeli będziesz miał wystarczającą pojemność grzejników ( Moc Grzejników )- przy min mocy PC ( modulacji ) to żadne taktowanie nie wystąpi jak i ów błąd.

Inaczej Moc grzejników musi być wyższa np. dla temp. wody 30-35*C niż min moc PC po modulacji ( 19Hz)

Azot był (przy montażu przez tydzień) wiec tu pełna profeska.Odległość 2m.Dzięki za pomoc. Będę ich męczył. Jeśli coś nowego zaproponują to dam znać.

Mówisz że odległość 2m. Nie chcę tu Kozaczyć bo chłodnikiem nie jestem mogę tylko przytoczyć to co powiedział instalator.

W PC czy to Split czy Monoblok gaz jest na 7mb. I tak min odległość między jednostkami ( poprawna to 5m ) aby to dobrze pracowało. Gdy ta odległość jest mniejsza niż 5m to ONI robią pętlę tak by osiągnąć właśnie te min 5mb. Na ile to jest prawda? Nie wiem. Tak mi powiedzieli. Ja takiego problemu nie miałem.

Witaj.

Z moich doświadczeń .Jeżeli będziesz miał wystarczającą pojemność grzejników ( Moc Grzejników )- przy min mocy PC ( modulacji ) to żadne taktowanie nie wystąpi jak i ów błąd.

Inaczej Moc grzejników musi być wyższa np. dla temp. wody 30-35*C niż min moc PC po modulacji ( 19Hz)

A to pozwolę sobie zadać pytanie -a co w przypadku kiedy zapotrzebowanie domu będzie znacznie niższe od min mocy PC ?

Dodam jeszcze ,że mamy dużą moc grzejników (czy betonu w OP).

I tu jest moim zdaniem całe clou sprawy-PC w pewnym momencie nie jest w stanie zmodulować się do niskiego obciążenia.

Mamy wtedy wyłączenie PC-czyli taktowanie. Koło się zatoczyło...

Pzdr

Jeszcze odnośnie min mocy na moim T-cap 9 kW model F-najniższa jaką zauważyłem to 3,4kW przy modulacji 19Hz.

Kiedy dom potrzebuje mniej , to zwiększenie temp zasilania PC tylko przez pewien czas odwlecze wyłączenie sprężarki w PC...

Moim zdaniem (i nie tylko) powtórzę jeszcze raz ,należy zoptymalizować/zgrać KG z temp off na zewnętrznym termostacie. Grzanie wg harmonogramu to trochę inna bajka-ale jak się nieodpowiednio go ustawi , to efekt będzie taki sam

Do tej pory myślałem ,że monoblok jest już fabrycznie "gazowo" spięty i sprężarka i wymiennik są obok siebie.

Dopisz to do listy twoich bzdur.

Człowieku-- Proszę o jedno czytaj uważnie ,pomału bez nerwów i wyciągaj poprawne wnioski.

Ja ci nie ubliżam - a coraz częściej mam wrażenie że ty odpisujesz dla samego pisania. MYŚL I PISZ

Chyba każdy wie że Monoblok jest fabrycznie zalepiony gazem- tak jak lodówka ,zamrażarka.

Tu nie chodzi o Monoblok-- CZytaj ,czytaj i jeszcze raz czytaj Bo mi przypisujesz bzdury a ja z każdym dniem utwierdzam się w przekonaniu że z tobą cos nie Halo.